Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Jel ovo nešto sa Aliexpressa ili je neka prevara?
Imam neku futrolu naručeno sa Aliexpressa ali u tracking nema nikakvih podataka
Nemam pojma iz koje zemlje je ovaj broj i sajt mi deluje kao neki skem

Prilozi

• Screenshot_20250712_130239_Messages.jpg
    Screenshot_20250712_130239_Messages.jpg
    221.7 KB · Pregleda: 74
  • Screenshot_20250712_130222_Brave.jpg
    Screenshot_20250712_130222_Brave.jpg
    85 KB · Pregleda: 64
Očigledno scam.

Poruka je stigla sa nekog broja iz Turske. U poruci je skraćeni link koji vodi na stranicu koja nema nikakve veze sa poštom. Ove stvari se najlakše provere i obično je dovoljno da se prepozna prevara. U svakom slučaju, nikako ne ostavljaj podatke sa platne kartice na iole sumnjivim linkovima. Ako nisi siguran, bolje tri puta proveri da li je sve ok. Ovo sve pišem jer se mojoj sestri desilo da je stigla slična poruka i ona je ostavila broj kartice. Čim sam čuo šta je uradila, poslao sam je u banku sa blokira karticu. Tamo su joj rekli da su pikušali da skinu pare, ali je iznos bio veći od raspoloživog.

Prilozi

• Screenshot_20250712_130239_Messages.jpg
    Screenshot_20250712_130239_Messages.jpg
    235.1 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_20250712_130222_Brave.jpg
    Screenshot_20250712_130222_Brave.jpg
    159.2 KB · Pregleda: 63
Poruka je stigla sa nekog broja iz Turske. U poruci je skraćeni link koji vodi na stranicu koja nema nikakve veze sa poštom. Ove stvari se najlakše provere i obično je dovoljno da se prepozna prevara. U svakom slučaju, nikako ne ostavljaj podatke sa platne kartice na iole sumnjivim linkovima. Ako nisi siguran, bolje tri puta proveri da li je sve ok. Ovo sve pišem jer se mojoj sestri desilo da je stigla slična poruka i ona je ostavila broj kartice. Čim sam čuo šta je uradila, poslao sam je u banku sa blokira karticu. Tamo su joj rekli da su pikušali da skinu pare, ali je iznos bio veći od raspoloživog.
Ma de bi im ostavio broj kartice za nešto što sam platio
Veteran u online kupovini od vremena PayPal na Sloveniju i negde 2005te 😂
Mislio sam sa se naši nešto nisu upetljali sa kinezima ili šta već

905 je pozivni broj telefonskog okruga za Ontario (Toronto)

Kuponi koje daje radnja ne važe za Srbiju? Neće da primeni nijedan, iako deluje da su uslovi zadovoljeni. Kuponi su tipa za potrošeno X novca, dobiješ Y popusta, ne piše nikakav drugi uslov.

Osvojio sam nagradu za 0,10 $ toliko i platio, preko one igrice, lampa je u pitanju.
Zanima me da li ce mi naplatiti pdv jer ona kosta oko 25 dolara ?

Da li su i vama smanjene svote coinsa u "Earn more coins". Primetih pre neki dan sad mi je sve uglavnom na +3, a do skora je bilo za neke akcije i +5 i +6?

Posle koliko vremena se otvara dispute,od narudžbine je prošlo više od mesec dana?

Cekaj kada prebacimo na USD umesto dinare artikali izadju jeftinije , ja hteo neku masku za telefon 880 dinara a kad sam prebacio na usd i platio izaslo me 800 dinara i kevi sam narucio isto prebacio na usd i umesto 280 platila 218 dinara masku.

Cekaj kada prebacimo na USD umesto dinare artikali izadju jeftinije , ja hteo neku masku za telefon 880 dinara a kad sam prebacio na usd i platio izaslo me 800 dinara i kevi sam narucio isto prebacio na usd i umesto 280 platila 218 dinara masku.
Tako je. Najjeftije je u USD plaćati. Bilo koje druge konverzije su lošije.

