Šta je novo?

AIK Banka

Koristio sam dosta usluga AIK banke, ali izgleda da ću ostaviti samo devizni račun za priliv iz inostranstva. Šta je (drastično) lošije:
  • Master Debit kartica uz flexi račun: provizija za plaćanja u inostranstvu 1%
  • plaćanje u dinarima ide po aerodromskom kursu (do sada je išlo po srednjem)
  • izgleda da postoji članarina za tu debit karticu (nisam siguran)
  • duplo poskupele Nostro doznake (OUR), sa 0,35% na 0.70%

Ostavljam devizni, da proverim da li je Loro (OUR) ostao besplatan. Ako nije, i to gasim.
Ako je za Flexi ovo tacno - vise ne znam gde da imam karticu :(
Covid je sredio da nam uniste kartice ;)

Da li je još uvek moguce ugovaranje MasterCard Mančester Prepaid kartice u Eurobank Direktnoj?

Da li je još uvek moguce ugovaranje MasterCard Mančester Prepaid kartice u Eurobank Direktnoj?
Najverovatnije više ne, čim je nema u ponudi na sajtu, a izbor za otvaranje novih računa sužen na Platni račun sa osnovnim uslugama i Europlata Premija (pre je bio i Sport paket uz koga se kartica izdavala pa sve ukazuje na to da je taj portfolio izuzet i to još od nove godine).

Sta li rade ovi ljudi iz AIK banke ? Kartice istekle 28 februara a novih nema ni na mapi. Kada odes u filijalu gledaju te kao da si dosao da ih bijes i nikakve informacije ne daju. Call centar isto ponavlja "dobicete SMS". Ostao sam bez kartice i bez ikakve mogucnosti placanja. Pritom da spomenem da su od 14 feb uveli 25 din proviziju za sva placanja cak i za transfer novca u istoj banci sa racuna na racun. Odrzavanje digli cenu sa 250 na 390 din. Nikakvo obavestenje nije bilo, sakriju ga negde na sajtu nigde nije vidljivo. Uzas!

Istina je da ti stigne SMS kad budu izrađene nove kartice, ali to je dosad uvek bilo u mesecu isteka stare, konkretno nekih desetak dana pre isteka. Moguće je da im je baš zbog promena u sistemu došlo do problema sa izdavanjem novih kartica. Ima li ih u mobilnom bankarstvu? Tu se pojave nove i pre nego što budu spremne za preuzimanje, pa tako možeš da vidiš postoje li uopšte ili su skroz zaboravili na tebe. Provizije ne bi trebalo da bude kada plaćaš na drugi račun u AIK banci. Obaveštenja o promenama su slali na mejlove sredinom decembra.

Istina je da ti stigne SMS kad budu izrađene nove kartice, ali to je dosad uvek bilo u mesecu isteka stare, konkretno nekih desetak dana pre isteka. Moguće je da im je baš zbog promena u sistemu došlo do problema sa izdavanjem novih kartica. Ima li ih u mobilnom bankarstvu? Tu se pojave nove i pre nego što budu spremne za preuzimanje, pa tako možeš da vidiš postoje li uopšte ili su skroz zaboravili na tebe. Provizije ne bi trebalo da bude kada plaćaš na drugi račun u AIK banci. Obaveštenja o promenama su slali na mejlove sredinom decembra.
Poslednja informacija je da su kartice u izradi. To je tako poslednjih 20 dana. Katastrofa sve u svemu docekao sam i da isteknu i da ih ne dobijem. Juce mi je poslato sa aik racuna na moj racun 1000 din na racun kao test i uzeli su 25 din proviziju.
Obavestenja nikakva nisam dobio na mail , znaci i za to cu morati da ih cimam kad se udostoje da mi jave da su kartice zavrsene. Do tad mogu pare da dizem samo na licnu kartu u banci...

ja dobio obaveštenje pismom

Poslednja informacija je da su kartice u izradi. To je tako poslednjih 20 dana. Katastrofa sve u svemu docekao sam i da isteknu i da ih ne dobijem.
Do tad mogu pare da dizem samo na licnu kartu u banci...
Bez veze baš, ne znam šta bih ti rekao tim povodom. Očigledno je zapelo kod njih, mada nije ti neka uteha...

Juce mi je poslato sa aik racuna na moj racun 1000 din na racun kao test i uzeli su 25 din proviziju.
Ovo je baš čudno, opet ne znam šta bih ti pametnije predložio od toga da im se žališ prvom prilikom.

Obavestenja nikakva nisam dobio na mail
ja dobio obaveštenje pismom
Imaju li vaše mejlove u sistemu uopšte? Čudno mi je da su se odlučili na poštu. Onima koje znam stigli su mejlovi 18. decembra, eto i tačnog datuma.

Ja sam izaso iz ovog ludila, nakon ko zna kolko godina :D isao 5x da zatvaram/gasim racun...za svaki problem kod njih sam morao po nekolko puta da se cimam, bilo to kartica ili nesto drugo glupo...na pocetku nisu znali da mi azuriraju podatke, konkretno broj telefona, upisan pogresno, nisam mogao da koristim uopste online kartice, posle toga je kartica blokirana, tu sam ja msm 2nedelja zvao i svaki dan isao do njih, i nisu mogli nista da urade...pa sam platio reizdavanje druge :D naravno da ni ta druga bije odma proradila kako treba :D e sad kad su uveli i placanje provizije itd reko sam sebi il sad il nikad :D i eto, ugasen racun...bila je okej banka neko vreme, ovi uz koll centra tu i tamo okej, ali kad odes u fijalu kod njih, kao da si otiso da ih bijes ili da ih krades, svi nadrndani, nervozni...

