Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ok, da pokrećem odmah? Skrinšot poruka bi trebao da bude dovoljan. Pošiljka ima status shipped, broj za praćenje je 9 cifara, bez slova, nema ga nigde na tracking sajtovima, naravno.
Samo da javim ishod, sinoć pokrenuo dispute, jutros rešeno u moju korist. Čak nisam ni slao skrinšotove poruka sa prodavcem, presudili su na osnovu nepostojećeg broja za praćenje. Kinezu sledi negativna ocena, izgubih skoro mesec dana a ono što mi je trebalo nisam dobio.

Sledeci put salji, ne oslanjaj se previse na logiku kod Kineza.

Sto vise dokaza posaljes, manja je sansa da ce da te neocekivano zeznu.

Bitno da je reseno svakako, dobro si prosao.

Malopre otvorio dispute (refund/return) za Choice not as described.
Odobrili refund istog momenta.

Verovatno je već pominjano, ali ne mogu da nađem kakva je procedura kad je paket neuspešno isporučen.

Piše: Delivery attempt unsuccessful. Recipient uncontactable by delivery personal... Verovatno je do naše pošte i onog štrajka, jer su mi pre dva dana telefonski javili za druge pošiljke da dođem u poštu, jer poštar ne dolazi do vrata. I preuzeo sam normalno te pakete, a za ovaj mi niko ništa nije javio niti mi zvonio na vrata, budući da je non stop neko kod kuće i nismo mogli da se mimoiđemo.

Zanima me šta u principu bude u ovakvim slučajevima, da li naknadno stigne i da li da tražim refundaciju po isteku onih 42 dana (što je za desetak dana).

Eto, izvinite na cimanju i zato što ovakve stvari viđate verovatno n-ti put na ovom topiku.

Išao sam odmah, paket je bio u pošti.

Ali toliko je paketa tamo da je to sačuvaj bože, kažu da poštar ne može toliko da dostavi do vrata, kao ni da pošalju toliko obaveštenja. Da nisam sam otišao, verovatno bi me obavestitli naknadno na osnovu broja mob. telefona koji je u specifikaciji, kao što su me obaveštavali za druge pakete u poslednjih nekoliko dana.

Ali svakako hvala za link, tu sam video gde je paket i šta je sa njim.

Pozdrav forumaši. Nisam nikada kupovao skupe stvari na Aliju pa mi treba pomoć. Da li ima smisla odabrati eu ili dolar za valutu ili sve jedno u dinare? Roba koju planiram uzeti košta 57000din ,za shipping piše 18000din. Shipping method ima opcije Fedex IP ili UPS Expedited. Koju predlažete? Cenovno nije velika razlika. Na cenu ide carina 10%+20%pdv+shipping? Kako se računaju dodatni troškovi i kada ,gde to treba da platim?

Sve jedno je ja uglavnom kupujem u dinarima i kurs bude ok.Nisam kupovao tako skupe stvari i ne znam da li bih se usudio jer i ove jeftine malo malo pa mi se izgube uglavnom kad stgnu u SR,
Srecno,

Pozdrav forumaši. Nisam nikada kupovao skupe stvari na Aliju pa mi treba pomoć. Da li ima smisla odabrati eu ili dolar za valutu ili sve jedno u dinare? Roba koju planiram uzeti košta 57000din ,za shipping piše 18000din. Shipping method ima opcije Fedex IP ili UPS Expedited. Koju predlažete? Cenovno nije velika razlika. Na cenu ide carina 10%+20%pdv+shipping? Kako se računaju dodatni troškovi i kada ,gde to treba da platim?
Kupovao sam robu vrednu 400e,islo je fedexom,stiglo za 8 dana,fying cargo koji zastupa Fedex u Srbiji me je kontaktira i trazio da potpisem neke papire da bi me zastupali u carinjenju,carinjenje odradjeno za jedan dan i naplaceno 10+20+ spedicija koja je bila 4800din.Pre toga zahtevali su da im posaljem sliku sa sajta Aliexpressa koliko sam stvarno platio ili izvod iz banke,poslao sam screenshot sa Alija i prema tome su i obracunali,takodje sta se sve nalazi u paketu ispisati po stavkama.Preuzeo sam i platio po isporuci Fedexu,kao kada dobijas postekpres posiljku sa otkupom.Inace uracunaju cenu+ shipping pa na to udare PDV i na kraju jos 10% carinu + naravno spedicija.Tebe bi to izaslo oko 105 hiljada.Ako su delovi za auto moras posedovati saobracajnu na svoje ime i da je taj deo bas za taj auto.Ako nije na tvoje ime onda pises izjavu da je porodicni koji se samo vodi na drugog clana domacinstva.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Koliko je pošiljka vremenski daleko od mene ako je status За царину? Kad mogu da je očekujem?

