Šta je novo?

Amazon nas dodao na listu

iOS

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2016
Poruke
2,201
Poena
565
Pise na Amazon sajtu

To track your package:

  1. Go to Your Orders.
  2. Go to the order you want to track.
  3. Select Track Package next to your order.
  4. Select See all updates to view delivery updates.
Depending on the shipping method you chose, it's possible that the tracking information might not be visible immediately.

Items sent by third-party sellers from the Amazon Marketplace can in some cases also be tracked. It's possible if the seller has shared this information with Amazon and you have chosen a traceable shipping method.

Note: Some packages, such as standard international deliveries, aren't trackable. Other reasons why tracking information might not be available are listed on Missing Tracking Information.

Pogledaj i sta ovde pise


Solidan broj sajtova nudi pracenje, jedino ako je nesto specificno vezano za tvoju porudzbinu.
 

tiha

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poruke
1,779
Poena
675
Ako ide kurirskom službom videće se njihov broj za praćenje kada pošalju. Ako ide običnom poštom onda nema neki upotrebljiv broj.
 

SevernaArmija

Cenjen
Učlanjen(a)
03.05.2013
Poruke
35
Poena
155
Da postavim apdejt, paket je stigao danas. Naručeno pretrprošlog petka, paket preuzet u utorak, u petak je stiglo u Srbiju (znači za 3 dana od SAD do Bg) i danas dostavljeno. Nikakva carina nije plaćena, niti su bilo kakve dokumente tražili.
 

Sakura

Zapažen
Učlanjen(a)
16.08.2021
Poruke
47
Poena
15
Hvala Sammy za temu, nisam ni znala da postoji. Imam pitanje za vas koji ste kupovail preko Amazona nesto na sta ide carina tj. skuplja roba. Posto vidim da se sve unapred placa, da li je svima islo preko UPS ili ne? Koje papire traze da se posalju i koliko vam je trebalo da dobijete paket? Nesto mi je hitno da narucim, zato pitam.
 

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poruke
6,552
Poena
695
Ako se sve plati unapred, naknadno se ne plaća dodatno ništa.
Ako se kupuje direktno od Amazona UVEK se plaća sve unapred i skoro uvek je povoljnije nego ono što bi se platilo špediteru i državi, jer špediterske usluge su 4-6 hiljada + 32% od ukupne cifre carina + pdv. Ako kupuješ od Amazona u startu se odbije pdv, na to se stave troškovi transporta i onda se obračunaju troškovi importa. Skoro uvek kad sam računao, a pogotovo za nešto što košta preko 100 EUR, bilo mi je isplativije da kupim tako, nego na drugom mestu da uzmem za manje para i da ide preko pošte, zato što se pošiljke visoke vrednosti nikako ne šalju bez trackinga kao obično pismo, pa da se očekuje da proleti bez troškova, već uvek sa trackingom i vrlo često kao osigurani paket, a tu ide na carinu milion %.
Ide uglavnom preko kurirskih službi (UPS, FedEx, DHL), kad stigne u Srbiju poslaće ti neko iz domaće firme koja ima ugovor sa kururskom službom preko koje je poslato, mail sa preciznim uputstvima šta se radi i šta se dostavlja.
Pošto kurirskim službama mi mali nismo prioritet, čeka se, do 10 radnih dana (neki put bude brže, neki put sporije, zavisno koliko imaju posla).
 

unnamed

Slavan
Učlanjen(a)
18.06.2005
Poruke
526
Poena
320
Ukoliko porucim nesto sitno (tipa dve podloge za misa u ukupnoj vrednosti 14$) u nekoj prodavnici (recimo Amazon.de) da li ce na to ici dodatno troskovi dostave?
 

Labello

Slavan
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
3,976
Poena
345
Moja oprema  
Ostale periferije
LG OLED C2 55" & PS5
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Steam
PSN: iMaksic
Da. Ja do sad nisam nasao nista vredno uopste gledanja na Amazonu, sve je preskupo u odnosu na vec preskupe cene kod nas po prodavnicama.
Bolje da nas nisu ni dodavali.
 

pejova

Cenjen
Učlanjen(a)
29.08.2013
Poruke
2,523
Poena
175
Da li u Nemačkoj ili Austriji postoje paketomati ili paket zone Amazona?
Naručim, platim, tamo mi dostave i imam par dana da podignem.
 

