Šta je novo?

Alcatel 992D dualsim

Ne volim da tamo držim kontakte odnosno imao sam često problema sa sinronizacijom na mom telefonu ali mislim da to i nije rešenja mojih problema jer opet on će nove kontakte koji se dodaju staviti u phone. Možda je bolje da pojednostavim objašnjenje šta meni treba, naime zanima me kako da prebacim kontakte iz Nova SIM01 u Phone kao i kako da odredim gde će po default-u da čuva nove kontakte? Da li je to moguće uz pomoć stock aplikacija ili uz pomoć neke druge aplikacije? Na kraju možda ne toliko bitno ali jako me zanima šta je fucking Nova SIM01? Razumem da ime implicira da je to SIM kartica ubačena u prvi slot ali kako onda tamo imam kontakte ako sam ih sve obrisao uz pomoć Contact2SIM aplikacije koja opet kod mene radi savršeno. Možda sam telefon štiti te kontakte i na neki nači zaključava karticu od brisanja kontakata iz nje?

Te probleme si imao na gb pretpostavljam? Na ics i dalje to nisam viđao. A ima i app koja je fix za to.
Ne dodaje on gde hoće nego te pita na koji acc da doda kontakt, kažeš mu Gmail i gotovo.

A ovo oko prebacivanja kontakata, export pa import. Ali nemoj import u phone nego na Gmail, ne budi tvrdoglav, nije ceo svet blesav što tako radi :)

Poslednja izmena:
Heheh ma ok naravno, samo te probleme sam imao na ICS-u sa svojom SonyEricsson Xperia Mini Pro SK17i ali to sada nije bitno. :)

Što se ovog problema tiče nisam tvrdoglav ali sestru recimo ne pita gde bi htela da joj bude memorisan novi kontakt već automatski stavlja na Phone što je i ok ali me onda buni što je sve kontakte sa kartice prebacio u Nova SIM01? Kako ja da te kontakte sa Nova SIM01 prebacim u Phone gde su svi kontakti koji se naknadno dodaju? Jednostavno hoću da svi kontakti budu na jednom mestu i da mogu uvek odakle lako da ih sinhronizujem ili prebacim na drugo mesto. :) Znači mene zanima ili kako da prebacim sve kontakte iz Nova SIM01 u Phone i kako da menjam default mesto gde čuva nove kontakte?

ja ne znam kako tebi to automatski dodaje?
uđeš u dialer recimo i kucaš broj, menu/add to contacts, create new contact i zar ti onda ne iskoči prozorče gde te pita na koji acc hoćeš da dodaš kontakt?

što se prebacivanja tiče, uđeš u people, menu, import/export, odabereš acc sa kog hoćeš da kopiraš, next, odabereš acc na koji hoćeš da kopiraš, a možeš i sd card pa ti sačuva kontakte kao csv fajl.

Vojkane prvo da ti se puno zahvalim na strpljenju i odgovorima, pomogao si mi i razjasnio neke stvari. Bio si u pravu da možeš da biraš gde da sačuvaš novi kontakt ali ja nisam ni memorisao nove već sestra a za nju je to sve komplikovano. Uglavnom on stvarno po default-u nudi da se sačuva u Phone i sada sam sestri sve kontakte prebacio tamo jer će joj svakako tamo biti i novi koje dodaje. Kontakte iz Nova SIM01 sam izbrisao ali ih Alcatel posle restarta sam prekopira ponovo na isto mesto, što je stvarno užasno rešenje sa njihove strane i zbog toga mi je kod TouchPal aplikacije uvek posle restarta pokazivao duple kontakte a ja nisam znao o čemu se radi, do sada. :D Uglavnom Alcatel je stvarno jako loše ovo odradio, plus što je "nemoguća misija" dodeliti posebna zvona kontaktima i to zna jako da iritira. (ne mora mi niko objašnjavati kako se to radi jer zvona često brljave čak iako su u folderu "ringtones" na internoj memoriji telefona a svakako neću root-ovati sestrin telefon da bih ih ubacio u system/media/audio/ringtones). Da se razumemo, telefon je dobar za te pare u Telekomovoj ponudi, brz je za svoj segment sa velikim ekranom i vredi ga uzeti ali definitivno ima dečje bolesti koje jako nerviraju ako se obraća pažnja na njih...:smash:

ček, ovo više puta pominješ, touchpal je tastatura, kakve ona veze ima sa kontaktima?

a to oko dupliranih, uđeš u people, menu/contacts to display i tu izabereš odakle da ti prikazuje kontakte. tu možeš i na customize pa ćeš imati i malo finija podešavanja.

