Šta je novo?

AirPods Pro

Od skoro sam vlasnik Airpods Pro 2 i koristim ih nekoliko dana.
Ovo su moje druge Airpods, koristio sam originalne koje sam kupio 2018. godine i cenio sam njihovu jednostavnost i lakoću korišćenja.
Od prošle godine koristim Sennheiser Momentum TW2 i zadovoljan sam sa njima, pre svega zvukom koji proizvode.
Ipak, bluetooth slušalice su po definiciji nešto što ćeš upariti sa mobilnim uređajem i koristiti kad si u pokretu, pa se pored dobrog zvuka ceni i mnoštvo drugih faktora: dimenzije, udobnost i stabilnost u ušima, autonomija baterije, jednostavnost povezivanja, dostupnost i kvalitet aplikacije, kvalitet zvuka tokom razgovora, sposobnost da se priguše ili propuste spoljnji zvuci u zavisnosti od potrebe.
Bio sam u dilemi koje sluške da kupim jer pripadam u "oba tabora": trenutno koristim android (Samsung) telefon i nekoliko Apple uređaja (iPad, Macbook i Apple TV).
Neke od sluški koje sam razmatrao bile su:
  • Sennheiser Momentum TW3 - ovo je bio moj prvi pik. Imaju bolji zvuk od APP2, uz nekoliko unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju (TW2) poput bežičnog punjenja i nešto manjih dimenzija slušalica. Sa druge strane, charging case je mnogo većih dimenzija od Airpods, ANC i transparency su lošiji nego kod najbliže konkurencije, a Sennheiserov softver obično treba vremena da se ispegla. Bilo je raznih žalbi na netu (neko se čak žalio da sluške umeju na kratko da izgube sinhronizaciju, odnosno da se desi da zvuk na jednoj slušalici kasni u odnosu na drugu)
  • Samsung Galaxy Buds 2 Pro - Samsungov odgovor na Airpods kad je u pitanju jednostavnost povezivanja. Malih dimenzija kutije i sluški, navodno bolje stoje u ušima od APP2. Jeftinije su. Mnogi baš hvale njihov zvuk i stavljaju ih u sam vrh, ali na dostupnim snimcima na YT meni se nije dopalo kako su podešene da zvuče... Uz to imaju nešto lošiji ANC i transparency.
  • Sony WF-1000XM4 - jedne od najdugovečnijih sluški, izašle u junu prošle godine i još su u vrhu... Ipak za današnje standarde i slušalice i kutija su dosta velike, neki kažu i neudobne za duže nošenje u ušima. Na primerima koje sam slušao imaju moćniji i puniji bas od APP2, ali su vokali prigušeni. ANC vrlo blizu APP2, transparency lošiji, aplikacija među boljima... Mislim da će Sony uskoro izbaciti novu generaciju.
Na kraju sam se ipak odlučio za Airpods Pro 2. U donošenju odluke uglavnom sam se vodio sam mnoštvom pozitivnih reviewa za APP2, uključujući i kanale koji se bave hifi opremom ili slušalicama, poput Darko Audio, ili GYMCADDY.

Šta sam dobio u odnosu na Sennheiser Momentum TW2, koje su izašle 2020. i koje sam do sada koristio?
Kad je zvuk u pitanju, Airpods su glasnije od Sennheiser, generalno dobro zvuče…
Imaju neke svoje trikove poput spatial audio tamo gde je on podržan. Ali za moj ukus čini mi se da Sennheiser ipak imaju bolju separaciju instrumenata i njihov zvuk mi je prijatniji za slušanje.
Kad je u pitanju prenosivost i udobnost, APP2 su u značajnoj prednosti. Imaju značajno manji charging case koji staje u svaki džep.
Same slušalice su manje, laganije, udobnije za dugotrajno nošenje (iako Senn. dublje ulazi u slušni kanal i manja je verovatnoća ispadanja iz ušiju).
Pogledajte sami razliku u dimenzijama:

Pošto Sennheiser više ulaze u slušni kanal, kretanje sa njima dovodi do stvaranja onog osećaja (tamp...tamp...tamp) gde registrujete vibracije svakog koraka, što ume da ometa u slušanju muzike, a što kod APP2 nije izraženo.
Sennheiser se dosta oslanjaju na pasivnu izolaciju u prigušivanju spoljnjih zvukova, kad ih stavim imam osećaj kao da sam stavio čep u uši. APP2 mnogo manje.
I u tome je "magija" APP2 - iako su komfornije i nemaju neku pasivnu izolaciju, njihov ANC je na nekom drugom nivou, tri klase ispred Sennheisera. Transparency isto tako.
APP2 imaju i manje uočljivu latencu, što je veoma važno ko planira da ih koristi za gledanje video snimaka (Netflix, YouTube...)
Nove kontrole na APP2 mi se ne dopadaju baš previše, retko kad uspem iz prvog puta da promenim jačinu zvuka. Tu bih dao prednost klasičnim kontrolama na Sennheiseru, koje se uz to mogu podešavati.
Uglavnom, kad uzmem sve u obzir, zadovoljan sam slušalicama i doživljavam ih kao upgrade u odnosu na Momentum TW2.

Mene izludjuju kontrole, bukvalno nikada ne uspem da pogodim... Koliko mi sve ostalo odgovara, toliko su ovo uzasno zeznuli i nije mi jasno kako u review stavljaju to u pros... Jedino ako misle, ok ima ih...

Hm... da nije individualno? Meni je na kontrole trebalo da se naviknem par dana max.

Ono što ja zameram APP2 je kvalitet izrade. Za početak ono čudo za tračicu mi zvirka delić milimetra na jednoj strani. Poklopac kutijce ima blago šetanje levo desno, rešetkice na samim slušalicama mi deluju jeftino i grebuckaju kad prođeš rukom preko njih. Nekako su mi sve jadne fizički za nešto što košta 300 evra.

Nego dobro, nadam se da neće da ih naprave kao iP Pro od čelika pa da budu teške 200 grama 😂. Bolje da ne kukam previše.

Samo da ne budu teže😂

Meni se kod APP2 ne sviđa taj klasični izgled..bele slušalice. Izgledaju isto kao i sluške od 100evra.
Apple bi trebao biti inovativniji.

To je klasicni izgled jer tako izgledaju AirPods

Nema to veze kako izgledaju. Svi su zaokrenuli u nekom drugom pravcu,što se design-a tiče..Kada gledam sluške drugih proizvođača ,pa se posle toga vratim na APP2, izgledaju kao retro slušalice iz prošlog veka. Apple čeka da se svi izjasne, pa da izbaci nešto jedinstveno ,tražeći i crpeći inspiraciju tako iz tuđih ideja i grešaka.

Izgleda da sakaćenje ANC-a na APP nije (samo) zbog APP2 :D
Ja se inace, posle par meseci sa Momentum TW3 razmisljam da predjem na APP2, jer trenutno transparency mod mi je..... recimo nezadovoljavajuci za cenu koju kostaju... Cekam samo neku zrtvu da uzme APP2, da probam sam da vidim razliku :D

Primetio sam, naročito u teretani, da APP1 propušta zvukove upozno gurajući slušalice dublje u ušni kanal. Hteo sam da menjam gumice misleći da je do njih,

Izašao update za APP navodno još lošiji ANC na APP1 nisam pametan

Imam klasične airpods, mislim da su prva generacija ali mislim da za moje pitanje nije ni bitno. Da li mogu da se povežu na PC (win10)? Kapiram da mi treba onaj USB Bluetooth adapter ali da li posle pc registruje da te slušalice imaju i mikrofon npr? Da li će da se prekida signal?
Ima adaptera raznih cena, ne znam da li ima razlike?

Mogu da se povežu na PC koji naravno treba da poseduje BT. Prepoznaće mikrofon. Za kvalitet usb bt adaptera ne znam.

