Šta je novo?

Hardver AM5 konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Učlanjen(a)
05.07.2012
Poena
180
Pozdrav,

Odlučio sam sebe da počastim sa novim kompom. Trenutno sam na ROG laptopu sa 970m grafikom, čisto poređenja radi.
Planiram prvo uzeti sve sem GPU-a a kasnije dokupiti GPU, 360 AIO etc.
SSD imam 1tb 970 samsung, tako da to trenutno ne bih uzimao.
Grafika koju planiram je 4070, mislim da bi meni radila posao i da bih sledećih par godina bio zadovoljan,
to ću kad dođe vreme tražiti savete, za mesec dva.
1440p gaming, a nekada video editing, mada to je čisto da mi vreme prođe i sve manje.
Pre nego nastane rasprava kao i uvek: "kupi bolje napajanje", pretpostavljam da bi ovo radilo posao za ovu konfiguraciju,
a kasnije za otp 5 godina kad budem kupovao drugu grafičku kupio bih i napajanje, ako budem prelazio na 8090 koje zahteva 1500W.
Kad bude bio kraj AM5 platforme mislim da bih tad iskeširao za najjači procesor moguće zato sam sad i išao sa ovim.
GLedao sam Asus Strix B650E-F zbog Pcie 5, iako znam da nema potrebe sad, da se ne koristi nizašta,
ali za budućnost ako će koristiti nije problem dodati još za matičnu. WIFI je obavezan, ATX veličina.
Matična mi je zapravo najveći problem jer nisam siguran šta da uzmem, inače bih već naručio ovo.
Ram sam stavio 64GB, čisto jer radi mogu :ROFLMAO:.
Inače stavio sam G......N prodavnicu jer sam sa njima imao dobra iskustva što se tiče reklamacije,
nije mi problem dati malo više ali da mi podsvest bude mirna.
Cena svega ovoga je 130000, što mi deluje ok,
Što se budžeta tiče, može malo da se proširi, nije problem, ali ne želim bespotrebno da trošim ako baš ne moram.

Svaki predlog je dobrodošao.
2024-01-12_23h39_19.png

Nema neke opipljive razlike izmedju nas i madjara,uglavnom što se tiče svog hardvera.Još kad ne bi bilo -10%,tj puna cena isti djavo.
Sad veći je izbor tamo,tako da moze da se probere nešto povoljnije,ili u istoj klasi a da bude jeftinije nego ovde.

Cao.
Valjda ti se ne javljam kasno (ako jos nisi porucio komponente)..
Kupio sam pre 3 meseca sllicnu konfiguraciu i mogu ti reci da je sasvim OK.
Ali evo cisto da mozda razmislis o nekoj drugoj ploci..
Elem, MSI Mortar ploce sam poceo da preporucujem i drugima, posto sam uvideo da je izuzetno stabilna i nijednu reklamaciju nisam imao, jos od B350M-Mortar..sledeca je bila B450M-Mortar i evo sad B650-M Mortar wifi..Nikada nijedan problem, cak ni kod mog kuma i njegovog brata.
Ploca jeste M-ATX ali imas i Tomahawk; nisam gasio omp dve godine, a mozda je jednom zabo.. :)
Tako da ti je to moja topla preporuka za plocu od 250e.
Procesor mozes da kupis i 7600, non X model; manje se greje, a minorna je razlika.
E sad, sto se tice memorije, bio sam prinudjen da kupim Lexar 2x16GB ARES 6400MHz od madjara.
Generalno, nisam hteo Kingstona jer nije bilo kod nas memorije sa latencijom 32.. ;)
Kuciste, mozda mozes da pogledas Xigmatek LUX G Shadow, ako mozes od negde preko da ga porucis.
Nazalost kod nas nema, bio sam prinudjen da kupim Xigmatek Lux S (mislim da je sasvim solidno za do 10k din.).
Napajanje, uvek sam bio za Seasonic ili EVGA..
Mislim da ti je izbor coolra sasvim OK..
A ostatak para mozes da iskoristis za bolju graficku.
Eto, nadam se da sam ti barem malo pomogao.
Neka ti je srecom kupovina! ;)