Uradio sam tako što se tiče kontakata, odredio sam da sada prikazuje samo Phone tako da sada nema duplih ali opet ide pitanje Alcatel-u čemu to dupliranje? Što se tiče Touchpal izvinjavam ti se jer nisam bio dovoljno precizan, mislio sam na aplikaciju Touchpal Contacts koja je za mene najbolja aplikacija za kontakte i pozivanje, na mom telefonu radi odlično i zato sam to instalirao i na ovaj telefon, kada sam uočio probleme deinstalirao sam aplikaciju jer sam mislio da ona možda pravi problem ali očigledno sam pogrešio. U svakom slučaju sada mi je mnogo jasnije kako se ponaša telefon i kako ja da se ponašam kada trebam nešto da uradim. Još jednom puno ti hvala i veliki pozdrav! :)

Čitajući komentare o ovom telefonu nekako sam došao do neke iskrivljene slike o njemu, pa bih zamolio korisnike ako mogu na neka moja pitanja da odgovore.

Kakva je cujnost u slusalici prilikom razgovora (da li se čuje jako ili slabo i da li ću da imam problema u bucnom okruženju), isto važi i za jačinu zvona poziva.
Koliko baterija može da izdrži u režimu ako se koristi samo za razgovore i sms, koliko može da izdrži ako se koristi za surf preko WiFi, a koliko ako se koristi mobiln i internet preko kartice i koliko baterija traje ako se kristi skype.
Kakve je jačine WiFi signal.

Opisite mi kakav je ekran jer neko ga hvali a neko se žali i kakav je sam tac ekrana.

Ako može i kratak tutorial jer nigde ne vidoh kako se ponaša telefon u radu sa dve kartice. Da li su obe aktivne u isto vreme, šta se dešava sa jednom karticom ako je razgovor sa drugom u toku, da li ima primarne i sekundarne ili je ne bitno gde je koja kratica, da li je razgovor na obe kartice isti ili se neka jače a neka slabij čuje itd.. jednostavno vaše zapazanje o ovom segmentu telefona.

Čitajući komentare o ovom telefonu nekako sam došao do neke iskrivljene slike o njemu, pa bih zamolio korisnike ako mogu na neka moja pitanja da odgovore.

Kakva je cujnost u slusalici prilikom razgovora (da li se čuje jako ili slabo i da li ću da imam problema u bucnom okruženju), isto važi i za jačinu zvona poziva.
Koliko baterija može da izdrži u režimu ako se koristi samo za razgovore i sms, koliko može da izdrži ako se koristi za surf preko WiFi, a koliko ako se koristi mobiln i internet preko kartice i koliko baterija traje ako se kristi skype.
Kakve je jačine WiFi signal.

Opisite mi kakav je ekran jer neko ga hvali a neko se žali i kakav je sam tac ekrana.

Ako može i kratak tutorial jer nigde ne vidoh kako se ponaša telefon u radu sa dve kartice. Da li su obe aktivne u isto vreme, šta se dešava sa jednom karticom ako je razgovor sa drugom u toku, da li ima primarne i sekundarne ili je ne bitno gde je koja kratica, da li je razgovor na obe kartice isti ili se neka jače a neka slabij čuje itd.. jednostavno vaše zapazanje o ovom segmentu telefona.