Cherwell

Cenjen
Učlanjen(a)
15.05.2012
Poruke
44
Poena
155
U Nemačkoj postoje, mada ih nema baš mnogo, u Austriji ne postoje. Imaju njihov DHL Packstation, ali je suviše komplikovano..
Bolji izbor je Hermes PaketShop. Izabereš isporuku Hermesom, kao adresu za dostavu izabereš jednu od PaketShop lokacija (obično je neka prodavnica ili benzinska pumpa, pisaće i koje je radno vreme), dobiješ mejl od Hermesa kad paket stigne na odredište i imaš 10 dana da ga pokupiš, uz ličnu kartu ili pasoš.
Ovo samo ako se naručuje sa Amazon.de. Za .com ne znam da li može, nisam probao, pretpostavljam da ne.
 

Syntaur

Cenjen
Učlanjen(a)
20.04.2020
Poruke
1,167
Poena
125
Gledao sam cenu Google Pixel Bude Pro sluški na Amazonu. Nisam ,do sada ,naručivao preko ovog portala ,pa me zanima postoji li neka fora u settings, da shipping fee bude manji ? Sluške koštaju 210$ , sve ukupno 320$ da mi stigne na adresu.
Na kp-u ih ima za 220€, što je povoljnije, ali bih radije da ih kupim lično.
 

aljosa79

Poštovan
Učlanjen(a)
26.09.2017
Poruke
92
Poena
70
Moja oprema  
Mobilni telefon
Mi 8 SE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Fora je što to nije samo poštarina. To su poštarina, carina i porez. Amazon tako izražava cenu kada šalje u Srbiju. Pošto si naveo cenu u dolarima verovatno gledaš američki Amazon. Ako kupuješ u Americi imaš opciju da pošalješ na nekog od posrednika i poštarina ti možda bude i besplatna. U ovoj temi je sve objašnjeno https://forum.benchmark.rs/threads/...u-srbiju-iskustva-sa-ovim-posrednikom.348288/ Njima platiš da ti pošalju u Srbiju, ali je pitanje koliko ćeš platiti carinu i porez na našoj carini. Pogledaj Amazon u Nemačkoj npr. Imaš posrednike koji rade u Evropi, pa mogu da ti proslede paket u Srbiju ali ostaje pitanje da li ćeš platiti carinu i porez. Tako da ti je najjeftinija opcija KP ili neko ko donosi po porudžbini iz inostranstva.
 

Syntaur

Cenjen
Učlanjen(a)
20.04.2020
Poruke
1,167
Poena
125
Fora je što to nije samo poštarina. To su poštarina, carina i porez. Amazon tako izražava cenu kada šalje u Srbiju. Pošto si naveo cenu u dolarima verovatno gledaš američki Amazon. Ako kupuješ u Americi imaš opciju da pošalješ na nekog od posrednika i poštarina ti možda bude i besplatna. U ovoj temi je sve objašnjeno https://forum.benchmark.rs/threads/kupovina-iz-sad-za-robu-koja-se-ne-šalje-u-srbiju-iskustva-sa-ovim-posrednikom.348288/ Njima platiš da ti pošalju u Srbiju, ali je pitanje koliko ćeš platiti carinu i porez na našoj carini. Pogledaj Amazon u Nemačkoj npr. Imaš posrednike koji rade u Evropi, pa mogu da ti proslede paket u Srbiju ali ostaje pitanje da li ćeš platiti carinu i porez. Tako da ti je najjeftinija opcija KP ili neko ko donosi po porudžbini iz inostranstva.
Hvala.
Hteo bih da poručim preko UnitedKingdom Amazona GooglePixelBudsPro , trenutno -18%, sve ukupno, za Srbiju, bude nepunih 200€.
Nisam ranije poručivao preko Amazona, postoji li tu neka zaštita, kao što postoji PayPal zaštita kada se kupuje preko ebay ?
I da li je to krajnja cena koja mi stiže na adresu, ili će naša carina dodatno da se nadogradi na tu cenu ?
Isporuka je 2-8 radnih dana.
Znam za kp, tamo je izbor na dva dobavljača.. cene su iste kao kada bih poručio sa Amazona, ali ovi naši indijanci nemam pojma kako to dobavljaju, odakle, raspakuju, prepakivaju, nose, služe se, pakuju ponovo..mislim...svrbija.
 

