Šta je novo?

AMD 1090t i TurboCore

Ja sam čuo od Pere ložača da na 3.8Ghz na tom X6 sve secka i usporeno radi mora to min na 4.0ghz.

Poslednja izmena:
Imas cpu bolji od i5 760 ili su tu negde... SB je bagovit proizvod koji treba zaobici. Ja ne razumem sto vise mucis sebe. Spusti taj cpu na 3.9Ghz i uzivaj bre... JAka je to makina. Svima vama bi ja po jednog Semprona. Bujni ste vi i besni....:smackbum: :-devil-:

Ma ne razumesh, kako god da ga podesim mora da dobijem BSOD ako ne onda onda posle 5 dana a ako ne onda za 10 dana nema pravila znachi na AMD-u mora da pljushti BSOD ajde neka se neko javi ko nije imao ni jedan BSOD a da mu je cpu nagruvan na 3.8 ili 4ghz?

Evo ja. Napravio sam da bude stabilan za crunching, gde sva jezgra cepaju na 100%, a njesra poput LInx-a me uopste ne zanimaju....

Pa evo onda moram da se ja javim, onog trenutka kad dodjem do zakljucka da sam zavrsio sa cackanjem i smatram klok gotovim i stabilnim to je to, BSOD ne vidim do sledeceg klokovanja :) Uzmi druge stvari u obzir, npr da te ne zeza napajanje ili tako nesto sto nema veze sa samim klokom, ili jednostavno bre uradi ono sto su ti svi vec rekli, spusti klok za 1,2 fsb i uzivaj :)

Pa evo onda moram da se ja javim, onog trenutka kad dodjem do zakljucka da sam zavrsio sa cackanjem i smatram klok gotovim i stabilnim to je to, BSOD ne vidim do sledeceg klokovanja :) Uzmi druge stvari u obzir, npr da te ne zeza napajanje ili tako nesto sto nema veze sa samim klokom, ili jednostavno bre uradi ono sto su ti svi vec rekli, spusti klok za 1,2 fsb i uzivaj :)

Ma povecao sam mu malo napon i linx proshao 75 krugova i prime 2h fft i blend test, tako je i proshli put bilo i pukao je u igri koja je za 15c manje grejala cpu.

Pa to po meni znaci da nesto drugo ne valja, znaci nesto sto cpu stress test programi ne koriste... Olabavi latencije, spusti klok grafike itd

necu Pedjo sigurno. Zato sto sam mogao da nasviram cpu na 4.1Ghz na 1.6v, ali nisam. Ostavio sam ga na 3.92 na 1.476 max vcore dok crunchuje. Sve preko 1.5v je degradiranje a ja to necu da radim....

Poslednja izmena:
Pa to po meni znaci da nesto drugo ne valja, znaci nesto sto cpu stress test programi ne koriste... Olabavi latencije, spusti klok grafike itd

Latencije su olabavljene a grafa je na def, izgubish ceo dan testirajuci i posle u nekoj smeshnoj igrici dobijesh BSOD

Poslednja izmena:
Da li iskljuciti LLC za cpu/nb ili na enable? Da li vredi povecati vcore za cpu/nb i ako je cou BE a se magistrala ne dira? S16, zanima me kako si ti ovo podesavao, i da li i ostale voltaze treba cacnuti....
Kod mene je sve na auto, osim cpu vcore. LLC za cpu i za cpu/nb enabled..

Poslednja izmena:
citam i ne verujem sta covek pise
dobio je x6 za tipa 140eura koji radi na 3,9 ghz sa 9mb cache i zali se
stvarno ljudi preterujete u 3 pm :D
nego ovaj llc,
imam samo da ga setujem na auto (sto pise da je 51,6%) i ostalo mogu da ga rucno podesavam od 0% do 100%
e sad nije mi jasno kakva su desavanja kad ga spustim ispod auto a kakva vise? kad je vece agresivnije podize napone ? or what?

To sto ti ne umes da nadjes stabilna podesavanja ne znaci da nesto ne valja. ;)

Ja doduse nemam X6,ali ovaj 555BE sto imam sad je otkljucan,i podignut na 3.8Ghz core i 2.8Ghz NB,memorija na 1600 na 6-9-6-21-24 1T i nisam video ni jedan BSOD,ne racunajuci one u toku podeshavanja...:D

Ma verovatno me zeza memorija izgleda da je prsla...

