Šta je novo?

AIK Banka

Pa da, pominjali smo to već u februaru, novi Aik je prilično skup za neke uobičajene potrebe. Za pohvalu im je kurs u menjačnici, koji je povlašćen za pakete koji nisu Start, i konkretno danas je kupovni za evre 116,34, dok je prodajni 117,98. Ko koristi najjači paket, dobija i srednji kurs, danas 117,16, za kupovinu evra do iznosa plate. Takođe, dobra im je besplatna kreditna Super Kartica za one koji kupuju dosta u Idei/Rodi/Mercatoru, a imaju i paletu običnih MasterCard kreditnih kartica (Standard, koja isto potencijalno može da bude potpuno besplatna, Gold, Platinum). Kad se sve uzme u obzir, možda je Advance paket dobar za neke zahtevnije klijente, ali za osnovne potrebe bih pre izabrao neku drugu banku nego Aikove niže pakete, što, jelte, i radim.

^
AIK sa ovom novom Non stop štednjom (koja kompenzuje u potpunosti naknadu za paket) postaje ponovo interesantan, bar u narednih 12 meseci. ;)

Jeste dobra stvar, a imaju odranije slične mehanizme, koji će ostati i nakon tih 12 meseci, pa ih može izabrati neko ako mu nije važan baš svaki aspekt štednje po viđenju. Posebno bih naglasio da imaju nešto što se zove Dobro jutro štednja, ali glavni detalj mi nije poznat. Suština je jasna, kamata se dobija svakog jutra na stanje koje je zaključano pola dana na računu, između 20h uveče i 8h ujutru (faktički oročenje koje traje dvanaest sati), i to je preuzeto iz Sberbanke, koja je to imala i pre više od deset godina, ali veliko pitanje je kolika je sad stopa. Zna li neko šta o tome? Nekada je bila i 5%, mada je to bio period kada je npr. Telenor banka imala kamatu 7% na štednju po viđenju.

Jel ta štednja važi za sve pakete i automatski ili treba nešto da se aktivira?

Non stop štednja važi za sve pakete (da ponovim linkove: Start, Advance, Supreme), a u opisima možeš videti koji su uslovi za tvoj paket. Start je konkretno ograničen na iznos od 200.000 dinara i 2.000 evra, a ograničeni su na toliko i viši paketi ako ne primaš zaradu kod njih. Ako primaš, onda gornje ograničenje raste na 1.200.000 dinara i 10.000 evra. Račun moraš da otvoriš, ali može i preko aplikacije, i on je vremenski ograničen na 12 meseci od otvaranja. Dobro jutro štednja nisam siguran važi li za sve pakete, jer valjda nije važila za stari Start, nego tek od paketa Start Plus, koji je sad Advance, mada nije napomenuto ništa.

Posebno bih naglasio da imaju nešto što se zove Dobro jutro štednja, ali glavni detalj mi nije poznat. Suština je jasna, kamata se dobija svakog jutra na stanje koje je zaključano pola dana na računu, između 20h uveče i 8h ujutru (faktički oročenje koje traje dvanaest sati), i to je preuzeto iz Sberbanke, koja je to imala i pre više od deset godina, ali veliko pitanje je kolika je sad stopa. Zna li neko šta o tome? Nekada je bila i 5%, mada je to bio period kada je npr. Telenor banka imala kamatu 7% na štednju po viđenju.
Nije sveža informacija, ali pitao sam početkom godine (kada su najavili ove promene oko računa i naknada) za Dobro jutro štednju jer sam imao stare informacije o nekih 3-4% kamate, ali nije bilo ni blizu tome. Ne sećam se tačne stope, ali je bila zanemarljiva, ispod 0,5% u svakom slučaju. Ne verujem da se u međuvremenu promenilo na više.

Ne sećam se tačne stope, ali je bila zanemarljiva, ispod 0,5% u svakom slučaju. Ne verujem da se u međuvremenu promenilo na više.
Zadnji put sam imao sredstva na dobro jutro dinarskom računu 15.8, sada sam preračunao kamatu i iznosila je 1,5%. Ta mi je kamata bila i dugo unazad, verovatno još od preuzimanja. Paket je prenesen iz Sberbanke, sada je Advance.

^
1,5% nije zanemarljivo i to mi sigurno nije ponuđeno, otvorio bih tu štednju. Dakle, ili su mi dali pogrešnu informaciju ili je to tvoje kamata koju si preneo iz Sbera pa ti važi i dalje, a za klijente AIK-a je manja.

