Šta je novo?

AIK Banka

Meni se ovde najpre čini da ta što je zvala nije shvatila da je račun ranije otvoren, ili da prosto nije upućena u to šta je tačno pisalo. Nema svakako smisla to što je rekla i ne bih se uopšte potresao tim povodom. U krajnjem slučaju, strpite se još mesec, pa ću svakako javiti ishod. Meni, jelte, šest meseci ističe (ili je već isteklo), budući da sam otvorio račun u aprilu.

Meni se ovde najpre čini da ta što je zvala nije shvatila da je račun ranije otvoren, ili da prosto nije upućena u to šta je tačno pisalo. Nema svakako smisla to što je rekla i ne bih se uopšte potresao tim povodom. U krajnjem slučaju, strpite se još mesec, pa ću svakako javiti ishod. Meni, jelte, šest meseci ističe (ili je već isteklo), budući da sam otvorio račun u aprilu.
Otišao sam juče i u banku da pitam uživo nakon poziva, isto su mi rekli. Ne postoji opcija da je bilo koji račun besplatan i nakon isteka 6 meseci, rekao sam joj da je ranije otvoren i da je tako pisalo u tom trenutku. Ne znam koja je verovatnoća da sam naleteo na dve osobe koje ne znaju istu stvar, ali u ovoj zemlji ništa nije isključeno...

Ovo moze da bude samo neinformisanost sluzbenika. Ako nigde drugo, ovaj besplatan racun je formalizovan verovatno kod onih ljudi koji su uzimali kredit dobrodoslice bez kamate. U tom ugovoru bi trebalo da stoji da je eks 0, posto u nju ulazi u odrzavanje racuna.
Svakako bez zvanicne najave, ne mogu da krenu da ga naplacuju.

Svakako ima na web arhivi sačuvano, navedeno pod tačkom 4, tako da, ako to budu hteli da menjaju, moraju da obaveste na zakonom propisan način. Ne usmeno telefonom, ne u okviru izvoda, nego direktnim obaveštavanjem korisnika.

Da li je neko vršio SEPA uplatu ka IBKR preko aplikacije?
Uplacivao sam u filijali, i racunali su mi proviziju kao elektronski, ali ne znam jel sada funkcionise online ili opet samo filijala. Ne vidim puno stavki poput svrha uplate, upload dokumenata od brokera itd.

moraju da obaveste na zakonom propisan način. Ne usmeno telefonom, ne u okviru izvoda, nego direktnim obaveštavanjem korisnika.
OVO.

Ne trčite pred rudu sa gašenjem, nebitno da li su službenici neinformisani o tome kako funkcioniše promocija. U krajnjem slučaju, čak i da su informisani da će ta "privilegija" biti ukinuta, ako to urade bez prethodnog obaveštenja, lako se obara samo prigovorom NBS.

Tek kad stigne mail da menjaju uslove, onda je važeće. Doduše, ja bih svakako zatvorio, biće sigurno u budućnosti još neka akcija za otvaranje računa pa može opet da se iskoristi ako se sad zatvori.

Banka organizuje veliku nagradnu igru:

Učestvuje svako od od danas do 16. novembra izvrši makar tri transakcije na teret dinarskog tekućeg računa, konkretno koristeći mobilno bankarstvo, i to u minimalnom iznosu od 500 dinara po transakciji. Znači ne gledaju se plaćanja karticom već klasično učešće u dinarskom platnom prometu: unutar banke, instant, kliring, RTGS.

Naravno, ne učestvuju plaćanja koja nisu uspešno realizovana ili su opozvana. Ne učestvuju ni interni prenosi, tj. prenosi između tekućeg i štednog računa, menjačnica i tako to, znači tok novca vezan za isti JMBG, da tako kažem. Ali možete komotno da se dogovorite sa nekim i triput mu prebacite 500 dinara, a on vam isto toliko vrati. Cena učešća vam je jednaka ceni plaćanja, što je 3 × 17 = 51 za nas na paketu Start, 3 × 25 = 75 za one na paketu Advance, dok nema naknade za Supreme klijente.

