Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ima još jedna stvar sa kojom sam se ja opekao nekoliko puta, veoma bitna:
Carinski službenik uopšte ne mora da uzme u obzir navedenu cenu kao referentnu već može po svom nahođenju da proceni cenu paketa / robe.
To najčešće rade tako što upoređuju cene koje im izlista Gugl za takvu istu ili po specifikacijama sličnu robu.
Zato je trenutno bolje kupovati na Temu-u stvari koje su skuplje a džidža-bidže na Ali-ju.

To sam podrazumevao, što se tiče slobodne procene, više je moja poruka usmerena ka tome kako je u njegovom slučaju carinik dobro procenio/uvažio ono što je Kinez napisao na deklaraciji kao vrednost, pa da mu je zapravo "šuntavi" sa niške carine dobro odredio dažbine.

Ja ocekujem lampu sa alia, platio 0,10 $ da li ce da racunaju pdv na tu cenu ili punu cenu.
Da li postoji broj gde mogu da se kontaktiraju carinici ili neko gde bih im objasnio da sam platio 0,10 $ i vredi li uopste cimanje oko toga?

Meni su nišlije za Toocki slušalice plaćene 30din. za koje na pakovanju piše 1$, naplatili 400din.
christian bale laughing GIF

Najgore od svega je sto ne znas ni sta si platio, ne dobijes nikakav dokument, priznanicu ili bilo sta gde je navedeno sta je naplaceno.
Imam osecaj kao da zaposleni u posti i carini dele te pare i manipulisu. Sramota

kako ne dobijes? ja sam uvek dobio, zalepljen papir na paket, gde sve pise sta je naplaceno.
Uvozna postansko-carinska deklaracija za gradjane

IMG_3206.jpeg

Dobro ste prošli :)
Niška carina mi je za toocki slušalice plaćene 1$, naplatila 650din (procena 20e).
Preuzeo sam ih najviše da vidim ko ih je carinio i na koju tačno vrednost.
Ista osoba mi je nedavno carinila XXL podlogu za miša i u opisu robe napisala, citiram: "podna podloga za vežbanje" :D

carina.jpg

Ja ocekujem lampu sa alia, platio 0,10 $ da li ce da racunaju pdv na tu cenu ili punu cenu.
Da li postoji broj gde mogu da se kontaktiraju carinici ili neko gde bih im objasnio da sam platio 0,10 $ i vredi li uopste cimanje oko toga?
Nije tema za carinu, ali njih uopšte ne zanima koliko si ti platio i da li si uopšte platio već vrijednost robe. Tako da ti ne vrijedi cimanje.

Nije tema za carinu, ali njih uopšte ne zanima koliko si ti platio i da li si uopšte platio već vrijednost robe. Tako da ti ne vrijedi cimanje.
Rekao bih da gresis.

Recimo, kada sam porucivao sat koji je kostao 50e (cena u srbiji je bila 150e) naplatili su mi kao da sam platio 150e. Posle zalbe i prilozenih skrinsotova sa sajta odakle sam kupio i izvoda iz banke ocarinili su sat po ceni koliko sam ga platio.

Onda kupovina Logitech MX keys tastatura sa Alija. Placena 65 dolara ipre nego sto je paket stigao do nas, poslat mail carini sa detaljima kupovine, i ocariniena je na tu vrednost.
Mogao sam da be saljem nista i da vidim kako bi proslo, ali posle iskustva sa satom jednostavno mi je bilo lakse da platim nego da se cimam.

Naravno za neke predmete male vrednosti zalba nema smisla.

Danas mi je aliexpress skinuo 1.06€ sa racuna, nisam nista kupovao od 17jula
Jel zna neko sta bi to moglo biti?
Upravo sam nakon toga stavio limit na kartici na 1€ za sva internet placanja. Zlu ne trebalo

Upravo sam nakon toga stavio limit na kartici na 1€ za sva internet placanja. Zlu ne trebalo
Pa proveri sta si kupovao tada i da li ti se iznos poklapa. Meni u Unicredit stigne odmah sms o potrosnji, a notifikacija iz app tek posle 3,4 dana da je proknjizeno.

Najverovatnije razlika u ceni..ali proslo je 11 dana ovo se prvi put desava.
Mozda jer sam isao preko paypall

Ali kad cujem ovo ,,Carinik u Nisu,procenjuje vrednost robe iz inostranstva".Alo bre,rodjaci,mnogo ste se osilili i polakomili,pa sve radite svakim danom sve gluplje i providnije.Javite se Kinezima,da vas zaposle kod njh,da procenjujete njihovu robu,jer i to bolje znate od njih.Ima da im napravite,jos jednu Kinu.Novo zanimanje.Carinik procenitelj.Ovo bre zvuci kao Americki akcioni film iz 80-ih 😂

ista situacija…a zadnja porudžbina u martu bila…
Pisao supportu, nemaju pojma, kao eskaliraće pa da očekujem odgovor u roku od 48h.

@Mugy

Carina postoji svugde u svetu, samo za zemlje EU je već uračunata u cenu na aliexpress-u, za našu nije, te je sasvim normalno i očekivano da će se cariniti.
Ono što je neverovatno je da ljudi kod nas masovno poručuju sa aliexpress-a a i dalje ne umeju da razlikuju carinu od PDV-a kao i to da svaki paket podleže naplati troškova (što se naravno u praksi ne dešava jer je previše pošiljaka) i da je samo bonus ako se ne naplati ništa. Svako malo neko postavi slično pitanje ili jadikovku ovde na temi.

Ovo je do juče bilo 100 i kusur dinara. Šta se dešava?

crv.png

Nešto se čudno dogadja od juče na AliE. Nekoliko stavki sam stavio da ih platim za par dana, cena bila 2.75e, danas da pogledam da nije pojeftinilo , kad ono redovna cena za tu istu stvar 6.60e. Proverim neke usb kablove i stakla za mobilni koji su bili po 1e i 1,70e, sad su oko 3.5e i 4,5e ??? Nešto se uvrnuto dogadja 🤨

I ja sam isto primetio, proizvod koji je koštao $3.9 sada je preko $9. Šta li su sad smislili?

Ne bih rekao da je uvrnuto, samo dizu cene pred redovnu akciju koja ide svakog prvog i traje do 5og, 6og.

Jasno mi je da dižu cene, ali otkad pratim i kupujem na Aliju, ima možda 10 godina, nikad ovo nije bilo. Povećanje cene DA, ali 3 puta povećati je bRezobrazluk

Od danas više, prilikom poručivanja, ne mogu da promenim "shipping method", samim tim ni da vidim koji nude. Da li je to i vama tako?

Screenshot narudžbine gde se vidi koliko si platio?
Meni su to tražili jednom...

Nazad
Vrh Dno