Šta je novo?

AliExpress - ŠTA DA KUPIM? (i komentari - iskustva u vezi predloženih proizvoda)

Jeste glatka drška ali nije okrugla nego ima tri ravne površine plus vrh drške ( gornji deo ) se rotira pa možeš solidno da zapneš bez da proklizava. Odvijao sam na ovim setom "zalivene" male torx šrafove unutar laptopova bez problema.

Moji su direkt iz Xiaomi prodavnice stigli, ali vidim da ima i na našem MI Storeu ali malo je cena hm.

Najjeftinije je 2564 din kod nas, pitanje je da li bi i sa alija naručeno izašlo jeftinije, kad se carina ugradi sa PDV-om još bi i skuplje izašlo.
U svakom slučaju skupo.

Imaš te odvijače za elektroniku Unior koji su extra i oko 500 din je po komadu a i komplete njihove, malo izguglaj. Zavisi za šta ti treba te biraš oblik vrha i veličinu, imaš ravne (-), krstaste (PH i PZ) i torx (TX). Ja koristim moje već više od 20 god bez problema sa odvrnutih gomilu zalivenih vijaka, inače zalivene možeš da zagreješ upaljačem i odvrćeš ih mnogo lakše.

@Sirius9

Imam Xiaomi električni šrafciger i Jakemy JM 8166 ručni set.

Čisto zbog upoređivanja bitova i bitovi na Jakemy setu nisu mnogo lošiji od onog Xiaomijevog. Naotvarao sam sve svačega sa njima, još uvek su dobri, neizlizani i neiskrivljeni. ALI, nisu top kvaliteta, možeš da ih pokriviš (posebno najmanje bitove) ako zapneš kao sivonja na nekom šrafu. Drška jeste okrugla, ali za laptop i bilo šta manje radi posao lepo.

Za te novce (rang do $15) nisam našao ništa bolje. I Jakemy, kao još neki kinezi imaju kao neki serijski broj kada se izgrebe hologram... proverio sam, original su bili, nisam dobio neki fejk.

Jedino što bi sada trebalo proveriti da nema neki noviji (bolji) Jakemy model šrafcigera/odvijača.

Imam i par Unior odvijača (PH, starija verzija, ne ovi novi tanki) kao što @Univerzalac kaže i njih obično držim pored sebe za super fine stvari (jer sam takve kupio tamo na Dušanovcu dok je moglo u magacinu da se pazari). Isto kao i ovo dvoje gore, vidi se da su korišćeni, ali vrhovi još uvek dobri.

Kako uopste moze da se zezne nesto u ovom slucaju? Zaista me zanima. Razumeo bih da je u pitanju nesto poput stampaca, ali ne vidim sta tacno moze ovde da bude problem?

Pogledah na aliju, bas je bezveze sto su svi sa USB tipom B, moram kupovati i kablove za to. Eventualno ovaj https://www.aliexpress.com/item/1005002174814701.html ali ni tu nisam siguran da li su ovi sa strana za laptopove.

Ako baš insistiraš da kupiš sa Ali-ja, evo moje preporuke iz prve ruke za ovaj, ima i USB A kablove (dolaze u paketu):

Što se tiče ovog kabla koji ti hoćeš da koristiš, ako budeš tako povezao, onda će uključeni računar napajati i USB port od isključenog, tako da ćeš time verovatno oštetiti USB portove na oba računara, ako ne i USB kontrolere.

Dodatno, laptop i kad je ugašen može da puni telefon tako da je napon prisutan i kod ugašenog računara. Ovo ne važi za sve, ali je moguće i relativno često na novijim laptopovima.

@Pera pravo da ti kažem i dalje mi nije jasno kako i zašto bi se oštetio usb port na taj način, pogotovo mi nema smisla za poslovni laptop koji se puni na usb c i to može na bilo kom ulazu. Ne vidim razlike između ugašenog laptopa kom je priključen punjač koji je u struji i isto ugašenog laptopa povezanog kablom na drugi laptop koji je uključen, sem što je u drugom slučaju manja struja.

