Šta je novo?

AIK Banka

djuvecar

Zapažen
Učlanjen(a)
27.09.2024
Poena
10
Na sajtu ministarstva spoljnih poslova pise da im radi platni promet sa Rusijom, po tome su jedinstveni, jel moze neko to da potvrdi? Koliki su troskovi otvaranja i odrzavanja racuna posto bih ga otvorio samo za ovu namenu (ukoliko je neophodno za slanje novca)? Takodje na sajtu banke vidim da ne rade subotom prepodne uopste, za razliku od Intese npr.

Не верујем да је то тачно, али најбоље да код њих директно провериш. Знам да су веће суме могле да се шаљу Свифтом преко Поштанске, Алте и Рајфајзена. Мање могу на друге начине.

Kakvim SWIFTom za Rusiju zadnje 3 godine? :D

To je malo zamršena priča, ali sa aspekta klijenta je papirologija išla kao swiftom, a Rajfajzen je to prebacivao u dolarima do polovine prošle godine kada su i oni prekinuli finansijske operacije pod pritiscima. Koliko vidim brzim guglanjem, isto se odnosi i na UniCredit. Verovatno da postoje druge mogućnosti za slanje i prijem kao što je Unistream preko TransferNova zastupnika.

Kakav je e-bankimg kod Aik-a?
Da li imaju mobilnu aplikaciju?

AIK značajno diže cene usluga od petka 14.2. Ali izgleda da im Loro priliv ostaje besplatan (y)

Kakav je e-bankimg kod Aik-a?
Da li imaju mobilnu aplikaciju?
e-banking nije komplikovan, mada ume da bude sporo ponovno učitavanje prethodnih transakcija nakon novog plaćanja
odavno je tu aplikacija. u poslednjih 5 godina, možda i duže, logovanje na nju je drugačije, nije isto kao za e-banking. neki token se pravi, pa poseban PIN itd itd meni se jednom desilo da ujutru nije radila potvrda plaćanja (uplata je vršena na e-banking) preko aplikacije (QR itd) pa sam morao da potvrdim preko koda koji se dobije u SMS poruci

neko drugi je imao ovaj problem

AIK značajno diže cene usluga od petka 14.2. Ali izgleda da im Loro priliv ostaje besplatan (y)
Besplatan? 0.35% za do 10K EUR, koliko vidim. Za OUR ne pise nista, ali svejedno ako je posiljalac placa ;)
Mene vise brine ako i za MC naplacuju 1% u inostranstvu, to mi je bio jedini razlog da ih koristim do sada :(
1739269822062.png

• Like
Reagovanja: uji
@alfaunits caka je u tome što se ne podiže od datuma knjiženja narednih 30 dana da ne bi došlo do naplate.

^ ta caka (po trenutnom tarifniku) važi za oslobađanje plaćanja kod SHA opcije slanja. Trenutno je Loro besplatan, ako je OUR. Pretpostavljam da će i ostati, sudeći po novom cenovniku.

Valjda bi to trebalo da bude kod svih, ne samo, kod njih ali dobro... mislim, na kraju krajeva, znam gde živim i u ovoj državi je sve moguće.

Valjda bi to trebalo da bude kod svih, ne samo, kod njih ali dobro... mislim, na kraju krajeva, znam gde živim i u ovoj državi je sve moguće.
RF naplacuje za poslovne i za OUR.
Troskove inobanke vrlo retko sam uspeo da posiljalac plati. A uvek stave OUR.

• Like
Pozdrav svima,

Zbog nedavnog poskupljenja usluga u AIK banci (elektronski platni nalozi – 25 RSD, SMS obaveštenja – 35 RSD mesečno, održavanje računa – 390 RSD mesečno, kreditna Visa/Mastercard Standard - 200 rsd mesečno), počeo sam da razmatram alternative.

Planiram da otvorim iRačun u Raiffeisen banci i koristim ga za plaćanje računa putem e-Bankinga.

Da li neko zna kolika bi bila provizija ako deo zarade prebacim sa računa AIK banke na iRačun u Raiffeisen banci putem e-Bankinga?

