Šta je novo?

Ahci ili Ide Mod?

Dmjenk

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2007
Poena
330
Sta je bolje staviti kao opciju u biosu ahci ili ide mod i koja je razlika izmedju ova dva?

Pa ako hoces da ti HDD radi u full-u onda je ahci bolje,mada ja na mom XP nisam primetio znantnu razliku u brzini...

Koji OS imas?

ahci, tako svi kazu, ja drzim ahci i doduse ne akam HDD-ove toliko da mogu da kazem koji je bolji. Naravno za Hot Swap sa HDD fijokama i docking-stationima ahci obavezno

Evo i linka za citanje link

koristim windows 7 64-bit i trenutno je stavljen ide mode znaci da prebacujem na ahci, a sto se tice linka koji mi je monk dao pronasao sam nesto za ukljucivanje achi moda na visti ovde bez formatiranja sto me dovodi do pitanja da li bi sad ja samo trebao da stavim u biosu da se koristi achi mod ili moram i da formatiram hdd?

Ako si do sada imao instaliran sistem u IDE modu moraces reinstall sistema, nece hteti da bootuje win ako samo promenis na AHCI

evo lepo sam valjda sve podesio u registry i u biosu ali kada zavrsi ucitavanje windowsa samo se restartuje
Registry slika
Bios slika

Poslednja izmena:
Cisto radi uporedjivenja performansi, ja testirao svoj SSD u AHCI i IDE modu
i razlika je 260mb/s prema 220mb/s pri citanju u korist AHCI.Toliko;)

Hm i mene je zezala ista stvar, namesti sve Start vrednosti na 0 (NULU) na sledecim mestima pa probaj...

Kod:
1. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci

2. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet001\Services\Msahci

3. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet002\Services\Msahci

Poslednja izmena:

Prilozi

• AHCI TO IDE SWITCH W7.rar
    1.1 KB · Pregleda: 384
uspeo sam da pokrenem sa ovim fajlovima koje mi je kidence postavio ali prvo sto sam primetio je mnogo duze bootovanje cak mozda 10-15sekundi duze tj. pojavi se ona animacija za windows 7 i tu tih 10sekundi hdd ladno ne radi nista tek posle krene da ucitava... sto se tice testa brzine preko everesta nema razlike

Poslednja izmena:
Cisto radi uporedjivenja performansi, ja testirao svoj SSD u AHCI i IDE modu
i razlika je 260mb/s prema 220mb/s pri citanju u korist AHCI.Toliko;)
Ovo pricas o average read-u, ne nekom burst-u... ?

Ako je tako - jako zanimljivo.

^^ Da u pitanju je average read, mereno HD Tach-om

+1

I meni se jako ulenjio na startu kad je bio na AHCI sa fabrickim drajverima za XP,update-ovao drajvere i mnogo brze se ucitavao win...

A jel treba za XP reinstall ako je bio u Ide modu ili i tu ima neka prepravka u Registriju?

Meni se u win7 poprilicno ubrzalo i samo ucitavanje win i sve ostalo ...

WD3200AAKS,bez obzira da li je IDE ili AHCI,read average mi je 74 mb/s ...

Treba malo paziti sa AHCI-em pitanje je kakvi su driveri jer inace dosta kontrolera ima ocaj drivere za AHCI, mislim da se situacija dosta popravila sa pojavom Windows 7-ce ali ipak treba pripaziti
Ja sam jedno vreme partio ispravke za Jmicron kontroler i kad sam video kojim tempom ispravljaju bubice odustao od AHCI-a za sada...
AHCI je definitivno standard postao samo je pitanje drivera koliko su ispeglani..

Ja teram i Win Xp i Win 7 na AHCI-ju.

Moguce je i na Xp-u prebaciti IDE to AHCI bez reinstalaicje sistema.
Postoje vishe metoda zavisno šta imash na ploči.

Prva metoda je da koristish 3-party kontroler sa ploče ako ga imaš, jmicron isl. u IDE ili AHCI modu nebitno ako već ima instalirane drajvere radice, da preko njega podigneš sistem dok si u medjuvremenu prebacio u BIOS-u na AHCI za na "juznom" mostu (intel, AMD,..). Namestiš drajvere za AHCI za taj kontroler, pogasiš mašinu pa vrneš hdd na njega.
Ovo pali uvek.

Drugo su ove registry metode koje pale izgleda kod vista/win 7 a za XP je malo komplikacija.
Mislim da može i da sam ja jednom probao force insall AHCI drajvera na XP-u i da je prihvatio i posle reseta i podešavanja u BIOS-u podigao sistem ali ne bih se ja stim igrao na taj način.

AHCI bolje def. IDE ide u istoriju.
Hot swap takodje radi posao. Ako nekom treba a zatreba kad tad.

Aj malo pojasni, zbrzao si mnogo :S: :p

Imam Jmicron controler na ploci, cak ima savoja 2 posebna sata porta za sata kabal. Enable-ovan mi je taj JMicron. Drajveri instalirani. E sad, mislis da prikacim boot hard na njega a pre toga da prebacim u AHCI mod? I nejasno mi ovo - Namestiš drajvere za AHCI za taj kontroler, pogasiš mašinu pa vrneš hdd na njega? Na koga sad da vrnem i gde to da "NAMESTIM" DRAJVERE? Malo pojasni?:wave:

Ps taj Micron je JMicron Raid controler!!! Da ne sluzi on samo za RAID?

