Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ја не бих узимао батерије за телефон преко алија. Поготово кад су тако јефтине, то не може да ваља. Ако хоћеш квалитетну батерију само оригинал. Ово остало је све мачка у џаку...

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk

Ја не бих узимао батерије за телефон преко алија. Поготово кад су тако јефтине, то не може да ваља. Ако хоћеш квалитетну батерију само оригинал. Ово остало је све мачка у џаку...

Gde I kako uzeti original bateriju za Xiaomi Redmi Note 3?

Gde naci original? Kad 2/3 Kp su baterije sa Alija a i u prodavnicama nije nista bolje.

Razmisljam da narucim bateriju za S Note 4 preko alija, ima ih za 10+4$ shipping. Par njih u feedbacku napisalo da je slab kapacitet na sta im prodavac kaze da isprazni i napuni par puta bateriju... Imao sam losa iskustva ranije sa zamenskim baterijama pa ne znam ni d ali da narucim preko alija/ebay ili da kupim kod nas (do sad nisam kupovao bateriju online)...
Uzmi Pollarcell. Kapacitet je malo veći od originala, a viđao sam ih za 15€.

+1 za polarcell, ima preko ebay, iz nemacke brzo stignu i dobre su.

Da li mogu kod istog prodavaca da narucim iste stvari ali do 50$ svaka da bih izbegao placanje pdv-a? Koliko nasi veruju cenama sa aliexpressa posto ne verujem da ce taj proizvod naci kod nas.

Da li je ovo neka sala?

@el_patron

Probaj , pa ako prodje - proslo je :) - cudni su kriterijumi carinski :d

Nije sala, otkud znam, nisam jos tako narucivao.

Onda cu da uzmem i da narucim od nekoliko prodavaca do 50$, pa ako prodje, prodje.

Ako se dobro secam, kada se narucuje sa alija, ne veruju carinici bas cenama koje napisu kinezi, pa me zanima da li postoji mogucnost da mi na posiljku zalepe racun gde se vidi da je placeno 50$? Sa sport directa je uvek sve bilo ok, al ne znam kako je preko aliexpressa

Kinezi generalno izbegavaju da salju racun uz posiljku i prepusten si slobodnoj proceni carinika , pa kako ti bude ...

Nije sala, otkud znam, nisam jos tako narucivao.

Onda cu da uzmem i da narucim od nekoliko prodavaca do 50$, pa ako prodje, prodje.

Ako se dobro secam, kada se narucuje sa alija, ne veruju carinici bas cenama koje napisu kinezi, pa me zanima da li postoji mogucnost da mi na posiljku zalepe racun gde se vidi da je placeno 50$? Sa sport directa je uvek sve bilo ok, al ne znam kako je preko aliexpressa
Pročitaj prvi post teme o carini i u ovoj temi. Kažem ti jer te se sećam iz ovih tema da si pitao osnovne stvari koje tamo pišu i koje se ponavljaju svaki dan i preselo je ljudima da odgovaraju kada je sve napisano, a ljudi samo banu i ne žele ni taj prvi post da pročitaju.

Ja ću ti ipak odgovoriti, da ne misliš da te kulturno teram u tri lepe [emoji14]

AE/eBay su kao buvlajci, gde imaš hiljade različitih prodavaca. Dakle to nije jedna firma, ništa oni lično ne prodaju, nego je sajt preko koga će se druge firme/prodavci oglašavati. Kad to znaš, lako možeš naslutiti kako ide prodaja.
- Sve što kupiš od istog prodavca ide u istom paketu (ma koliko ga ti molio da pošalje svaki u različiti i koliko on obećavao da će to uraditi). Od različitih prodavaca ide u različitim paketima. Na tebi je da gledaš da li stvari koje kupuješ uzimaš od istih ili različitih prodavaca.
- Kinezi nikad ne šalju račun (ma koliko ih ti molio i koliko oni obećavali). Naša carina ne veruje onome što oni napišu na paketu (ne, to nije račun/invoice), a oni uvek lupe neku cenu (skoro nikad ne stave pravu). Možeš tražiti od Kineza da ti napiše manju cenu (što veoma često i sami rade bez pitanja) i da se nadaš da će carinik poverovati.
- Carinik će sam proceniti (po sopstvenom nahođenju - čitaj "nema pravila") da li će: poverovati u napisanu cenu, proveriti na na internetu (kako i gde stigne) pa staviti prvu/najmanju/najveću koju nađe, ili odokativno lupiti cenu koja mu padne na pamet. Sve ovo zavisi od sreće, kako u izboru carinika tako i od njegovog raspoloženja u trenutku uzimanja tvog paketa u ruke.
Generalno, bolje prolaze ljudi sa BG carine od onih iz Niša i Novog Sada. I ne, ne možeš da biraš preko koje carine će ići paket. Možeš ili da naručiš na nekog čija je adresa pod nadležnošću druge carine ili da se preseliš :D
- Na carini se gleda svaki paket posebno. Pa ako ti stigne više paketa neće se njihova vrednost sabirati, nego će se tretirati kao posebni paketi, svaki za sebe.