Budući da stopa nije javna, ima smisla da je personalizovana. Ranije je u Sberu bila javna i odnosila se na sve.

Pa da, pominjali smo to već u februaru, novi Aik je prilično skup za neke uobičajene potrebe. Za pohvalu im je kurs u menjačnici, koji je povlašćen za pakete koji nisu Start, i konkretno danas je kupovni za evre 116,34, dok je prodajni 117,98. Ko koristi najjači paket, dobija i srednji kurs, danas 117,16, za kupovinu evra do iznosa plate. Takođe, dobra im je besplatna kreditna Super Kartica za one koji kupuju dosta u Idei/Rodi/Mercatoru, a imaju i paletu običnih MasterCard kreditnih kartica (Standard, koja isto potencijalno može da bude potpuno besplatna, Gold, Platinum). Kad se sve uzme u obzir, možda je Advance paket dobar za neke zahtevnije klijente, ali za osnovne potrebe bih pre izabrao neku drugu banku nego Aikove niže pakete, što, jelte, i radim.

Nekada je alfa imala benefit kreditne kartice visa pa sam koriscenjem dobijao poklon vaucere za super vero markete. par puta mi se desilo da potrosim bas dosta karticom, zbog posla tada, pa se bogato kupovalo nicim izazvanim poklonom od banke. zaista lep gest za pamcenje i nekako sam osecao da sam im bitan kao klijent i da su zahvalni na saradnji.

imam 2 licna racuna. i jos po jednom ovlascen. i nekoliko neaktivnih deviznih sa vrv nekim eur i usd mozda i gbp. planiram da to ugasim (osim tamo gde sam ovlascen, naravno) i eto prilike da se raspitam sta je sa tim transakcijama. javicu ako saznam nesto zanimljivo.

Jel koristi neko kreditne kartice sa podelom na rate ?
Imam nekadasnju Sperb tj Superkarticu i iz Direktne.
Superkarticu uglavnom koristim delim na 3 ili 6 rata, medjutim od zadnjeg spajanja njima podela ne radi.
Imao sam 3 transakcije , pozovem call centar podilmo na rate kazu uspesno je izvrsena podela, kada dodje izvod cvrc nema uopste da je podeljena transakcija, pa ponovo zovi oni kazu evidentirano je ali nesto sistem zakazao pa opet kao izvrse podelu za predhodne 2 trasnakcije. To se sve desava avgusta kada sam video da uopste nemam rate za predhodne dve trasnakcije koje su bile juna i jula. Krajem avgusta sam imao kupovinu i opet zvao i teta kaze izvrsena je podela , na izvodu pogledam, nema podele stoji samo ucelo transakcija
Da li je moguce da su toliko nesposobni...

Vratio tu i kreditnu karticu bivše direktne banka, mnogo komplikovano, moraš da zoveš, ili sms koji nikad nije radio

Jel koristi neko kreditne kartice sa podelom na rate ?
Imam nekadasnju Sperb tj Superkarticu i iz Direktne.
Superkarticu uglavnom koristim delim na 3 ili 6 rata, medjutim od zadnjeg spajanja njima podela ne radi.
Imao sam 3 transakcije , pozovem call centar podilmo na rate kazu uspesno je izvrsena podela, kada dodje izvod cvrc nema uopste da je podeljena transakcija, pa ponovo zovi oni kazu evidentirano je ali nesto sistem zakazao pa opet kao izvrse podelu za predhodne 2 trasnakcije. To se sve desava avgusta kada sam video da uopste nemam rate za predhodne dve trasnakcije koje su bile juna i jula. Krajem avgusta sam imao kupovinu i opet zvao i teta kaze izvrsena je podela , na izvodu pogledam, nema podele stoji samo ucelo transakcija
Da li je moguce da su toliko nesposobni...
Isti problem je imao i moj otac nedavno. Kartice iz Direktne, podela na rate. Isto zvali call centar, rekli da je uspesno podeljeno. Kad ono na izvestaju nigde nista.
Isao je juce u banku da proveri, neka greska prilikom prenosa sredstava na karticu, navodno. Bice reseno nadalje. Videcemo i to cudo.

Ma to je radilo dok nisu promenili softver, drugarica mi radi u AIK, medjutim na trudnickom je i ne zelim da je uznemiravam.
Ona mi rekla da imaju problem sa softverom da softver ne radi kako treba zato se i podele rade telefonom. Na kraju cu i ja da je napunim i vratim ako ne rese problem.

Vrh Dno