Šta je novo?

Ahci ili Ide Mod?

Pa cemu onda sluzi NCQ ako je ubrzanje neznatno?:p
Ja danas ugradjujem novi hard i instaliram novi win pod AHCI. Onda cu lepo da istestiram kopiranje i prenos podataka sa tim novim F3 i starim F1 hardom kojiu podrzavaju NCQ. Prvo cu sa benchmark programima, a onda i lepo napravim foldere sa malim srednjim i velikim fajlovima, pa stopericu u ruke i kopiraj i belezi brzinu...

A onda vratim u IDE pa opet sve isto i da razresim misteriju ima il nema ubrzanja:zgran:

http://expertester.wordpress.com/2008/07/24/ahci-vs-ide-–-benchmark-advantage/

Ovde je zanimljivo da su velika ubrzanja primecena bas kod Samsung diskova...

Poslednja izmena:
HDD pod AHCI modom je non stop aktivan u pozadini i otud to "drljanje". Da je brzi, NIJE (citaj: neznatno). Jedino se ubrzava butovanje samog sistema (i to pod uslovom da namestite u BIOSu da je boot device time 0 (sekundi) inace ima po difoltu da ceka na ler 15s do butovanja...)
Pa, diskutabilno... ja sam se juce ceo dan zezao sa VelociRaptor-om (kontam, on ce najbolje da primeti razliku izmedju IDE i AHCI moda - ako je uopste ima), i nesto i nisam primetio razliku...
Testirao sam samo sintetikom, tj. HD Tune-om, u obicnoj i Pro verziji. I boot time, naravno.

Naime, merio sam stopericom, i od pritiska dugmeta na tastaturi (tako palim komp :p) do onog Windows loading screen-a (cisto dok prodju ona prva cekiranja i ocitavanja, inicijalizacija biosa i sve to - sto je na svakom kompu/ploci drugacije i razlicito traje) prodje nekih 26 sekundi... dok ucitavanje Windows-a u potpunosti, dok se ne pojavi pointer misa, iziskuje jos 19 sekundi (to je u sustini pravo boot vreme, tada se bas dize sam Win), tj. total dodje na 45 sekundi. Od stiskanja power dugmeta do potpunog ulaska u Windows. 45 sekundi. Win 7, 64bit... IDE mod.

Prebacivanjem na AHCI, sta sam dobio... nista. Prakticno. I dalje sam na 26 sekundi za prvi deo, i otprilike 45 sekundi za full ucitavanje (istina, jedared izmerih i "celih" 44... ali vrlo je moguce da sam, jako nestpljiv da dokazem *sebi* da je AHCI brzi, stisnuo stopericu malo ranije :)). Par puta provereno, 3-4 puta mereno, isto kao sto je bilo i za IDE mod pre toga.
P.S. Brzine pod HDTachom su mi ~ iste i sa AHCI i sa SATA modom...
Ovo je uglavnom istina... malo mi nesto vise varira min transfer u AHCI modu, ali max i, narocito, average, je isti.
Jedino sto mi je access time nesto povecan... sa 7.0 na 7.2-7.3ms (u HD Tach-u), odnosno sa 7.2 na 7.5ms (u HD Tune-u Pro, accurate testing). Sto mi se pak ni malo ne dopada, poenta ovog Raptor-a je upravo u tom vremenu pristupa.
Ovo pak moram jos malo da istrazim, vraticu ponovo u IDE mod, pa bas da vidim hoce li i access time da se vrati na one nize vrednosti... tj. kako je i bilo.
E da, i (apsolutno nebitni) burst je skocio za nekih 10-ak MB/s... sa ~220 na ~230MB/s. To je otprilike jedini benefit AHCI-ja koji ja dosad videh na mom Raptor-u.

P.S. I da, AAM je moguce menjati, i dalje... bar u HD Tune-u Pro, opcija nije zasivljena.

@CAR:

- Tako je, kako je. Ja, generalno, nisam primetio nikakvo ubrzanje niti poboljšanje.
AHCI držim uključen jedino zbog Leoparda i Snow Leoparda...

Ja takodje... kakvo poboljsanje, cak i pogorsanje! :p

Ja bih ga recimo drzao zbog hot-swap mogucnosti, kao i zbog NCQ-a, to je ono sto IDE mod ne podrzava... ali, hot-swap ne konzumiram, pa ono...

Drugo su ove registry metode koje pale izgleda kod vista/win 7 a za XP je malo komplikacija.
Mislim da može i da sam ja jednom probao force insall AHCI drajvera na XP-u i da je prihvatio i posle reseta i podešavanja u BIOS-u podigao sistem ali ne bih se ja stim igrao na taj način.

na xp-u to radi bez greske, probao sam na vise razlicitih intelovih southbridgea ich7, 8, 9

ali mi je zato win 7 kolabirao kad sam pokusao, verovatno zahvaljujuci nedovoljnom iskustvu.