Poslednja izmena:
Kakva smo mi zaguljena zemlja sa ovim nasim zakonima... Zamisli kad ti visina carine i pdva zavisi od raspolozenja carinika, helloooo??? Gde su tu drzava i zakoni...

Sad ja treba da nacurim nesto sto tamo kosta 2$, jedno 50ak komada, a oni *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*i ako cenu provere na ebay/amazon, videce da tamo kosta oko 10€ i mogu da mi naplate carinu i pdv na iznos od 500€ umesto na 100$...

To je sve 1000x prozvakano u temi o carini o objasnjeno.
To je SKROZ po zakonu, koji NIMALO nije drugaciji od zakona Nemacke. Razlika je u limitima koji se ne carine, ali uskoro cemo mi biti u prednosti.

Pravu fakturu u 99% slučajeva priznaju, ali neće pustiti 50 komada istih stvari na fizičko lice...

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Nikada mi nije bilo jasno kako neko misli da uveze bilo sta bez ikakve validne dokumentacije i placanja dazbina odnosno da ga kradu kada naplate pdv, carinu otvaranje paketa...
I jos na sav glas to prica, pa to nema ni u crtanom filmu
Desava se da prodje ali to nije pravilo, naj pametnije je prvo se informisati barem malo tek onda porucivati i na kraju kukati ako ima stvarno razloga za tim

Sent from my MI 6

Kakva smo mi zaguljena zemlja sa ovim nasim zakonima... Zamisli kad ti visina carine i pdva zavisi od raspolozenja carinika, helloooo??? Gde su tu drzava i zakoni...

Sad ja treba da nacurim nesto sto tamo kosta 2$, jedno 50ak komada, a oni *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*i ako cenu provere na ebay/amazon, videce da tamo kosta oko 10€ i mogu da mi naplate carinu i pdv na iznos od 500€ umesto na 100$...
Sad pominješ 50 komada (bilo čega) što može samo na firmu. Opet ti kažem, pročitaj temu o carini jer mnogo toga ne znaš, pa da ne bude kajanja posle naručivanja...

Ne bih se jedio. Ko ce da procita tolike postove od pocetka. Novo vreme, nervi sve kraci. Ja ni video duzi od 10 minuta, ne gledam. Drugo, pitac je nov, takodje budu i novi citaci, pa stari odgovori nisu samo za jednog nego za vise njih !
Sta je jos novo kod pocetnika ? Moraju da znaju da kod Alija jedan artikl od jedne fabrike, prodaju na stotine trgovaca. Razlike u ceni su neverovatne. Npr. pametni sat sam kupio za 12 dolara, a takav isti je bio kod drugog 85 dolara. Jednu pracku sam nasao za 40 s, a na drugom mestu 150 dolara. Drasticno jeftini artikal, recimo svuda kosta oko 15-20 s, a ti nadjes za 2-3 dolarae, budite sigurno da ce vam poslati sasvim deseto sto je jeftino ili nece poslati uopste ! To su rizici koje svaki kupac mora da prihvati. Sto se tice carine i njihovog pdva na 0 vrednost, je samo u funkciji pljacke, nikakav zakon im to ne dozvoljava, ali im se moze, jel misle da su posisali svu silu ovoga sveta i da su nedodirljivi, sto u sustini i jeste tacno !

Niko ne trazi tema da se cela cita, pogotovu ne nesto iz 2005. godine, ali prvi post je FAQ, i drzi se updated!
Ko to ne procita, treba da dobija zabranu pisanja mesec dana. Ako nas smara da ponavljamo jedno te isto, ne postuje nas trud da pomognemo na forumu.

Pogotovu neke novajlije, koje hoce "na tanjiru" da im se servira. A nije ni fer kad neko sa stazom pita tako nesto, i ne samo da ne procita pre pitanja, nego ne procita FAQ ni kada mu se kaze da je sve to tamo odgovoreno.