Ako imate preporuke za povoljnije banke i pakete usluga rado bih poslušao savet.

Hvala unapred!

Kolika bi bila provizija ako deo zarade prebacim sa računa AIK banke na iRačun u Raiffeisen banci putem e-Bankinga? Elektronski platni nalozi – 25 RSD
Samom si sebi odgovorio. Pretpostavljam da si vezan kreditom. U tom slučaju pređi na Platni račun sa osnovnim uslugama sa mesečnim održavanjem od 150 dinara mesečno, a na njemu su takođe i nalozi jeftiniji (18 dinara čini mi se).

Da li neko zna kolika bi bila provizija ako deo zarade prebacim sa računa AIK banke na iRačun u Raiffeisen banci putem e-Bankinga?
Podignes na AIK bankomatu, uplatis na Raiffeisen bankomatu, provizija 0RSD.

Ako imate preporuke za povoljnije banke i pakete usluga rado bih poslušao savet.

Yettel banka, Bank MAX paket, prebaciš min 35000 plate i besplatno dizes na svim bankomatima u Srbiji,…

U tom slučaju pređi na Platni račun sa osnovnim uslugama sa mesečnim održavanjem od 150 dinara mesečno
Zanimljivo pitanje: kolike su šanse da ovo ne prođe? Ako bi prilikom promene paketa (ako je uopšte moguća) potpisao da nema nijedan drugi nenamenski račun ni u jednoj drugoj banci (ako bi mu to uopšte tražili), a onda konstantno prebacivao sebi na iRačun (koji je otvorio na kraju, vidim u drugoj temi), da li bi AIK banka uopšte to "provalila"? Ako bi se to i desilo, postoji li neka kazna osim raskida ugovora, pogotovu kad je reč o nekome ko mora da ima račun zbog kredita?

prebaciš min 35000 plate
Napomena ovde samo (iako vidim da se član odlučio za iRačun): prebacivanje bi moralo da bude zvanično, u smislu da poslodavac to uplati kao zaradu, tako da se potencijalno ne bi moglo primeniti na pitanje člana, pošto on pominje samo lično prebacivanje preko elektronskog bankarstva.

Zanimljivo pitanje: kolike su šanse da ovo ne prođe? Ako bi prilikom promene paketa (ako je uopšte moguća) potpisao da nema nijedan drugi nenamenski račun ni u jednoj drugoj banci (ako bi mu to uopšte tražili), a onda konstantno prebacivao sebi na iRačun (koji je otvorio na kraju, vidim u drugoj temi), da li bi AIK banka uopšte to "provalila"? Ako bi se to i desilo, postoji li neka kazna osim raskida ugovora, pogotovu kad je reč o nekome ko mora da ima račun zbog kredita?
Promena paketa je moguća. Menjao sam sa Pozitiv na Start (stari omladinski). Mislim da neće tražiti (barem u UniCredit mi nisu tražili) i odobriće prelazak. Stav 2 Člana 73nj Zakona o platnim uslugama navodi da banka može (i ne mora) odbiti zahtev, tako da se to sve rešava u samom startu. Ako banka odobri promenu, tu više nema nazad i on će moći da prebacuje sebi na iRačun ili bilo koji drugi, to je gotova stvar i ne može da mu jednostrano raskine okvirni ugovor, jer u okonačenom statusu više ne predstavlja osnov raskida. Na kraju, njima nije u interesu da gube klijente, niti bilo kojoj drugoj poslovnoj banci u privatnom vlasništvu (Poštanska na ovaj ili onaj način dobija klijente pa makar posedovali samo namenske račune i može im se).

Nije baš tako jasna situacija u korist klijenta. Član 73s istog zakona propisuje da banka ima pravo da jednostrano raskine okvirni ugovor o tom računu u nekoliko slučajeva, uključujući kada potrošač je pravo na platni račun sa osnovnim uslugama ostvario na osnovu netačnih informacija (to mu dođe lažna izjava da nemaš drugi račun), a takođe i potrošač je naknadno otvorio drugi platni račun koji mu omogućava da koristi usluge iz člana 73n ovog zakona (to mu dođe bilo koji račun, jer su usluge uplata, isplata, izvršavanje transakcija, najosnovnije što svaki nenamenski račun i ima). Stoji da im nije u interesu da gube klijente, ali svakako bi mogli kad bi hteli. Otkazni rok je, doduše, dva meseca ukoliko račun nije korišćen u protivpravne svrhe.

