Šta je novo?

Alan Wake (Xbox 360)

Mrzi me da se rspravljam. Preporuka, objektivno :D.

@dodatak
Ko je tebe dirao?
Ja sam samo hteo da ljudima stavim do znanja da znaju da se OBJEKTIVNO radi o igri boljoj od Batman-a,Assasnis Creed 2,Unacharted-a 1(U2 nisam igrao),Dead Space-a,da se radi kvalitetnom naslovu,a ne o nekom proseku.PC ovakvu avanturu nije video 7 godina.
Inace,ti iznosis lose strane tehnikalija,dok celokupni graficki dozivljaj koji je neverovatan zanemarujes i onda ljudi citaju o ponekoj mutnoj teksturi a nemaju pojma koliko je mocno kada sve zivo ozivi i pocne da leti.Ali nije ni bitno u principu. Inace tvoj opis igre izgleda ovako.Borba je super,atmosfera super,grafika,osvetljenje super ali jedan kamencic je mutan.I onda o tom kamencicu pises esej.I cek mutno?!?Komresija negde?Pa ja igram na 42" plazmi sa metar i nesto udaljenosti,imam savrsen vid i super je.Jel ti igras igru da bi te zabavila ili da vijas manu.

Evo sad ti mana sto su ubacili kola?Kola su dobra *******cija da se gaze one utvare,da se malo provozas,kakvu si tu manu iscackao.

Inace glavni lik je meni sasvim simpatican.On je obican pisac nije neki madrfaker za koga bi trebalo da se vezes na taj nacin.Meni odgovara ovakav,pomalo tunjav ali neugodan.:) Fali ti objektivnosti,fali.

Ja iskreno mislim da si se ti malo zasitio igara.

E ajde igraj Heavy Rain sa onako jasnom slikom ili Uncharted 2 i bice ti jasno zasto mi je ova igra mutna. Ne interesuje me sta engine radi ispod haube, meni je ono mutno u odnosu na ostale igre. Naravno da mi to nije kljucno u igri ali se primeti. Velika je greska sto ovo ne izlazi za PC gde bi se stvarno videlo kakva je tehnologija u pitanju, xbox 360 verzija je morala da ima neki kompromis i to se vidi po nizoj rezoluciji i ocajnim teksturama koje su im ostale ko zna od kada.

Kakav bre kamencic i eseji, lepo sam rekao da mi je sveopsti utisak posle igranja prosecan, nigde nisam rekao da nije veoma dobra igra ali sam ja ipak ocekivao vise. Zasto samo da se zadovoljim nekim sveopstim prosekom koji trenutno vlada.

Kola sam pomenuo zato sto su te vozacke sekcije toliko obicne i ne uklapaju se uopste sa ostatkom igre. Kakva je to ideja, AW hoda, trckara sve vreme u igri i onda mu kao eto ubace da vozi kola nekih 20 sekundi da bi se vratio na lokaciju koju je vec presao peske po jednoj putanji.

Ja nisam rekao da je Alan trebalo da bude Max Payne ali ako je ono tebi lik koji je nesto interesantan po pitanju price onda ok. Nemamo svi iste standarde i to je u redu.

Ma ok, necu vise da komentarisem, prikljucicu se druzini i svi cemo da nahvalimo igru samo tako bez ikakve kritike i svi srecni i zadovoljni :party:

Poslednja izmena:
LOL,LOL,LOL.
Samo gledam sta se ovde pise i ne mogu da se nacudim.Ali ajde posto vec ne mogu da svarim mnogo zatupljenih botica

Dakle ukoliko ne patite od bolesti od kojih kada neko jednom oboli ostaje do kraja bolesnik koga zovu BOT

@dodatak
Ko je tebe dirao?

pa ti si ga dirao!!! ovde su svi sa simpatijama gledali na igru i ocekivali puno i postovi su im krajnje pozitivni osim, gle cuda, jedina dva coveka koja su probala igru i rekli da su razocarani. onda ti uletis sa gornjim prozivkama (zatupljen, bolesnik) i posle kao, "ko je ne tebe mislio dodatak?". pa naravno da se prepoznao kad su on i mracni jedini napisali da su probali igru (i obojica napisali negativne komentare).

