Šta je novo?

AIK Banka

Evo, da dodam, ispostavlja se da postoji opcija i za nova sredstva bez prenosa zarade, koja podrazumeva NKS od 5,15% na dinare, odnosno 3,85% na evre. Pretpostavljam da će to ponuditi rođaku, budući da već prima platu kod njih, ali svakako je ponuda koju će prihvatiti. Jeste Altina bolja za obe valute, a i 3Bank nudi 5,70% na dinare za 13 meseci, ali blizu njega nema poslovnica tih banaka (plus 3Bank i nije relevantna jer cilja na evre, dok mu za dinare rešava posao non-stop štednja), pa mu je Aik ubedljivo najbolja opcija.

Takođe se može dobiti i rentna devizna sa povlašćenom stopom 3,50%. Link koji sadrži tri novonavedene ponude je ovaj, ručno sam ga napravio, hahah, preko već pomenutog upitnog niza. Sve u svemu, baš mi je čudan ovaj koncept, ne znam šta žele da postignu njime. Mislim da bi mnogo više klijenata privukli kada bi sve bilo transparentno. Jeste da je komplikacija što ima više kamatnih stopa za svaku vrstu štednje, ali i druge banke imaju isto, pa ipak uspevaju da objasne na sajtovima šta se odnosi na koga. Doduše, Aikove obične stranice o štednji su svakako zapuštene, kalkulatori su neintuitivni, a ima i (najmanje) jedan pogrešan reprezentativni primer, pa se možda džabe i čudim po tom pitanju.

Još nešto, opet važi da se banka sama brine o bezgotovinskom prenosu deviza iz druge banke, što je isto vrlo značajna informacija. Novac, dakle, prelazi bez troškova i cimanja. Još kad se tome doda mogućnost otvaranja besplatnog Start paketa, uz koji sve to može bolje da se iskontroliše, budući da se očitavanjem kartice otključavaju sve opcije bankomata, super je ponuda. Pritom ko prenese zaradu uz povlašćenu kamatnu stopu dobija i 5k poklona, kao i redovne Aikove pogodnosti (npr. plata unapred), pa je ponuda utoliko bolja.

Naravno, ne zaboravljam im katastrofalne tehničke probleme koji su me pogodili, a o kojima sam ovde naširoko pisao, ali ipak sa oročenom štednjom manje stvari može da pođe po zlu.

Link koji sadrži tri novonavedene ponude je ovaj, ručno sam ga napravio, hahah, preko već pomenutog upitnog niza.

Link prikazuje tekst:

path-wizard

/data/savings-wizard.json

path-contact-form-phone-check

/fragments/wizard-contact-form

path-contact-form-crm-submit

/fragments/wizard-new-user-contact-form

path-redirect

/

share-button-design

Podeli

share-text

Personalizovana štednja - AikBank

initial-slide-index

2

wizard-title-fontsize

45px

wizard-subtitle-fontsize

20px

wizard-question-fontsize

30px

wizard-description-fontsize

16px

card1-bg-image

card1-bg-color

dark-blue

card1-text-color

white

card2-bg-image

card2-bg-color

dark-blue

card2-text-color

white

card3-bg-image

card3-bg-color

dark-blue

card3-text-color

white

card1-tag

card1-tag-fontsize

card1-tag-color

card2-tag

Preporučujemo.

card2-tag-fontsize

22px

card2-tag-color

blue

card3-tag

card3-tag-fontsize

card3-tag-color

Ako dobro shvatam, kažeš da ti ne radi? Kod mene je okej pri različitim uslovima: pregledači, uređaji, internet preko kog se pristupa (+VPN)... U prilogu je snimak ekrana kritičnog dela. Svakako, ako je samo do linka, možeš i sam da dobiješ tu "personalizovanu" ponudu za evre tako što na sva tri anketna pitanja odgovoriš odrično (ne trebaju ti prevremeno povlačenje niti dodavanje sredstava, niti bi preneo zaradu), dok za dinare tih 5,15% iz nekog razloga izlazi samo ako nisi zaposlen, tako da to ti lično ne možeš da dobiješ, a da svi podaci budu tačni.

Prilozi

• aik_orocena.webp
    aik_orocena.webp
    65.6 KB · Pregleda: 16
Problem je do sajta koji nije optimizovan za Firefox. Evo sad na Chrome otvara.

Elem, Alta nudi RSD 5,5% na 6 meseci, ovde je 5,15% na 12 meseci. I jedno i drugo mi je previše cimanja, pa sam stavio na 6 meseci u Yettel bank sa 4,5% kroz aplikaciju. Taman će mi to dospeti u isto vreme kad i od one novogodišnje ponude od 5,5%.

Kad se uzmu svi tehnički problemi koje smo dosad nabrojali, nisam začuđen. 🙃 Ja, eto, još navedoh da sam probao različite uređaje i pregledače, ali konkretno Firefox jok.

Ne znam da li je bilo reči o ovome, ali ova nova Master debit gold koja je skroz jednobojna sa prednje strane, a podaci su sa zadnje strane, da li je vezana samo za dinarski ili za dinarski i za devizni pa se ukupan balans sabira po oba računa? Pri čemu prvo u zemlji napada dinarski, a van zemlje devizni račun?
I drugo, ima li neke pogodnosti ova Gold kartica, aerodromski lounge, besplatno putno osiguranje i sl...?