Ako radi linx na 1.5v i bsoduje na 4Ghz jos nedelju dana, moze da se desi da ne radi vise ni na 3.9

Samo cu ovo da kazhem AMD NIKAD VISHE PUKNESH SILNE PARE I NE MOZHESH DA DOBIJESH ONO SHTO HOCESH i onda klokujesh smarash se mesec dana i opet ebeni BSOD

Znam da razmisljas o SB-u, ali racunaj da i sa Intelom moze da ti se desi da izlinksujes i izprajmas sve zivo i nezivo i da ti se ucini da je sistem rockstable pa nakon par dana, hop-popijes bsod usred partije tetrisa ili otkucanih par slova u Word-u. Jednostavno nema pravila. Moguce je da bi sistem s Intelom ipak bio malo stabilniji zbog tezeg setovanja memorije kod AMDa tekuce Phenom generacije iz poznatih razloga, a koja, ubedjen sam, generise gro problema prilikom OCa Phenoma, ali opet-nema sigurnosti da ces izbeci nerviranje.
A ima i jedna druga stvar na koju treba da obratis paznju ako nameravas na SB-hladnjak. Ta NHD14 koju i sam imam vrlo je nezgodna za memorijske module a jedina trenutno dobavljiva memara za SB(ako cemo postovati specifikaciju od 1.5V) ti je ona excelram ripler, a ona mislim da ti ne moze pod Noctua-u, pa vodi racuna.

Znam da razmisljas o SB-u, ali racunaj da i sa Intelom moze da ti se desi da izlinksujes i izprajmas sve zivo i nezivo i da ti se ucini da je sistem rockstable pa nakon par dana, hop-popijes bsod usred partije tetrisa ili otkucanih par slova u Word-u. Jednostavno nema pravila. Moguce je da bi sistem s Intelom ipak bio malo stabilniji zbog tezeg setovanja memorije kod AMDa tekuce Phenom generacije iz poznatih razloga, a koja, ubedjen sam, generise gro problema prilikom OCa Phenoma, ali opet-nema sigurnosti da ces izbeci nerviranje.
A ima i jedna druga stvar na koju treba da obratis paznju ako nameravas na SB-hladnjak. Ta NHD14 koju i sam imam vrlo je nezgodna za memorijske module a jedina trenutno dobavljiva memara za SB(ako cemo postovati specifikaciju od 1.5V) ti je ona excelram ripler, a ona mislim da ti ne moze pod Noctua-u, pa vodi racuna.

Kad si ti video zadnji put BSOD na 4.1ghz?

Pedjo, kako prolazi AMD overdrive stability test? Ja bi pre verovao njemu nego Prajmu ili Linxu ;)

Da zaboravio sam ovde da bacim sliku dok se vi mučite sa 4.0ghz neko cepa 5.0ghz

Prilozi

• 30vhkso.jpg.png
    30vhkso.jpg.png
    204 KB · Pregleda: 45
Heh, nek stavi taj 'neko' linx ili prime, 'ebesh te rezultate u idle sa tecnim azotom svuda po stolu. :D

+1 !

Da li iskljuciti LLC za cpu/nb ili na enable? Da li vredi povecati vcore za cpu/nb i ako je cou BE a se magistrala ne dira? S16, zanima me kako si ti ovo podesavao, i da li i ostale voltaze treba cacnuti....
Kod mene je sve na auto, osim cpu vcore. LLC za cpu i za cpu/nb enabled..

Ja drzim na 1.25v u biosu setovano ali LLC na full (100%) ali sam takodje podigao NB na 1.27 jer na 2.7ghz, malo sam digao i memoriju i digao sam CPU VDDA za 0.06 :)

citam i ne verujem sta covek pise
dobio je x6 za tipa 140eura koji radi na 3,9 ghz sa 9mb cache i zali se
stvarno ljudi preterujete u 3 pm :D
nego ovaj llc,
imam samo da ga setujem na auto (sto pise da je 51,6%) i ostalo mogu da ga rucno podesavam od 0% do 100%
e sad nije mi jasno kakva su desavanja kad ga spustim ispod auto a kakva vise? kad je vece agresivnije podize napone ? or what?

po ovome sto si rekao, ja mislim da nemas najnoviji bios ili 1304, ili je mozda drugacije na tvojoj ploci ali ja preporucujem full LLC i onda setujes malo manju voltazu nego sto ti treba i to je extra, proc dobija vecu voltazu kad radi manju kad je u idle :) ja na primer drzim u biosu 1.41v a to je nekih 1.43-1.47 u full loadu (1.43 je u igricama max)

Magny, koje temperature imas na idle/full load na tom kloku, taj klok je najslicniji ovom mom, do duse ja sam malo manje setovao voltaze pa me bas interesuje...

