Ovde si zamenio teze, internet kupovina je jedno (uopšteni izraz) a ugovor je nešto sasvim drugo.
Možda sam pogrešno upotrebio reč ugovor, ali suština je da postoje uslovi prodaje na koje pristaju obe strane.
Pročitaj osim "reklame" koju si označio detalje o povraćaju novca, imaš kategorije koje su pod "full refund" i koje su delimično u tome
http://help.aliexpress.com/buyer_protection_contents.html
Ne znam šta misliš po reklamom...Ja sam mislio isključivo na razlog usled nepristizanja pošiljke u određenom roku.
1. Full refund if you don’t receive your order
You will get a full refund if your order does not arrive within the delivery time promised by the seller.
How it works:
Sellers on AliExpress.com set a delivery time with a maximum of 60 days (90 days for deliveries to Russia).
Ovo je vrlo bitno jer svaki prodavac pojedinačno određuje koliko daje rok u kome treba da se isporuči paket posle kod treba da refundira pun iznos. Rok za naše područje ne može biti duži od 60 dana
If you can prove that you did not receive your order within the stated delivery time, you will get a full refund.
Full refunds are not available in the following circumstances:
· Your order did not arrive due to factors within your control (i.e. providing the wrong shipping address)
· Your order did not arrive due to exceptional circumstances outside the seller’s control (i.e. not cleared by customs, delayed by natural disaster)
· Other exceptional circumstances outside the control of AliExpress.com
Čisto informativno - Svi ovi dodatni uslovi nisu uticali na rok.
Ovaj odgovor mi više zvuči kao "Topšop reklama"
Ja ovde ne vidim da je neki problem bio kod prodavca, više kod kupca koji se nije informisao prilikom naručivanje robe (da je kupac čitao i detalje prilikom naručivanje), a između ostalog i sledeće iz ugovora na koji se poziva, dobio bi sledeći odgovor:
If you feel the shipping fee is too high for an item you would like to order, you may contact the supplier regarding shipping cost.
If the supplier agrees to change the shipping cost, he/she can modify the amount as per agreement before payment. Or you may also choose alternative shipping methods to lower the shipping cost.
Ne razumem zašto nešto potenciraš stalno sa tim "reklame"...
Ne shvatam ni tvoje pretpostavke oko neinformisanosti. Naime, ja sam kontaktirao sa prodavcem pre narudžbine. Nisam mislio da je previše skupa da ne platim, ali je tebala doći na način kako sam i naveo u pređašnjem komentaru - avionom. To se nije desilo i po prijemu sam video da nije plaćena ta kategorija transporta za koju sam platio. Ostalo je već rečeno.
Nadam se da je sad jasnije.