UPOZORENJE: sve koje ne zanimaju multimetri, neka preskoce i totalno ignorisu ovaj post. Hvala!
Ovo ce biti dug post, i to (uglavnom) offtopic. Da je upucen samo jednom clanu, ovo bih poslao preko PM-a, ali kako su dva clana ukljucena u konverzaciju, 'moracu' ovde da odgovorim.

Pitanje oko koga se mucim je i dalje sta kupiti na Ali-ju od multimetra, da nije preskupo, da je 'ok' i da necu morati to sto kupim uskoro da menjam. U ovom postu sam (priznajem, preterano) usao u 'dublju analizu', pa ce se mozda jos neko ukljuciti sa savetom, i naravno ne ovoliko opsirnim postom, kako ne bismo smetali ostalima.
------------
@sam633
@Vaskev
Odvojih malo vise vremena da se 'informisem' u vezi uredjaja koji ste spomenuli u vasim postovima, pa evo nekih zakljucaka koje sam ja laicki 'kao pocetnik' izvukao:
Prvi je Richmeter RM102. Drugi je UNI-T UT139C.
Iskreno, za najosnovnu upotrebu, RM102 zaista služi. Jeftin, mali, kompaktan, sve na automatiku, osvetljenje, može da se moduje (rusi svašta prave od njega). Pored Richmeter-a, isto je i Aneng 8002, Zotek ZT102, Kasun Test 6000, itd. Ima i dosta njih drugih sa DTM0660L ASIC-om. Poseduje i TRMS.
OK, pogledah na Ali-ju, i 'izgleda' da Richmeters ima svoju 'radnju' tamo. Bar se prodavac zove '
RICHMETERS Official Store' a s'obzirom da ima trenutno 1945 narudzbina, sto je daleko vise od svih ostalih prodavaca, mozda i jeste 'zvanicna radnja' richmeters-a. (mada ne mora da znaci).
Trenutna cena za
RM102 je $18 + $2.59 za shipping, sto je ukupno
$20.59. Jesi li odavde porucivao? (hajde ako te ne mrzi proveri da znam jel' od istog prodavca ili od nekog drugog). I koliko si ti platio (ukupno sa ukljucenim shippingom?)
RICHMETERS RM102
Takodje sam pogledao i cenu za
Aneng AN8002. Nadjoh prodavca koji je na Ali-ju vec 4 godine, pod nazivom '
ANENG Official Store'. Koliko vidim cena je
$18 + free shipping. I takodje ima dva oglasa za isti model (AN8002), kako vidim, cena je ista ($18) samo je boja plastike razlicita.
Ova 'standardna' (zelena) ima trenutno 237 narudzbina dok ova druga sa nekom 'naradzastom' plastikom ima 52 narudzbine. Ovaj prodavac (ANENG Official Store) ima najvise prodaja ovog uredjaja pa moguce i da jeste u pitanju zvanicni nalog proizvodjaca.
Ono sto je malo cudno jeste da postoji drugi prodavac (Nice Consumer Electronics Store) koji trenutno prodaje AN8002 za $15.66 + free shipping (smanjeno sa $18, i akcija traje jos manje od 24 sata). Moguce da je to akcija da privuce korisnike s'obzirom da je nov na Ali-ju, posto je 'radnja' registovana 27. aprila 2017 (znaci pre 'par dana').
Mada, opet ako je ovaj gore pomenuti 'ANENG Official Store' zvanicni i prodaje za $18, kako se ovom drugom (novom prodavcu) isplati da daje za $15.66, svesno iduci u minus? (osim ako nije narucio 100.000 komada pa dobio popust od proizvodjaca).
Elem da se vratim na 'offtopic'
------------
Koje sam ja je8ene qrate srece.
Uzmem jedan unimer (RM102), nemušto radi jedno podrucje, dobio refund.
