Nije sala, otkud znam, nisam jos tako narucivao.
Onda cu da uzmem i da narucim od nekoliko prodavaca do 50$, pa ako prodje, prodje.
Ako se dobro secam, kada se narucuje sa alija, ne veruju carinici bas cenama koje napisu kinezi, pa me zanima da li postoji mogucnost da mi na posiljku zalepe racun gde se vidi da je placeno 50$? Sa sport directa je uvek sve bilo ok, al ne znam kako je preko aliexpressa
Pročitaj prvi post teme o carini i u ovoj temi. Kažem ti jer te se sećam iz ovih tema da si pitao osnovne stvari koje tamo pišu i koje se ponavljaju svaki dan i preselo je ljudima da odgovaraju kada je sve napisano, a ljudi samo banu i ne žele ni taj prvi post da pročitaju.
Ja ću ti ipak odgovoriti, da ne misliš da te kulturno teram u tri lepe [emoji14]
AE/eBay su kao buvlajci, gde imaš hiljade različitih prodavaca. Dakle to nije jedna firma, ništa oni lično ne prodaju, nego je sajt preko koga će se druge firme/prodavci oglašavati. Kad to znaš, lako možeš naslutiti kako ide prodaja.
- Sve što kupiš od istog prodavca ide u istom paketu (ma koliko ga ti molio da pošalje svaki u različiti i koliko on obećavao da će to uraditi). Od različitih prodavaca ide u različitim paketima. Na tebi je da gledaš da li stvari koje kupuješ uzimaš od istih ili različitih prodavaca.
- Kinezi nikad ne šalju račun (ma koliko ih ti molio i koliko oni obećavali). Naša carina ne veruje onome što oni napišu na paketu (ne, to nije račun/invoice), a oni uvek lupe neku cenu (skoro nikad ne stave pravu). Možeš tražiti od Kineza da ti napiše manju cenu (što veoma često i sami rade bez pitanja) i da se nadaš da će carinik poverovati.
- Carinik će sam proceniti (po sopstvenom nahođenju - čitaj "nema pravila") da li će: poverovati u napisanu cenu, proveriti na na internetu (kako i gde stigne) pa staviti prvu/najmanju/najveću koju nađe, ili odokativno lupiti cenu koja mu padne na pamet. Sve ovo zavisi od sreće, kako u izboru carinika tako i od njegovog raspoloženja u trenutku uzimanja tvog paketa u ruke.
Generalno, bolje prolaze ljudi sa BG carine od onih iz Niša i Novog Sada. I ne, ne možeš da biraš preko koje carine će ići paket. Možeš ili da naručiš na nekog čija je adresa pod nadležnošću druge carine ili da se preseliš

- Na carini se gleda svaki paket posebno. Pa ako ti stigne više paketa neće se njihova vrednost sabirati, nego će se tretirati kao posebni paketi, svaki za sebe.