Hvala na preporuci, ali ako mora KVM onda ću jednostavno ostaviti kako jeste trenutno, jer kvm pravi dodatan krš kablova

@cisco pogasio sam "always on" opciju za usb portove, tako da nemaju struju kad su ugašeni.

Pa tek ako moze na bilo kom usb da se puni, tek onda mozes da ostetis port na ovom racnuraru koji je ukljucen. On ce odatle probati da napuni laptop.
Ne vredi da mnogo pricamo jer postoji previse faktora. USB portovi su solidno zasticeni na modernim uredjajima, ali ipak rizik je nepotreban.
Evo drugar je pre nedelju dana spalio ethernet port tako sto je isekao kabl koji je bio uboden u komp. Sa druge strane nije bio ukljucen kabl. To je delic sekunde spoja i beznacajna struja, ali je uspeo. 1 u milion sanse da se to uradi.

Društvo, da li neko od vas ima iskustva sa držačima za telefon u autu? Isplatili se uzimati držače sa AliExpressa?

Meni se ne bi sviđala varijanta da se držač lepi za pult, pa posle da taj držač menjam ili skidam iz bilo kog razloga, i da mi ostaje fleka tu neka posle... Zato mi ove varijante deluju zanimljivije:
  1. Držač koji se onako vakumom lepo na šoferku, mada nisam siguran koliko bi to tako čvrsto stajalo? Tipa, neki kao ovaj.
  2. Ovako neki držač kao štipaljka, on bi mi na Astri G možda legao savršeno iznad sata u sredini.
  3. Ovaj klasični držač koji ide na ventilaciju. Sad, ništa od svega toga do sad nisam probao, ali deluje mi kao da bi oni mogli da mi padaju nadole pri truckanju, a i tu bi telefon blokirao taj otvor ventilacije. Čak i da ne zatvorim taj otvor ventilacije, on bi mogao da preterano greje ili hladi (ako radi klima) telefon možda...
Tako da, interesuje me uopšteno šta mislite o raznim ovim tipovima držača, da li je za neke "sounds good, doesn't work" što bi Trump rekao,😄 a i odnos kvaliteta s obzirom na cenu toga sa AliExpressa u odnosu na naše radnje? Kapiram da ovo što kod nas prodaju za po skoro hiljadu dinara nije baš nešto bolje od ovoga s AliExpressa, a još i da je drastično manji izbor kod nas.

Društvo, da li neko od vas ima iskustva sa držačima za telefon u autu? Isplatili se uzimati držače sa AliExpressa?

Meni se ne bi sviđala varijanta da se držač lepi za pult, pa posle da taj držač menjam ili skidam iz bilo kog razloga, i da mi ostaje fleka tu neka posle... Zato mi ove varijante deluju zanimljivije:
  1. Držač koji se onako vakumom lepo na šoferku, mada nisam siguran koliko bi to tako čvrsto stajalo? Tipa, neki kao ovaj.
  2. Ovako neki držač kao štipaljka, on bi mi na Astri G možda legao savršeno iznad sata u sredini.
  3. Ovaj klasični držač koji ide na ventilaciju. Sad, ništa od svega toga do sad nisam probao, ali deluje mi kao da bi oni mogli da mi padaju nadole pri truckanju, a i tu bi telefon blokirao taj otvor ventilacije. Čak i da ne zatvorim taj otvor ventilacije, on bi mogao da preterano greje ili hladi (ako radi klima) telefon možda...
Tako da, interesuje me uopšteno šta mislite o raznim ovim tipovima držača, da li je za neke "sounds good, doesn't work" što bi Trump rekao,😄 a i odnos kvaliteta s obzirom na cenu toga sa AliExpressa u odnosu na naše radnje? Kapiram da ovo što kod nas prodaju za po skoro hiljadu dinara nije baš nešto bolje od ovoga s AliExpressa, a još i da je drastično manji izbor kod nas.
Po mom iskustvu, lepak od tih koji se lepe na pult ne ostavlja nikakve tragove a veoma čvrsto drži držač/stalak. Tako da ti preporučujem da ih ipak probaš, pošto onda nisi ograničen lokacijom za montažu. Probao sam više njih sa magnetom (metalna pločica se postavi na leđa telefona, pa tako drži telefon), najbolje mi se pokazao Cafele - https://www.aliexpress.com/item/32651615640.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dTsHpOl. Do sada mi se nije desilo da mi je telefon pao sa tih držača.