Syntaur

Cenjen
Učlanjen(a)
20.04.2020
Poruke
1,167
Poena
125
Da li neko zna šta se desilo sa mojim Amazon account-om ?
Ovih dana sam se prebacivao sa NL na Germany, na Spain, na the UK., sa the UK na France..i od tada je zakucao na Francusku, neće da me prebaci na drugi region. Ako promenim region da bude the UK, traži da se ponovo ulogujem kako bih promenio taj region..imam opciju samo YES, gde me ponovo uloguje na Francuski region i tako u krug..zavariio je na Franckom i neće dalje.
Morao sam da otvaram novi Amazon account na drugom broju, naravno.
 

Mrljesana

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,539
Poena
240

Posta u pregovorima sa Amazonom..
 

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poruke
6,552
Poena
695

Posta u pregovorima sa Amazonom..
Pošta želi da uzme dobar deo kolača od kurirskih službi FedEx, DHL i UPS, s obzirom da Amazon u Srbiju šalje isključivo preko njih, pa je to poenta sastanka, ne da bi nama građanima obezbedili jeftinije slanje, što može da bude kolaterala.
Ja sam do sada naručivao preko Amazona samo skuplje stvari, koje, kada bih poručio regularno, izašle bi me skuplje, jer kad se plati Amazonu carina + pdv izađe oko 25% ukupno, a obračunava se uvek na cenu od koje je odbojen u startu pdv.
Kada bi pošta sklopila ugovor i shipping bio upola jeftiniji, to bi bila ušteda oko 13-14€, ali na stvari skuplje od npr. 100€, ušteda se ne bi videla, jer bi carina + pdv + otvaranje paketa to pojelo. Obaška što bi putovalo duže i kiselilo se na carini duže nego što stoji preko kurirskih službi koje to završe za maksimum 7 radnih dana.
Za ono što je jeftinije od 50€ ima uštede, za skuplje ne.
Da će da se krade, teško, jer je svaka pošiljka preko Amazona sa praćenjem ovde ne računam nezavisne prodavce koji samo koriste Amazon platformu za prodaju, tu se šalje i bez trackinga i relativno jeftino, pošto sam i tako poručivao.
 

MilanMitrovic

Zapažen
Učlanjen(a)
10.11.2022
Poruke
2
Poena
1
Ja sam do sada naručivao preko Amazona samo skuplje stvari, koje, kada bih poručio regularno, izašle bi me skuplje, jer kad se plati Amazonu carina + pdv izađe oko 25% ukupno, a obračunava se uvek na cenu od koje je odbojen u startu pdv.
Kako računam ako poručujem (primer) TV u vrednosti od 1000$, da li tu odbijam neki porez na ovu cenu pa dodajem našu carinu i pdv ili ?
 

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poruke
6,552
Poena
695
Kad staviš u korpu taj TV i ideš na plaćanje, pre nego što platiš karticom videćeš kompletnu kalkulaciju, sa osnovnom cenom, transportom i svim dažbinama koje se plaćaju unapred (carina + pdv).
To kad platiš, ne plaćaš više ništa, a isporučuje ti obično FedEx.
Pogledaj i videćeš da ono što Amazon kalkuliše za pdv i carinu je uvek manje nego okvirnih 32% koliko bi te odrapili na našoj carini.
Ako pak platiš dodatno nešto našoj carini (ja do sada nikad nisam platio ništa dodatno kad poručujem sa Amazona), Amazon ti refundira tu razliku, imaš objašnjeno na samom Amazonu.
 

mitar1982

Čuven
Učlanjen(a)
29.03.2004
Poruke
6,838
Poena
985
Па ваљда ће остати могућност слања курирским службама плус регуларна пошта као повољније решење са дужим временом испоруке. Ако потпишу договор очекујем да ће сам поступак царињења и обрачуна пдв да се ради на исти начин као и за курирске службе - ваљда се због таквих ствари и воде преговори.
 

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poruke
6,552
Poena
695
To ćemo da vidimo, ali mi dosadašnje iskustvo online naručivanja od preko 15 godina govori da se pošta u ovom slučaju rukovodi poslovicom “ne laje kuče sela radi, već sebe radi”.
 