Poslednja izmena:
Kakav vam je to full LCC? Jel to samo naCrosshair? Ja imam samo enable/disable/auto opcije...

pa ja imam full LLC ali verujem da je to identicno kao i 100% LLC :)

Zaboravih da napisem Iwchamu, to sto je on BE nema neke preterane veze, naravno lakse ga je klokovati, ali meni npr radi na 0.07 manjoj voltazi na 230x18 nego na 20.5x200 i takodje sa fsb-om ti je lakse da stelujes odredjeni maximum jer minimuz za mp je 0.5 puta dok fsb dizes za 1mhz :)

@s16 Kako si ovo setovao, ako nije problem:

CPU Offset Volt:
CPU/NB Offset Volt:
CPU VDDA Volt:
DRAM Volt:
HT Volt:
NB Volt:
NB 1.8v Volt:
SB Volt:
SidePort Mem Volt:

Ovo je sve meni na auto osim cpu vcore. A cpu/nb voltaza mi je nesto bas niska na auto, tipa 1.1xx
Sigurno da bih mogao stimovanjem ovde da postignem jos veci oc bez dizanja vcore na 1.5v, ali ne znam kako?! Da li ovde uopste treba nesto dirati ako se klokuje preko mnozioca samo?

Poslednja izmena:
CPU Offset Volt: ne znam, ovo sam stavio na manual pa tu onda stavim vCore koji je 1.41 (za 4.15ghz)
CPU/NB Offset Volt: isto, na manual pa uneo 1.25
CPU VDDA Volt: 2.55
DRAM Volt: 1.65 (ali vidim da on non stop drzi na 1.68)
HT Volt: 1.2
NB Volt: 1.25
NB 1.8v Volt: 1.8 +1 vise, ne znam tacno koliko je :p
SB Volt: auto
SidePort Mem Volt: ovo ne znam tacno sta je ali ako je ono za podesavanja modula odvojeno onda nista iliti auto :)

Ali pazi ti i ja imamo razlicite ploce, naravno ne mnogo razlicite ali opet, lepo ti to sve prekontrolisi pre nego sto krenes u akciju.. I jos jedna stvar, CPU/NB sam primetio da dosta utice na stabilnost, jer koliko sam skontao on kontrolise integrisani kontroler neki za NB i nemoj ici preko 1.35.
I najbitnije, na sve ove voltaze meni je LLC na full (100% kod tebe ja mislim) tako da cu ti sada dati i listu sta mi HW monitor kaze pri ovim podesavanjima samo u win-u

CPU Offset Volt: vCore 1.43-1.45
CPU/NB Offset Volt: CPU/NB core 1.32-1.37

Nadam se da ces uspeti nesto :) Ja sad testiram 4ghz ali 244x16 cisto da vidim sta se tu desava i za sada dok kucam ovo na njemu, 20-ti minut prime95 blend na 1.32v u biosu ali to je 1.4v u win zbog LLC :)

Poslednja izmena:
Ok, hvala puno. Nemam ja taj za LLC opcije full ili 100%, samo enable/disable i auto.... Nije mi do 60Mhz, ali me zanima bas kako mi radi Linx bez problema i sve sljaka na 3.94Ghz (cak mi juce uz prime i Boinc radio, zaboravio da iskljucim) a za 4Ghz, znaci samo 60Mhz vise, nece ni na 1.488, vec na 1.500-1.512.... Mislim da ga ovaj ekceleram malo zeki za preko 4Ghz... Ma super je i ovako, da se ne zalim.... Solidan, sto bi rekli hehe....

Poslednja izmena:
Pa ja trenutno imam identican problem sa 4.15 na 4.2 :( Ista razlika i isti skok u voltazi...

Nego kolike su max temperature na 3.94 i koji hladnjak imas?

Temperature na 3.94ghz su u igrama smesne, znaci max 38-40c, a Prime oko 50, 51, do 52 kad je toplije u sobi. Hladim ga sa Noctua nd 14. Znaci cpu potpuno opusteno i hladno radi na 3.94Ghz, sa svim voltazama na auto osim vcore je na offset +0.12500, magistrala na 18x218 a posle muka.... Juce sam mu povcao sve one voltaze za po neku vrednost, i cpu/nb, i cpu vdda, nb... Kad su na voltaze na auto i na 4Ghz prsne istog sekunda kad pocne test, a ovako kad sam ih malo promenio izdrzao je 30min testa. Znaci tu treba majati se, ali ja nemam izgleda ni zivaca a ni znanja :p a od mene za 60Mhz vise koje ni sintetika ne detektuje nece dobiti 1.5v pa da crkne hehe

Poslednja izmena:
ma bre ko i da bilo kome teba vise od 3.94, to je i vise nego dosta pogotovo ako nemas vremena i zivaca, ja ovo i radim samo zato sto me smiruje, na laptop-u trebutno radim a na drugom se zezam :) batalio sam 4ghz i sad opet se zezam sa 4.2ghz :p

Nazad
Vrh Dno