Šta je novo?

AIK Banka

kartonče mi je ostavljeno za drugu pošiljku, a poštar nije ni pokušao dostavu Dina kartice.
Do mog poštara nije ni stigla pošiljka.
Moj poštar dostavlja iz pošte 11118, a pošiljka nikad nije ni napustila poštu 11070 iz maltene susednog grada u Austrougarskoj.
Koliko se uopste ceka da posalju karticu? Racun otvoren pre 12 dana i za sada nisam dobio obavestenje da je poslata. U mBank app pise "nije urucena - osnovna".
Ja otvorio sredinom Maja. Sms-ovi u gornjem skrinšotu su od 22-og Juna.
23-ćeg po trackingu bila u pogrešnoj pošti da bi je vratili nazad pošiljaocu.
Sad ko zna koliko ću dugo da čekam tamo nekog portira AIK banke da evidentira povrat kartice u bančinom sistemu da bi mogli da mi kažu gde da je lično preuzmem.

Meni je prošlog ponedeljka stigao sms sa brojem za praćenje i obaveštenjem da je kartica poslata na kućnu adresu. Naravno da sam odmah proverila broj i ispostavilo se da su mi dali broj koji je bio aktuelan u martu ove godine - ta pošiljka je bila isporučena pre 4 meseca u sasvim drugom gradu. U četvrtak mi je u sanduče ubačena koverta sa karticom kao bilo koje drugo pismo, na samoj koverti je samo bio napisan broj 52 bez ikakve druge naznake da bi to trebalo da bude preporučena pošiljka. Uzgred, račun sam otvorila pre tačno mesec dana a koverat sa pinom je stigao pre 10 dana.

Da,za karticu je i meni broj za praćenje iz marta. Ja nisam ni pin još dobio.

Ja sam otvorio račun 28.maja, a karticu sam dobio 29.juna.

Pin još uvek nisam dobio iako sam dobio SMS isti dan da je poslat kad i Dina kartica.

Kako ne pošalju broj za praćenje i za pin, sad ne znam ni šta se dešava sa pinom.

Jako neozbiljno da mesec i po dana ne mogu da koristim karticu.

Ja sam otvorio račun 28.maja, a karticu sam dobio 29.juna.

Pin još uvek nisam dobio iako sam dobio SMS isti dan da je poslat kad i Dina kartica.

Kako ne pošalju broj za praćenje i za pin, sad ne znam ni šta se dešava sa pinom.

Jako neozbiljno da mesec i po dana ne mogu da koristim karticu.
+1
Isto i kod mene.
Ovih dana idem do filijale da vidim jel mogu da reizdaju pin, pa da stigne kod njih u filijali.

Danas sam na Aik bankomatu menjala pin Dine koja mi je stigla prošle nedelje, promena je prošla bez problema a na kraju mi je bankomat izbacio karticu i potvrdu. Onako ćoravački sam bacila pogled na potvrdu, videla da piše 100.00, zaključila da se promena pina ipak naplaćuje i produžila dalje.

Kod kuće sam tu potvrdu temeljnije pogledala i videla da je reč o isplati 100 evra (koje ja uopšte nemam u Aik banci) sa računa i kartice koji nisu moji a vreme pokazuje da je potvrda odnosi na transakciju koja se desila 15 minuta pre nego što sam se ja uopšte pojavila na bankomatu. I, da ne bude zabune, promena pina se ne naplaćuje.

Posle kratkog iskustva s ovom bankom moram da kažem da sam vrlo zadovoljna što mi Aik nije osnovna banka. Ne kažem da su druge banke savršene, svaka ima svoje falinke, ali Aik je bar u mojim očima preuzeo primat od Telenor/Mobi/Yettel banke koja mi je dosad bila etalon za sumanute "izazove".

Osim onih vaučera sve je naopako... Prvo su mi ubacili staru (isteklu) ličnu kartu i sad moram do poslovnice. Taman ću otići da vidim gde mi je pin od mastera ( kartica stigla, pin nije, stigao sms za obe stvari), gde je Dina (ništa nije stiglo a sms dobio pre sms za mastercard) ...
Slažem se sa koleginicom i njenim zaključkom.

I vaučeri su naopaki ako vam porudžbina bude otkazana, heheh, delimično ili u celosti. Nadoknadiće vam ostatak i Shoppster i Ananas, ali morate da ih jurite, tako da je cimanje.