Mani se Asusa,uzmi msi tomahawk x670e,em je jeftinija od b650e em ima manje bagova,imao sam obe sa ovom asus b650e stalno neka ******,pocevsi od pucanja biosa pri samom skrolovanju i menjanju opcija to me je izludjivalo a kolega mi se na iste stvari zalio stim sto on ne ulazi u bios skoro nikad,pa mu nije mnogo ni smetalo,kad sam skocio na x670e tomahawka nikakav problem,ne kazem da je asus krsh daleko bilo ali sa ovim e i f plocama definitivno ima problema sitnih koji ni sa najnovijom verzijama biosa nisu resene.

Zapravo sam B650 Tomahawk i gledao prvu ali kad sam mislio sve samo u radnji na G... da uzmem, nestalo im i kasnije zaboravio.
Poredeći X670E Tomahawk sa B650E F Strix u pravu si, bolja je, razmišljam nju da uzmem.
Ima više skoro svega. (sem RGB-a na ploči, veliki minus za MSI :ROFLMAO: )
Hvala na predlogu.

@jon bon jovica

Zavisi dal prodajes komponente redovno ili ne. Menjanje i upgrade su uvek najeftinija opcija, ako se cesto prodaju stare komponente (pogotovo dok su sveze, <2,3 godine, dok jos imaju barem par meseci u garanciji)

Ali to je onda teret vremenski/mentalni, treba ko carape da se menjaju delovi, fleksibilno u zavisnosti sta se desava na trzistu + da se prati trziste. Definitivno nije za svakog.
Ne bih se bavio time,
Menjao bih samo procesor i grafiku kasnije.
I naravno kad odlučim AIO.

ARGB radi potpuno drugačije od RGB. i same LED su drugačije i sve progamibilne. Kod RGB, svaka LED je druge boje tako da sve tri stvaraju utisak neke druge boje između osnovnih ali se primećuje razmak između njih. ARGB LED su jedna za sve boje pa ima više niajnsi i bolja kontrola. Praktično sve nove ploče imaju ARGB pa je bolje gledati ARGB ventilatore, bilo za kućište ili kulere.
Neka kućišta dolaze sa RGB ili ARGB hub-ovima ili čak kontrolerima a za ove poslednje treba da se pazi na tip ventilatora jer neki dolaze sa nestandardnim priključcima, u glavnom 5 pina kojih nema na pločama pa sve zavisi od njih. Sve postaje komplikovanije bespotrebno, krajnji rezultat je isti. Ja bih radije gledao kućište bez tih zafrkancija i uzimao ventilatore obaška. Direktno povezane na ploču isto mogu ga se kontrolišu preko softwera. RGB polako nestaje sa ploča pa za nekoliko godina će teško biti da se nađu za zamenu.
E sad za kućišta nisam baš mnogo upoznat sa detaljima, to če drugi moći bolje da ti kažu. Ja volim velika sa puno prostora i dobrim provetravanjem, izgled me baš mnogo ne inetersuje a specijalno ne te komplikovane novotarije sa osvetlenjem. Ventilatori takođe, tu su da duvaju a ne za ukras. ako lepo svetle tim bolje ali sporedna stvar.
Ja imam staro Raidmax kućište, ogromno sa mestom za 2 mATX ploče. 10ak ventilatora i mesto za 10 HDD diskova u odvojenom deli sa svojim hlađenjem preko 2 80mm ventilatora. Mada ih više nemam ipak je dobar prostor za sakrivanje kablova.
Hvala na objašnjenju.
Kućište koje sam gledao je veliko,
staje E-ATX ploča sa dosta mesta.

Najmanje glavobolje sa izborom samo jednog brenda, i teras samo njihove ventilatore posle toga.

LIcno ja bih terao kuciste prazno bez ijednog dodatnog ventilatora dok se ne pojave novi Lian Li Uni Fan TL 120/140mm i uzeo njih (naravno ako ti se svidjaju po izgledu). E, sad, nesto sto nije preskupo i dostupno je sad odmah, Arctic P12 ARGB, P14 ARGB su odlicna opcija.