Vidim da su sada i poštarine vraćene na normalu, nema više nebuloza od $20 i više za ove držače.

@Pera Super deluju ti samolepivi Cafele, sudeći i po snimku treba da bude OK za taj lepak. A lepo se dobro i ne pravi problem i na površini koja nije glatka kao na snimku? Na ovoj klasičnoj pomalo naboranoj? Kapiram da si baš na takvu površinu i ti lepio čim i sam kažeš da se nema ograničenja po pitanju toga gde da se zalepi.

Naručiću ja njega, a i onaj kao štipaljka što sam podelio link. Jeftini su oba, a treba više nedelja to dok stigne, pa nema smisla čekati da stignu jedan po jedan, pa tako da do leta oprobavam razne stvari.😁 Tako da sam i dalje otvoren za predloge.🙂

Što se tiče držača, probao sam dve vrste, ovo što je pod brojem 3 kod tebe, i još jednu vrstu koju do sad nisi pomenuo, one što isto idu na ventilaciju, ali gde se telefon ubaci. Prednosti i mane:
Ovaj pod 3, najobičniji - prednosti: ekstra drži, stabilan, možeš da okrećeš telefon 360 stepeni, sve super, mane: malo se teže stavlja (prelako, ali teže nego ovaj drugi tip), deluje siromašno i ne izgleda nešto specijalno
Drugi tip, prednosti: lakše se ubacuje i skida telefon, bolje izgleda, mane: više prostora zauzima, ne može 360 - čak i modeli koji pokazuju da može, zapravo postaje nestabilan ako ga okreneš, jer ga drži gravitacija, slabije drži generalno od onog gore.

Nisam do sad koristio te magnetne, ali ako dobro magnet drži, prednost je svakako što si fleksibilan, možeš kako hoćeš da okreneš telefon, mane: moraš da zalepiš mesto u autu (ništa strašno), moraš na telefon da zalepiš magnetnu nalepnicu (ružno), potencijalno slabo drži ako nije jak magnet

Ovaj sa štipaljkom nisam do sad viđao da mu znam mane i prednosti, a što se tiče ovog za staklo, preveliko deluje, zaklanja pogled, sve ostalo okej.

Eto, razmisli šta tebi treba, meni se možda najviše sviđa taj najobičniji, iako ga trenutno ne koristim nego ovaj drugi, dao sam sestri taj.

Edit: ovaj sa štipaljkom mane: moraš da imaš mesto da ga okačiš, i telefon mora da je rotiran uvek, što se meni lično ne sviđa

Isplati se :)
Bar meni :D
Prelistaj temu unazad. Vise puta su spominjani drzaci za telefon. U principu kupis ono sto tebi treba, bacis pogled na recenzije na aliju i to ti je to :)

Već smo pisali o držačima

Najveća mana držača na štipaljku je što ti treba obe ruke da skines i staviš.
Računaj da treba lako da ga skines a ne samo da li će čvrsto da stoji inače će te mrzeti da ga koristiš.

Ventilacija je takodje jako loše mesto, em blokira ventilaciju, em stoji labavo, em hoće i da pukne peraje ventilacije ili da ga izgrebe.