Ok sa moje strane nisu to bas negativni komentari ali jednostavno mora se navesti da igra i nije TOLIKO dobra, meni mnoge igre mogu da budu zabavne neko kratko vreme cak iako su po ocenama krsh. Ja sam ovde mozda malo previse ocekivao ali jel moze neko da me krivi za to kad se zna koliko se dugo cekalo i kakve su bile igre kao Max Payne a da Remedy nije developer od juce.

Poslednja izmena:
Posle par sati igranja deluje mi da je eurogamer bio u pravu sa ocenom:
"All the same, there's a weekend's worth of fun here for action-adventure fans who aren't too bothered about innovative concepts and varied gameplay, and don't mind a lot of repetition. Alan Wake is an accessible, undemanding game with a neat combat mechanic and decent visuals. It's just not a very original game, it's certainly not an exceptional one, and it's a shame it wasn't ready a few years ago."
Jedino ne kapiram sto su toliko puta odlagali naslov, ne vidim gde je otislo toliko extra vremena?

^jos jedan BOT :d

edit (da ne bude kompletni spam post :)):

meni je jako zao ako je igra ispala lose (u kom god kontextu to ljudi shvatili), kao sto svako je ko proba kaze, jer sam puno ocekivao od igre (kao i od svake) koja odskace od generickih zanrova..

Poslednja izmena:
***a, ocekivao sam mnogo vise imajuci u vidu lozenje i odlaganja a igra je ispala samo ok ali jednostavno nije ni priblizno aaa kako su najavljivali. Bez neke vece originalnosti i sa mnogo repetitivnosti sigurno nije groundbreaking naslov kako se predstavljao. Mada mozda to i jeste razlog odlaganja- i sami su videli da nece ostaviti utisak na igrace kao halo ili geow a tome su se sigurno nadali.

Na kraju, šta je bolja igra: Assassins Creed 2, Batmanaa ili Alan Wake?

Mada mozda to i jeste razlog odlaganja- i sami su videli da nece ostaviti utisak na igrace kao halo ili geow a tome su se sigurno nadali.

Onda superiška, pošto sam ja sušta suprotnost tim igračima :)

Jedino ne kapiram sto su toliko puta odlagali naslov, ne vidim gde je otislo toliko extra vremena?

Pa to je najveci problem, da je izasla bar godinu-dve ranije utisak bi bio povoljniji. Ko da nisu znali sta pre da prave, vrhunski engine i tehnologiju ili vrhunsku igru i dok su to razgranicili i odlucili se samo za xbox 360 igru malo je ista i istrpela na kraju.

***a, ocekivao sam mnogo vise imajuci u vidu lozenje i odlaganja a igra je ispala samo ok ali jednostavno nije ni priblizno aaa kako su najavljivali. Bez neke vece originalnosti i sa mnogo repetitivnosti sigurno nije groundbreaking naslov kako se predstavljao. Mada mozda to i jeste razlog odlaganja- i sami su videli da nece ostaviti utisak na igrace kao halo ili geow a tome su se sigurno nadali.

Znači dobili smo novi KZ2 :d

Ja sam cuo da igra ima ending koji se pamti fazon ceo zivot. :)

Totalno je bezveze da je putanja kojom se ide strogo linearna, zagradjena i da nema nijednog mesta gde bar malo mozes da odes nekim drugim putem do cilja. Pa cak i u RE4 je imalo ono mesto gde biras da li ces da ides levo i da naletis na sestre sa motornim testerama ili desno gde je El Gigante a RE4 uopste nije bio tako otvoren po pitanje lokacije.

Meni je vec muka od open world igara.
Po ovome sto si napisao ispada da je igra tunel maraton simulator kao FF13, sto nije tacno. Ima sasvim dovoljno prostora za izbegavanje protivnika, ili istrazivanje sveta. A sem toga, nije mi jasno kako bi se open world uklapao u pricu.

i malo vise sadrzaja od sakupljanja termosa za kafu i gledanja kako reklamiraju Verizon i Energizer u igri bez imalo stida. Ovo mora da je bilo MS-ovo maslo sto posto.