Ako si nov jos jedan od razloga da se upoznas sa pravilima kako foruma tako i onim sto te interesuje, u masi slucajeva za to je dovoljno nekoliko minuta. Ko nema toliko vremena i "zivaca" za sebe onda nemoj da ocekuje da drugi treba da imaju vremena za njega
Pojasni samo sta je PDV na 0 vrednosti?

Sent from my MI 6
Preduhitri me Alfa [emoji4]

Poslednja izmena:
Nikada mi nije bilo jasno kako neko misli da uveze bilo sta bez ikakve validne dokumentacije i placanja dazbina odnosno da ga kradu kada naplate pdv, carinu otvaranje paketa...
I jos na sav glas to prica, pa to nema ni u crtanom filmu
Desava se da prodje ali to nije pravilo, naj pametnije je prvo se informisati barem malo tek onda porucivati i na kraju kukati ako ima stvarno razloga za tim

Sent from my MI 6

Ne znam samo gde si video da ja hocu da narucim nesto i da ne platim pdv i carinu. Hocu da platim na iznos za koji sam narucio proizvode, a ne na neku imaginarnu cifru koju je carinik nasao ko zna gde.

Znam da ne moze na fizicko lice da se naruci 50 komada, planirao sam da narucim kao pravno lice, tj kao pausalac.

Sto se tice FAQ, totalno sam prevideo prvi link gde je sve objasnjeno, video sam samo ove Šta treba da znam.

Poslednja izmena:
Lepo ti rekoh da se prvo malo upoznas sa pravilima i zakonom ako vec hoces nesto da uvezes ( zbog samog sebe) ili nadji nekoga kome je to posao da uradi to umesto tebe posto ocigledno nisi upucen
Kada uvezes robu bez validne fakture kako mislis da je ocarine osim slobodnom procenom carinika kome je to posao, pa nije on kriv sto si kupovao na buvljaku nego ti, ukoliko ti posalju pravu fakturu a ne papiric sanse su velike da po njoj i ocarine
Nemam ni najmanji razlog da ih branim posto su me odrali dosta puta ali zakon nam je takav kakav je
Kada budes i ako budes skontao kako sve to funkcionise bice i tebi smesno sta si pisao, do tada puno srece sa takvim nastupom

Sent from my MI 6

Ako mislis kao pravno lice, to su druge vode.
Ne ide to kao za fizicka lica cesto.

Ako nemas fakturu, dokazes listing iz banke koliko se platio.

Treba li jos nesto da crtamo ponovo? Dok imam kreon u ruci, kazi, kad ga spustim, gotovo :D

Znam da ne moze na fizicko lice da se naruci 50 komada, planirao sam da narucim kao pravno lice, tj kao pausalac.

Preduzetnik paušalac nije pravno lice.
To je česta zabluda, preduzetnici su fizička lica koja su registrovana za obavljanje neke delatnosti, dok je pravno lice potpuno nezavisan pravni entitet (doo, ad). Preduzetnik se ipak može baviti uvozom/izvozom ali pred carinskim organima mora da ga zastupa pravno lice (spediter).

Poslednja izmena:
To je SKROZ po zakonu, koji NIMALO nije drugaciji od zakona Nemacke. Razlika je u limitima koji se ne carine, ali uskoro cemo mi biti u prednosti.

Da se ne bih bespotrebno izlagao dodatnim troškovima oporezivanja i carinjenja, skuplje pakete sa Alija isl. sam slao kod drugara u Nemačku, pa bi odande već nekako stizali meni u Srbiju. U Nemačkoj mi, tj. drugaru, nikada nije naplaćen ni jedan cent nečega.
Onda je ovde na forumu neko otprilike napisao da, da li od 1. marta ili 1. aprila, na svaki paketić kreće plaćanje PDV-a/carina/€6-7 otvaranja paketa... šta li već svega. Ja od tada nisam u Nemačku ništa slao, tj. nisam uopšte kupovao ništa skuplje.

Elem, po napisanom izgleda da si u toku sa trenutnom situacijom u Nemačkoj? Ako jesi, da li možeš da napišeš 2-3 rečenice šta se dešava sa porezima, carinama, otvaranjima... paketa iz Kine?

Yo mislim da tek od 2019.pocinje u Nemackoj, zaboravio sam tacno.

Primecujem, sta god da kupim "Awaiting Shipment" stoji 10 dana.. jel to neka nova fora ili su usporili sa slanjem predmeta?

Nazad
Vrh Dno