Najbolje zalepiti na tablu specijalnim lekovima koji drže čvrsto i mogu da se uklone.
Magnetni je najbolji jer je najjednostavniji za korišćenje, a pločica može biti u sklopu futrole za telefon

@dzokar Hvala na detaljnim savetima. Izvini, ali samo nisam razumeo kakvi su to tačno držači koje si ti probao, a koje nisam ja naveo? Ako može link. Izvini ako je ipak jasno iz tvoje, a da sam ja sad "spor".🙄

Računaj da treba lako da ga skines a ne samo da li će čvrsto da stoji inače će te mrzeti da ga koristiš.
Toga se baš nisam setio.
Ventilacija je takodje jako loše mesto, em blokira ventilaciju, em stoji labavo, em hoće i da pukne peraje ventilacije ili da ga izgrebe.
Da, to su baš stvari koje su me i brinule.

@Pera Super deluju ti samolepivi Cafele, sudeći i po snimku treba da bude OK za taj lepak. A lepo se dobro i ne pravi problem i na površini koja nije glatka kao na snimku? Na ovoj klasičnoj pomalo naboranoj? Kapiram da si baš na takvu površinu i ti lepio čim i sam kažeš da se nema ograničenja po pitanju toga gde da se zalepi.

Naručiću ja njega, a i onaj kao štipaljka što sam podelio link. Jeftini su oba, a treba više nedelja to dok stigne, pa nema smisla čekati da stignu jedan po jedan, pa tako da do leta oprobavam razne stvari.😁 Tako da sam i dalje otvoren za predloge.🙂
Da, na takvu naboranu površinu sam nalepio. Čak i kada sam pomerio držač nisam morao da menjam lepak, i dalje je držao bez problema.

Za svaki slučaj sam naručio i lepak, odnosno dvostranu samolepljivu traku (mada meni više liči taj materijal na gumu): https://www.aliexpress.com/item/1693521055.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d2yiObo - pokazao se dobro i za ostale primene.

Evo ovako nešto, kao onaj što ide na staklo, samo što ide na ventilaciju, i kao gravity ih zovu, jer ih praktično težina telefona drži da ne ispadnu.

Prilozi

• Screenshot_20211118-124042_AliExpress.jpg
    Screenshot_20211118-124042_AliExpress.jpg
    57.5 KB · Pregleda: 65
@Pera Jeste, super stvar za štošta po kući!

@dzokar Fino izgleda. 🙂

@Boris Super i taj, mada zavisi i kakav je retrovizor. Ako je retrovizor fiksiran, ili ima samo nekoliko "nivoa podešavanja", onda super, ali kod mene retrovizor može svakako da se vrti i obrće. Malo da ga zakačim, on se rašteluje, bude nakrivo... Tako da mislim da bi s telefonom tako teško centralni retrovizor stajao kao treba. Al to, kome je retrovizor fiksiraniji, super. 🙂

Da li je neko kupova bezicne miseve sa alija.
Hocu da kupim one najefftinije,ali se kolebam da li da kupim onaj koji je na bateriju ili koji se puni.
Moze neki savet?

Ako je to nešto za 5e tipa, uzmi kod nas, čak i na tu "socijalu" ima garancija od 2 godine.

Da li je neko kupova bezicne miseve sa alija.
Hocu da kupim one najefftinije,ali se kolebam da li da kupim onaj koji je na bateriju ili koji se puni.
Moze neki savet?
batali,
i zicani su cpanje a ne bezzicni...
plus;
jeftiniji su misevi kod nas, a imaces i garanciju koja ce ti 99% trebati jer ces na kraju zakljuciti da je pametnije da dodas jos para nego da se bavis reklamacijama misa od 5eur

Ironija svega je sto su cak i kod domacih kineza misevi skuplji nego u domacim radnjama

Dok stigne mis kod mene platim samo za postarinu 300din min. Kod mene nema radnja za racunarsku opremu.
Kod kineza necu da kupujem jer su preko 800din,nisam lud. Ako kupujem kupicu isti za 2 eura.
Kako god,ja sam neko ko ima srece sa jeftinijim stvarima. Mis od 190din me sluzio preko 7 godina. Cak je i skrol posle nepunih 7 godina radio kao kad je bio nov.
Ali hvala na savetima.

