Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Proslo je od 14 aprila do danas, a to sam vec napisao. Na kraju su rekli da ce hitno da pogledaju to i da ce mi javiti na email za par radnih dana.

ne znam da li se ovako nešto ikome desilo ovako nešto "čudno". Pisao sam ovde pre par meseci. Naručih bateriju za laptop sa Alija. Stigla je ali potpuno pogrešna. Pokrenem despute, dogovorim se sa prodavcem da vratim bateriju a on meni potpuni refund troškova (baterija + slanje iz Kine). Pošaljem bateriju natrag o svom trošku, prodavcu link za praćenje, baterija stigne u Kinu, prodavac mi refundira troškove i sve mi legne na račun.

Međutim, danas mi dolazi poštar sa istom pošiljkom koju sam vratio. Vratila se iz Kine. Treba da platim kako, poštar reče, carinu 830 din. da bih ponovo preuzeo pošiljku. Nije da se bunim, ali mi nije jasno kako su mi refundirali troškove, a prodavac verovatno nije preuzeo bateriju iona je vraćena nazad?

Pretpostavljam da mogu da platim tu carinu i komotno da zadržim bateriju i ovde je prodam? Bar bih tako refundirao i moje troškove prethodnog vraćanja i ove carine. A verovatno bi ostalo i preko toga nešto.

Poslednja izmena:
Ako si uspeo da kupiš bilo šta sa tom karticom, onda možeš dobiti i refunadaciju na istu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koliko je verodostojno ono pracenje u okviru aliexpressa, i jel se koristi onaj broj za pracenje kad se udje u orders pa tracking? Pitam jer spominjete da vam prodavac daje tracking broj, pa zbog toga, jer kod mene pise kao gore. Samo jos nesto, kako funkcionise ona app iz prvog posta, ne snalazim se bas. Hvala unapred.

Jeste imali ovaj scenario, pise mi "arrived at destination country", a ispod "Unsuccesful item delivery attempt (Inb)", sta bi to trebalo da mu dodje?

Управо то. Поштар покушао да испоручи но никога није било на адреси. Или могућа ситуација да је поштар само оставио доставницу у сандуче, мени то раде редовно. Отиђи сутра до поште и провјери. Мада погледај статус на сајту поште.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

To je to, postar nije ostavio nista u sanducetu, pokupio u posti.. nisam nikad imao ovakvu poruku, sta da nije pisalo ovo u aplikaciji, blejalo bi u posti mesec dana.. bogovi.

Мени се дешавало у посљедње вријеме да видим по статусу пошиљке на поштином сајту да је покушана достава пакет безуспјешно, погледам у сандучету нема ништа и одем сутра до поште а пакет тамо.
Чак ми се једном десило да ни је поштар оставио доставницу у сандуче дан након што сам ја већ покупио пакет у пошти. :-D

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Moja greska, ipak je bila dostavnica ubacena, nisam video dobro kroz sanduce :)

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Visa Electron mi je napokon kreirana, ovih dana idem da je podignem i da uplatim novac. Pošto će mi ovo biti prva kupovina a i nemam iskustvo sa kupovinom preko Ali-a ili GearBest-a, da li neko može da mi objasni na šta i kako treba da se obrati pažnja..konkretno mi nije jasno zbog čega većina u nazivu artikla ima napisano '100% Original' . Kupiću Xiaomi Mi Hybrid Pro Earphone Piston 4, Mi In-Ear' sluške, ali vidim da većina prodavnica naglašavaju da su '100% Original. Takođe, cena varira od 17-25$..a video sam da postoje i neka 'countdown' odbrojavanja..tipa, u roku od 24h cena je niža za 20% . Pošto mi nije frka ni hića da ih što pre dobavim, da li treba čekati ili tražiti prodavnice koje imaju taj 'countdown' popust ?
I još jedno pitanje..kada su na Ali-u ili GearBest-u generalna sniženja cena?..za Novu godinu, njihovu Novu godinu (Kinesku) ili nekim drugim praznicima tj. datumima, jer nameravam da kupim još neke stvari.
Hvala.

Pišu original, jer je to Kina ima mnogo kopija. Kad kupuješ gledaj da prodavac ima preko 96% pozitivnih ocena, poželjno je pogledati i feedback za proizvod od drugih kupaca...
Popusti na aliju su 11.11, a na ostalim sajtovima je black Friday (datum varira svake godine)... Mada se nećeš mnogo usrećiti za te popuste kod Kineza par dana ranije dignu cene i onda sa popustom je cena ista kao ranije.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Neko probao?
e75b5d010e15306e9b8512664c5108b5.jpg

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Jedno pitanje u vezi narucivanja sa Alija, kad se porucena roba salje iz Nemacke za Nemacku da li tu postoje neki dodatni troskovi, tipa carina, porez?

Uveli ponovo, ali mora i prodavac da podržava. Meni ne toliko interesantno, Paypal uzima previše za konverziju.

Pa što ne namestis da ti konverziju vrši Visa/Master? Dupla zaštita putem i PayPal-a nije na odmet...

U Norveškoj skida krune, nisam uspeo da podesim drugačije, a i dovoljna mi je zaštita na Aliju za većinu situacija.

U Srbiji PayPal skida dinare iako je kartica u evrima, pa vrše trostruku konverziju... Prilikom plaćanja trebalo bi da piše other conversion methods klikneš na to i izabereš card issuer.

Evo da vam javim dispute od pre neki dan vec mi stigla uplata, a ove ranije uplate ni 1 mi nije stigla a ima 5-6 komada jos od aprila, a rekli su mi da ce se javiti za par dana a proslo je jedno 7 dana, i rekli su da su platili. A u banci mi je receno da ne mogu da uplate jer je tekuci racun a ne devizni i evo sad mi je uplaceno ali manje nego sto sam ja to platio ali i to je dobro.
Edit: Ne znam kome da se zalim iz Alija zbog neisplacenih reklamacija, zalio sam se i jos nista ne odgovaraju a ne mogu opet preko chata jer su me *****avali prosli put.
I ne znam sad treba da preuzmem drugu karticu ne znam kako ce tek sad da mi uplate kad promenim karticu (ne menjam tekuci vec karticu koja istice)?

Poslednja izmena:
Danas podigao Visa Electron, uplatio 50€ , došao kući u nadi da poručim Piston 4 in-ear sluške ,al' kupovina nije prošla. Okrenem Intesa banku, tek sutra će aktivirati karticu.
Da mi ne bi obračunavali konverziju valute, kako je najbolje da selektujem? Na Ali-u da budu Evri , jer na kartici imam evre, ili na Ali-u da izaberem dolare? Ili da pitam prodavnicu u kojoj valuti obračunavaju?
Ne kapiram oko toga. Jeste da to nije neki novac, ali planiram u buduće da poručujem više artikala.

Neko kaze dolare, neko kaze evre. Svakako cu skapirati kada izvrsim prvu kupovinu. Ali čisto eto, da znam.
Ok, izabracu dolare pa sta bude ;)

U intezi za elektron možes da uplatiš usd, eur... Koju valutu hoćeš. Tipa uplatiš usd na sajtu platiš u usd i nema konverzija. Dok su sa kartica master, amex... koverzije neizbežne osim u slučaju da imaš eur i u eur plaćaš.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Znam sve to, zbog toga i pitam.
I meni je logično da na Intesinoj Visa Electron uplatim evre, na Ali-u izaberem evre kao valutu plaćanja.
Ali izgleda da nije baš tako :)
Ovi koji znaju odgovor ćute..u fazonu, pročitaj 400+ strana pa ces skapirati.

Vrh Dno