Pitao je neko prvo koliko u nedelju. Pitanje je ovde, a odmah sledi moj odgovor. Za zlatnu karticu, dakle, nema sumnje da je kombinovano. Aik ti pritom ne daje nikakve dodatne pogodnosti, imaš samo one koje Mastercard daje svim Gold korisnicima, a možeš istražiti koje su. Pošto pominješ LoungeKey, o tome imaš ovde. Zlatne kartice, kao niže, imale su pravo na dve posete salonima u Beogradu, Sarajevu i Beču, ali samo u promotivnom periodu od 1. aprila prošle godine do 31. marta ove, što je prošlo. Ostaju ti popusti.

Inače, stigao mi je u toku dana mejl sledeće sadržine:
Poštovani,

Počevši od 22.06.2026. godine, informacije o uplatama i isplatama po svom računu ćete dobijati isključivo putem Push notifikacija iz Aik mBanking aplikacije, bez dodatnih naknada.
Ukoliko želite da i dalje dobijate SMS poruke o promenama po računu, uslugu možete aktivirati u najbližoj AikBank filijali, i ona će se naplaćivati 35 RSD mesečno.
Obaveštenja o kartičnim transakcijama će i dalje stizati putem SMS poruka.

Vaša AikBank
Ovo rešava našu nedoumicu oko SMS obaveštenja. Stvarno su ih dosad svima poklanjali, ali se od sledeće nedelje situacija menja. Ako ništa, makar će ih sami deaktivirati.

Ako sam dobro razumeo sms kartične notifikacije su i dalje besplatne i uključene svima?

Tako je, one su zapravo obavezne i stižu samo kao SMS poruke, ni nema push. Ostale promene su dosad stizale kombinovano, a od ponedeljka će samo push.

Povezana zanimljivost, onima koji su uspeli da srede gašenje unapred (plašeći se naplate), ugašena su ta dodatna obaveštenja skroz. Ne stiže im, dakle, ni SMS ni push, kao da su ih skroz odjavili sa servisa. Njima ovaj mejl takođe nije ni stigao. Ali dobro, uputiću ih da se od ponedeljka žale i traže ponovnu aktivaciju notifikacija preko aplikacije, sad kad je sve jasno.

Još jedna novost je da je od danas navodno krenula pouzdana autentifikacija za onlajn plaćanje karticama, gde se svako mora odobriti preko push notifikacije, tj. tokena unutar mobilnog bankarstva. Još ne znam nikoga da je to probao, ali imajte u vidu. Neki su dobili sledeći SMS tim povodom, dok neki nisu ništa, ali trebalo bi da važi za sve:
Postovani, od 18.06.2026. menja se nacin za potvrdu online placanja AikBank karticama - umesto SMS kodom, placanja potvrdjujete na pocetnoj strani Aik mBanking aplikacije, opcija Token-Potvrda zahteva. Saznajte vise na info.aikbank.rs/placanje-karticama-na-internetu. Vasa AikBank

I treća stvar, zvali su danas rođaka povodom prijave na štednju i zasad je ćorak. Gospođa koja je zvala navodno nema pojma šta mu je ponuđeno preko sajta (neozbiljno), ali je rekla da ponuda sa prenosom zarade (RSD 5,50% i EUR 4,00%) važi samo za one koji ne primaju već platu, što je okej. Pritom joj kao nije poznata opšta ponuda za nove depozite (RSD 5,15% i EUR 3,85%), ali je zakazala rođaku sastanak u lokalnoj poslovnici banke za sutra, gde će kao moći da mu ponude nešto bolje, pa javljam rezultate. Ona preko telefona nudi samo osnovno (RSD 4,00% i EUR 2,50%), što se i bez ikakve akcije može realizovati preko aplikacije, mada i to samo ako su sredstva već u banci. Za prenos deviza se svakako mora otići uživo.

Evo i epiloga priče sa rođakom: može u poslovnici opšta ponuda za nove depozite (RSD 5,15% i EUR 3,85%), kao i rentna devizna štednja (EUR 3,50%), tako da je stvarno "niđe veze" što to navodno nije bilo poznato gospođi koji je zvala na osnovu prijave preko sajta na to isto. Baš su neozbiljni, nemam reči, ali je srećom šef lokalne poslovnice sposoban i uslužan.

Evo i epiloga priče sa rođakom: može u poslovnici opšta ponuda za nove depozite (RSD 5,15% i EUR 3,85%), kao i rentna devizna štednja (EUR 3,50%), tako da je stvarno "niđe veze" što to navodno nije bilo poznato gospođi koji je zvala na osnovu prijave preko sajta na to isto. Baš su neozbiljni, nemam reči, ali je srećom šef lokalne poslovnice sposoban i uslužan.
Na 6 meseci ili 12 meseci?

Sve promotivne ponude su zvanično na 12 meseci, ali možda bi imalo smisla tražiti ih i na kraće, ne znam. Rođak nije pitao ni za šta drugo, odgovara mu 12, ali ne treba zaboraviti da banke često izlaze u susret klijentima. Inače, redovna ponuda za evre od 2,50% jednaka je za 6, 9 i 12 meseci. Za dinare je šareno: 6 meseci 3,90%, 9 meseci 3,50%, 12 meseci 4,00%. Boljih opštih ponuda svakako ima, npr. za evre na 6 meseci znam da UniCredit nudi 3,60%, i naravno Alta neprevaziđenih 4,20% na sve periode oročenja, čak i 3 meseca.

• Like
Reagovanja: s5p
Nazad
Vrh Dno