Što se tice nemuštosti RM102, akcenat je na merenje frekvencije. Nekad uspe, nekad ne. Ali treba da se proba na nekom signal generatoru, najbolje. Tu verujem da ce raditi, jer mrežna struja zna biti prljava i izazvati neregularno ponašanje RM102. Ni to mi ne bi bio toliki problem, nego je problem što se znak za slabu bateriju zna pojaviti iznenada na merenju frekvencije, kao da su preopterecene na trenutak, pa sam dosta zabrinut. To se dešava samo na mom primerku.
Sto se RM102 tice, ne znam, ali posto su izgleda RM102 i AN8002 klonovi (samo ne znam ko je ciji klon), nadjoh na YT clip gde covek testira
Aneng AN8002 i poredi ga sa
Aneng AN860B+ koji je
@Vaskev spomenuo:
Evo sta je zanimljivo: AN8002 je merio (signal generatorom) precizno sve do 22 MHz, dok je AN860B+ merio samo do 8 MHz.
https://youtu.be/I5g0zuLRjcc?t=772
^ (12.50)
Prilikom podizanja frekvencije na AN8002 nisam primetio da se upalio znak za bateriju. Sad', jeste AN8002 'isto' sto is RM102, i moguce da je tebi zapao los primerak, ali ne mogu naci na YT da neko testira frekvenciju na RM102 kako bih video da li ce se i tamo upaliti znak za bateriju. Pa ako bih izmedju njih birao, moguce da bih pre isao na AN8002. Opet, RM102 ima daleko vise prodaja na Ali-ju od AN8002 pa nista nije skroz 'nacisto'. Mozda su iz Richmeters-a poceli da 'fushere'?
------------
Uzmem drugi (UT139C), da tako kažemo kršten, u odnosu na prvi, kod nekog drugog prodavca, naravno. Kad ono ima offset na svim AC podrucjima
Offset na VAC postoji kratkim spajanjem pipaljki. Na uACA, mACA, ACA, stoji sve drugo na displeju, osim nula. Negde ni REL ne pomaže.
Kao sto sam napomenuo u prethodnom postu, dosta toga ne znam, a ako sam te dobro razumeo ti kazes da se offset 'testira' kretkim spajanjem pipaljki kreirajuci 'kratak spoj' ako sam ukapirao. Sta treba da stoji na ekranu kada je sve ok? 'OL' ? OL bi valjda trebalo da znaci 'open line' ili 'over limit' ?
Elem, nasao sam na YT clip od nekog poljaka koji je testirao RM102. Ono sto mi se nije svidelo je taj 'continuity' test kada se spajaju pipaljke. Nekako kada ih spojis i razdvojis, pistanje jos uvek traje kod RM102:
https://youtu.be/YBnsRdANWUE?t=429
^ (07.09)
Kod testa AN8002, to pistanje nestaje mnogo brze prilikom razdvajanja kratkog spoja pipaljki:
https://youtu.be/I5g0zuLRjcc?t=366
^ (06.06)
Tako da mi je kod 'continuity' testa, AN8002 ostavio 'bolji' utisak.
------------
RM102 može i da izmeri 10 pF. I to bez REL. Doduše, ako malo razmakneš pipaljke.
Sto se tice merenja kapaciteta kondenzatora, ok... ako se zeli znati kapacitet, mada to ne znaci nmnogo kod kondenzatora. I dalje nije sigurno da je kondenzator ok. Potrebno je merenje ESR-a. I za to sam se obezbedio pre 3 meseca sa 'solidnim' LCR-Metrom, doduse nije bio bas jeftin, al' sam tu stavku skinuo sa dnevnog reda. Zelim reci, da sam u to vreme krenuo od ideje da nabavim multimetar radi testiranja kondenzatora, i sto sam vise citao, shvatio sam da obican multimetar nije uopste pouzdan kad je merenje kondenzatora u pitanju i da je potreban LCR metar. Tako sam i zavrsio na kraju sa jednim.
------------
Za 22-23 dolara interesantan izbor je Aneng ANG860B+
Deluje ok, i bas na YT clip-u koji sam nasao, covek je testirao (kao sto sam gore naveo) AN8002 upravo sa Aneng AN860B+. Dok je testirao merenje, AN8002 je ostavio bolji utisak jer je skoro sve zadate vrednosti merio preciznije nego AN860B+ (iako je AN860B+) skuplji.