Većina navedenog na temi prethodnih dana već je poznato, nažalost. Rekao sam već i ponoviću, čini se da su se u ovo onlajn otvaranje bacili bez previše testiranja, tako da je sve ispalo neozbiljno, pa je i dosta klijenata zahvaćeno problemima, i to baš raznoraznim. Vaučeri su tu da nas uteše, ali na kraju bih lakše zaradio tih 10k nego koliko sam se dosad iscimao da sve proradi, hahah. A i dalje ne radi promena korisničkog imena, recimo, to po mom saznanju radi samo starim klijentima, ali neka me ispravi neko od nas novih ako vam radi.

Konkretno da se osvrnem na staru ličnu kartu, pisao sam valjda već da je nekome to rešeno tek nakon što im je pripretio, da tako kažem, pritužbom NBS, dok dotad nisu reagovali. Prethodno je pisan i zvaničan prigovor i on je prihvaćen kao osnovan, ali apsolutno ništa tim povodom nije urađeno. Onda je usledio taj "preteći" poziv, pa se neki dan kasnije pojavila nova lična karta. Drugim rečima, mogu oni sve da urade, time je dokazano da se ne mora stvarno ići uživo, tj. da to nije sistemsko ograničenje, samo je stvar njihove volje.

E, sad, nisam dosad čuo da bankomat štampa tuđe potvrde, ali moguće je da se na tom koji se danas pominje zaglavila potvrda od prethodnog klijenta, pa da je ona izgurana prilikom štampe nove o promeni PIN-a. To ne bi bilo neobično, lako se ti papiri glave, kao i recimo na fiskalnim kasama, mada dosad nisam čuo da se to desilo na Aikovom bankomatu.

Da iskoristim priliku i da javim epilog svoje priče sa fantomskom rezervacijom od 40 dinara. Budući da javljanje digitalnoj filijali nije pomoglo, pisao sam i tim povodom zvaničan prigovor i vrlo brzo je to sklonjeno. Međutim, ostao mi je junski izvod na kom piše da imam neizmireni iznos provizije u tom iznosu. Nije baš minus, jer je samo rezervacija bila, pa je računovodstveno stanje nula, ali svakako je inkriminišuće, da tako kažem. Zamislite sad da primam platu tu, pa da taj izvod treba da pošaljem nekoj drugoj banci prilikom prijave za neki kreditni proizvod... Napomenuo sam i to u prigovoru, na šta su mi iz Aika samo odgovorili da to neće uticati na njihove odluke, ali jasno je da to nije dovoljno.

Da javim, meni radi promena korisničkog imena.
Nov sam korisnik, možda 20 dana.

I ja sam promenio username bez problema, ali npr. trenutno ne radi mBank uopste. Samo prikaze "Greska: 3000000." Tako da sada ne moze da se loguje ni na mBank, a ni eBank. Definitivno je tezak mazohizam koristiti ovu banku kao primarnu (ako uopste ima takvih).

Najavljeni su radovi za subotu, samo što poruka na naslovnoj strani aplikacije stoji kao levo smetalo pa možda ćete izignorisati
2258.webp

Danas sam dobio poruku od AIK Banke da će mi u narednim danima stići Dina kartica. Naravno, dobio sam i broj pošiljke. Otišao sam na sajt da proverim status pošiljke i dobio informaciju da je pošiljka uručena još 20.03.2026. godine. 🙂.Ovo nije moje ime i prezime.

Prilozi

• Screenshot_20260717_125438_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.webp
    Screenshot_20260717_125438_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.webp
    34 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Danas sam dobio poruku od AIK Banke da će mi u narednim danima stići Dina kartica. Naravno, dobio sam i broj pošiljke. Otišao sam na sajt da proverim status pošiljke i dobio informaciju da je pošiljka uručena još 20.03.2026. godine. 🙂.Ovo nije moje ime i prezime.
Ista situacija, supruga je dobila broj koji je uručen u Zrenjaninu. Bilo je reči o tome da oni šalju neke nebulozne brojeve za praćenje. 😀

Prilozi

• IMG-20260717-WA0002.webp
    IMG-20260717-WA0002.webp
    38.1 KB · Pregleda: 38
Od mog pina ni traga ni glasa. Da li je neko uspeo da reši problem sa pinom kome nije isto stizao u sanduce dugo vremena?
@s5p

I ja čekam. Nisam išao u banku, mrzelo me.

Stigli prinovi za obe kartice, našao ih jutros u sandučetu.

Jel oni šalju Dina debitnu preporučenom poštom, pa ako nema nikoga ostave u snaduče dostavnicu da se ide u poštu. Isto suludi neki broj sa istorijom iz marta.
A papirni pin od Dine ubace u sanduče ako nema nikoga?