MilanMitrovic

Zapažen
Učlanjen(a)
10.11.2022
Poruke
2
Poena
1
Kad staviš u korpu taj TV i ideš na plaćanje, pre nego što platiš karticom videćeš kompletnu kalkulaciju, sa osnovnom cenom, transportom i svim dažbinama koje se plaćaju unapred (carina + pdv).
To kad platiš, ne plaćaš više ništa, a isporučuje ti obično FedEx.
Pogledaj i videćeš da ono što Amazon kalkuliše za pdv i carinu je uvek manje nego okvirnih 32% koliko bi te odrapili na našoj carini.
Ako pak platiš dodatno nešto našoj carini (ja do sada nikad nisam platio ništa dodatno kad poručujem sa Amazona), Amazon ti refundira tu razliku, imaš objašnjeno na samom Amazonu.
Da li se menja situacija ukoliko kupujem kao pravno lice (Amazon Business). Da li tada imam pravo na neki povrat njihovog poreza ili tako nešto. Ako taj TV košta 1000$, da li plaćam 1000 ili npr -20% porez pa na tu cenu kada roba stigne kod nas platim carinu i porez našoj državi?
 

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poruke
6,552
Poena
695
Zašto je toliko teško kliknuti na link i ubaciti TV u korpu, pa započeti plaćanje, već se posle drugog koraka sve vidi....kolika je cenovna osnovica, koliko je shipping, a koliko trokovi pdv-a i carine.
Cene na Amazon.com su bez poreza (oni nemaju pdv), jer su u USA sve online cene bez poreza, koji se onda obračunava na osnovu države u kojoj živi kupac - u USA je porez različit od države do države.
Cene na Amazon. co.uk ili Amazon.fr ili Amazon.de su sa pdv-om, koji se u postupku plaćanja odbija, pa se na takvu osnovicu obračunavaju troškovi koji se unapred plaćaju pre slanja - kad stigne paket u Srbiju ništa dodatno se ne plaća.
 
Poslednja izmena:

alex035

Cenjen
Učlanjen(a)
09.07.2013
Poruke
318
Poena
180
Kupio sam Fire stick od 25 evra i aktivirao prime trial,mesec dana koliko je besplatan.
Adresu za dostavu sam obeležio jedan box za dostavu koji je najbliži prijatelju koji bi trebalo da preuzme paket .
On sada treba da ode tamo i da podigne paket ,ne donosi mu se na kućnu adrese koju sam isto ostavio ?
Kupljeno na DE dostava u austriji

I Amazon mi je naplatio 28 evra,platio sam intesa deviznom karticom.Odakle razlika od 3 evra jer to provizija banke ili amazona?
Možda sam aktivirao neki dodatak koji dodatno naplaćuje ali ništa ne vidim na nalogu

I taj Prime video da li može da se gleda na više uređaja ?
 

Syntaur

Cenjen
Učlanjen(a)
20.04.2020
Poruke
1,167
Poena
125
Neko je napisao da Amazon refundira PDV+porez sa naše carine ..
U kojim je to slučajevima? Uvek refundira, ili samo pod određenim uslovima ,okolnostima ?
 

DariusIII

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2006
Poruke
3,424
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X + Scythe Fuma 2
Matična ploča
Gigabyte Aorus B550M Pro-P
RAM
32GB Crucial Ballistix 3200MHz
GPU
Sapphire Radeon Pulse RX6800
Storage
WD Black SN850X 1TB, Samsung 970 pro evo 500GB NVME
PSU
Cooler Master V850 Gold V2
Kućište
Cooler Master TD500L
Monitor
LG UltraGear 27" x 2
Miš & tastatura
Redragon K586 pro + Razer Basilisk V2
Pristup internetu
  1. ADSL
Neko je napisao da Amazon refundira PDV+porez sa naše carine ..
U kojim je to slučajevima? Uvek refundira, ili samo pod određenim uslovima ,okolnostima ?
Refundira ukoliko je carina naplatila manje nego što je Amazon tebi naplatio. Nekada se novac dobije u roku od nedelju-dve a nekada se čeka i po mesec-dva, nema pravila.
 

Syntaur

Cenjen
Učlanjen(a)
20.04.2020
Poruke
1,167
Poena
125
Znači samo ako je carina naplatila manje, što u praktičnom smislu znači nećeš nikada dobiti refund, jer carina je uvek veča.
Znači ,poručiš nešto u vrednosti od 700€, carina naplati 32%, što je 224€+PDV+špediciju ako prikače.. taman se ugrade polovinu od ukupne vrednosti pošiljke. Plus si platio Amazon shipping do Srbije , što u mom slučaju izađe 40€.
Dakle, suma sumarum , pošiljka od 700€ kada stigne na adresu u Srbiji će koštati 1000€.
Lepo.
 
Vrh Dno