Benchmark Performance SSD Testing: AHCI vs IDE

http://www.pcper.com/article.php?aid=901

Ali obratite pažnju na dopunu testa.
Fantastican link, Hajzl - svaka cast! :wave:
I meni je ovo palo na pamet, mozda je HD Tune limitiran na neki nacin (pored toga sto je samo jos jedan sinteticki test :)), a ja nisam probao nista drugo sem njega (i stopovanja vremena dizanja sistema), cak ni HD Tach - gde pak tek ne verujem da bih video ikakve razlike, imajuci u vidu prethodna iskustva sa ovim programom, koji pak ni ne razlikuje nivoe fragmentacije na hardovima :D

U svakom slucaju, odlican text (primecuje se "blaga" ogorcenost prema benchmarkreviews-u i njihovom testu, tj. testeru... sarkazam samo provejava :); doduse, i onaj njihov sto je radio test, Olin Coles, je neki prilicno arogantan lik, sto se moze videti i iz njegovih odgovora u komentarima ispod onog prvog - loseg - testa... a sto je pak autor teksta na pcper-u znao cak i direktno da kvotuje u par navrata ;)), otkrio je neke stvari koje se nisu znale, cak i zasto treba insistirati na AHCI-ju iako se IDE cini bar prividno brzi (makar u sintetici - bas kao u mom slucaju), kao i da *pre svega* treba koristiti prave aplikacije za test.
A ja cu vec danas da provrtim Raptor-a kroz ATTO Disk Benchmark (CrystalDiskMark i IOMeter ovoga puta preskacem, mrzi me da se mlatim sa tim, dosta mi i ovaj jedan :d), najpre u AHCI modu, pa cu posle da ga vrnem u IDE... bas da vidimo sta ce da kaze ;)
Naime, ipak je ono bio test sa SSD drajvovima, videcemo sta ce klasican hard da kaze na konto ove price ;)

2 nenadh3:
Ne znam o kakvom iskustvu/neiskustvu pricas, zaista... i ja takodje bio "neiskusan", pa samo promenio jednu vrednost u registry-u, restartovao komp, usao u bios i namestio AHCI mod, potom digao Win, instalirali se AHCI drajveri... potom jos jedan restart i hard je bio spreman za rad. Bez i najmanje zvrcke. Cak nisam hteo da prebacujem disk na JMicron kontroler, pa da pokrecem instalaciju AHCI drajvera, kako je ivica navodio u svom postu... bas sam hteo da probam ovako, "na zivo" - da vidim hoce li nesto poci po zlu, i da li ce da prodje iz prve... i sve je proslo savrseno.
Sve to na Win 7, u 64bit-noj verziji.

jel to znaci ako nije ukljucen ahci da ne mogu da koristim esata hotplug (kao usb)?

ima neko uputstvo da se ukljuci i bez reinstalacije xp-a ali mi nije jasno koji od ovih:
ICH8R, ICH9R, ICH10R treba izaberati za plocu sa P55 cipsetom (UD3R)?

ich 10. Moj chipset je P45 a juznjak ich10, pa ne moze na novijem severnom da bude stariji juznjak.:)

P.S. I da, AAM je moguce menjati, i dalje... bar u HD Tune-u Pro, opcija nije zasivljena.

Da li si probao da promeniš vrednost? HD Tune Pro 4.01, uključen AHCI, Win 7 64, zasivljeno na oba diska... Možda treba negde nešto omogućiti, promeniti? Ni tempereturu diskova mi ne prijavljuje, dok Everest najnormalnije očitava temperature.

Prilozi

• AAM.jpg
    AAM.jpg
    70 KB · Pregleda: 97
@car
prosle nedelje sam probao taj registry fix, pa promena u biosu, i posle toga win 7 nije mogao da se podigne nego udje u neki recovery mod i to je to.

@car
prosle nedelje sam probao taj registry fix, pa promena u biosu, i posle toga win 7 nije mogao da se podigne nego udje u neki recovery mod i to je to.

Nisi odradio dobar fix ili nesto u vezi toga nije dobro odradjeno. Kod mene je proslo iz 1ve bez problema...

HDD pod AHCI modom je non stop aktivan u pozadini i otud to "drljanje". ...)
Zato, AHCI koristite samo ako hocete instalirati Apple Mac OS jer bo vam uopste nije potreban (bar za sada)...

Da li ovo znači da bi recimo na laptopu ovu opciju trebalo izbegavati?

Evo izdvojenog dela TXT fajla za enejblovanje AHCIja pod VISTOM ili WIN7 (ne znam za XP): Pogledajte prilog AHCI ENABLING.txt ili Screen shot 2010-04-25 at 04.18.02.png. Probano mali milion puta i isto toliko je radilo bez greske. Nakon uspesnoe odradjenog prebacivanja potrebno je u DeviceMannageru ukloniti ATA ostatke uredjaja i navesti genericki drajver za AHCI na rucni apdejt fajla koji ste skinuli za Vasu plocu...

