Šta je novo?

Aku busilica?

Meni treba suštinski all-in-one rešenje, 90% vremena bi upotreba bila kao šrafilica, 10% kao bušilica (ako i toliko). Za beton mi je jasno da ne može da se izbori i tu bih koristio pravu udarnu bušilicu od drugara kad mi treba. U naslovu piše da je udarna bušilica/odvrtač, tako da sam se nadao da će moći nekada da posluži, bar za blok.
Makita DHP458Z

Pogledaj ovu, imam je vec neko vreme.Snazna je , tiplovao sam i stolariju sa njom onim turbo srafovima.

Prodje kao kroz sir.

Jel zna neko nesto o ovim srafilicama iz uradi sam? Mislim da je marka "power plus" i "power tehnik". Ima za otprilike 6000rsd 20V aku srafilica sa dve baterije. Jel vredi to necemu? Meni treba kucna varijanta ali da ne bude bas neka osnovna...

Vec duzi period koristim Metabo PowerMaxx BS od 10.8V. Baterije su lagano posustale. Na trzistu su sad vecinom iste baterije al od 12V pa me zanima da li bih imao neki potencijalni problem ukoliko bih kupio te od 12V? Punjaci su im isti. A i jedna i druga baterija su 2 Ampera

Jel zna neko nesto o ovim srafilicama iz uradi sam? Mislim da je marka "power plus" i "power tehnik". Ima za otprilike 6000rsd 20V aku srafilica sa dve baterije. Jel vredi to necemu? Meni treba kucna varijanta ali da ne bude bas neka osnovna...
U principu nisu loše, kako kažu koliko para tolko i muzike. Imao sa power plus i radila je sasvim solidno dok baterija nije vrisnula. Drugu nisam mogao naći a za zamenu ćelija tražili mi više para nego što sama vredi tako da je završila u kontejneru.

Vec duzi period koristim Metabo PowerMaxx BS od 10.8V. Baterije su lagano posustale. Na trzistu su sad vecinom iste baterije al od 12V pa me zanima da li bih imao neki potencijalni problem ukoliko bih kupio te od 12V? Punjaci su im isti. A i jedna i druga baterija su 2 Ampera
Mislim da su kompatibilne, samo ako pasuju na alat i punjac. Najbolje vidi sa nekim ko koristi Metabo 12v program i probaj da li radi.

Mislim da su kompatibilne, samo ako pasuju na alat i punjac. Najbolje vidi sa nekim ko koristi Metabo 12v program i probaj da li radi.
Baterije su identicne, radice one u pocetku nego se brinem da li bi moglo biti nekih posledica posle nekog vremenskog perioda. Recimo da se posle par meseci javi neki problem izazvan tim miksovanjem

Boschovi alati od 10.8v su kompatibilni sa novim 12v baterijama, predpostavljam da je tako i sa Metabom, ali svakako treba proveriti. Kontaktiraj https://metabocentar.rs/
i pitaj

10.8 i 12V su generalno iste baterije, samo je drugacija oznaka zbog nacina kako racunaju. Isto je sa 18 i 20V.
Uglavnom su 18650 celije u baterijama, 3 komada. 3x3.6V (3.6-3.7V je neki napon po specifikaciji) Ako je baterija 2A znaci da su stavljane 2A 18650 redno vezane.
Obicno se razlikuje od brenda do brenda . E sad, neki brendovi su odlucili da vise nemaju 10.8V oznake jer deluju inferiorno u odnosu na 12V koje imaju isto 3 18650 celije, isto 2A, sve isto, jedino racunaju napon pune baterije 3x4V. 4.2V je max napon na punjacu, kada se skine obicno padne na 4.1 tako da uvek ostave neki minimalni buffer pa zaokruze na 12V.
Sa 18V i 20V je racunica 5x3.6V i 5x4V inace je sve isto.

Dakle baterija fizicki ista, istog oblika i velicine, isti raspored kontakata (a uglavnom je isto) nema razloga da ne pase. Razlog promene je cist marketing.

Kod nas mislim da su baterije od 10.8V oko 5000 dinara po komadu, a na Amazonu busilica sa dve baterije od 12V i punjacem (jeste da je sporiji punjac u pitanju).

1743156279993.png

Kod nas uvek baterije kostaju vise nego ceo komplet alata.
U jednoj drzavnoj firmi gde sam radio jako dugo vecito sam vodio borbu oko kupovine alata. Na kraju sam im na 4 strane napisao zasto je bolje i jeftinije da kupe bolji alat sa sto jacom baterijom od najjeftinijih sa slabim baterijama koje izdrze jedva jednu sezonu.

