Šta je novo?

AI is just a bad excuse for Samsung and Apple's lazy phone hardware

Kliknuo sam, i dalje je mjesec mali i ubijen kompresijom, pitao sam da li je upload ubio detalje. Šta je očekivano? Što je stara fotka mjeseca? Pa nije se promijenio u međuvremenu, nisam se previše cimao? Evo 12tog je pun mjesec, ponijeću fotoaparat kad budem išao da bacim smeće, da budemo na istoj talasnoj dužini.

Nikad zadovoljan, ili je suviše lepo zahvaljujući ai ili je ubijeno.
Probaću i ja 12. da se popravim, pozdrav :)

Ne baš. Pošto je ostavljena opcija proizvođačima da može umesto toga i baterija koja neće degradirati ispod 80% nakon 1000 ciklusa.

Što se tiče lako zamenljive baterije (i ostalih delova), Fairphone je otišao dosta daleko sa trenutnim modelom (ispod 10mm debiljne, ~83% odnos ekrana i dimenzija). HMD Skyline je i nešto bolji po tom pitanju, mada malko komplikovaniji. Ima i još drugih, manjih proizvođača. Mislim da su neki proizvođači koristili Samsungove baterije, ne mora svako da pravi svoje ili da postoji specifičan standard.

Problem je što nema podrške, HMD ili Gigaset nude samo 2 godine ažuriranja. Koja je onda poenta menjanja baterije, kada će pre telefon biti zaboravljen nego što će baterija degradirati. Fairphone (Shiftphone takođe) opet nudi bar 5 godina i još su uzeli Qualcomm čip za IoT, koji će imati 10 godina podrške. Jeste da imaju lošu kameru i nikakav specijalan softver, ali poenta je da ne postoje (velike) tehničke prepreke da se napravi takav telefon. XCover jeste malo robusniji, ali pokazuje da se manje od 300€ se može napraviti takav telefon i pružiti 5 godina podrške. Da ne guraju IP68 zaštitu i takav dizajn, verovatno bi bio još jeftiniji.

Koliko sam pratio, to na nekom upotrebljivom nivou danas nudi samo Samsung DeX. Ostali se oslanjaju na integrisani desktop mode ili screen mirror. Problem je i što uz neki lapdock, to izgleda pomalo jadno u poređenju sa Asus Padfone 3u1 sistemom od pre 13 godina. Tada hardver i softver nisu bili na potrebnom nivou, danas jesu.

I baš zbog toga je teško preporučiti bilo šta što nije Apple ili Samsung. Ja sam se pre par meseci dvoumio između Motorole 50 Fusion i Samsung A55, i izabrao Motorolu samo zato jer ne volim Samsung UI i sistem, a volim skoro čist Android. A još telefon nije ni za mene (a taj kome je namenjen i ne zna kakave su razlike). I bio je možda 10% jeftiniji, što je ništa za uređaj koji koristiš 5 godina.

I to što su telefoni takvih specifikacija je odluka proizvođača, a ne iz tehničkih (možda 3,5mm jack jeste, zbog debljine), pa ni finansijskih razloga. I onda se vraćamo na početak teme - da su Apple i Samsung lenji. Možda jeste tačno, ali to je onda prilika za ostale da iskoriste tu lenjost. Ljudi govore da su za sve moguće novine i unapređenja kupci nezainteresovani, ukazuje se na procenat tržišta koji takvi, drugačiji, uređaji imaju (prilično sam siguran da je to ispod 0,5%), ali meni prvo na pamet pada Steam Deck. PC tržište je u padu, x86 handheld su pravile 3 kineske kompanije i to nekoliko hiljada komada godišnje, a onda je neko napravio uređaj koji nije ni najrbrži, ni najlakši, niti ima najbolji ekran, niti može sve igre da pokreće i prodao se u milionima primeraka. Jeste bio jedan od najjeftinijih, ali nije baš išao za kikiriki. I tek tada su najveći laptop proizvođači (Asus, Lenovo, MSI, Acer...) krenuli da izbacuju svoje slične uređaje i u proteklih godinu dve, to je jedan od retkih segmenata koji je zabeležio rast.