Papirni pin od Dine ubacuju u sanduče, a ako ti kartica isto tako za nedelju i kusur dana ne stigne, onda ideš po nju i ne ostavlja se dostavnica (meni je ostavljena za drugu pošiljku, a uz nju mi je pridodata i kartica). Broj pošiljke je pak kod mene bio ispravan.

Završio sam malopre online otvaranje računa i sa te strane je prošlo skoro pa besprekorno. Ceo proces sam završio za 10 minuta, sam onaj onlajn poziv trajao kraće od 2 minuta.

Jedini "problem" je bio na koraku u kom sam trebao da unesem adresu iz lične karte, prilikom odabira ulice, nije mi uopšte nudilo u padajućem meniju ime moje ulice i samog sela na koje se vodim. Opet, to nije problem do njih, pošto pretpostavljam da tu bazu podataka vuku iz poštine baze adresa.

Već vidim da će biti dobre igranke za kartice i kodove, ali svakako ne planiram da mi to bude primarni račun tako da mi nije žurba.

Koliko sam primetio, koriste isti sistem za otvaranje računa i verifikaciju identiteta kao i većina drugih banaka i servisa, i mislim da bi recimo u narednih godinu-dve morale SVE banke da uvrste takav način poslovanja u svoju ponudu kad je u pitanju otvaranje računa, krediti i slično, ako mislimo da idemo u korak sa civilizacijom i tehnologijama.

I kad smo već kod toga, trebalo bi bar da ponude opciju za dostavu tih kartica i kodova, recimo za kartice opcija 1 Dostava na adresu opcija 2 Dostava u filijalu, za kodove isto tako, uz dodatnu opciju 3. Dostava na eUpravu tj eSanduce, ali od te treće opcije smo još poprilično daleko, samo razmišljam naglas.

Papirni pin od Dine ubacuju u sanduče, a ako ti kartica isto tako za nedelju i kusur dana ne stigne, onda ideš po nju i ne ostavlja se dostavnica (meni je ostavljena za drugu pošiljku, a uz nju mi je pridodata i kartica). Broj pošiljke je pak kod mene bio ispravan.
A šta raditi kad dobiješ Dinu, a ni traga ni glasa od PIN-a a račun otvoren još krajem maja. Za Dinu su bar poslali broj za praćenje pošiljke, ali za PIN nisu tako da nemam pojma gde je do sad PIN. Ni majka takođe nije dobila PIN.

A šta raditi kad dobiješ Dinu, a ni traga ni glasa od PIN-a a račun otvoren još krajem maja. Za Dinu su bar poslali broj za praćenje pošiljke, ali za PIN nisu tako da nemam pojma gde je do sad PIN. Ni majka takođe nije dobila PIN.
Mogu samo da ti prenesem iskustvo žene koja je bila prisutna pre mene kada sam otvarao avista devizni. Tražila je reprint pina za kreditnu pa kada je otišla posle mesec dana su ga navodno u ekspozituri izgubili i onda pošto je sačekala još narednih mesec dana, raspitala se tom prilikom da li je stigao i još uvek nije bio dostavljen. Jako mrcvarujuće i mučno. Mišljenja sam da sve to predugo traje i da su potpuno dezorganizovani, utoliko što ako stvarno slanje i dostava kartica ide iz Niša, gde im je ranije bilo sedište, to onda znači da nisu baš sve operacije prebacili za Beograd.

Za neke od onih koji nisu dobili ništa do sad možda je problem bio kao i kod mene - da su Pošti predali kovertu na kojoj umesto "ULICA BROJ" stoji "????? BROJ". Ajde da razumem ako im je sistem zabagovao pa nije dobro odštampao adresnicu na koverti - ali da neko od zaposlenih to tek tako preda Pošti bez ikakve dodatne kontrole šta predaje i za šta plaća poštarinu - pa to je već arogancija i inkompetentnost na kub.
Dole na slici je osim nedostajuće adrese pogrešna i pošta - umesto 11118 Vračar stoji 11040 S.Venac!
PIN verovatno isto nikad neću dobiti - u vezi njega kažu da moram da čekam da se vrati Banci kao neuručen! Da li se neregistrovane pošiljke uopšte vraćaju Banci i šta da radim ako im se nikad ne vrati?