Deepcool su isto sasvim ok opcija, i slagali bi ti se sa onim digital kulerom iznad njihovim.

A recimo ako uzmes Thermalright kuler umesto, sasvim je ok da promenis ventilator/ventilatore na hladjenju, vadusnom ili vodenom, da se poklapaju da budu isti, sta vise za najmanje cimanja, za estetiku za izgled, to je najbezbolnija opcija

Samo pazi za to kuciste, najvisi vazdusni kuleri koji mogu da stanu su 155mm, Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB bi stao, ali Deepcool AK620 Digital ne bi stao. Morao bi da skocis na skuplji O11 Dynamic EVO Black model
Moja greška O11 Dynamic EVO sam i gledao, nisam dobro napisao.
Čak sam razmišljao između Dynamic EVO ili Dynamic (nije EVO) XL zbog prostora.
Ipak EVO iako je malo manje dovoljno je veliko i ima unapređenja u odnosu na starije.
167 može visina kulera.

Što se ventilatora tiče našao sam Lian Li Uni fan SL infinity na KP i mislim da ću ići na sve njih.
Kad se kupi set 3x ventilatora dobija se i hub na koji može da se kači 4x4 venta.
Koliko vidim na Youtube JayzTwoCents je zadovoljan sa njima, tako da kontam da su dobri.
Jel imaš mišljenje o njima?

Cao.
Valjda ti se ne javljam kasno (ako jos nisi porucio komponente)..
Kupio sam pre 3 meseca sllicnu konfiguraciu i mogu ti reci da je sasvim OK.
Ali evo cisto da mozda razmislis o nekoj drugoj ploci..
Elem, MSI Mortar ploce sam poceo da preporucujem i drugima, posto sam uvideo da je izuzetno stabilna i nijednu reklamaciju nisam imao, jos od B350M-Mortar..sledeca je bila B450M-Mortar i evo sad B650-M Mortar wifi..Nikada nijedan problem, cak ni kod mog kuma i njegovog brata.
Ploca jeste M-ATX ali imas i Tomahawk; nisam gasio omp dve godine, a mozda je jednom zabo.. :)
Tako da ti je to moja topla preporuka za plocu od 250e.
Procesor mozes da kupis i 7600, non X model; manje se greje, a minorna je razlika.
E sad, sto se tice memorije, bio sam prinudjen da kupim Lexar 2x16GB ARES 6400MHz od madjara.
Generalno, nisam hteo Kingstona jer nije bilo kod nas memorije sa latencijom 32.. ;)
Kuciste, mozda mozes da pogledas Xigmatek LUX G Shadow, ako mozes od negde preko da ga porucis.
Nazalost kod nas nema, bio sam prinudjen da kupim Xigmatek Lux S (mislim da je sasvim solidno za do 10k din.).
Napajanje, uvek sam bio za Seasonic ili EVGA..
Mislim da ti je izbor coolra sasvim OK..
A ostatak para mozes da iskoristis za bolju graficku.
Eto, nadam se da sam ti barem malo pomogao.
Neka ti je srecom kupovina! ;)
Matična će biti 99% X670E Tomahawk, hvala @djape08 na predlogu.
Kućište definitivno Lian Li O11 EVO Dynamic, baš mi se svidelo,
od svih komponenti čini mi se da ovu mogu odmah da poručim sve ostalo može da se promeni :ROFLMAO:.
7600 Ne znam, stvarno ne znam, gledao sam i testove i sve ali i dalje mi je nešto čudno tu.
Što se memorije tiče gledao sam test i CL je uticao jako puno kao i memory speed, tako da to još tražim šta ima kvalitetno.
Trenutno neka ok varijanta Fury Renegade 2X32 6000 cl32.
Sve sa višim brzinama su rasprodate.
Napajanje na preporuku ću uzeti FSP G PRO 1000W sa 3.0 standardom, tj novim kablom.