Što se tiče ekrana i baterije, ne mogu da ti odgovorim, pošto imam 997D, ali kako je hardver isti u oba telefona, mogu da ti pomognem po pitanju dual sim opcija. Kada ubaciš dve kartice u sim management delu biće detektovane kao slot1 i slot2, možeš da ih preimenuješ po želji i dodeliš im pozadinsku boju kako bi ih lakše raspoznavao i da ti ispisuje prve ili poslednje 4 cifre broja telefona. Prilikom primanja poziva, na standardnom ICS call screenu ćeš imati pri vrhu ekrana traku u boji kartice koja je pozvana i tekst koji si dodelio toj kartici, npr: mt:s 064x.
Telefon koristi samo jedan čip za pozive, tako da ukoliko dobiješ poziv na slot2 kartici dok razgovaraš preko slot1, osobi koja te je druga pozvala će se prijaviti kao da si zauzet i biće preusmerena na voicemail. Pošto je jedan čip zadužen za obe kartice, kvalitet razgovora je isti na obe. U sim podešavanjima takođe možeš da odrediš default karticu za pozive, sms i datatransfer, ili da ostaviš da te svaki put pita. Neke naprednije aplikacije za slanje SMS(GO-SMS pro) imaju opciju prilikom pisanja poruke da odlučiš sa kojeg će broja poruka biti poslata i u inbox-u pored poruke stoji ikonica koja označava na koju je karticu svaka poruka stigla.

vuk204@ Hvala na informaciji sto se tice dual sim-a, cekam da mi neki vlasnik odgovori vezano za ostala moja pitanja. Samo me cudi sto 992d ne postoji na gsmarena.com apsolutno nema nikakvih informacija-specifikacija o njemu.

Kod mene je display skroz ok sto se tice preciznosti, jedino su uglovi gledanja losiji. Pogotovo od gore. Najbolje je da negde pogledas jedan primerak i da vidis dal ti smeta. Sto se tice baterije, klasika za android. Dan intenzivnije upotrebe, a ako bi telefon koristio samo za sms i pozive verovatno bi izdrzala min duplo duze.

Nego...

Dva mala moda od mene. Zamenom Systemui-res fajla baterija pokazuje procente kao na slici. Fajl idu u custpack/JRD_custres/app/ zamenite postojeci i stavite dozvole rw-rw-rw. Drugi mod menja funkciju menu dugmeta, cim se pritisne pokazuje ono sto je pre pokazivao kod zadrzavanja. Fajl ide u custpack/usr/keylayout dozvole rw-r--r--. Pre zamene napravite backup.

http://db.tt/H0KkRcgb
http://db.tt/RCz5ovvy

a2ujutyd.jpg

@masamunea
Svaka cast majstore :)
Za to treba rutovanje, jel tako :D

Jedno pitanje, punim telefon preko usb racunara, i evo nakon 3 sata tek oko 70%. To mi ne deluje bas normalno???

Ma ovo je 5 minuta posla, bice jos modova samo kad nadjem vremena i stvari koje vredi promeniti. Moj je rootovan, al mozda i ne treba root obzirom da su fajlovi na costpack particiji, a sa njom se pre nisam susreto. Probaj pa vidi.

To sa punjenje je normalno, malo mA isporucuje usb. Mada obicno jedan usb (kod mene prednji desni) je jaci i predvidjen je za punjenje preko usb-a. Proveri na uputstvu za plocu dal imas to.

Hvala druze, ziv bio! :)

Edit: ipak treba root, ali nema veze, ove dve stvari iako male, dosta znace!

Edit2: Ima li nacin da rutujem telefon, stavim ovo, i pobrisem neke bloatware aplikacije sto su na fonu, i onda da vratim u tom stanju na fabricki recovery i unrootujem tel? :)

Poslednja izmena:
Ima naravno. Prvo flash costum recoveriy, pa napravis backup svega (za svaki slucaj), zatim rootujes, pa zamenis sta hoces, obrises aplikacije koje zelis i onda unroot. Mada ne vidim zasto bi to radio, costum recovery je daleko funkcijonalniji od fabrickog, root je jako koristan (backup/zamrzavanje sa titanium backupom, zamena ntp servera za bolji i brzi fix gps-a, koriscenje aplikacija koje zahtevaju root, dodavanje init.d podrske i koriscenje skripti, modovanje sistema, itd). Tako da sam ja uvek za root i costum recovery. Zasto bi uopste unrootovo telefon?

