Šta je novo?

Alien Isolation [late 2014, PC, PS3/4, X360/One]

@Bajica

Zar si bas morao njega da linkujes?

Ali to je gejmer sa najvise sabskrajbera na jutjubu. :)

Elem, igra ce biti najbolja Alien(s) igra i jedna od najboljih igara iz zanra. :)

Od njega i Markipliera dobijam proliv...

Izgleda da su ubacili i zombi-androide-borgove. Jos samo da ubace one Ridlijeve Inzenjerce od tri metra sa belom kozom... i naravno Predatora da bude i Predaliena u igri. Stvarno sta su mislili sa ovim agresivnim androidima koji napadaju u coporu? To nema nikakvog smisla po Alien kanonu. Uvek je jedan android i uvek radi ono sto mu Wayland naredi, nema random androida koji krstare brodom u potrazi za plenom.

Verovatno su morali da unesu malo varijacija u gameplay i u tome ne vidim nista lose. Isto tako su bili prinudjeni da Sevastopol prosire barem jedno 10x i sav taj prostor popune necim. Na osnovu onoga sto sam video do sada, odradili su sjajan posao. Androidi u igri su stariji, tehnoloski inferiorniji modeli konkurentske kompanije cija je uloga obavljanje specificnih zadataka na brodu.

Ako je AI Aliena-a onakav kakav tvrde da jeste (uci, prilagodjava se i ostaje nepredvidiv), bice to znacajan pomak na tom polju.

Od njega i Markipliera dobijam proliv...

i ja isto... a od jacksepticeye ?

Izgleda da su ubacili i zombi-androide-borgove. Jos samo da ubace one Ridlijeve Inzenjerce od tri metra sa belom kozom... i naravno Predatora da bude i Predaliena u igri. Stvarno sta su mislili sa ovim agresivnim androidima koji napadaju u coporu? To nema nikakvog smisla po Alien kanonu. Uvek je jedan android i uvek radi ono sto mu Wayland naredi, nema random androida koji krstare brodom u potrazi za plenom.

eee uvek ti imas nesto da zameris...

Kakve sad veze ima tvoj "alien kanon" kada se igra odvija na stanici koja nije u vlasnistvu Weyland Yutania? Vlasnik stanice je Seegson korporacija, koja je tehnicki inferiornija od Weylanda i na toj matoroj stanci imaju samo dumb worker androide. Po meni, ubacivanje tih androida je bas donelo jos vecu dozu horora, sto je dokazano na E3 snimcima kada su developeri prikazali scenu sa jednim hostile robotom.

Kakve sad veze ima tvoj "alien kanon" kada se igra odvija na stanici koja nije u vlasnistvu Weyland Yutania? Vlasnik stanice je Seegson korporacija, koja je tehnicki inferiornija od Weylanda i na toj matoroj stanci imaju samo dumb worker androide. Po meni, ubacivanje tih androida je bas donelo jos vecu dozu horora, sto je dokazano na E3 snimcima kada su developeri prikazali scenu sa jednim hostile robotom.

Hmm... nesto sam ja zamesao. Mislio sam da je ovo igra koja se trudi da oponasa prvog Aliena i da se drzi tog kanona a ne da izmislja nesto. Izgleda da sam pogresio.

Inace, ta teorija o inferiornoj korporaciji je rupa, ne pije to vodu. Radnja u igri se odvija 15 godina posle radnje u prvom Alienu. Prometej se desava citavih 50 godina ranije. Vec Prometej nagovestava da postoji SAMO JEDNA KOPRORACIJA tog tipa tj. Wayland Industries i da su androidi na istom nivou kao i Bishop/Ash. U preostalim filmovima je jasno da nema konkurentnih korporacija. Pa otkud onda taj Seegson?

To je kao kada sam posle odigranih Dark Forces, Dark Forces II i Jedi Knight, koji se odvijaju u drugacijem vremenskom razdoblju u odnosu na Star Wars filmove doziveo u Jedi Academy da Kyle Katarn zajedno sa Luke Skywalkerom poducava dzedaje. Samo zbog toga tu igru smatram za djubre i izroda serijala.

Naravno, ovo o cemu pricam nije bitno nekome ko nije fan Alien/SW fransiza i ko guta svako djubre koje mu se poturi pod nos.

Po meni, ubacivanje tih androida je bas donelo jos vecu dozu horora, sto je dokazano na E3 snimcima kada su developeri prikazali scenu sa jednim hostile robotom.

potpuno se slazem, to me bas podsetilo malo na robote iz system shock-a, takav neki specifican osecaj horora.

Ma ok je to, samo da ne pricaju o nekakvom duhovnom nasledniku prvog Alien filma jer to ocigledno nije. Treba praviti razliku izmedju tih stvari, kao sto se pravi razlika izmedju KotOR/Jedi Knight igara i igara koje prate zvanicni SW kanon. Ne valja mesati frogs and grandmothers.