Mogu Vivo, Xiaomi, Honor, Oppo... da imaju nešto bolju kameru ili bateriju, ali to nije nešto što će većini praviti vidljivu razliku, kao što je npr. apple M1 bio u odnosu na tadašnju x86 wintel ponudu. I dalje njihovi nabolji modeli nude duže trajanje baterije 4h na 2 dana i fotografije koje u 50% slučajeva možda i nisu bolje, u zavisnosti od uslova, u poređenju sa nekim Samsungom ili drugim androidima. Ali će ipak u većini slučajeva iPhone će imati i duže trajanje baterije i bolje fotografije (i dužu podršku, sigurniji sistem). A Samsung bolju podršku i upotrebljiv PC mod.

Ovih dana sam po prvi put razmatrao high-end telefon, tj. Galaxy S, za nekog od ukućana, jer ne koristi kućni PC skoro nikad, a na stolu je dock sa monitorom i periferijama za (radne) laptopove. I kako ima smisla da može isti da se poveže sa telefonom i koristi za situacije kada ipak treba veći ekran i tastatura. A pošto bi se koristio bar 6-7 godina, i cena je opravdana u tom slučaju. A ja lično, nakon iskustva sa lako rastavljivim i popravljivim telefonom, i neuspešnom popravkom jednog modela standardnog zalepljenog dizajna, nemam nameru da kupujem bilo šta što ne mogu lako sam da popravim. I opet, veća cena to opravdava ako planiram da koristim uređaj toliko dugo. Prilično sam siguran da baterija koju sam zamenio pre mesec dana za 1 minut i što me je koštalo 30€, traje duže nego na drugim 5 godina starim telefonima iz tog perioda koji su ostali sa originalnom baterijom, iako su daleko većeg kapaciteta
Motorola u edge seriji nudi fantastično rešenje, Smart connect

Nikad zadovoljan, ili je suviše lepo zahvaljujući ai ili je ubijeno.
Probaću i ja 12. da se popravim, pozdrav :)
Nije "suviše lepo" nego ubačena gotova slika mjeseca, aman. :) Ajd dogovoreno, 12.02, Moon-off. Fotoaparati i telefoni, ko šta ima.

Ali šta može da se promeni? Šta bi ti konkretno voleo da telefon može? Ok, baterija, imamo nove tehnologije, napreduju iz godine u godinu, ali i tu postoje ograničenja, pre svega fizičko ograničenje (a hoćemo istovremeno sve tanje telefone). Pritom i to nije dovoljno, evo primera iz OP teksta
Autonomija telefona (dakle kombinacija vece baterije i optimizacije), brze punjenje, napredno i nebagovito povezivanje.
Secam se kada se pre 15 godina pojavio onaj video "A day made of glass" (Corning), i sada oni spustaju telefon na stakleni sto odmah se sve prikazuje na velikom ekranu, udje u auto, na ekranu informacije itd (tada sve to futuristicki). I najjaci komentar tada: Po meni je veca fantastika to sto se sve brzo automatski poveze (bez nekih errora, okretanja loadinga u beskraj, server errora, neprepoznavanja, device offline itd.). I ako je stanje mnogo bolje nego pre 15 godina, relativno cesto se desava da mora da se pokrene radnja otpocetka, ili da se ode na "forget device" pa sve otpocetka - dakle i dan danas.
Samsung recimo ima mogucnost da se deli clipboard izmedju tableta i telefona - vise ne radi nego sto radi. Ne mozes uopste da racunas na to. Dakle, samsung potencira neki svoj ekosistem, medjutim ipak nije toliko pouzdan da moze da se kaze da je deo svakodnevnog rutinskog koriscenja telefona.
Sto se tice kamere, kamera je namerno nerfovana na Galaxy A55, tako da razumem zasto ljudi traze bar za nijansu bolju kameru na telefonima srednje klase.

Eto, to je ono sto se godinama, hronicno, provlaci i niko ga ne dira. Bar iz mogu ugla.