Ti produkti stvarno postoje :) ?
U post-MGS4 vremenu, tesko da ovo uopste moze da se podvede pod mane.

Jel gresim mnogo ako kazem da je glavni junak totalno nezanimljiv, dosadan, i neko za koga me totalno zabole za sve vreme igranja u odnosu na Max Payne-a.

Alan je razmazeni pisac, ne mora svaki junak da bude plemeneti heroj koji spasava macice iz zapaljene kuce :).

Igra isto nema blage veze sa Twin Peaks osim sto je lokacija slicna.

Dosta lokacija/likova je inspirisano Twin Peaksom, mada stoji da igra vise vuce na Kingova dela.

Nisam igrao Dead Space ali se nisam nesto isprepadao ovde.

Trebalo je da igras na hard, dosta je napetije. A i igru treba igrati onako kako Psycho predlaze(noc, ugaseno svetlo, pojacan zvuk) :).

Kola sam pomenuo zato sto su te vozacke sekcije toliko obicne i ne uklapaju se uopste sa ostatkom igre. Kakva je to ideja, AW hoda, trckara sve vreme u igri i onda mu kao eto ubace da vozi kola nekih 20 sekundi da bi se vratio na lokaciju koju je vec presao peske po jednoj putanji.

Meni te scene nisu smetale, fino razbijaju monotoniju.
Bolje i to nego da su ubacili rail shooter sekcije.

Bez neke vece originalnosti

Mozes li da mi navedes jednu igru u kojoj se radnja odigrava u sumi, nocu ;) ?

Evo i ja da dam neki komentar, bar kao neko ko je čekao igru, čini mi se, pet godina! I kao neko ko je pročitao čitav opus Stivena Kinga (Twin Peaks nisam gledao, nažalost). Iskreno, očekivao sam mnogo više, konceptualno. Očekivao sam da grad bude podeljen u celine, da imaš slobodu koju recimo imaš u Crysis-u, open world, ali ne toliko open... dakle, ne onoliku kao u Far Cry 1 ili GTA IV, ali opet, da imaš nekakvu mogućnost da napraviš taktiku ili probaš da odigraš drugačije. Ovo je zaista mnogo gore nego RE5, s tim što to u RE5 nije smetalo u ovoj meri, jer se igra trudi da izgleda da postoji širi put nego u nekoj 3D platformi, a zapravo nema, put je uzan i predefinisan skoro kao da igram Pandemonium :D.

Tu je jedan problem. Drugi problem je priča, kao da je sve pravljeno za klince. Prebrzo počinje, previše klišea, već se nazire šta bi moglo da je po sredi (nakon početka drugog chaptera). I gluma, neubedljivost likova, pogotovo onog smarača od agenta koji bi trebalo da je simpatičan, a ustvari je toliko loš, da mi pre odgovara kao sidekick za neki sitcom nego za bilo šta drugo. Ali ok, to bi bilo ok da je glavni lik malo bolje odrađen. Prvo, lik izgleda kao smoreni Frostonja koji se nije brijao 6 dana, glumac je loš ili je scenario loš (Max Payne je svetski mega car za njega) ili obe te stvari. Prvo, uopšte nam nisu pokazali koliko on voli Alice, štaviše, Alice u startu izgleda kao riba koja se plaši mraka i kojoj bi dobro došao bilo koji muškarac da joj upali svetlo, dok je Alan više pokazao da ga Alice nervira nego što je voli najviše na svetu. Primera radi, u Heavy Rain, koji ima tonu svojih mana, emocije se prilično dobro vide, vezivanje za likove je instantno, jer su oni razvijeni za 10 oskara u odnosu na nepostojeći character development u AW.

Moram da primetim da sam malo razocaran samim likom Alana Wake-a nazalost. Lik je totalno nesimpatican i ponasa se kao razmazena zvezda na pocetku igre. Videcemo da li se nesto menja kasnije.

I preterali su brate stvarno sa ovim motion blurom, uvek kad brzo okrecem kameru ide taj smaracki trag kao neka mrlja. To ne bi trebalo da bude toliko izrazeno, vise bi trebalo da bude suptilan efekat.