Prilozi

• Screenshot_20240106_103226_Chrome.jpg
    Screenshot_20240106_103226_Chrome.jpg
    146.9 KB · Pregleda: 19
Pozdrav. Sta se opet desava sa slanjem paketa za Srbiju? Jedno 15-ak paketa mi je stiglo u decembru. Gledam sada od tih 15, samo dva mogu ponovo da narucim za Srbiju. Listam sada stare porudzbine, za dobar deo stvari mi stoji da ne mogu da se naruce za Srbiju.

Ovako je ranije bilo za vreme korone, sta se sada desava? Strajk ili nesto drugo?

Strajk, brzi prsti nasih cenjenih sugradjana koji jedva cekaju da kliknu na refund, generalno nerazumevanje kako platforma radi i sta znaci Estimated Delivery...

Ukratko kamen bi pokvarili + malo smo trziste = rampa dok se dovedemo u red.

Mogu da je skinu sutra, za nedelju dana, za mesec dana, ko zna.

Strajk, brzi prsti nasih cenjenih sugradjana koji jedva cekaju da kliknu na refund, generalno nerazumevanje kako platforma radi i sta znaci Estimated Delivery...

Ukratko kamen bi pokvarili + malo smo trziste = rampa dok se dovedemo u red.

Mogu da je skinu sutra, za nedelju dana, za mesec dana, ko zna.
Znaci ipak je to u pitanju. A taman se regulisalo malo slanje nakon korone ali ne vredi, opet se vracamo na isto.

A to mi je jasno da je nerazumevanje veliko kod nas po pitanje Alija. Svakakvih sam se gluposti naslusao vezano za to.

Choice je do skoro smanjio izbor na bukvalno 10-ak proizvoda, sad vidim ima puno proizvoda opet

Vratili su malopre, ali vracali su i pre par dana na jedan dan pa je nestalo opet.

Ako neko planira da uzima nesto uzimajte sad da se ne bi majali sa zaobilaznim resenjima.

Moje misljenje da je problem nas mentalitet,mislimo da smo najpametniji i da svi hoce da nas prevare i onda trazimo refund za nesto od 100din iako to radi ali ja sam pametniji i *****acu kineza.Licno znam ljude koje kada naruce nesto sa choice (onaj sistem tri artikla za par dolara) i kada stigne traze refund i on se automatski vraca a sve ispravno. Tako pametni srbin dobije robu ,pare i smeje se a sada odjednom nesto nije smesno,po mome treba nas banovati da ne mozemo sajtu da pristupimo.
Da, u pravu si za to. I druga stvar je sto ljudi uopste ne citaju sta narucuju. Pogledaju dve slike i posle traze refund kako su mislili da je ovo ili ono.

A i bar 10 puta mi se desilo da pogresan paket dodje kod mene. Jednom cak i iz drugog grada. Vidim telefon na paketu, pozovem i svrate ljudi i uzmu paket. Ovo za drugi grad sam vratio u postu pa su oni isporucili. To je isto cist primer da trazis refund (isto i ja kada ne stigne paket) a da realno Aliexpress niti je kriv niti ima veze sa tim.

Situacija je sledeca - poslata meni LA posiljka sa Alija ali izgleda bez prezimena i bez broja kuce (bar tako kazu u mail-u koji sam dobio od carine a par dana kasnije i od poste gde objasnjavaju u cemu je problem).Posiljka dosla do carine,tamo bila mesec dana i okrenula se nazad prema Kini. Prvog decembra izasla iz Srbije,petog se pojavila u HU tj. Vecsés-u sa statusom "Receive item at office of exchange" i dalje nikakvih promena.Zvao madjare,kazu posiljka nije vise u njihovoj nadleznosti ali nisu mogli da mi kazu gde je sada.Kineska posta (pretpostavio sam da oni isporucuju u Kini mada ne mora biti) takodje nema nista pod tim brojem.Isteklo prvih 75 dana odavno,prodavac na zahev produzio jos za 50 ali uskoro ce i taj produzetak isteci a posiljke ni kod mene a navodno ni kod njega...

