da dignem malo temu sa jednim opazanjem. Naime testirao sam u proteklih mesec dana L'N'S sp3, Outpost i evo ga sad Comodo.
Outpost je ok FW ali je velik, 44-48mb rama zauzima sa svim servisima, ucitava se jako dugo, pogotovo kad se dize windows pa se pored njega ucitava jos 20 stvari , to se prilicno otegne. Pored toga ima brdo sporednih stvari koej mogu biti korisne. entertainment mode je koristan takodje mada mi nije najjasnije koje sve portove ostavlja otvorene kad se u njegaq udje, bojim se da ostavlja dosta. Ono sto mi je najvise zasmetalo je "rule creation". Dakle ovo je jedna od osnovnih funkcija FW-a, a Outpost je jako jako nepregledan i komplikovan sto se ovoga tice, da ne kazem cak - nejasan i nedefinisan. Najjednostavnija stvar: drugar oce da me pinguje da vidi da li da dizemo server kod mene, naravno Outpost blokira ICMP type, kao sto i treba, medjutim ja odem na allowed i kreiram rule u kome dozvoljavam inbound/outbound za njegov ip (drugarov) stavim da dajem ICMP type i potreban port, sve po PS-u, ali to ne radi, u logu za blocked i dalje je blokiran i port i paket i ip.
comodo - veoma intersantan i ako se ne vratim na Look n stop ostacu na njemu.
E sad jedna stvar koja je zajednicka za sve FW-ove sem L'N'S-a je to da se iz loga ne mogu kreirati rulovi, sto L'N'S radi VEOMA dobro. kada vidite da je nesto blokirano, a ne zelite da se to blokira (to mogu biti neke sitnice u radu, a ne uvek cele aplikacije) samo desni klik i "create rule" i birate kakav rule ocete od toga i to je to. Svi ostali to ne podrzavaju vec morate da pamtite podatke iz loga i da na osnovu njih kreirate rule, sto je pomalo bzvz jer ni jedan do sada nije cak podrzavao ni copy paste iz log-a, a pamtiti ip-range ili i pojedinacan ip pa prekucavati nije bas komforno, daleko da je neizvodljivo ali opet...
sa druge strane, da se ne iznenadite l'n's ima mana, i to banalnih. recimo ako dodate neki torrent klijent u njega kao aplikaciju kojoj je dozvoljen pristup najverovatnije nece raditi vec cete morati da odete u log i kad krene blokiranje paketa moracete da kreirate rulove. Ovo nije komplikovano (desni klik > create rule > allow UDP / TCP/ whateva' portxxx for aplication... i to je to) ali nije komforno. Recimo sa BitCommetom nema potrebe za ovim, pusta ga cim mu date da je trusted, dok sa micro torrentom najverovatnije mora.
Takodje L'N'S ne presrece full screen aplikacije koje oce da idu na net, vec izbaci manje-vise standardni upitnik koji vas pita da li hocete/necete da dozvolite komponenti (igra recimo) da ide na net. E sad ovo nije nista ne obicno, ali se desava da pokrenete igru, igra oce na net, lns stopira to i izbaci prozor sa upitom ALI IZA IGRE, do tada igra stoji i ne radi nista (recimo crn ekran, deluje ko da se zapucala) i treba provaliti da vas ovaj iza pita, pa se alt tabovati itd. PROBLEM je kad igre ne podrzavaju ALT-tab. RESENJE je da pre pokretanja novih igara odma dodate njihov exe u lns listu aplikacija i stavite da li moze ili ne na net, medjutim ja ovo cesto zaboravim da uradim :S:
i to vam je to. LNS je po meni bolji u vecini stvari, jako je mali, svega 2-3 mb u memoriji, nema neki sareni gui i tako to, comodo je ok, zauzima 16mb RAM-a, zasada nisam primetio probleme, outpost dobro radi ali je glomazan i rad sa rule setovima je OCAJAN ! NA svu srecu ako nemate neke posebne prohteve dovolno je da samo ubacite aplikaciju u app listu i da kazete da li je allow ili deny, medjutim nista detaljnije od toga ne mozete podesiti za app, a ako radite sa nekim internet servisima, protokolima i spec. aplikacijama i komandama koje nisu aplikacije, tesko da ce te biti zadovoljni outpostom.