Poslednja izmena:
Oba kontrolera na ploci (i onaj koji kontrolise SB samog cipseta, i JMicron) mogu da ti rade u IDE i u AHCI modu... sam biras koji ces, naravno. Ono sto je Ivica predlozio jeste da privremeno prebacis hard na JMicron, koji ti je (pretpostavka) u IDE modu... i da tako dignes Win. To normalno prolazi, nema nikakvih BSOD-ova. Kada si vec u Win-u, pokrenes instalaciju AHCI drajvera (za SB, tj. chipset), sistem sve to lepo prihvati... ti onda ugasis komp, vratis hard(ove) sa JMicron-a na "standardne" SB-ovske portove (tj. one od samog chipset-a), u biosu promenis sa IDE na AHCI - opet, za portove cipseta, naravno... i pritom, kad si vec tu, ugasis i JMicron kontroler, cisto da ne smeta ;)

Kada si vec u Win-u, pokrenes instalaciju AHCI drajvera (za SB, tj. chipset), sistem sve to lepo prihvati...

Sve mi je jasno osim ovog? Odakle da pokrenem instalaciju? Svi drajveri sa cd-a od ploce su vec instalirani...:smash:

Da da, sam je sve obavio - found new hardware...bla bla...Instalira osam sa diska, jos da ih Update-ujem...pa javljam radi li Win Xp

Izmena - USPEO. RADI SVE OK!!! Jos da testiramo ima li poboljsanja u radu...

***, izgubilo mi se ono - IZMENI POST...?

Elem, testiranje je dalo pozitivne rezultate, i to bez ikakvih programa, vec posto poznajem komp u dusu, vidno je ubrzanje kopiranja sa harda na hard, retko ispod 100MB/s ...

Ali sam primetio jednu stvar - Hard vise Drrrljaaaaa, i videh da je sada onemogucena upotreba AAM - Acustics Managnenta, pa je uvek na "vise drljaj al brzi budi" modu rada i ne moze da se utisa......?:D

Poslednja izmena od urednika:
***, izgubilo mi se ono - IZMENI POST...?
To vazi samo u prvih pola sata kada napises post... samo tada, tj. u tom periodu imas opciju da izmenis. Nema toga nakon tri sata od pisanja posta :p
Elem, testiranje je dalo pozitivne rezultate, i to bez ikakvih programa, vec posto poznajem komp u dusu, vidno je ubrzanje kopiranja sa harda na hard, retko ispod 100MB/s ...

Ali sam primetio jednu stvar - Hard vise Drrrljaaaaa, i videh da je sada onemogucena upotreba AAM - Acustics Managnenta, pa je uvek na "vise drljaj al brzi budi" modu rada i ne moze da se utisa......?:D
Moguce da to tako treba... ne znam, ja nikad i nikako da probam.

Mada, ako hard ima podrsku za NCQ, trebalo bi navodno da bude jos tisi rad, to je jedna od prednosti NCQ-a... ali dobro, mozda tvoj hard nema podrsku za isti, a i u krajnjem slucaju, nije ni bitno - tako je kako je, brzi je ali bucniji - uvek mozes da se vratis na IDE mod :)

Drugi hard iz potpisa ovaj F1 ima podrsku ali ovaj WD nema, on je sisitemski pa zato se verovatno samo on cuje kako drrrrljaaa...

A sad probao da kopiram vise podataka sa F1 na F1, u drugi folder...Brate, ne cuje se skoro da radi, moram da priblizim uvo da bih cuo blago pucketanje kad kopira...Iako je i njmu onemogucen AAM...:banana:

HOCU DA UZMEM NOVI HARD, SPINPOINT F3 OD 500GB, A OVAJ WD KOJI JE TRENUTNO SISTEMSKI DA FORMATIRAM I KORISTIM KAO BACKUP NEKIH PODATAKA.

DA LI TREBA DA VRATIM U IDE MOD PRE INSTALACIJE SVEZEG OS-a, ILI SAMO POCUPAM SVE HARDOVE, STAVIM TAJ NOVI I INSTALIRAM WINDOWS KOME CU OPET UBACITI ACHI DRIVERE, A POSLE OVE SAMO NAKACIM?

THANX!

Poslednja izmena od urednika:
evo lepo sam valjda sve podesio u registry i u biosu ali kada zavrsi ucitavanje windowsa samo se restartuje
Registry slika
Omanuo si ovde, treba staviti vrednost "0", a ne "1" tamo pod Start... verovatno ti zato nije radilo. Meni proradi iz prve, apsolutno nikakvih problema nije bilo pri prelasku sa IDE na AHCI mod.

Probaj sa nekim drugim programom da namestis AAM. Ja imam AHCI pa mogu da ukljucim AAM.

HDD pod AHCI modom je non stop aktivan u pozadini i otud to "drljanje". Da je brzi, NIJE (citaj: neznatno). Jedino se ubrzava butovanje samog sistema (i to pod uslovom da namestite u BIOSu da je boot device time 0 (sekundi) inace ima po difoltu da ceka na ler 15s do butovanja...)
Zato, AHCI koristite samo ako hocete instalirati Apple Mac OS jer bo vam uopste nije potreban (bar za sada)...
Ovov govorim iz licnog iskustva i zapazanja!

P.S. Brzine pod HDTachom su mi ~ iste i sa AHCI i sa SATA modom...

Nazad
Vrh Dno