Što se ventilatora tiče našao sam Lian Li Uni fan SL infinity na KP i mislim da ću ići na sve njih.
Kad se kupi set 3x ventilatora dobija se i hub na koji može da se kači 4x4 venta.
Koliko vidim na Youtube JayzTwoCents je zadovoljan sa njima, tako da kontam da su dobri.
Jel imaš mišljenje o njima?
Nisu pri vrhu, niti pri dnu po performansama, negde u sredini, malo iznad proseka. Odlicna opcija da se ukombinuju sa Lian Li kucistem, a veoma slicni po izgledu sa boljim, novijim sto je Lian Li izbacio.

Dobro stvar je sto bi mogao da iskombinujes razlicite verzije ventilatore, i svi bi se lepo uklopili, tesko bi se primetilo da su razliciti xD

Tako da i za slucaj da ti ne budu dovoljni kasnije kad uzmes nove jace komponente, opet mozes ova 3 da izmestis drugde u kucistu i stavis noviji Uni Fan TL, TL V2, SL V2 kad izadju, itd, ...

Nisu pri vrhu, niti pri dnu po performansama, negde u sredini, malo iznad proseka. Odlicna opcija da se ukombinuju sa Lian Li kucistem, a veoma slicni po izgledu sa boljim, novijim sto je Lian Li izbacio.

Dobro stvar je sto bi mogao da iskombinujes razlicite verzije ventilatore, i svi bi se lepo uklopili, tesko bi se primetilo da su razliciti xD

Tako da i za slucaj da ti ne budu dovoljni kasnije kad uzmes nove jace komponente, opet mozes ova 3 da izmestis drugde u kucistu i stavis noviji Uni Fan TL, TL V2, SL V2 kad izadju, itd, ...
Lapsus tipkus,
SL V2 infinity sam gledao na KP piše da imaju.
Kad već uzimam njih onda bih nastavio sa njima kasnije do max broja.
Koliko sam gledao malo su bolji od V1.

Sto da ne nastavis za 3,4,5,6 godina sa UNI FAN TL koji izgledaju dovoljno slicno ?

Mislim naravno vizuelno bas ako ti budu previse razliciti, sasvim ok ostati sa SL-Infinity:, kao sto vidis na ove dve slike dole jedina razlika je u svetlosti oko lopatica i metalnom izgledu u sredini u odnosu na lepsu nalepnicu za Infinity seriju

e0006.jpg

unifans_tl_26.webp

Lapsus tipkus,
SL V2 infinity sam gledao na KP piše da imaju.
Koliko sam gledao malo su bolji od V1.
Ako si mislio na ove, posto Lian Li ima puno verzija xD

AL V2 serija ima najbolje performanse od tih starijih RGB sto vise svetle

Poslednja izmena:
Sto da ne nastavis za 3,4,5,6 godina sa UNI FAN TL koji izgledaju dovoljno slicno ?

Mislim naravno vizuelno bas ako ti budu previse razliciti, sasvim ok ostati sa SL-Infinity:, kao sto vidis na ove dve slike dole jedina razlika je u svetlosti oko lopatica i metalnom izgledu u sredini u odnosu na lepsu nalepnicu za Infinity seriju
U pravu si TL izgleda puno lepše, ali pitanje je kad će oni doći do nas?
ali su mi različiti da bih uzimao jedne pa druge.
Ako si mislio na ove, posto Lian Li ima puno verzija xD
Ipak je SL infinity bez V2 oznake koji sam gledao, tj prva slika.
AL V2 serija ima najbolje performanse od tih starijih RGB sto vise svetle
Ne sviđaju mi se nikako.

U pravu si TL izgleda puno lepše, ali pitanje je kad će oni doći do nas?
u najboljem slucaju sledece nedelje kod Madjara, u najgorem, tipa sredina marta.

Al opet nisam 100% siguran da li Madjari sve preko Rusije/Turske/Irana dostavljaj, pa mozda Suez kanal odlozi dolazak, ...

Vidim sad Nemci su ih dobili, tako da Caseking Hungary dobavljac je verovatno porucio par komada, sto je obecavajuce

Poslednja izmena:
u najboljem slucaju sledece nedelje kod Madjara, u najgorem, tipa sredina marta.