Hteo sam da vadim Master flexi, te mora tekući, više ne može samo kartica pa jesenas izbačena iz ponude i sad evo ko šlag na torti više nema MC kursa za korišćenje u Srbiji plus uveli proviziju 1%. Onda ispade na kraju da je dobro što sam onomad otvorio Visa internet u Poštanskoj.

^
AIK je uspešno upropastio verovatno najbolji paket za fizička lica. Da su samo povećali cenu, pa 'ajde, ali je neko pametan gledao kako da sve što su bile prednosti promeni na gore za korisnike misleći valjda da će rezultat biti više novca za banku, a prilično sam siguran da će biti upravo suprotno. A možda i grešim, možda im je želja da se reše fizičkih lica kao klijenata, u tom slučaju će sigurno biti uspešni!

Plaća li se nešto kartica
Hteo sam da vadim Master flexi, te mora tekući, više ne može samo kartica pa jesenas izbačena iz ponude i sad evo ko šlag na torti više nema MC kursa za korišćenje u Srbiji plus uveli proviziju 1%. Onda ispade na kraju da je dobro što sam onomad otvorio Visa internet u Poštanskoj.
Plaća li se nešto visa internet, osim tih 20eur pologa?

Plaća li se nešto visa internet, osim tih 20eur pologa?
Po srednjem kursu prilikom podnošenja zahteva skinu za uručenje i godišnju članarinu 100+150 dinara i to je to. U novom sistemu depozit može da se razmeni za dinare, ali nije mi poznato da li se troši sa kartice ili je to i dalje nulto stanje.

^
AIK je uspešno upropastio verovatno najbolji paket za fizička lica. Da su samo povećali cenu, pa 'ajde, ali je neko pametan gledao kako da sve što su bile prednosti promeni na gore za korisnike misleći valjda da će rezultat biti više novca za banku, a prilično sam siguran da će biti upravo suprotno. A možda i grešim, možda im je želja da se reše fizičkih lica kao klijenata, u tom slučaju će sigurno biti uspešni!
Kad god su bilo koje firme povecale troskove potrosacima dobro su prosle :(
Razloge mozemo da nagadjamo.

kako da dobijem telefon u Niskoj filijali, a ne samo 0800 xxx genericki kontakt centar? nije lako izgooglati

Razlog je uglavnom to što su ljudi inertni i neće da se bakću sa promenom provajdera/banke/čega god... Svako kako hoće, od mene će AIK sigurno imati značajno manje para nego do sada.
Pa bas sa ovolikim promenama koje su uveli, verujem da ce više od polovine izdvojiti vremena da promene banku, pogotovo sto racun mogu u par banaka da otvore onlajn pa eto pola posla gotovo :)

posto je najjeftiniji devizni racun sa karticom koja radi u inostranstvu, otvaranje, odrzavanje i zatvaranje?

Najjeftinije je besplatno. ;) Ima u drugoj temi više opcija (iRačun, Prestiž godinu dana,BankMAX uz prenos plate...) Ako pitaš kod AIK banke, tu više nema ništa povoljno.

posto je najjeftiniji devizni racun sa karticom koja radi u inostranstvu, otvaranje, odrzavanje i zatvaranje?
Postojala je mogućnost da se uzme Master kartica za 100 dinara mesečno. Nije isključivo i da svi takvi korisnici (sa Master deviznom) su paketirani u Advance. Ko ima devizni sa nacionalnom Dinom, za njega ostaju isti uslovi.
Edit: Promenjene su tarife za devizni i po njemu se više ne izdaje platna kartica. Možda eventualno Dina, ali to je to. https://www.aikbanka.rs/api/media/PUN - devizni platni račun rezident.pdf
Isto tako, postoji i dinarski platni račun za kredite bez prenosa zarade. Ako je moguće promeniti tekući na ovaj tip kod onih koji hoće da napuste AIK i pređu u drugu banku, neka se o toj mogućnosti raspitaju:

Poslednja izmena:
Pitam u aik temi jer je vezano za njih i mozda cu s njima morati da se peglam.

Stigao mi je refund sa global bluea od proslog maja na sad ugasenu karticu iz aika, i računi su mi ugaseni, sta tu da radim?

Stigao mi je refund sa global bluea od proslog maja na sad ugasenu karticu iz aika, i računi su mi ugaseni, sta tu da radim?
Ako je prošlo do šest meseci od gašenja kartice, pare su najverovatnije završile na partiju banke. Kontaktiraj ih u vezi procedure da ti prebace na tvoj tekući u drugoj banci.

Nije, zatvorio sam prije mjesec dana, stavise, ostavljen mi je a vista devizni racun pa cu vidjet mogu li iskombinovat na njega da prebace sve s konverzijom, nije mi ni do para koliko principa. hvala. E banking i dalje stanca iako nemam nijedan tekuci sem taj devizni stedni vidim, kako imam osjecaj da ce nekog dana probati da mi uvale neke troskove, no da izvucem ove pare pa cu pisat prituzbu njima (pa nbs) jer ih briga da zatvore racun.

Vrh Dno