Kinez u kombinaciji sa našom carinom baš zna da upropasti iskustvo online kupovine. Naručio sam 3
jeftina kabla za android telefone, plaćeni su 1.92$, donosi poštar paket, kaže bilo na carini treba 370,- din. Reko važi, ne znam koji od paketa koje čekam je stigao i platim, kad vidim stigoše kablovi naručeni pre tačno mesec dana. Pogledam deklaraciju sa carine, kad tamo osnovica 10$. Pogledam šta je kinez stavio na kinesku izvoznu deklaraciju, a tamo stoji 9$, + još naši odmah to lepo zaokružili na desetku. I kako sad da dileji od kineza na otvorim dispute? I još kao šlag na tortu 2 kabla rade, dosta solidno pune, i lepo radi data transfer a jedan jedva da napuni bateriju do 50%, data transfer ne radi, dakle mogu da ga bacim.
Objasnio sam kinezu celu problematiku i oko carinjenja i oko lošeg kabla, ovaj me ladno iskulirao. Kaže ne može da utiče na dodatne troškove koje uzrokuje naša carina, rekoh mu da nisam ni mislio da može, sve dok nije stavio vrednost veću 5 puta od redovne. A za onaj kabl reče mi da njihovi ljudi testiraju svaki i da je 100% ispravan?! Probao sam lepo, ali sa nekima tamo izgleda moraš odmah djonom, ne zbog dolar-dva koje će mi vratiti ili neće, već zato što me otvoreno pravi budalom. Sad ću mu lepo otvoriti dispute i tražiti razliku za štetu koju mi je napravio time što je stavio 7$ veću vrednost od regularne i full refund za onaj kabel što ne radi. Na kraju će još biti u minusu, ebali ga kablovi. Ovakvi slobodno neka nas stave na crnu listu i nek ne šalju u Srbiju, učiniće nam uslugu.
Još da pitam, jel ima on neku korist tamo od toga što je stavio veću vrednost od stvarne, ili je u pitanju čista nepažnja?