Al opet nisam 100% siguran da li Madjari sve preko Rusije/Turske/Irana dostavljaj, pa mozda Suez kanal odlozi dolazak, ...

Vidim sad Nemci su ih dobili, tako da Caseking Hungary dobavljac je verovatno porucio par komada, sto je obecavajuce
Ako budeš saznao, javljaj, stvarno su lepi.

Treba mi pomoć oko rama:
Gledao sam testove na 1440p ima razlike brži vs sporiji ram.
Gledao sam kingston renegade silver rgb 6000 cl32 da uzmem na preporuku ali gde god da sam pokušao nemaju.
Da li neko zna gde bih mogao uzeti da ima na stanju?

tako sam ja mislio pa sam plakao sa nekom adatom, 3x crkavala....
kingstone je nista posebno, ali it works...

Ja sam uzeo corsair vengance za 7800x3d, radi...birao sam kao ti expo da bi sigurno radio platio 2e vishe iz ipona zbog toga taj dan.
CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT CMH32GX5M2E6000Z36 120e

Ja sam izabrao taj Kingston zbog Cl 32 i zato što mi Kingston nikada nije omanuo sa AMD-om. Koliko vidim, taj EXPO nije ništa bolji od XMP-a, ima bezbroj istraživanja o tome.

Renegade nije expo certified, zato sam odustao od nje da nemam još možda kakvih bespotrebnih problema.

Ovo je cena kao i ostale u radnjama. Zato i gledam, malo je bolja ali generalno ista.
Za Ryzen 7000 ti ne treba expo ram,samo gledaj qvl listu ploce za ram,mada radi ram i koji nije na listi,ja sam najvise problema imao sa expo ram profilima na pocetku generacije,intelovi profil odmah rade,ne znam dal su ispeglali do sad verovatno jesu,ali od tada samo vozim intel ram,nikad problem,i i greota je da ne clokujes ram malo vise sad sa novim agesama na tebi je.

Da li ta firma u svom imenu ima skraćenicu za veštačku inteligenciju, i prvo slovo filma Terminator 2 ?

Ako budeš saznao, javljaj, stvarno su lepi.
Stigli su xD, samo 120mm doduse, ali sasvim dovoljno posto si verovatno planirao 120mm svejedno:

Ovaj zadnji ispod je obrnuti, ubacuje vazduh naopacke, koristi se da kad hoces da kod ventilatora koji ubacuju vazduh uvek bude vidljiv ovaj bakarno/metalni deo u sredini (cak i kad ventilatori ubacuju vazduh od pozadi od zida, da se ne vidi nalepnica i plasticne drske kao na ovoj prvoj slici, nego da budu svi kao na drugoj slici.

Koliko si planirao ventilatora da stavis u kuciste ?

lian-li-o11-dynamic-evo-i7-12700kf-rtx3050-white-custom-pc-27-Large.jpg

667 - Copy.png

Poslednja izmena:
Stigli su xD, samo 120mm doduse, ali sasvim dovoljno posto si verovatno planirao 120mm svejedno:

Ovaj zadnji ispod je obrnuti, ubacuje vazduh naopacke, koristi se da kad hoces da kod ventilatora koji ubacuju vazduh uvek bude vidljiv ovaj bakarno/metalni deo u sredini (cak i kad ventilatori ubacuju vazduh od pozadi od zida, da se ne vidi nalepnica i plasticne drske kao na ovoj prvoj slici, nego da budu svi kao na drugoj slici.

Koliko si planirao ventilatora da stavis u kuciste ?

lian-li-o11-dynamic-evo-i7-12700kf-rtx3050-white-custom-pc-27-Large.jpg

Pogledajte prilog 424636

Planirao sam 6 koji ubacuju, 4 da izbacuju.
da se napravi pozitivan pritisak.
Mada za početak će biti 3 - 1.
Moram da kontaktiram tipa kod koga sam naručio ram.

Nazad
Vrh Dno