Naravno, AN860B+ je 'bolji' zbog podrzanih funkcija, koje verujem mogu da se dobiju 'hackovanjem' AN8002, sto iskren da budem nisam preterano voljan da radim. Osim mozda da bi se produzilo vreme do gasenja ekrana (ili se totalno iskljucila ta opcija).
Takodje kod AN860B+ je podrzan standard CAT III 1000V i CAT IV 600V, dok je kod AN8002 to 'slabije' CAT II 1000V i CAT III 600V
Jos jedan plus kod slabijeg AN8002 je sto mu je ekran daleko 'svetliji' (jasniji) kada je pozadinsko osvetljenje ukljuceno:
https://youtu.be/I5g0zuLRjcc?t=904
^ (15.04)
AN860B+ trenutno kosta $26 + free shipping kod 'zvanicnog prodavca'
ANENG Official Store, pod uslovom da je 'zvanicni' mada verovatno jeste s'obzirom da valjaju samo Aneng uredjaje:
Aneng AN860B+
ANENG Official Store
Ono sto mi se ne svidja kod ovih jeftinih (znam, mnogo hocu za male pare) to je sto nemaju nikakvu 'gumu' oko 'tela multimetra' vec je sve 'gola plastika'.
Takodje covek koji je testirao AN8002 i poredio ga sa AN860B+ je naveo da je kod AN860B+ navedeno da je za slabiju struju osigrac na 600mA, a kada je njegovom greskom osiguranc 'prso' i kada je hteo da ga zameni, video je da su kinezi stavili osigirac od 500mA (a ulaz deklarisan na uredjaju za merenje struje do max 600mA)
https://youtu.be/I5g0zuLRjcc?t=1350
^ (22.30)
Tako da je mozda bolje otvoriti ove jeftine kineze i proveriti koji se osigurac(i) nalaze u njima.
------------
Za 10 dolara više (Uni-t UT139C) svakako je daleko bolji izbor Uni-t UT61E
Na kratko bacih pogled na ovo sto je @Vaskev predlozio, tj. na model
UNI-T UT61E. Hmm, cena je jaca (~ $50), pa cu razmisljanje o kupovini istog ostaviti za kasnije.
Onako na 'prvi pogled' uredjaj mi se svidja. Pogledah i par review-a na YT. Ono sto sam na brzinu primetio je da ovi, u prvom delu posta navedeni, (jeftinij multimetri) imaju '6000 counts', dok ovaj
UT61E ima 22000 counts.
Zanimalo me sta se nudi na KP (aka muljam-prodajem), pa nadjoh 'ranije' (starije verzije) UT61B i UT61C (7.5K din i 75 eur). Pogledah i videh da ti modeli (B i C) imaju takodje 6000 counts. Cak i verzija (D) UT61D ima 6000 counts. Izgleda da je
UT61E prva verzija sa 22000 counts.
Cena na Ali-ju za 'E' verziju je trenutno nesto ispod $50 dolara, i mozda bih i 'zagrizao' ali se plasim koliko ce da me 'roknu' ovi na carini, a trenutno nemam bas toliko novca odvojenog za multimetar. Pa ce ovako nesto morati da ostane za neki drugi put.
@sam633 UT139C je oko $40 sa shippingom, dok je UT61E oko $50? ...znam da je glupo pitanje ali vec si bio 'visoko' sa $40, zar nije moglo jos $10 za ovaj 'jaci model'?
------------
Uff, zavrsih. ...cek, jesam li nesto zaboravio? :d
Jos jednom se izvinjavam svima koje multimetri ne zanimaju.
EDIT: Iz nekog razloga, ako se post cita iz tapatalk-a, YT linkovi su svi 'broken'. Ne znam zasto. Kada se cita iz browser-a preko PC-a sve je kako treba. Probao sam i da ubacim YT linkove unutar 'video' tagova, ali ne funkcionise ili ja ne znam kako da to odradim pa da linkovi budu dostupni za pregled i preko tapatalk-a.