Nije bitno sa kog računa plaćaš, da li je devizni ili dinarski. Bolji kurs uvek daje banka u odnosu na AliExpress. Najbolje je ako imaš dolarski...

Poslednja izmena:
Ne daje banka nikada bolji kurs, visa kurs je najbolji i uvek se plaća u osnovnoj obračunskoj valuti. Za AE je obračunska valuta USD i najbolje je plaćanje tom valutom pa neka visa konvertuje u valutu računa.

Pozdrav za sve suntave iz carine Nis.Da mi neko od njih strucnjaka objasni,kako su uspeli da izracunaju carinu i PDV za rucni sat od 225 din,da bude 260 din.

Racuna se samo PDV na navedenu ili procenjenu vrednost ako iznosi do 50e i na to ti racunaju i otvaranje posiljke, koje je za jeftine pakete zapravo najveci trosak.

Da je samo PDV zivot bi bio lep.

Ljuste i mene redovno, saosecam s bolom.

Pozdrav za sve suntave iz carine Nis.Da mi neko od njih strucnjaka objasni,kako su uspeli da izracunaju carinu i PDV za rucni sat od 225 din,da bude 260 din.
Nisam šuntav i ne radim u carini Niš, ali da probam, iako ima tema za carinu...
Pdv (ne carina, pošto ti to nisu naplatili) od 225 dinara je cca 45 dinara..
Otvaranje paketa, tj. predstavljanje carinskom službeniku je 100 (ili 150, neka ne neko ispravi)
Taksa za uplatu dažbina - 60 dinara.
Deluje da je sve odradjeno zakonski.

Tako je, ispod 220-230 RSD ne secam se da sam placao, a naplacuju za apsolutno sve trenutno.

A da se malo pročita šta su ti šuntavi poslali?
PDV X dinara i preko toga ono što nema u deklaraciji 100+60 dinara koji predstavljaju podnošenje na carinski pregled i troškovi transfera novca.

Ima još jedna stvar sa kojom sam se ja opekao nekoliko puta, veoma bitna:
Carinski službenik uopšte ne mora da uzme u obzir navedenu cenu kao referentnu već može po svom nahođenju da proceni cenu paketa / robe.
To najčešće rade tako što upoređuju cene koje im izlista Gugl za takvu istu ili po specifikacijama sličnu robu.
Zato je trenutno bolje kupovati na Temu-u stvari koje su skuplje a džidža-bidže na Ali-ju.

Ima još jedna stvar sa kojom sam se ja opekao nekoliko puta, veoma bitna:
Carinski službenik uopšte ne mora da uzme u obzir navedenu cenu kao referentnu već može po svom nahođenju da proceni cenu paketa / robe.
To najčešće rade tako što upoređuju cene koje im izlista Gugl za takvu istu ili po specifikacijama sličnu robu.
Zato je trenutno bolje kupovati na Temu-u stvari koje su skuplje a džidža-bidže na Ali-ju.
Mislim da se slobodna procena radi samo ako ne moze da se nadje cena na netu ili po njihovoj listi. Ali svakako Temu je trenutno dobra prica po pitanju carine

Ja u inat ne bi vise nista porucio :)

Mislim da se slobodna procena radi samo ako ne moze da se nadje cena na netu ili po njihovoj listi. Ali svakako Temu je trenutno dobra prica po pitanju carine
Ne. Procenu rade i ako mogu da nađu cenu na netu ali im se učini nerealnom.
Kupio sam kineski telefon u "early buy" ponudi (još nije bila gotova proizvodnja) i platio ga značajno jeftinije.
Cena za taj telefon nije bila uvažena već su našli (carina) sličan po specifikacijama i na osnovu toga odrapili carinu.
Žalba se plaća, čeka se na razmatranje i odluku i uopšte ne mora da bude uvažena. I sve to ako iskopaš informacije na koji način možeš da podneseš žalbu.
Sistem je napravljen tako da ti je najjednostavnije da "ćutiš i platiš".
AliExpress je kladionica i što se tiče kvaliteta robe i dodatnih troškova. :)

Nazad
Vrh Dno