Slažem se, ali to je softver, a ovde se (OP) kritikuje hardver i lenjost dva najveća proizvođača da inoviraju. Mada za bateriju i punjenje jeste (i) hardver problem, tj. Samsung tu jeste lošiji od konkurencije. Ali i dalje to nije nešto što pravi značajnu razliku, npr. za ceo jedan dan. Naravno, ako poredim dva telefona koja su u svemu što mi treba ravnopravana i imaju istu cenu, kupiću onaj koji ima duže trajanje baterije, pa makar i 5%

Inače, i KDE Connect je dobra aplikacija za povezivanje i prebacivanje sa telefona na PC, ali je Android 14 praktično onemogućio deljenje clipboard sadržaja. I onda treba da se boriš protiv toga, ako hoćeš da radi. Jer Google odlučuje šta je najbolje za tebe, a svi redom to prate i ne planiraju da menjaju išta.

Motorola u edge seriji nudi fantastično rešenje, Smart connect
Ali to i dalje zahteva funkcionalan računar, ja govorim o povezivanju na monitor i periferije. Npr. Honor to nudi, ali u premium segmentu (800+ €) i to otprilike standardni desktop mod, tj. lošije od DeX-a. ReadyFor je Motorolino rešenje, ali imam utisak da odustaju od toga.

Skoro sam naleto na možda najbolji linux phone do sada. I dalje je to na granici upotrebljivosti kada je reč o osnovnim funkcijama telefona (najpopularnije aplikacije i kamera), ali ono što mi je privuklo pažnju :D
  • Support for KVM
  • Support for Docker

Mene je ova stagnacija u upotrebljivosti dovela do toga da sve manje koristim telefon. Sve češće i razgovore vodim preko računara. Npr. Huawei XT U je neverovatno tehničko dostignuće i odličan proizvod. Ali za to što nudi (telefon i tablet u jednom) je i preskup i ne uvek najpraktičnije rešenje. Da se ponovo vratim na padfone dizajn i kad bi nešto slično postojalo danas. Obično kad sam van kuće, odgovara mi manji i lakši telefon, koji staje u svaki džep (npr. S24/25 je skoro duplo lakši od XT U). Ali kod kuće ili na putu bih voleo da imam veći ekran dok ležim i čitam ili gledam gluposti. I voleo bih da mogu da uzemem tablu (samo ekran i baterija, bez SoC-a) ubacim telefon i nastavim gde sam stao. Ne želim sinhronizaciju njihovih telefona i tableta, ne treba mi 2-3 uređaja. Radije bih imao 2-3 telefona za različite potrebe i koristio ih sa monitorima, televizorima i tastaturama koje imam. A najbliže što danas imamo je NexPad, što izgleda smešno, nepraktično a nema ni svoju bateriju. Ali ako ovi mogu to da prodaju za 130$, prilično sam siguran da bi veliki proizvođači mogli da naprave pravi proizvod po sličnoj ili malo većoj ceni. A dobar telefon sa video izlazom za ne više od 500€. Ja znam da to nije veliko tržište, ali s obzirom na to kakvo je stanje, mislim da bi im koristilo da se po nečemu izdvoje.

Ready for više ne postoji. Tu je sad smart connect kao unapređena verzija ready for.
Nudi potpunu integraciju kroz računar ili delimičnu kroz monitor/TV, kao i povezivanje sa tastaturom, džojstikom, mišem.

Prilozi

• Screenshot_20250214_191520_Camera.jpg
    Screenshot_20250214_191520_Camera.jpg
    59.8 KB · Pregleda: 38
Pa bukvalno to što sam rekao.

Bukvalno nije to sto si rekao.

"AI enhancement detalja" je bukvalno generisanje detalja gdje ih nema, iz training data. Mjesec je izuzetno predvidljiv, ako imaš location data i datum/vrijeme možeš tačno da predvidiš kako izgleda mjesec sa te tačke u to vrijeme. Uz podatke iz kamere (oblačnost itd) AI izbacuje lažiranu sliku koja je sve samo ne fotografija.

Bukvalno to što sam rekao.

Meni je scene optimiyer sve vreme isključen, a nemam više ni volje da se objašnjavam.

Evo ne znam, nisam ja načeo temu po stoti put.

Nazad
Vrh Dno