Nagrada ima dosta, ukupno 64, a najveća je trosoban stan u izgradnji u Višnjici. Svaki klijent ima samo jedno učešće, što znači da svako ko obavi ta tri plaćanja ima podjednake šanse da osvoji neku od nagrada. Na linku možete naći i detaljan pravilnik, ali nema u njemu ništa posebno niti neočekivano.

Ne trčite pred rudu sa gašenjem
Tako da eto još jednog razloga za negašenje, hahah, makar još mesec i po. S tim u vezi, naravno, ispadaju iz igre oni koji ugase račun pre izvlačenja, koje će biti 18. novembra.

Ne vidim puno stavki poput svrha uplate, upload dokumenata od brokera itd.
Sigurno funkcioniše, ne znam što ne bi. Pustili su novu aplikaciju i to je to, uživo bi ti sad više naplatili. Verovatno plaćanje ide kroz korake, a prvi jeste najosnovniji, bez svih detalja.

OVO.

Ne trčite pred rudu sa gašenjem, nebitno da li su službenici neinformisani o tome kako funkcioniše promocija. U krajnjem slučaju, čak i da su informisani da će ta "privilegija" biti ukinuta, ako to urade bez prethodnog obaveštenja, lako se obara samo prigovorom NBS.

Tek kad stigne mail da menjaju uslove, onda je važeće. Doduše, ja bih svakako zatvorio, biće sigurno u budućnosti još neka akcija za otvaranje računa pa može opet da se iskoristi ako se sad zatvori.
Ja sam zatvorio račun i otvorio potpuno besplatan u Rajfajzenu. Nije nebitno da li je službenica neinformisana, ni ona preko telefona, ni ona u ekspozituri. Ako na dva različita mesta pitam i dobijem informaciju da akcija koja mi je obećana ne važi - sa takvom kompanijom ne želim da imam posla, a kamoli da čekam i nagađam šta će se desiti ili još gore da se posle bavim nekim prigovorima i trošim svoje vreme na nestručne ljude i pogrešne informacije.

Sve u svemu jako neozbiljno i neprofesionalno.

Razmišljao sam i ja o toj rečenici, hahah. Formulacija je stvarno čudna, mada je regulatorno gledano svakom priređivaču nagradnih igara jednostavnije da neka agencija odradi izvlačenje za njih. Naravno, slučajni odabir nije neka posebna nauka, ali to je opet do formulacije. Izbor agencije isto nije neočekivan, jer je reč o poznatom saradniku Aik grupe.

Još jedan moj utisak iz pravilnika je to što je jedan član komisije za izvlačenje iz Mastercarda. To nema mnogo smisla kada se uzme u obzir da ne učestvuju kartična plaćanja, ali eto, i tu im je očigledno ideja da ima kao neki nezavisan član, a i nije im prvi put da MC "radi za njih". Neuobičajeno je i što podrazumevano svi klijenti učestvuju, ali postoji mejl za odjavu, pa je i to regularno. S tim u vezi, trebalo bi da nas ipak sve lično obaveste, kako bismo to znali, ali ne znam da li su ikome još išta slali tim povodom, no ima vremena. Ne pomenuh u prošloj poruci i to da ne učestvuju transakcije povezane sa klađenjem, a nije mala nijansa. Svakako, preporuka je da svako zainteresovan za učešće pogleda pravilnik, ima samo osam strana.