Tehnologija? Hm, vidi se da je dosta napredna, šteta zaista što igra nije izašla dosta ranije. Npr. lightning i shading model je na nivou ovih iz DX10.1 igara, 90% objekata baca senku, dosta toga je animirano, teksture su prilično raznovrsne i detaljne (ne znam koji je vama sa tim teksturama, sasvim su kvalitetne, jer, ne pravi se sve za GTX480, a mislim da ćete se tek smoriti kad izađe Rage). Takođe, simulacija vremenskih uslova, particle efekti, animacije prirodnog okruženja... sve izgleda prilično živo i samo ga ubija činjenica da nemaš slobodu u kretanju koju si recimo imao i u igri kao što je Alone in the Dark 5. Po meni, ta igra je bila sjajna što se i da su samo još malo vremena potrošili na polishing, bila bi do jaja.

Stigao do 3. chaptera... Jedino sto mi se svidelo, do sada,, je fenomenalno odradjen gradic Bright Falls i priroda oko njega. Zaista su perfektno docarali atmosferu malog planinskog gradica i divlje prirode.. Ostalo je prosek ili ispod.. Od horora nema nista, bar koliko sam igrao. Akcija je retka i uvek na istu foru. Sam lik Alana nije ni iz bliza razradjen i detaljan kao, npr Max Paynea, sto je po malo trulo za story driven horor/psiho/triler, a i prica nije nis' posebno. 7.5/10

Da, atmosfera. Nema priče da to nije jedan efekat koji su postigli. Ali isto tako, meni od horora tu još uvek nema ništa. Više sam bio uplašen uz Heavy Rain, a o igrama tipa Darkness ili Dead Space da i ne pričam. I Doom III, mada sam tada ipak bio malo mlađi...

Inace, epizodice Night Springsa, parodije na Twilight zone su najjaci momenat u igri :) Bas smekerski odradjeno.

+1. Sjajan omaž. Malo su preterali sa referencama na rad Stivena Kinga. Te nazivi mesta i prezimena ljudi, te pojedine situacije i to baš iz knjiga i kratkih priča koje sam najviše puta čitao!

Ista prica je i sa Dead Space, dok je nekom igra genijalna, nekima je TPS trash jer ne znaju da dozive igru na pravi nacin (5.1, noc).
Tesko da ce me Alan razocarati, sve sto sam video iz review-a izgleda fenomenalno, tako nesto sam zeleo od Alone in the Dark (koju su shebale kotrole), inace je bas pravi horor.
Nikad necu razumeti sto toliko navalite da predjete igru za 2 dana ? Ja sam npr Dead Space igrao po chapter za vece, i svako vece sam otisao na spavanje isprepadan (najbolji filing sto meni igra moze da pruzi). :)
Ja cu ovog Alana da "zvacem" bar 15 tak dana, ocu da uzivam, a ne da silu da vidim sta je sledecem chapteru.

Dead Space - kome se ta igra nije svidela, ili baš mrzi SF ili ne voli horor igre, ili ne voli ni jedno ni drugo i treba da igra Hello Kitty Island Adventure kao Butters i General Disoray. Ta igra je jedno savršeno ispolirano remek delo u svom žanru i samo se plašim da ne zbrzaju drugi deo i da bude totalan krš. Razmišljam da igram DS ponovo, da se dalje budžim i da povećam nivo težine, mada znam da sam i ovako na mediumu bio frustriran na nekim delovima koliko je bilo teško.

E ajde igraj Heavy Rain sa onako jasnom slikom ili Uncharted 2 i bice ti jasno zasto mi je ova igra mutna. Ne interesuje me sta engine radi ispod haube, meni je ono mutno u odnosu na ostale igre. Naravno da mi to nije kljucno u igri ali se primeti. Velika je greska sto ovo ne izlazi za PC gde bi se stvarno videlo kakva je tehnologija u pitanju, xbox 360 verzija je morala da ima neki kompromis i to se vidi po nizoj rezoluciji i ocajnim teksturama koje su im ostale ko zna od kada.

Ja nisam rekao da je Alan trebalo da bude Max Payne ali ako je ono tebi lik koji je nesto interesantan po pitanju price onda ok. Nemamo svi iste standarde i to je u redu.