Ovo je suvise ostro, jer kako da "obicni" ljudi koji ne prate sve to(odnosi se na bolo koji serijal) mogu da znaju da tako nesto, vece se gleda povrsno, i prohvata se zdravo za gotovo, to je normalno, nema nicega loseg u tome

Govorim o fanovima a ne obicnim konzumentima. Ja sam gledao filmove o Marvel herojima i nemam puno zamerki jer nisam fan Marvel stripova. Pogledao, zabavio se, od mene dosta. Ali kada si fan necega kao sto ja Alien/SW univerzuma onda se hvatas za svaku sitnicu.

Tvrdim da je SW serijal propao i unazadjen zato sto su fanovi pristali na one grozote od Ratova Klonova. Razumem da to obicni covek pogleda i da mu je ok. Ali da neko ko zaista voli taj univerzum proguta te gluposti, e to ne ide. Isto vazi u slucaju Alien univerzuma i onih groznih AvP filmova, pa i onog nazovi zvanicnog sa Newborn grozotom.

Poslednja izmena:
Ma dobro, oni pričaju da su duhovni naslednik Alien-a kao što je Gearbox za Colonial Marines tvrdio da je direktan kanonski nastavak Aliens-a. Čist marketing, misle da će tako još više nahajpovati nerdove.

Ja i ne ocekujem od igre da se striktno drzi filma i nemam nista protiv da developer nadogradi / prosiri univerzum ako to ima smisla, odnosno ako se pozitivno odrazava na celokupno iskustvo. Stvari koje su meni ovde bitne (a koje su izgleda zakucali) su atmosfera iz filma, posvecenost detaljima (ne mislim na scenario), okruzenja, sam xenomorph i specifican koncept oko koga je izgradjena survival horor / stealth mehanika.

Inace, ta teorija o inferiornoj korporaciji je rupa, ne pije to vodu. Radnja u igri se odvija 15 godina posle radnje u prvom Alienu. Prometej se desava citavih 50 godina ranije. Vec Prometej nagovestava da postoji SAMO JEDNA KOPRORACIJA tog tipa tj. Wayland Industries i da su androidi na istom nivou kao i Bishop/Ash. U preostalim filmovima je jasno da nema konkurentnih korporacija. Pa otkud onda taj Seegson?

Prometeus se desava ranije, ali umesto "matorog seljackog tegljaca ruda iz Alien1" ili "matore seljacke space stanice iz Alien Isolationa", Prometej se desava na spaceshipu ŠEFA weyland yutania, znaci najnoviji i najskuplji tech moguci, sa sve opisom da je David prototip cija buduca verzija ce se uskoro ubaciti u posade obicnih brodova.

A:I je namerno smesten u stanicu koja vizuelno podseca na Nostromo, jer je napravljena kada je i napravljen nostromo [old & cheap station]. Radnja se nastavlja na Alien1, ali naravno, sve sto ce biti ispricano je "kanon drugog reda". Mada sada imamo sansu da zaista dobijemo kvalitetnu igru. :)

Alien: Isolation ima 3 tezine, i odmah preporucuje igranje na hard. :)

Ceka se 7 i 10 :)

7. Alien
10. Ryse

Obe igre vec spremne na steam-u :)

Komentarisati necu, dal sam bacio pare ili ne to cemo videti kad odigram obe igre.. Po ovome sto sam do sad video igra me je definitivno kupila, e sad kao i ranije opet pravim gresku sa preorderima al ko ga ebe :D

Poslednja izmena:
Imamo 2 vrste review-ova. One u kojima su reveiweri bili zadovoljni sa "obecanim" survival horrom i najboljom alien igrom ikada napravljenom, i drugi kamp kojem se nije svidelo sto je igre "preteska", "predugacka" i ima "previse pametnog aliena". :D Ja sam zadovoljan. Sterlingov review predlazem da se procita.

The Guardian 5/5
PC Gamer 93/10
Escapist [Sterling] 4.5/5
Videogamer 9/10
Destructoid 8.5/10
Joystiq 4/5
Eurogamer 8/10
CVG 8/10
Game Informer 7.75/10

Polygon 6.5/10
Gamespot 6/10
IGN 5.9/10 [kao minus su stavili "nepredvidljiv AI" :D]

Review-ovi bez score-a:

Is Alien: Isolation for everyone? Perhaps not. If you demand reassurance, telegraphed threats, predictable solutions, and an inherent, hand-holding sense of ‘fairness’, you might find the experience too much to handle. But those of you brave enough--those of you tired of existing video game approximations of survival and horror, and craving a real test of your skills, instincts and nerves--will find a bounty of thrilling, engrossing, profoundly fulfilling rewards. If you truly embrace it, then during its most powerful moments, Alien: Isolation will probably make you feel more alive than a video game has in years.

...