Nije se dugo pisalo pa se izvinjavam.
Šta je po Vama sigurnije za kupovinu airpods pro. Preko burazera koji je u USA ili ovde na KP.
Zbunili ste me sa mogućnošću kupovine apple care. Sestrić puni 18 a nema drugu ideju šta da mu uzmem, još mogu da ugraviram 18+ :)

USA je USA

Stigle AirPods Pro 2
Udobne su za nošenje, odlično izoluju spoljne zvukove, zvuk+bas su odlični.
Jedino treba da se naviknem na komande.
Do sada mi pojačavanje i smanjivanje zvuka nije problem, ali ostale komande treba da savladam. :)

Prilozi

• CD5BE0F0-74E9-4F7D-8704-1A59460BDF98.jpeg
    CD5BE0F0-74E9-4F7D-8704-1A59460BDF98.jpeg
    203 KB · Pregleda: 46
Dugo nisam bio ovako oduševljen komadom tehnike kao sa Airpods pro, molim za iskustva kolega forumaša u smislu da li je potrebno da kupujem zaštitu za kutiju ili ne? Nije baš ova bela plastika ubedljiva. Kako se pokazala na duže staze onima koji koriste bez zaštite?

Real Madrid, slobodno jače pritisni, sličan problem sam imao, potrebno je malo navikavanja, a možeš i da podešavaš brzinu prepoznavanja inputa.

Ja sam se naložio na AirPods Pro 2 kada sam ih kupio i satima sam slušao muziku. Bio sam oduševljen dok nisam osetio da me iritiraju i dok iPhone nije počeo da mi govori da sam previše slušao i da mogu oštetiti sluh. Onda sam istraživao i video da ne treba glasno slušati nego na pola recimo. Od tada se osećam malo prevareno i splasao mi je hajp drastično. Cenim noise cancelling koji je super za Zoom pozive i transparency za šetnje. Ali ni približno ih ne koristim kao na početku.

Ja sam se naložio na AirPods Pro 2 kada sam ih kupio i satima sam slušao muziku. Bio sam oduševljen dok nisam osetio da me iritiraju i dok iPhone nije počeo da mi govori da sam previše slušao i da mogu oštetiti sluh. Onda sam istraživao i video da ne treba glasno slušati nego na pola recimo. Od tada se osećam malo prevareno i splasao mi je hajp drastično. Cenim noise cancelling koji je super za Zoom pozive i transparency za šetnje. Ali ni približno ih ne koristim kao na početku.
Ne razumem, zašto se osećaš "prevareno" jer te je telefon upozorio da previše glasno i dugo slušaš muziku?

Da budem precizan, gledao sam dosta video opisa na YouTube i nijednom nisam zapazaio da je neko rekao bilo šta u vezi bola ili iritacija nakon višesatnog slušanja. Naravno da ne smatram da me je sam Apple prevario, nego sam se prevario u stečenim očekivanjima i onome što je realnost. Lepo je što se lako prebacuju sa iphona na ipad i appletv i macbook i watch i neću ih prodavati već promeniti navike.

U svemu valja biti umeren, pogotovo kada nešto staviš u uši i odvrneš na preko pola ;)

Sluške su bile celu noć u kutiji i desna se napunila, a leva nije.
Da li je neko imao slično iskustvo pa da zna šta bi mogao biti problem?FE4CC569-CA44-4BBA-8DC6-5B21B20D8224.jpeg

Meni se to ponekad dešava, bez nekog pravila, uglavnom bude ok, ali nekad se napuni samo jedna. Desi mi se i da se jedna brže isprazni od druge.
Pre nekog vremena su mi menjali slušalice zbog problema sa noise cancellation i na zamenjenim mi se isto desilo par puta.

Ma to mi se redovno desava. Nije bas tolika razlika ali se desava. Nisu dobro legle u kutijicu,nista drugo. Ne brini.

Ili nisu dobro legle u kutijicu ili ti se možda ispraznila kutijica pa zbog toga nije dopunjena.
Inače definitivno se oseća oslabljen ANC na APP1… i šta sad uraditi, biti magare i pući 300e za nove APP… ne mogu da verujem šta im prolazi a bez opasne tužbe od strane korisnika..

Oslabljen ANC?🤣🤣🤣🤣. To ne postoji,ja bi rekao. Kao da imam slusalice od 10€. Vise me niko ne cuje kad pokusam da pricam dok setam ,katastrofa. Isto Pro prve genercije.

Vrh Dno