Da iskoristim priliku i za jednu ispravku. Prevideo sam da zapravo svako može učestvovati i potpuno besplatno, tj. bez ostavljanja ikakvih naknada banci. Zaboravio sam u trenutku da postoje IPS plaćanja i kod trgovaca, a ona su besplatna za kupce. To je, dakle, IPS skeniraj na prodajnom mestu (ne znam, doduše, da li to iko koristi) i internetu (ovo je već relativno rasprostranjeno), kao i IPS pokaži na prodajnom mestu (ograničeno, ali postoji). Po pravilniku nema razloga da i takva plaćanja ne učestvuju, ispunjavaju uslove.

jedno pitanje, kada se promeni pin, da li moram ici do bankomata ili moze i placanje na pos terminalu za kartice?
Nije eksplicitno definisano, ali nema razloga što ne bi moglo.
Setio sam se situacije gde jedna žena nije mogla da plati u Ideji guranjem čipa u terminal pošto je promenila PIN za MC u OTP
Nije bilo epiloga ove priče, pa sam malopre odlučio malo da se igram i promenio Dinin PIN, jer samo nju imam. Dobijenom rezultatu se nisam nadao. Ne samo da nije moralo da se ode do bankomata, nego uopšte prvo plaćanje nije moralo da bude ubacivanjem kartice. Banka je nastavila da najnormalnije autorizuje beskontaktna plaćanja. Promena PIN-a je pritom uspešno evidentirana, ubacivanjem se mora uneti novi. To je već izvesno greška, ali tako je kako je, pa imajte to u vidu. Mogao bi neko da testira i kako se ponaša Mastercard.

platim 3 računa preko IPS-a (skeniranje QR koda) i to je to, ispunio sam uslov za nagradnu igru

@rovello U prodavnici je radilo, ali su bile kupovine bez pina. Kad sam bio u prolazu ubacio karticu na aik bankomatu i radila je sa novim pinom.
btw dodali su i opciji u aplikaciji da se moze videti kompletan broj kartice, pa vise nemam motiv da vuglim vise kartica sa sobom.

Znači isto iskustvo, hit su. Zapravo, ja se slažem sa idejom da nema potrebe "reaktivirati" čip nakon promene PIN-a, ali to je neuobičajeno i u suprotnosti sa porukom koja iskoči nakon promene PIN-a. Sad se pitam da li su im nove kartice uopšte zaključane ili sve vreme rade beskontaktno... Bilo bi korisno kad bi to neko proverio. To bi već bilo ozbiljno.

Ako sam otvorio račun 24.07. a isti dao pri zaposljavanju 01.09. (plata legla u oktobru) da li mi sledi onih 5000 ili ne?

45 dana nakon 24. jula je 7. septembar. i tada je najkasnije trebalo da legne plata.

Čudne se stvari dešavaju, nikada ovako agresivne kampanje nisu imale banke. Unicredit ima za štednju nagradnu igru (kola, vaučer za putovanje, vaučer za kupovinu).
Ali oni bar imaju uslov od 10k evra i da se oroči. Ovo za AIK je preblag uslov.

Ej, banke i nagradne igre... I ono sa vaučerima mi bilo mnogo, a kamoli ovo sad. Još stan u bgu, ne može biti manje od 150k.
Koja je tu logika osim mutnih radnji

Znači isto iskustvo, hit su. Zapravo, ja se slažem sa idejom da nema potrebe "reaktivirati" čip nakon promene PIN-a, ali to je neuobičajeno i u suprotnosti sa porukom koja iskoči nakon promene PIN-a. Sad se pitam da li su im nove kartice uopšte zaključane ili sve vreme rade beskontaktno... Bilo bi korisno kad bi to neko proverio. To bi već bilo ozbiljno.
Раде бесконтактно. Сад сам додала нову кредитну у г пеј преко података из апликације и прошла је у продавници. Физичка картица ми је највероватније у централи.

OVO.

To kako se lako obara dzaba nama kad prodje generacija dok bude obavezujuca odluka 🙁

Čudne se stvari dešavaju, nikada ovako agresivne kampanje nisu imale banke. Unicredit ima za štednju nagradnu igru (kola, vaučer za putovanje, vaučer za kupovinu).
Ali oni bar imaju uslov od 10k evra i da se oroči. Ovo za AIK je preblag uslov.

Ej, banke i nagradne igre... I ono sa vaučerima mi bilo mnogo, a kamoli ovo sad. Još stan u bgu, ne može biti manje od 150k.
Koja je tu logika osim mutnih radnji
Da te obradujem, to se i pre 20 godina odvijalo u Nemackoj. UK necu ni da pominjem tek...