Final word: Deep, intelligent, intense, and utterly unlike any experience before it, Alien: Isolation presents all that's truly great about AAA, and also its evolution.
http://www.gamesradar.com/alien-isolation-review/

Isolation is the best Alien game I’ve ever played, I’m in no doubt about that. Even in its awkward moments it is doing something interesting with the license, exploring the edges of what is possible in its world, quietly and discreetly. I expect the debate about certain design choices to be loud and long. At the centre of the debate will be one of the finest entries in the Alien canon in any medium, and one of the finest horror experiences in ours.
http://www.rockpapershotgun.com/2014/10/03/alien-isolation-review-pc/

The good news is that Isolation largely achieves what it set out to do despite these issues. This is a game that makes you feel like Sigourney Weaver in the first Alien film: scared, alone, and constantly on edge. I've never been so terrified by a game, for so long. No matter how many times I encountered the alien, I never felt comfortable in its presence. You need to put up with some frustratingly bland sequences to enjoy all of the good stuff, but it’s worth it. Isolation is so close to being the Alien game I always wanted that I don’t mind a few sequences where I’m forced to shoot androids with a shotgun.

Just don’t forget to breathe.
http://www.theverge.com/2014/10/3/6897307/alien-isolation-review

Kotaku - YES

Ovi iz IGN-a su stvarno jedna skupina podplaćenih *****a!

Ovi iz IGN-a su stvarno jedna skupina podplaćenih *****a!
Potplatili ih da igri daju slabu ocenu.:)

Ako je igra stvarno težak survival horror onda garant nije za svakoga. Ali, videćemo....
Gamespot-ova šestica me plaši jer je review pisao Kevin VanOrd a lik je generalno fan teških i "manje pristupačnih" igara kao Dark Souls, a voli i stare survival horror igre. Tj, baš neko kome bi trebalo da se svidi ovakva igra (ako je stvarno dobra).

skoro nisam video ovakav nesklad medju recenzijama, ali na osnovu minulog rada Kevin Vanord (Gamespot) je po meni uvek imao najrelavantnije misljenje i nikad nije imao problem da kaze da nesto ne valja ako je stvarno tako

Poslednja izmena:
Optimizacija je na prvi pogled vise nego odlicna! Naravno ne znam dal igra ima interni benchmark koji je "nereprezentativan", ili su ovi score-ovi bas iz gameplaya.

Maltene ko god je kupio gaming graficku u zadnje 3 godine ce lako moci da igra u 1080p na max sa vise od 30fps [well matori 550Ti je skoro 60fps kad CPU nije bottleneck :D].

9YXTp42.jpg

Poslednja izmena:
Trebali su da sa ovim CPU/RAM testiraju u 4K, a stave neki slabiji kombo za FHD.

Nisam ocekivao takve podeljenosti oko ocena. Nema veze valjda je objektivno dobar survival horror.
Ali 5.9? Misim stvarno. Pa IGN je dao 4.5 za Colonial Marines. I kao Isolation je malo bolji?
Evo ako nekog zanima video review

Igra li neko ovo na PS3 ili X360 (već neko vreme je "dostupna" za obe konzole)? Utisci?

Ja je igram na PS3 dok mi ne stigne PS4 verzija. Na momente izgleda odlicno, onda naidje deo sa losijim teksturama i kvalitetom, ponekad zna i dobro da koci (ingame filmovi, mlacenje sa zombi androidima)... Atmosfera jeste odlicna ali moze malo i da nervira (tacno ono sto se spominje u review-ovima) kada treba da se ganjam sa alienom po hodnicima kojima patrolira i onda izgubim zelju da idem dalje jer je *****na situacija... Videcemo dalje kako ce se pokazati...

Koja glupost od igre. Meni je ovo u startu djelovalo dosadno i neinventivno. Kao neki tech demo, prazno... Setas se kroz hodnike, otvaras vrata, penjes se uz stepenice, pa hodas praznim hodnicima, pa kliknes na kompjuter... Jednom u sto godina se pojavi, reda radi, "osmi putnik" koji se setka opusteno brodom. Vrlo zanimljivo. :d

AvP 1 i 2, neprevazidjeni. Bolje neko da napravi HD izdanje te dvije igre nego ove gluposti.

Poslednja izmena:
lol

ovo valjda spada pod "nepredvidljiv AI"?

Poslednja izmena:
Koja glupost od igre. Meni je ovo u startu djelovalo dosadno i neinventivno. Kao neki tech demo, prazno... Setas se kroz hodnike, otvaras vrata, penjes se uz stepenice, pa hodas praznim hodnicima, pa kliknes na kompjuter... Jednom u sto godina se pojavi, reda radi, "osmi putnik" koji se setka opusteno brodom. Vrlo zanimljivo. :d

AvP 1 i 2, neprevazidjeni. Bolje neko da napravi HD izdanje te dvije igre nego ove gluposti.

Zanimljiv i jako intrigantan komentar. Kao odgovor citirao bih forumskog kolegu koji je napisao sledece:

Ti kad odvalis glupost, odvalis je za sve pare. Nema ti ravnog takmaca u tome, pogotovo kad su FPS igre u pitanju.

Nazad
Vrh Dno