Ok aj da probamo da argumentujemo, malo u ovoj raspravi a ne ono ..... "nema questova ... pure grind itd.
Od sledeceg patcha ce povecati exp na questovima

****ga meni se ovo ne svidja jer realno odradio sam gomilu questova i extra exp daju, reda velicine od 3% do 10% levela + na sve to exp od ubijanja mobova za quest (ako je quest tog tipa)
Level sam 36 grindao nisam nigde osim jednom 30ak mi za neke dropove (ali slaba vajda) .... ako je neko levelovao vise nek mi ukaze gde to gresim u racunici, qustovi mi sad daju po ... hm 400-600k expa ... campaign 1,3mil + a za level 37 mi treba 20 mil exp-a.
Znaci da ponovomo jos jednom .... ne racunam ovde repetable questove .... jer em daju OCAJAN exp .... em su do jaja dosadni, i previse zahtevni, te questove nisam ni uzimao od NPCja
Grind kako ga ovde nazivate .... nekako mislim da ljudi ne kapiraju taj izraz najbolje, jer nije isto "ubijati solo mobove za crap exp 12 sati za lvl" i "ubijati elite u grupi od 6-24 + odradjivati questove u toj zoni par sati", realno za par questova koje smo radili .... potrebno je par sati, sto zbog problema sa grupom (ovaj piski, onaj kaki, a treci nije jeo) sto zbog setanja okolo i skupljanja kojekakvih itema.
Poredeci grind u Aionu i npr WoWu (jer jelte WoW je svima kao merac) ne vidim nikakvu razliku, osim u tome sto u WoWu mogu da pozovem ortaka ... koj dodje sa napucanim likom .... izbustuje me kroz instance gde skupim sve best in slot iteme kupim ono sto mi nedostaje (da svi altovi su mi imali BiS opremu UVEK) i onda ja odem sam da grindam levele .... i pritom kazem grindam jer jelte radim isto sto i u Aionu ... pa ovde to zovete grindanjem reko aj da se prikljucim da ne ispadnem glup u drustvu.
Da se potsetimo .... barens .... STV ... Hinterlands ... itd itd, sve SAM i skoro 80% vremena SAM ..... jak mi MMO. E sad ... potseticu jos da su do sad bila 2 exp boosta za low level likove tako da sve to ide mnoooooogo brze sad nego ranije.
Ocekivati od nove igre da radi po principu ... 7 dana max lvl je u najmanju ruku neozbiljno, i ne vidim poentu u tome i iskreno .... supalj mi koncept.
Neko se hvatao i za endgame ..... ne kapiram kako neko moze da poredi endgame PvE kad ga video nije, ja sam gledao par filmova na youtube sa korejskog Aiona .... i koliko vidim sve po starom .... boss roka tanka ... onda krene da kastuje neko ****** .. svi beze ... onda ga vuku na drugu stranu .... pa tankovanje ponovo ... pa on nesto baca ... itd itd..... sve kao i u WoWu .... ili se mozda smatra da je ona vatra (ili sta god) na podu u WoWu (jelte bilo je na 40% bosseva) vrhunac kompleksnosti u igri, pazite otvoren sam i za to jer sam gledao kako ljudi mogu da fejluju na tome i nikad to nisam kapirao, ono ... vatra .... stojis u njoj ... pomeri se .... mrtav.....
To je maestralo reseno addonovima za debilcice (neznam kako da se izrazim) koji su bili obavezni u svakoj iole ozbiljnijoj gildi i koji su ti maltene govorili sta da stiskas i kad.... pravili smo sprdnje sa WoW bossevima i makroima gde sam pravio makro koj samo stiskam i to je to .... 4 min fight boss mrtav IZVOLITE vasi novi epici !!!! do mojega.
U gildi u kojoj sam bio GM i Raid leader imali smo prista koj je igrao bez addonova .... bio mi je main priest healer ... class master itd itd .... decko nikad nije omanuo (osim kad se previse naduva ali to je uredno najavljivao pre raida). Veoma sam zahvalan sto Aion nema addonove, jedino mi nedostaje damage metar ... ne da flejmujem druge nego da vidim kako sebe da unapredim, ali .... ajde nije to visa matematika 2 kalkulator ce sve odraditi.
Igra koju sam duze vreme igrao pre WoWa je .... Anarchy Online, eeeee to je bio grind... ovo u Aionu .... je questovanje, u AOu nisi mogao NISTA da radis sam sto bi iole prouzrokovalo neki normalan exp/satu. Kad kazem grind mislim na fazon .... grupa od 5 ljudi na jednom mestu ubija 4+ sata jedne te iste mobove .... postoji placeholder koj menja ljude u grupi ako neko mora da ide. bil oje 220 levela .... i 30 alien levela (u Alien invasion expanziji dodato) ..... samo cu reci da posle godinu ipo dana nisma dosao do max lvla ..... da igra nije pocela da izumire verovatno bi je jos igrao, zabavi nikad kraja nije bilo, i niko se nije bunio sto ne leveluje brze .... i sto mali exp misije daju.
Znaci jos jednom .... level 36 sam i nisam grinda video, sav sam exp kroz questove dobio, do levela 18 Althgard, pa onda par levela Black Claw Camp ..... u ovo ukljucujem i farmiranje bosseva, sve sam radio u grupi od 3 coveka i svi smo skupili sve iteme iz tog kampa pre nego sto smo zavrsili Althgard zonu.
Svaku zonu smo cistili do kraja .... campaign questline, jer ostale gde pokupis pokupis (ja sam se trudio svuda da pokupim questove).
Problem profesija .... ja ne razumem sta ljudi zele od ovoga ... bolje ne moze biti, realno ako neces da se patis ti lepo iskuliras sve profesije .... nalavelujes max lvl pa polako parama i workorderima dizes lvl profesije, iskreno najbolji sistem u bilo kojoj igri do sad, pazi .... mozes ti da skupljas okolo ko ludak par sati ali, ja sam sve skupljao questujuci. Ah da ... levelovanje profesije daje exp .... za svaki napravljeni item dobijes exp ... gde ces bolje.
JEDINA zamerka je onaj ludacki bar za pravljenje ..... koj ponekad .... stvarno smara, ali zato nema boljeg zvuka od proka na craftingu
Grupe ... kao sto Roboto kaze .... sta ja da radim ljudima koji nemaju social skills .... nas troje je fazon na levelu 28 apliciralo u tad ... najjaci legion na serveru na nasoj strani ... i gle cuda primili nas .... e sad pomoglo je to za grupe, ali takodje smo kupili ljude kako smo levelovali, kad vidis da je naki ... npr tank dobar dodas ga u prijatelje .... ili on tebe kad vidi da si dobar, posle samo wisp ... i eto grupe.
Kao sto svi znamo grupa se satoji od tanka .... hilera .... mozda CCera i ostalo moze grupa ludaka da bude sto se mene tice, znaci obezbedis to i na konju si.
Neko ce reci Aion je kopija drugih MMO igara .... pa i sta da jeste ja kako vidim pokupili su sve najbolje, tako su i prethodnici radili .... tako ce se raditi i u buducnosti, ne menja se nesto sto radi.
Znaci ... ajde posto su moderatori odradili svoj posao .... sad lepo argumentujte gde ste to zakljucili da je igra grind ... na kom ste levelu zapeli i sta vam nije jasno, mozda moze da se pomogne.