Nego, ja da se ispovedim, samo me se nemojte odreći preko novina.😂 Odem ja u Novom Sadu u Promenadu nešto da obavim, na telefonu reko da usput stavim novu filiju, i ni ne pitam za cenu. I tu oni imaju neku skalameriju, ukuca ženska negde tamo koji je to telefon, on njoj iseče foliju u tačnim dimenzijama, i nalepi ona nju. I bup, cena 1600 dinara.🤣 Reko "ajde, ko mi kriv kad sam glup". Možda je i do toga što sam krenuo od kuće još jutros nenaspavan, ceo sam dan tako katastrofa, i eto ti, ošišaše oni mene.😆 Kaže ta devojka, folija je ta kvalitetnija, mnogo bolja.😁

Izvinjavam se ako neko misli da je ovo off-topic, al ja reko baš sa vama u ovoj temi da podelim iskustvo sa svojim društvom gde smo svi ponosne stipse.😄

Kako god,ja sam neko ko ima srece sa jeftinijim stvarima. Mis od 190din me sluzio preko 7 godina.
Tako sam i ja imao sreće nekada davno, sećam se kako sma kupio svoj prvi optički miš za 400 dinara dok sam išao u srednju (pre 10-15 godina), i služio me ko zmaj, a posle toga mi nije uleteo nijedan jeftin a dobar miš. Sad, da li je baš sreća u pitanju, ili su se kod tih starijih više trudili da ipak naprave kvalitetno...

Nego, ja da se ispovedim, samo me se nemojte odreći preko novina.😂 Odem ja u Novom Sadu u Promenadu nešto da obavim, na telefonu reko da usput stavim novu filiju, i ni ne pitam za cenu. I tu oni imaju neku skalameriju, ukuca ženska negde tamo koji je to telefon, on njoj iseče foliju u tačnim dimenzijama, i nalepi ona nju. I bup, cena 1600 dinara.🤣 Reko "ajde, ko mi kriv kad sam glup". Možda je i do toga što sam krenuo od kuće još jutros nenaspavan, ceo sam dan tako katastrofa, i eto ti, ošišaše oni mene.😆 Kaže ta devojka, folija je ta kvalitetnija, mnogo bolja.😁

Izvinjavam se ako neko misli da je ovo off-topic, al ja reko baš sa vama u ovoj temi da podelim iskustvo sa svojim društvom gde smo svi ponosne stipse.😄

Tako sam i ja imao sreće nekada davno, sećam se kako sma kupio svoj prvi optički miš za 400 dinara dok sam išao u srednju (pre 10-15 godina), i služio me ko zmaj, a posle toga mi nije uleteo nijedan jeftin a dobar miš. Sad, da li je baš sreća u pitanju, ili su se kod tih starijih više trudili da ipak naprave kvalitetno...

Ja sam svestan da ova sreca moze prestati svakog trenutka,posebno u ovim vremena gde i dosta skupe stvari prave fusarski. Ali retko mi se do sad desilo da me jeftina stvar razocara.
Osim slusalice koje sam kupio od 2 eura od alija. Ali ironija je da je iste slusalice odavde kupio neko drugi i ekstra se pokazale. :D

Uzeo dam dva ovakva, za šoferku, meni odlični
RSD 340.85 53%OFF | LISM Sucker Car Phone Holder Mobile Phone Holder Stand in Car No Magnetic GPS Mount Support For iPhone 12 11 Pro Xiaomi HUAWEI

To uzeo dva, pa za slučaj da ti se jedan polomi?

I stigli su ti, koristiš ih, i ne spadaju? To on koliko vidim nema lepak, već samo za vakuum, i tim vakuumom se hvata i za pult i za šoferku - za šta god hoćeš od ta dva?

Nazad
Vrh Dno