Osim toga, nije kod svih banaka moguća promena paketa na platni račun sa osnovnim uslugama (PROU), zato sam dodao zagradu o tome. Znam baš za jedan slučaj iz vrlo bliskog okruženja od pre mesečak dana, a tiče se Halkbanka. Klijent ima neki stari paket (isto se zove osnovni) koji vuče još iz Čačanske banke (tako mu je makar rečeno u poslovnici), a čije održavanje isto košta 150 din, ali nema privilegije PROU, jer nije taj tip prosto. U poslovnici mu je rečeno da ne može taj račun da promeni u PROU tek tako (da zadrži broj računa, platne instrumente i ostalo), već da isključivo može da ga otvori uz gašenje starog računa, dakle u neku ruku da krene od nule kod njih. Pisana je i molba centrali da se ta promena omogući (ipak je u pitanju stari klijent, čak sa velikom svotom na deviznoj štednji, što oni sve kao gledaju kad razmatraju privatne molbe), ali je odbijena sa istim objašnjenjem. Njihov stav je da PROU može da otvori samo neko ko nema baš nijedan nenamenski račun, uključujući aktivan paket kod njih samih. Toga, koliko vidim, nema u Zakonu o platnim uslugama, ali ima u Odluci o PROU NBS, koja je zasnovana na tom zakonu (konkretno je zasnovana na verziji zakona iz 2018, a u međuvremenu je promenjen 2023, ali ništa u vezi sa PROU). Naravno, što se tiče Halka, slobodna je promena između drugih paketa, tipa neki stari iz Čačanske banke može da se zameni za bilo koji Halkov paket (Standard, Silver, Gold), ili promena jednog Halkovog paketa u drugi.

• Like
Upravo sam to i mislio. Ako banka ne traži izjavu klijenta i samo odobri promenu paketa na osnovu prostog zahteva, nije osnov za gašenje. Pritom, tada nisam naknadno otvarao druge račune, tj. već sam ih od ranije imao. Negde sam naišao na navode da Čačanska je svojevremeno tražila hrpu dokumentacije od drugih banaka, te me ne čudi ako je Halk zadržala istu praksu.

• Like
Koristio sam dosta usluga AIK banke, ali izgleda da ću ostaviti samo devizni račun za priliv iz inostranstva. Šta je (drastično) lošije:
  • Master Debit kartica uz flexi račun: provizija za plaćanja u inostranstvu 1%
  • plaćanje u dinarima ide po aerodromskom kursu (do sada je išlo po srednjem)
  • izgleda da postoji članarina za tu debit karticu (nisam siguran)
  • duplo poskupele Nostro doznake (OUR), sa 0,35% na 0.70%

Ostavljam devizni, da proverim da li je Loro (OUR) ostao besplatan. Ako nije, i to gasim.

• Like
Prepisuju od NLB i sličnih koji su shvatili da ako ima ovaca koje neće bežati, ostaće tu gde jesu. Računica im je da će manji deo otići i pogasiti račune. Na kraju, biće u plusu od šišanja. 🐑✂️

Potpuno mi je jasno šta im je računica i prilično sam siguran da će biti u plusu, isključivo zbog toga što se kod nas još uvek smatra da je "smaranje" menjati banku i značajan procenat građana uopšte i ne razmišlja o tome šta i koliko plaća. Valjda će se i to promeniti jednog dana.

Dok ne utvrdim koja je banka trenutno po meri prosečnog (ratama i kamatama opterećenog) radnog čoveka, otvorio sam iRačun za plaćanje elektronskih naloga bez naknade. Do aprila sam vezan za AIK, a posle.... Imate li predlog gde?

Nazad
Vrh Dno