Prilozi

• GRESKE.webp
    GRESKE.webp
    84.8 KB · Pregleda: 20
Hajde prvo da navedem novu čudnu situaciju koju sam čuo. Rođak kog stalno pominjem na temi promenio je u petak telefon i hoće da doda debitnu Mastercard na novi. Dodao ju je ručno, kako u Aiku i mora, podneo telefonom zahtev za aktivaciju (poziv sa registrovanog broja na 0800101015, pa opcija 1, pa unos poslednje četiri cifre kartice) i ništa se nije desilo. Ponovio je poziv u subotu, nakon čega su ga u nedelju u 7.59 ujutru zvali sa pitanjem da li je kartica uspešno dodata, što je čudno samo po sebi, jer oni to moraju znati.

Rekao je da nije, naravno, pa se agentkinja koja ga je zvala nakratko isključila, kao da nešto proveri, a onda mu je javila da kartica ne može da se doda jer se navodno ime ne poklapa, šta god to značilo. Kao okej, možda je omašio neko slovo, pa da pokuša opet. I pokušao je opet, ali ista priča, pa ga je danas ista ta agentkinja zvala sa uputom da pozove digitalnu filijalu. Nije stigao danas, ali živo me zanima u čemu je tačno problem. Dosad je više puta menjao uređaje, pa čak koristio i više istovremeno, i sve je glatko išlo.

ne ostavlja se dostavnica (meni je ostavljena za drugu pošiljku, a uz nju mi je pridodata i kartica)
Ostavlja se izveštaj o pokušaju uručenja (kako se već to tačno zove), kao i kod svakog drugog preporučenog pisma. Kod tebe je verovatno poštara mrzelo da piše dvaput.

nije mi uopšte nudilo u padajućem meniju ime moje ulice i samog sela na koje se vodim
Ja se nešto ni ne sećam tog menija. Možda su menjali. A ima li ti adrese u npr. MTS-ovoj proveri dostupnosti optike? Kontam da su to iste baze, a kod njih znam da se često ulice vode na druga naselja i da treba znati koja je tvoja tačno.

trebalo bi bar da ponude opciju za dostavu tih kartica i kodova
Sa ovim se apsolutno slažem, mislim da sam isto pisao. PIN pritom ne mora ni da se štampa, mogao bi da se prikazuje normalno u aplikaciji.

tako da nemam pojma gde je do sad PIN
Pitanje je mogu li i oni to ikako da znaju.

u toliko što ako stvarno slanje i dostava kartica ide iz Niša
To ti je pisalo u praćenju? Verovatno su podelili geografski. Svima koje znam kartice su poslate iz pošte u Paviljonima na Novom Beogradu (11070 БЕОГРАД 27).

Da li se neregistrovane pošiljke uopšte vraćaju Banci i šta da radim ako im se nikad ne vrati?
Ne bi trebalo da je tako u opštem slučaju, ali možda je njihov ugovor sa Poštom specifičan.

Ja se nešto ni ne sećam tog menija. Možda su menjali. A ima li ti adrese u npr. MTS-ovoj proveri dostupnosti optike? Kontam da su to iste baze, a kod njih znam da se često ulice vode na druga naselja i da treba znati koja je tvoja tačno.
Sad sam baš gledao, ima adrese, ali nije uopšte isto format samog menija. Recimo, na proveri dostupnosti optike, prvo biraš grad, pa mesto, pa tek onda ulicu, dok na ovom meniju AIK banke biraš samo ulicu, ostatak automatski popunjava kad izabereš ulicu i nemaš mogućnost do uopšte da proveriš.

Sutra će i devojka da otvori račun pa ću joj reći da skrinšotuje, baš tupava stvar.

Po broju praćenja i stoji 11070 Beograd 27. Uglavnom, to je što je. Ako su stvarno nesposobni da urade reprint pina posle fiksno definisanog vremena (recimo 30 dana od datuma slanja na kućnu adresu), to je onda veliki problem, jer neregistrovane pošiljke mogu lako da se zagube i ne postoje garancije da će se ikada vratiti. Bukvalno kao obična pošiljka, šta god da pođe po zlu, nema odgovornosti i pojeo vuk magarca.

Šta je uopšte moguće samo sa karticom, a bez PIN-a?
Plaćanja na prodajnim mestima nisu moguća jer je za prvu transakciju potrebno unošenje PIN-a.
Da li je moguće online plaćanje?

Ništa, kartica je zaključana za online kanal dok ne prođe upotrebu na bankomatu ili pos terminalu.

Da li mora da se koristi AIK-ova Dina za plaćanje na Ananasu kad se koristi onaj vaučer što smo dobili ili može bilo kojom drugom karticom?

Bilo koja kartica moze.

Nazad
Vrh Dno