Onda su mi kupili Makite sa 3A baterijama koje verovatno i dalje rade. Tu je i sa jednom od Makita bio problem, preskala je kad naleti malo na nesto veci otpor. 2x sam je slao na servis i nisu je ni pipali. Drugi put kad su rekli da je ispravna rekao sam da sam lud i da cu im doci sa 4m fosnom na ramenu u servis i da im na licu mesta dokazem da ne radi. Sutradan oni poslali coveka iz servisa na posao kod mene kao da on vidi sta i kako, ja nisam radio. Zove me kuci, kao stavio srafilicu na 1 i usrafio. Kazem mu, aj stavi na dvojku pa probaj. Pa nece, ali kao na dvojci je samo za busenje itd. Reko daj mi nekoga od mojih ljudi da mu kazem da donese drugu srafilicu. Aj sad probaj jednu i probaj drugu na istim podesavanjima. Kaze, vidi stvarno nece.
E pa druze srafilice su identicne, serijski su ima broj za brojem, izasle su s linije zajedno. Jedna ne radi kako treba a ti sad biraj od te dve koju ces da nosis na reklamaciju.
Epilog: sutradan poslali drugu.
Servis samo stisne dugne i kao, evo radi, vrti. Pa me zovu, kaze, prekidac ti je ostao sigurno u medju polozaju. Ospice dobijam od takvih servisa koji se ponasaju kao da si retardiran. Svakom ponaosob moram da objasnjavam da ne ispustam alat iz ruku, da znam sta pricam, kada saljem na servis nesto napisem na papiru sta nije uredu, na sta da obrati paznju, zalepim na kofer... Nekima ni to nije dosta. Tu sam dogao ruke od Makite.
S Bosch-om imam sjajna iskustva sa servisom, ljudi su profesionalci. Dosta alata sam nosio, ni najmanji problem.

Бош сервис у Димитрија Туцовића исто одлична искуства, додуше има доста година од кад сам био тамо. Отац је у фирми набављао само плави Бош, и то се добрано газило, па после сервисирало.

Бош сервис у Димитрија Туцовића исто одлична искуства, додуше има доста година од кад сам био тамо. Отац је у фирми набављао само плави Бош, и то се добрано газило, па после сервисирало.
Da, na BSC sam i mislio. Nisam hteo da ispadne da reklamiram ali stvarno su profesionalci. Nosio sam srafilice, ubodne, usisivace... Nikada ni najmanji problem, samo jave kada zavrse i to je to.

Da kucnem u drvo ove metabo powermaxx su idealne za moje potrebe. Menjao sam i Makite i Bosch i Hitachi... pronasao se u Metabu. A za nesto ozbiljnije koristim Festool

Makita ubodne i usisivaci su brutalni... Usisivaci su mi pogotovu bolji od Bosch-ovih. Metabo obozavam ekscentricne brusilice. Za srafilice 12V Bosch i Parkside zbog cene jer za te pare rade kao sat. Ona mala zelena Parkside mi je uvek prva za koju se hvatam dok ne kupim sebi Milwaukee M12.
Festool je klasa za sebe u svakom smislu, posebno cenovno.

Za Makita ubodnu se slazem, mnogo mi je laksa za rad i prakticnija, preciznija od Festool ubodne. Usisivace nisam probao nijedan sem Festoola. Za Milwaukee kazu da je brutalan alat, al gledam da ne mesam previse.
Inace upravo porucih

Naravno uzeh i onu powermaxx gore navedenu

Milvoki izvikan brend.

Ja imam njihove burgije za metal i beton/zid i odlično su mi se pokazale.

Da li je neko kupovao preko ovog sajta, ima dosta Parkside stvari u ponudi. Tj. da li je prevara neka? Izašlo na IG kao reklama, pa čisto da proverim ako neko ima iskustva.

@budababa Ima toliko stvari koje odaju da je prevara...

Samo jedna, Parkside zenske haljine...

Ako je na instagramu, mnogo jeftinije je od originala = 99.9999999% je prevara.

1743240456100.png

Povezuje se sa usisivacem tako. Cim ukljucis uredjaj na kom je ta baterija, automatski se pokrene i usisivac
Da pojasnim... To je resenje kada se koriste acu alati. Alate na struju mozes da ukljucis u usisivac i kada sr upali uredjaj pali se i on automatski. Sa acu uredjajima je to nemoguce pa je bilo potrebno drugo resenje.

Da pojasnim... To je resenje kada se koriste acu alati. Alate na struju mozes da ukljucis u usisivac i kada sr upali uredjaj pali se i on automatski. Sa acu uredjajima je to nemoguce pa je bilo potrebno drugo resenje.
Inace bluetooth na baterijama se koristi i za povezivanje sa Festool aplikacijom kojom moze da se prati, dijagnostikuje i optimizira baterija, da se vrse i odredjena podesavanja na uredjajima i sl

E jesam. Moja greška. Od sutra 👍🏼

Kupljen jedan, u paketu baterija i punjac. Za kucnu upotrebu bice verovatno dobar.

Da nema neko aku busilicu sto moze u beton ali na bateriju, nemam struju u garazi a trebaju mi 2 rupe da se izbuse kako bih mogao okaciti jedan anker s 2 tiple. Iscimah danas covjeka da bi shvatili tek kad je dosao da treba struja za vecinu tih busilica..

Ili ako znate nekog majstora, svejedno, gdje da trazim.

Имају ваљда сви произвођачи данас и батеријске варијанте. За сад нисам имао потребе, иначе меркам и то да додам у колекцију.

Nazad
Vrh Dno