Sta je sad najbolje da radim? Sa kojim dokazima da pokrenem dispute i kada bi bilo najbolje? Posto je posiljka dosla samo do carine nemam onu poruku od krajnje poste da se posiljka vraca,prakticno sistem na Aliju a i svi ostali sajtovi za pracenje je vide kao da je jos u putu prema meni.

imam 3 narudzbine u poslednja 4 dana. ni jedna se ne salje. da li je neko nesto narucio poslednjih dana a da mu je i poslato.

PRATITE temu Pracenje posiljki - postoji GENERATOR KODOVA i mozete pratiti situaciju
za celu seriju kojoj pripada i vas kod za pracenje

@bobpp

Jos jedan debilizam , ako su te vec kontaktirali sa carine , da hoce mogu da
prihvate kao dokaz da si vlasnik broja koji je na posiljki , snimak ekrana sa AE gde se vidi kod posiljke
i ocitanu licnu kartu ( puno ime , prezime , adresa )

Da hoce da koriste sistem elektronskih carinskih deklaracija i tamo imaju ime i adresu.

Ako imas taj mejl od carine i ako se vidi da se posiljka vratila u Madjarsku to je dovoljno
za pokretanje spora.

Pokreni spor i navedi problem sa adresom.

Ma sve su oni znali samo su trenirali ..."propisnost" na meni :)
Imam mail i od carine i od poste gde kazu da ce paket biti vracen ali nisam znao da li Ali prihvata te stvari.Mozda ce pomisliti da sam sam napisao ili sta znam... Inace rece mi momak sa carine kad sam razgovarao da ce cim krene posiljka u postupak vracanja to biti i napisano u pracenju pa da na osnovu toga trazim povracaj ali takav status se nikad nije pojavio.Jednostavno posiljka seta od CN>HU>SR>HU i tako dalje ali kao glavni pravac se jos svuda vodi CN>SR i na Aliju je "Arrived at local delivery center".

c1.jpg

Napisi da je zakazala logistika i da je carina vratila posiljku....

Sve jedno je ja uglavnom kupujem u dinarima i kurs bude ok.Nisam kupovao tako skupe stvari i ne znam da li bih se usudio jer i ove jeftine malo malo pa mi se izgube uglavnom kad stgnu u SR,
Srecno,
Pa valjda zato košta 18000
@ronhill

Da li si gledao temu Carina na posiljke ?

Placa se i usluga spedicije....

Raspitaj se u spediciji da li to sto zelis da porucis moze da se uveze -
da li postoje neki posebni uslovi.

Da li to sto zelis da narucis nije dostupno kod nas ili negde blizu u EU ?
Ili je cena 2-3 puta veca pa si spreman da rizikujes ?

Nema u Eu da se kupi, u pitanju je elektromotor sa can bus kontrolerom. Nije neki rizik ,jer imam informacije sa jednog stranog foruma .Od istog prodavca i oni kupuju ,svima je isporučena roba. Inače prodaju vrši direktno proizvođač motora. Hvala vam na informacije!
Kupovao sam robu vrednu 400e,islo je fedexom,stiglo za 8 dana,fying cargo koji zastupa Fedex u Srbiji me je kontaktira i trazio da potpisem neke papire da bi me zastupali u carinjenju,carinjenje odradjeno za jedan dan i naplaceno 10+20+ spedicija koja je bila 4800din.Pre toga zahtevali su da im posaljem sliku sa sajta Aliexpressa koliko sam stvarno platio ili izvod iz banke,poslao sam screenshot sa Alija i prema tome su i obracunali,takodje sta se sve nalazi u paketu ispisati po stavkama.Preuzeo sam i platio po isporuci Fedexu,kao kada dobijas postekpres posiljku sa otkupom.Inace uracunaju cenu+ shipping pa na to udare PDV i na kraju jos 10% carinu + naravno spedicija.Tebe bi to izaslo oko 105 hiljada.Ako su delovi za auto moras posedovati saobracajnu na svoje ime i da je taj deo bas za taj auto.Ako nije na tvoje ime onda pises izjavu da je porodicni koji se samo vodi na drugog clana domacinstva.
Hvala vam na detaljnom opisu ,nisam očekivao dobiti ovakav odgovor na moje pitanje. I Sretan Božić želim!

Poslednja izmena:
Koja od ovih jeftinijih opcija za slanje je najbolja?

Ranije se sećam da je bio onaj Cainiao for special goods ali toga sad nema nigde.
Šta ga menja?

1000016122.png

Nazad
Vrh Dno