Nije mi jasno zbog čega je igra toliko mutna - mora da je zbog blooma, blura i ostalih gluposti, jer je i GTAIV i COD4 i COD6 bio reskaliran iz 548p u 720p, pa je opet sve bilo prilično oštro. Meni AW nekad izgleda kao da gledam 480p video sa YouTubeta. Malo smara. Inače, tehnologija je prilično dobra, prava je šteta to ne videti na nekom PC-ju u pravoj 1080p rezoluciji sa AA i AF. I garant ima još stvari koje engine može, ali ga za sada ne puštaju... Inače, teksture nisu očajne, a i koja je poenta u boljim teksturama, kada je sama rezolucija mala i ima tona filtera. Meni teksture baš ne smetaju, sasvim su dobre i raznovrsne... A slažem se da je Max Payne u svoje vreme bio bolja igra. Ipak nije pretenciozno najavljivan kao ubica svega živog, pa valjda nismo očekivali nešto tako dobro. I gameplay, pucanje je bilo ultra zanimljivo. Ovo sada, mnjah. Point, point and shoot...

Posle par sati igranja deluje mi da je eurogamer bio u pravu sa ocenom:
"All the same, there's a weekend's worth of fun here for action-adventure fans who aren't too bothered about innovative concepts and varied gameplay, and don't mind a lot of repetition. Alan Wake is an accessible, undemanding game with a neat combat mechanic and decent visuals. It's just not a very original game, it's certainly not an exceptional one, and it's a shame it wasn't ready a few years ago."

Evo da se jednom i ja složim sa Krakenom :). Znam da je rano da pričam posle dva chaptera, ali ljudi kažu da igra nije bolja kasnije (a bilo je dosta takvih igara - prvi F.E.A.R. je jedna od igara koja mi prva pada na pamet a da je bila u tom fazonu).

Eto vidite kako zene znaju realno ocijeniti igru :)

Nije mi jasno zbog čega je igra toliko mutna - mora da je zbog blooma, blura i ostalih gluposti, jer je i GTAIV i COD4 i COD6 bio reskaliran iz 548p u 720p, pa je opet sve bilo prilično oštro. Meni AW nekad izgleda kao da gledam 480p video sa YouTubeta. Malo smara. Inače, tehnologija je prilično dobra, prava je šteta to ne videti na nekom PC-ju u pravoj 1080p rezoluciji sa AA i AF. I garant ima još stvari koje engine može, ali ga za sada ne puštaju... Inače, teksture nisu očajne, a i koja je poenta u boljim teksturama, kada je sama rezolucija mala i ima tona filtera. Meni teksture baš ne smetaju, sasvim su dobre i raznovrsne... A slažem se da je Max Payne u svoje vreme bio bolja igra. Ipak nije pretenciozno najavljivan kao ubica svega živog, pa valjda nismo očekivali nešto tako dobro. I gameplay, pucanje je bilo ultra zanimljivo. Ovo sada, mnjah. Point, point and shoot...

To nije toliki problem kad igras one nocne scene gde jos imas onaj fenomenalni vetric, onaj animirani zelenish iz shume, maglu itd. Problem je sto je po danu niza rezolucija bas bode oci i to smeta. Sto se tice tekstura svaka igra ima na nekom mestu bas lose teksture cak i one koje su poznate po dobrim teksturama, Uncharted recimo. Ovde je to na nekim mestima malo iznenadjujuce jer je tako bas na mestima koje igrac stigne da zagleda, na pocetku i po nekim deonicama po danu. Kao da im je to ostalo iz vremena dok je igra jos bila planirana kao open-world.

Takodje je lepo receno u eurogamer review-u "undemanding i accessible gameplay" sa cim se slazem jer je sve uradjeno s ciljem da igrac lako ide kroz igru. Tu je jak autoaim kad god nanisanis sa baterijskom na protivnika, tu je cilj igraca koji je sve vreme ispisan na ekranu, tu je situacija da svaki prekidac koji moras da pritisnes je u najgorem slucaju na 20-30 metara od igraca. Niko nije rekao da to mora da bude neka zeznuta slagalica ali ovo je bas pojednostavljivanje. U igri i da se potrudis da se izgubis nema sanse jer je tu "kompas" i putanja koju ne mozes da omasis. Niko nije rekao da ovo treba da bude GTA igra gde mozes da odes gde hoces i da pokvaris ritam price i igre ali ovo je bas strogo linearno.

