Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oni tek uglavnom zadnji dobijaju...

http://uae.souq.com/ae-en/amd/cpus---and---processors-50/a-t/s/?page=1

No nema ništa.

Ovaj lik inače prvi dobija hardware na souqu posle ovih šopova što sam okačio....

http://uae.souq.com/ae-en/warehousesales/p/

Ovaj sajt GEAR ME UP je ubedljivo najbolji i stalno daju bolesne akcije, potom ide ovaj UBER PC...na sekciji SALE su neke stvari čak 5 (pet) x jeftnije nego kod nas. Ja pazario kod njih onu 980ti za 200 i kusur eura...

EDIT: Primera radi, ovo kućište je ovde 50E

https://uber.ae/thermaltake-core-x9-e-atx-cube-chassis.html

, a kod "nas"

http://www.emmi.rs/kućišta-kuciste-corsair-carbide-air-240-black.11.html?productId=48729

Poslednja izmena:
Glasine su da su krenuli probni primerci
0d5fa568_C4k5XLkWQAYNDpU.jpeg
ali i da je R5 IMC zakucao na 3.4MHz i nece dalje ni za glavu ***.

Poslednja izmena:
Oprosti mu svemirski, ne zna šta piše... :d

Aj, ko ne zna.. IMC je interni memorijski kontroler.

Poslednja izmena:
Tacno. Nisam obratio paznju, ispravljeno. Malo sam se zaneo jer sam ranije postavio da imaju problema sa taktom na R5 verzijama (po clanku CanardPC je zakucao na 3.2 base takta) pa sam mislio da to potvrdjuje :S:.
Objasnjenje kuka i motika u oznakama Ryzen-a

Poslednja izmena:
OC rama na alfa i beta biosima :D Sigurno zabavan posao i isto toliko besmislen.

Provlaci se ta tabela vec par dana... najslabiji 8/16 je 65W

Tako pisu

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Nisam siguran da ce to biti znacajno. Taj ionako nema XFR da bi mu taj vid limita znacio (ako za to i znaci), a u biosu ces ga terati koliko ti stabilnost i T dozvole.

Da ali po svemu sudeci to ce biti hendikep jer nece moci da boostuje izvan 65W limita...

Nece mocu da bustuje automatski, ali obzirom da je otkljucan za overklok ne bi trebalo da bude nekih vecih problema da mu malo pripomognes dizanjem mnozioca :) (ako uzmes B ili X plocu)...

Ali ako je ograničen na 65W a dizanje kloka povećava potrošnju, onda nemaš toliko slobode da ga overklokuješ kao sa modelima od 95W.

Ako dostigne osnovni takt od 3.4, 3.5 bice bolji izbor svakom pogledu od I5.

Pa za taj 1400x i kruže glasine da mu je base takt 3.5 GHz, a boost 3.9, plus ima XFR. Tako da sa njim nema zime :D

Ali zaista, samo me zanima kako će klokovati ovi 65W modeli, pošto svi otključani modeli (i kod jednih i kod drugih) imaju primetno veći TDP (bar 90W). Mada, kad pogledamo kako je išao OC sa zaključanim Skylake-om preko BCLK-a, nije nerealno očekivati 4.2-4.5 GHz i za ove štediše

Ne, za R5 kruze glasine da ne mogu preko 3.2.
Oko TD za overklok se ne sekiram.

Pretpostavljam da AMD za R7 liniju radi binovanje pa ce biti interesantno videti razlike u pogledu oc i xfr (sa top hladjenjem) u rasponu 1700-1800x.

Ali ako je ograničen na 65W a dizanje kloka povećava potrošnju, onda nemaš toliko slobode da ga overklokuješ kao sa modelima od 95W.

To tako funkcionise za graficke kartice (a I tamo mozes malo da menjas power limit), a ne za procesore. Poenta je da fabricki, na nominalnom kloku i naponu ne trosi vise od 65W.
Kad krenes u OC, ti izlazis iz fabrickih vrednosti i AMD ti ne garantuje overklok, ali ti ostavlja otkljucan mnozilac da mozes da probas OC. Ista situacija i sa Intel K procesorima. Kad krene OC I oni lagano iskoce iz fabrickog TDP-a...

Ne, za R5 kruze glasine da ne mogu preko 3.2.
Oko TD za overklok se ne sekiram.

Kako ne mogu kad iz fabrike izlaze sa bar 3.3GHz/3.6GHz klokom, i to za slabiji R5 1300?

Poslednja izmena:
@Dr Sidious
Na koji R5 misliš, pošto je i 1400X R5 (po glasinama)?

Nema mnogo smisla da se 4c model zagreva i troši isto, i ima isti takt kao i 8c, bez obzira da li je uključen jedan ceo CCX, ili 2 po pola. Naravno da ima varijacija u primercima, ali to bi bilo previše. Zaista mi je teško da poverujem da postoji 8C/16t model sa base taktom na 3.5GHz, a da određeni "duplo manji" model, ne može preko toga ni sa OC-om.

TDP se ne povećava linearno sa klokovanjem, već eksponencijalno. Tako da se za 15-20% veći takt, može očekivati 50% veća potrošnja i zagrevanje. Pošto ploče i hladnjaci koji mogu da izguraju 120-130W nisu skupi, treba da vidimo koji je maksimalni takt za 100% veći TDP na ovim modelima :)

Poslednja izmena:
Taj TDP je vise za OEM proizvodjace da mogu da planiraju svoja custom resenja za hladjenje u minijaturnim ili SFF kucistima; eventualno ako neko ide fanless, pa da po TDP odabere dovoljno veliki kuler.
Kao Intel T procesori, koji imaju smanjenu maksimalnu potrosnju (ali na konto radnog takta kad su opterecenja sva jezgra). Primer

TDP se ne povećava linearno sa klokovanjem, već eksponencijalno. Tako da se za 15-20% veći takt, može očekivati 50% veća potrošnja i zagrevanje.

Ne važi za takt.. a može se reći da važi u slučaju podizanja napona.
Npr, primerak cpu-u kome za 20% oc-a ne traba povećati napon, neće ''povući'' ništa značajno više.

Povećaće on sam napon ako ga ostaviš na Auto :D To su već nijanse i ceđenje suve drenovine. I proizvođači ostavljaju malo lufta za default klokove, da ne bi bili u problemu.

Ako se bas uprosti matematika - potrosnja skoro linearno zavisi od kloka (bar u regionu tu oko nominalnog radnog takta), a eksponencijalno od napona...

edit:
ima tu raznih gubitaka na razne "leakage" koji postoje, ali moze da se linearno aproksimira u okolini nominalnog takta (recimo +-10%), da ne bude zabune oko gorenapisanog.

Poslednja izmena:
@Ostoja
Pa sad, oko nominalnog takta. Tako možeš da uzmeš bilo koji uzak segment i kažeš da je zavisnost linearna. A gde da ubacimo ULV procesore sa 7.5-15W TDP-om, 20-30% nižim klokovima, a 3 puta manjom potrošnjom. Ceo Ultrabook povuče ~30-35W u loadu, a tu su i ekrani viske rezolucije, disk, memorija, ploča.

U specijalno binovane primerke sa izuzetno malim power leakage-om, jer taj deo potrosnje je manje vise fiksan I kad bi obican procesor downklokovao na te nivoe ne bi mogao sa ostvaris (na vecibi primeraka) tako nisku potrosnju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno