Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ako priznaš da su fejk ostaćeš bez njih jer si moža prodavac takve robe, možda !?!

To može da se desi samo ako je generalni uvoznik tog brenda platio zaštitu imena pa carina kontroliše ali to većinom važi za uvoz na veliko od strane firmi a ne za fizička lica. Recimo Dizni, WarnerBros, Crvena Zvezda, Partizan, za te stvari moraš imati ugovor/licencu ali kao fizičko lice možeš da uvezeš komad dva bez cimanja.

Uglavnom, ako se odbije prijem pošiljke nema osnova za povrat noca jer je na sajtu naznačeno (kao i u svim ostalim web prodavnicama) da troškovi carine, eventualne kontrole, kakve god! i ostali troškovi u zemlji kupca idu na teret kupca i samim činom kupovine kupac ih prihvata. To što je kod nas takav sistem da ne možeš unapred da znaš hoće li biti dodatnih troškova i koliko to nije problem aliexpresa...

Narucio sam neke prekidace sa AE, kroz poruke dogovorio da mi customizuju razlicite simbole, poslao im .png za svaki prekidac, komunikacija korektna, razumeli smo se itd.
Stigao paketic, unutra default prekidaci bez ikakve customizacije, obratim im se a kinez mi odgovara "Sorry, do you have a new order? Can we customize it for you?" :ROFLMAO:

Da batalim ovo ili ima neka varijanta da se pokrene dispute jer nije poslato dogovoreno? Da li je screenshot prepiske validan dokaz kod podrske?
Ako gledaju samo po narudzbenici onda nemam osnova za dispute jer se customizacija nigde ne navodi u 'order details' vec se ugovara kroz poruke.

Ok, ako vec iznosimo iskustva onda evo i moje za 1100+ kupovina na Ali-ju:

1. Nije mi stiglo mozda 30 posiljki za sve ove godine, ne racunajuci zadnjih godinu dana.
2. U poslednjih godinu dana, 15% posiljki ne stize.
3. Do pre godinu dana, uglavnom sam dobijao refund, od tad prakticno ne.
4. Primer odnosa prema kupcu: nedavno dobijem polomljen daljinski, slikam ga u komadima, pokazem da nije bio upakovan u zastitu nego samo ubacen u kovertu. Ali presudi u korist prodavca bez obrazlozenja. Nekada nezamislivo, sad je standard usluge.
5. U poslednjih godinu dana, svaki dispute za neisporuceni paket se sablonski resava u korist prodavca, a obrazlozenje je uvek isto - nisam pruzio dovoljno dokaza.

Prema tome, Ali je trenutno NAJNESIGURNIJI online servis, bar sto se Srbije tice. Jedini razlog sto i dalje ponesto tamo kupim je cena.
Ako nisi snimio otvaranje paketa, onda nažalost, zaista nema dovoljno dokaza, jer si mogao da polomiš u sam daljinski.

Verovatno je hteo da kaže da su ranije uvažavali takve reklamacije, sad im je politika refundiranja prilično rigidna ( u odnosu na period pre 2020, a pogotovo tamo 2013, kad sam i ja počeo da kupujem).

Zavisi odakle naručuješ, ako je isporuka za BiH onda moraš videti kakvi su tamo propisi i taxe.
A za Srbiju piše, isporuka ~420$, znači 425$ roba +32% porez i carina + 5000 do 6000 din špedicija pod uslovom da ti kinez pošalje validnu fakturu (što jako retko čine) i verovatno ćeš morati da dokažeš da je hobi mašina u pitanju za neprofitnu upotrebu jer profi mašine mogu samo pravna lica ca uvoze ne i fizička lica.
Manje više.

Za ovaj video što padaju kontejneri, bilo bi interesantno poslati to kao dokaz prilikom dispute-a :ROFLMAO:

@stiw47

nudiovo.jpg

Nemam uvid u celu prepisku...
Da li si pitao trgovca da li moze da ponudi
stikere u dimenziji po zelji kupca ?

