Ne baš. Pošto je ostavljena opcija proizvođačima da može umesto toga i baterija koja neće degradirati ispod 80% nakon 1000 ciklusa.
Što se tiče lako zamenljive baterije (i ostalih delova), Fairphone je otišao dosta daleko sa trenutnim modelom (ispod 10mm debiljne, ~83% odnos ekrana i dimenzija). HMD Skyline je i nešto bolji po tom pitanju, mada malko komplikovaniji. Ima i još drugih, manjih proizvođača. Mislim da su neki proizvođači koristili Samsungove baterije, ne mora svako da pravi svoje ili da postoji specifičan standard.
Problem je što nema podrške, HMD ili Gigaset nude samo 2 godine ažuriranja. Koja je onda poenta menjanja baterije, kada će pre telefon biti zaboravljen nego što će baterija degradirati. Fairphone (Shiftphone takođe) opet nudi bar 5 godina i još su uzeli Qualcomm čip za IoT, koji će imati 10 godina podrške. Jeste da imaju lošu kameru i nikakav specijalan softver, ali poenta je da ne postoje (velike) tehničke prepreke da se napravi takav telefon. XCover jeste malo robusniji, ali pokazuje da se manje od 300€ se može napraviti takav telefon i pružiti 5 godina podrške. Da ne guraju IP68 zaštitu i takav dizajn, verovatno bi bio još jeftiniji.
Da mi zameni laptop koji ima slične hardverske specifikacije kao telefon.
Voleo bi da mogu plug&play telefon da povežem sa eksternim monitorom, BT mišem i tastaturom i da u roku od 10 sekundi počnem da radim. U isto vreme telefon može da napuni bateriju tako da čim ustanem sa te pozicije (krenem kući sa posla npr) imam telefon sa 100% baterijom.
Koliko sam pratio, to na nekom upotrebljivom nivou danas nudi samo Samsung DeX. Ostali se oslanjaju na integrisani desktop mode ili screen mirror. Problem je i što uz neki lapdock, to izgleda pomalo jadno u poređenju sa Asus Padfone 3u1 sistemom od pre 13 godina. Tada hardver i softver nisu bili na potrebnom nivou, danas jesu.
da je svaki mobilni pa cak i onaj od 1000 evra, "Jack of all trades but master of none"
I baš zbog toga je teško preporučiti bilo šta što nije Apple ili Samsung. Ja sam se pre par meseci dvoumio između Motorole 50 Fusion i Samsung A55, i izabrao Motorolu samo zato jer ne volim Samsung UI i sistem, a volim skoro čist Android. A još telefon nije ni za mene (a taj kome je namenjen i ne zna kakave su razlike). I bio je možda 10% jeftiniji, što je ništa za uređaj koji koristiš 5 godina.
I to što su telefoni takvih specifikacija je odluka proizvođača, a ne iz tehničkih (možda 3,5mm jack jeste, zbog debljine), pa ni finansijskih razloga. I onda se vraćamo na početak teme - da su Apple i Samsung lenji. Možda jeste tačno, ali to je onda prilika za ostale da iskoriste tu lenjost. Ljudi govore da su za sve moguće novine i unapređenja kupci nezainteresovani, ukazuje se na procenat tržišta koji takvi, drugačiji, uređaji imaju (prilično sam siguran da je to ispod 0,5%), ali meni prvo na pamet pada Steam Deck. PC tržište je u padu, x86 handheld su pravile 3 kineske kompanije i to nekoliko hiljada komada godišnje, a onda je neko napravio uređaj koji nije ni najrbrži, ni najlakši, niti ima najbolji ekran, niti može sve igre da pokreće i prodao se u milionima primeraka. Jeste bio jedan od najjeftinijih, ali nije baš išao za kikiriki. I tek tada su najveći laptop proizvođači (Asus, Lenovo, MSI, Acer...) krenuli da izbacuju svoje slične uređaje i u proteklih godinu dve, to je jedan od retkih segmenata koji je zabeležio rast.
Mogu Vivo, Xiaomi, Honor, Oppo... da imaju nešto bolju kameru ili bateriju, ali to nije nešto što će većini praviti vidljivu razliku, kao što je npr. apple M1 bio u odnosu na tadašnju x86 wintel ponudu. I dalje njihovi nabolji modeli nude duže trajanje baterije 4h na 2 dana i fotografije koje u 50% slučajeva možda i nisu bolje, u zavisnosti od uslova, u poređenju sa nekim Samsungom ili drugim androidima. Ali će ipak u većini slučajeva iPhone će imati i duže trajanje baterije i bolje fotografije (i dužu podršku, sigurniji sistem). A Samsung bolju podršku i upotrebljiv PC mod.
Ovih dana sam po prvi put razmatrao high-end telefon, tj. Galaxy S, za nekog od ukućana, jer ne koristi kućni PC skoro nikad, a na stolu je dock sa monitorom i periferijama za (radne) laptopove. I kako ima smisla da može isti da se poveže sa telefonom i koristi za situacije kada ipak treba veći ekran i tastatura. A pošto bi se koristio bar 6-7 godina, i cena je opravdana u tom slučaju. A ja lično, nakon iskustva sa lako rastavljivim i popravljivim telefonom, i neuspešnom popravkom jednog modela standardnog zalepljenog dizajna, nemam nameru da kupujem bilo šta što ne mogu lako sam da popravim. I opet, veća cena to opravdava ako planiram da koristim uređaj toliko dugo. Prilično sam siguran da baterija koju sam zamenio pre mesec dana za 1 minut i što me je koštalo 30€, traje duže nego na drugim 5 godina starim telefonima iz tog perioda koji su ostali sa originalnom baterijom, iako su daleko većeg kapaciteta