Imao sam do pre nedelju dana rootovan telefon i to je bilo super iskustvo, naucio sam nesto bar, iako je fon u8110 huawei zvani kuku lele majko.
Jedini razlog za ovo sto sam napisao je naravno garancija. Znam da ako telefon brikuje, ni oni ne znaju sta sam radio, pa bih slobodno rootovao, ali !!! Ako mi nesto drugo crkne, oni poprave, upale da vide da li radi i naravno prvo sto vide je rootovan telefon, i onda krenu da me cimaju za garanciju. Pa zato pitam, ima logike kad se gleda iz ovog ugla? :)

Jel ta zamena ntp servera i brzi fix gps-a ima vec za ovaj rom? :) mada, iskren da budem, jezivo brzo hvata fix, za 10-15s. :) prvi put bilo dugo naravno....

Zavisi... ako ode nand i ploca neces moci da vratis stock rom ali ni oni nece moce da provale da je rootovan. Ako ode bilo sta drugo, zakacis ga na komp i vratis stock sa onim alcatel alatom, ako ti ode usb port na telefonu kopiras stock rom na karticu recimo preko wifi-a odradis restore, unroot i obrises costum recovery preko telefona. Tako da nemas brige. :)

Ovo za brzi gps je univerzalno za sve telefone, to je ono sto rade fastergps, fasterfix i slicne aplikacije. :)

Dva mala moda od mene. Zamenom Systemui-res fajla baterija pokazuje procente kao na slici. Fajl idu u custpack/JRD_custres/app/ zamenite postojeci i stavite dozvole rw-rw-rw.
jedno pitanje, imam 997 i baš sam tražio gde treba da ubacim nove ikonice za bateriju, pokušavao u framework.res i nije radilo naravno. e sad kod mene po defaultu system-ui ima rw-r--r-- permisije, jel i kod tebe tako bilo?

I kod mene je rw-r--r--, greska u kucanju. Mada radice i ako stavis rw-rw-rw. Samo trebas da menjas u Systemui-res.apk fajlu, a ne Systemui.apk. Iz nekog razloga kod alcatela se res od sistemskih aplikacija nalazi u custpack/ a ne u system/.

Da, zato mi i nije radilo kada sam menjao preko rom toolboxa, on po defaultu gađa taj uobičajeni folder. Hvala!

Masamunea, hvala za ta dva takoreci patcha. :D
Imam jedan problem ljudi. Pre neki dan poceo zvucnik da mi bruji. I aj sad ja mislio do zvucnika je, kad ono bruji i na slusalicama. Svakih 20 sekundi po 2-3 sekunde bude jako ostar zvuk npr kad pustim pesmu. I aj sad kapiram ja ako uradim restore na backupovani stock rom radice lepo pa to i uradim. Telefon posle toga odlicno zvuci sve, ALI nema tastature?! Kada otvorim bilo sta gde treba da se kuca, tastatura jednostavno ne izlazi. Probao da instaliram smart keyboard i slicno ali jednostavno nemam mogucnost ni da odaberem tastaturu.

Odaberi u settings default tastaturu

Evo spisak sistemskih aplikacija sa objasnjenjem sta sve moze da se zamrzne/obrise kako bi izvukli koji mega rama vise.

Klik

Odradio sam preko upgrade toola. Ja ne znam gde to moze da se odabere u settings, vojkane.

Settings / language & input

@masamunea
prijatelju, postoji li nacin da zamenis funkcije back i meni dugmeta, tj, da ih preokrenes? ako moze, bio bih beskrajno zahvalan i rutovao bih ga oma! :) kucam levom rukom i stalno masim back koji jelte i najvise koristim
:-\

Phobiazz , reci mi molim te gde ima Xperia S za 150 evra, a da nije u raspalom stanju, ja ne znam šta nije jasno, imam SII, N8, i OT-992D po preciznosti ekran ne zaostaje za ovim modelima, osim loših uglova gledanja i loše kamere nema drugih mana, telefon je sasvim OK za taj novac.

malo si preterao, moram snimiti klip koji pokazuje razliku u kvalitetu digitizera izmedju 992 i sasvim slucajno, pomenute xperie s :)

Masamunea, šta koristiš za prepakivanje apk?

Vrh Dno