Velika vecina prodavaca radi za velike distributere
i samo nudi robu koju ovi navedu u katalogu ,
tj. niti su proizvodjaci niti distributeri.

Upravo to. Procitao sam ja dimenzije i video da nema, ni kod njega ni kod drugih, jer svi imaju isto. 99,9% sam siguran da nece imati duplo vece, ali ne znas dok ne pitas. Ja sam ovo gore vise kao meme zalepio jer se ovo ljudima non-stop desava sa kinezima da vrte jednu pricu u krug i da te ponovo pitaju nesto sto si im vec odgovorio. Imam cesto priliku i zbog posla da komuniciram s kinezima, moje licno misljenje je da se ovakve stvari najvise desavaju zbog loseg znanja engleskog.

Stigao mi dron preko cainiao standard for special goods preko litvanije danas, porucen 23.11, znači 2 nedelje od naručivanja do dostave na adresu.
Offtopic: E sad imam problem mozda neko zna, baterija je 3.7v 1800mah a punjaci rade na 5v?
Ovo mi je prva pristigla posiljka sa AE i uopste iz inostranstva. Imao sam srece sve je lepo proslo ako nekog nesto zanima moze da me pita ovde ili u pp mada verovatno vi svi ovde znate mnogo vise od mene.

Samo da prijavim da su mi stigla 2 paketa porucena 25.11.. Jedan vrednosti 70$ koji mi nije ocarinjen, ali na paketu pise vrednost od 11$ (hvala im, nisam zahtevao da promene ista).
1670443050081.png

@Nikollo

Tako je i na telefonima - punjaci 5V , baterije 3,7-3,85V

@jimiH

Jel ti UA..HU isporucena na kucnu adresu ?

Preko koje poste je isla posiljka od 70$ ?

Da li ste ptimetili da AE menja cenu u zavisnosti od zemlje iz koje se naručuje?
Nepotrebno govoriti da je za nas viša cena+ poštarina.

Nije tacno , gomila sitnica je za Srbiju jeftinija i ne naplacuju postarinu.

Za skuplje stvari je postarina za Srbiju cesto preskupa , ali za EU od 1.7.2021
obavezno uracunavaju PDV ( i carinu )

@jimiH

Za nas je sve skuplje od netflixa,skyshowtimea,alija do nase kravice,ekonomski tigar bato.

Koji dron,link?

@Nikollo

Tako je i na telefonima - punjaci 5V , baterije 3,7-3,85V

@jimiH

Preko koje poste je isla posiljka od 70$ ?
Sta reci sem 🤣🤣
Inace zaboravio sam da napomenem da mi je posiljka stigla bez carinjenja
Evo sad gledam omotac i pise 1.5usd a predmet je iz reda photography a masa je 416gr. Sad kako to tacno ide nemam pojma ovo je deklaracija litvanaca a ima cini mi se jos 2 pre nje valjda od ovih sto su primili i ovih sto su otpremili iz kine. Meni licno pre otvaranja delovalo kao da je majica, velicina neke knjige i lagano pa i mekano na stisak od pucavca a i futrola nije tvrda nego "obicna". Valjda vecina ovih posiljki preko litvanije prolaze ovako, bez pregledavanja.
Sam dron nisam isprobao ali javicu utiske ako nekoga zanima u porukama. Inace uzeo bezveze da vidim o cemu se radi a ide na prodaju 99% osim ako nekom ne bude trebao od mojih ljudi.

Edit: evo nesto zanimljivo

Prilozi

• Screenshot_2022-12-07-07-14-18-457_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2022-12-07-07-14-18-457_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    129.6 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_2022-12-07-07-14-41-572_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2022-12-07-07-14-41-572_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    146.4 KB · Pregleda: 37
Nazad
Vrh Dno