Kombinacija ima raznih, da li će AIK čekati pripajanje Addika u Altu pa Altu da kupi, što je vrlo verovatan scenario, jer je Alta prezadužena kod AIK-a, to je neka moja logika stvari, ali verovatno i da sam AIK hoće organski da poraste. Međutim, ako budu mislili da naplaćuju održavanje nama kojima smo ugovorili Start paket trajno bez naknade, onda džabe su krečili! (jer kao nije da nemam još u 4 banke besplatne račune pa da mi je preko potreban)

Devojci su poslali obnovljenu master card karticu tipa u avgustu (ne pitaj ništa).

Po tracking broju nalazi se u pošti u Zemunu, pretpostavljam glavnoj.

Jel se desilo još nekome slična situacija kad su im slali novu karticu?

Da, meni za izdatu karticu nije ni stajalo u praćenju da čeka na preuzimanje ili je zadužena za isporuku, nego da je samo pristigla. Tek pošto sam otišao da podignem drugu pošiljku je službenica pokupila i AIK Dinu pa uručila. Inače, velika većina je dobila pogrešne brojeve za praćenje. U praksi, PIN u sandučetu sam dobio nakon mesec dana, a karticu još tri nedelje iza toga.

Kombinacija ima raznih, da li će AIK čekati pripajanje Addika u Altu pa Altu da kupi, što je vrlo verovatan scenario, jer je Alta prezadužena kod AIK-a, to je neka moja logika stvari, ali verovatno i da sam AIK hoće organski da poraste. Međutim, ako budu mislili da naplaćuju održavanje nama kojima smo ugovorili Start paket trajno bez naknade, onda džabe su krečili! (jer kao nije da nemam još u 4 banke besplatne račune pa da mi je preko potreban)
Obicno svi pogase besplatne stvari u isto vreme 🙁

Devojci su poslali obnovljenu master card karticu tipa u avgustu (ne pitaj ništa).

Po tracking broju nalazi se u pošti u Zemunu, pretpostavljam glavnoj.

Jel se desilo još nekome slična situacija kad su im slali novu karticu?
Зар не постоји неки рок за преузимање? Па ако не преузмеш, врати се пошиљаоцу. И мени су преко поште послали, али нисам подигла. Баш ћу данас да проверим у централи, да ли је тамо. То ми је више успут.

Još stan u bgu, ne može biti manje od 150k.
Ima specifikacija nagrada u pravilniku, naravno. Stan je 220k evra, a ukupna vrednost nagradnog fonda je 29.420.897,17 RSD sa PDV-om, ali na to treba dodati i porez na dobitke, koji će platiti svakome. Kada se od vrednosti nagrada oduzme neoporezivi iznos, taj porez je preko pet miliona, ako dobro računam. Naravno, tu i troškovi organizacije, i tako dalje.

Verovatno se pripremaju za prodaju, pa da podižu broj klijenata (diže im vrednost kod prodaje). Ne znam šta bi drugo moglo da bude.
To se već makar dve godine priča za UniCredit, pa opet ništa.

ali verovatno i da sam AIK hoće organski da poraste.
Tako da bih pre ovo rekao, ali ostaje da vidimo šta će raditi sa nama koji smo uzeli račune koji su do daljnjeg besplatni. Svakako, pratimo.

To kako se lako obara dzaba nama kad prodje generacija dok bude obavezujuca odluka 🙁
NBS je zapravo dosad bila prilično efikasna u rešavanju ovakvih problema.

• Like
Reagovanja: uji
Ako neko namerava da radi oročenje sredstava preko aplikacije neka pričeka bar do kraja nedelje. Trenutno nije moguće dovršiti niti otkazati započet zahtev pa sredstva ostaju rezervisana. Mogu se osloboditi pozivom kontakt centru, očigledno nova aplikacija još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

Nazad
Vrh Dno