U igri i da se potrudis da se izgubis nema sanse jer je tu "kompas" i putanja koju ne mozes da omasis. Niko nije rekao da ovo treba da bude GTA igra gde mozes da odes gde hoces i da pokvaris ritam price i igre ali ovo je bas strogo linearno.

I Max Payne (oba dela), je, ako me pamcenje dobro sluzi, bio isto strogo linearan :), pa mu to nije smetalo da postane legendarna igra.
Doduse nije teren isti. Ovde, gde je drvo tu je suma, gde je suma tu je prostranstvo :D, mozda je problem do pogresnih ocekivanja igraca ;).

I Max Payne (oba dela), je, ako me pamcenje dobro sluzi, bio isto strogo linearan :), pa mu to nije smetalo da postane legendarna igra.
Doduse nije teren isti. Ovde, gde je drvo tu je suma, gde je suma tu je prostranstvo :D, mozda je problem do pogresnih ocekivanja igraca ;).

Pa da ali pogledaj gradic koji je kao stvoren za nesto malo manje linearno. Da je ovo od pocetka bilo planirano kao takva igra sve bi bilo ok, ali koliko su samo prikazivali okruzenje i tehnologiju na PC-u ja sam ocekivao nesto mnogo drugacije. Onda su shvatili da ako hoce da ispricaju zategnutu pricu moraju da izbace sve te elemente i da naprave strogo zacrtanu putanju kojom ce igrac da ide.

Pa cekaj, vija ga murija, ne ocekujes valjda da se Wake slobodno seta po gradu :) ?

Pa nije ga vijala murija kad je tek pristigao u grad :)

Evo necu vise da pominjem linearnost i otvoren svet, pomislice neko da sam zeleo GTA Twin Peaks :)

Upravo to, jer je igra užasno skriptovana. Open World / sandbox igra može da bude skriptovana samo u trenucima kada se izvrši neki zadatak, deo misije, ali ne i kada se pređe određena barijera (osim u slučaju GTAIV, gde moraš da ideš ulicom, pa barijere mogu lakše da se definišu). Očigledno je da je napravljeno dosta kompromisa. Upravu si da je strogo linearno, čak i previše...

Vecina koja je pratila razvoj igre ocekivala open world sbox i tu je glavno razocarenje. Izgleda da je ucinjeno dosta kompromisa i da Remedy nije imao odresene ruke kao sto se mislilo... Mozda su prvo forsirani da se skoncetrisu na pc ver. radi exsploatacije dx10-viste i quad-ova, pa su sve odjednom prebacili u drugi smer. Nekako sam konstantno imao osecaj da se nesto ceka. Mislim, 2006 je engine ocigledno savrseno funkcionisao, jos kad se setim onih pc skrinova koji su izgledali prosto fantasticno. Sta im je trebalo toliko vremena da editorom sklope igru na osnovu price koju su vec imali i nabacaju motion capture cut scena, nikako mi nije jasno i mogu samo da nagadjam... No, sad je cela ta spika manje bitna a ja i dalje nista manje ne zelim da je konzumiram....

Eto vidite kako zene znaju realno ocijeniti igru :)
Na koga si mislio, da se neko ne uvredi:D

EDIT
E da, sto je jovy okacio- popravljanje facijalne animacije kroz dlc.lol Eto, sta reci vrhunski dodatak posle toliko godina razvoja, jel...

Poslednja izmena:
Pise da se poboljsanja u facijalnoj animaciji koriste u nadolazecem DLC-u, a ne da ce kroz DLC patchovati sadasnje stanje.

Procitajte pre komentarisanja.

oooook, nisam ja preneo tu informaciju i ispisao da se interpretira na takav nacin. No, to i dalje ne menja stvar u smislu da se zapitas zasto to nisu uradili i u samoj originalnoj igri...

Vrh Dno