Da li si probao da promeniš vrednost? HD Tune Pro 4.01, uključen AHCI, Win 7 64, zasivljeno na oba diska... Možda treba negde nešto omogućiti, promeniti? Ni tempereturu diskova mi ne prijavljuje, dok Everest najnormalnije očitava temperature.
Nisam probao... ali nije zasivljeno, moze da se bira, pa verujem da radi :)
Isto tako, ocitava i temperature normalno. Jednostavno, sve je kako je i bilo pre, sa IDE modom :)

2 nenadh3:
Ne znam, stvarno mi nije jasno... i meni je, kao i neogeu, proslo iz prve. Bez ikakve greske.
Cak sam ja pravio i backup registry-a, cisto da imam, ako nesto podje po zlu... ali nista, sve je bilo savrseno, samo promenio na "0" tamo gde je trebalo i izabrao AHCI u biosu.

E da - i nista vise apsolutno nisam radio... niti brisao uredjaje, niti trazio noviji AHCI drajver, samo pustio da se instalira ovaj genericki MS-ov.

Poslednja izmena:
Na netbooku sam morao da iskljucim AHCI zbog vec nekih razloga, i desilo se to da se temperatura sistema neverovatno povecala :). Ne znam tacno cega, procesor nije, jer je on u normali ali je sve bas vrelo :). Evo sada sam ga ukljucio AHCI ponovo i ladan je ko zmija...

Nema logike... ali ama bas nikakve...

Znam da nema.

Kada ulazim u Ubuntu moram da vratim na Compatibility, jer iz nekog razloga vise ne radi sa AHCI. Kada posle toga predjem u windows a zaboravim da vratim AHCI, primetno je topliji. Nije da topi plastiku, ali se oseti :).

Jedino objasnjenje: gremlini :D

probao sam ovaj registry fix za msahci i on radi bez problema.
cak instalacija ide vrlo glatko, i za razliku od xp-a ne trazi reaktivaciju win-a.

moj problem je izgleda nastao jer sam ja pokusavao sa intelovim

Da ne otvaram novu temu... Instalirao sam windows 7 u IDE modu, hteo sam da prebacim u ACHI mod i pritom isprobao sve nacine koju su ovde pomenuti, ali sistem nece nikako da se podigne. Da li neko mozda zna jos neko resenje? Ne bi bas da obaram ceo sistem zbog toga... Konfiguracija je iz potpisa.

Meni je sada HDD u IDE, juče sam u BIOS-u stavio AHCI ali win nije htio da se digne pa sam kasnije vidio da se prvo mora čačkati u registry-ju, ali me zanima ako to podesim tamo i kasnije u BIOS-u namjestim AHCI ako kasnije budem htio da se vratim u IDE da li je dovoljno samo u BIOS-u vratiti IDE ili opet moram vratiti staru vrijednost i u registry-ju?

Da li se u BIOS-u može podesiti da je jedan HDD u IDE a drugi u AHCI ili to IDE/AHCI podešavanje koje se tamo podesi važi za sve SATA hard diskove?

Znači sve što treba je promijeniti samo tu jednu vrijednost u HKEY_LOCAL_MACHINE-System-CurrentControlSet-Services-Msahci i vrijednost za "Start" promijeniti u 0 (kod mene je sada 3)?

Koliki je dobitak, isplati li se? Vidim da ste na početku teme pisali da nema neke razlike a onda da možda i ima jer neki testovi nisu bili dobri.

Meni je sada HDD u IDE, juče sam u BIOS-u stavio AHCI ali win nije htio da se digne pa sam kasnije vidio da se prvo mora čačkati u registry-ju, ali me zanima ako to podesim tamo i kasnije u BIOS-u namjestim AHCI ako kasnije budem htio da se vratim u IDE da li je dovoljno samo u BIOS-u vratiti IDE ili opet moram vratiti staru vrijednost i u registry-ju?
Opet mora da se menja. Ne znam za redžistri hakove, ja samo promenim drajver.

Da li se u BIOS-u može podesiti da je jedan HDD u IDE a drugi u AHCI ili to IDE/AHCI podešavanje koje se tamo podesi važi za sve SATA hard diskove?
AHCI i IDE se odnose na režim rada SATA kontrolera, pa samim tim i na njegov drajver. Znači, podešavanje je vezano za kontroler a ne za pojedinačan disk.

Znači sve što treba je promijeniti samo tu jednu vrijednost u HKEY_LOCAL_MACHINE-System-CurrentControlSet-Services-Msahci i vrijednost za "Start" promijeniti u 0 (kod mene je sada 3)?
Ja koristim samo ploče sa Intel ICHxR južnim mostom tako da menjam samo drajver i podešavanje u BIOS-u. Nikada nisam koristio te hakove.

Koliki je dobitak, isplati li se? Vidim da ste na početku teme pisali da nema neke razlike a onda da možda i ima jer neki testovi nisu bili dobri.
Sa običnim HDD-om u svakodnevnom radu razliku nećeš primetiti. Neke zahtevnije primene mogu dosta profitirati od NCQ-a.

Na kakav drajver misliš? Ja imam ICH10R i instalirao sam drajvere koji su došli sa pločom.

Kod uputstva za prebacivanja u AHCI u registry obično sam vidio da samo treba promijeniti

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci (staviti 0 u Start)

ali sam negdje vidio da isto treba uraditi i u

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\IastorV

A negdje čak i u nekoj trećoj lokaciji, ne sjećam se sada kojoj ali kod nje mi već stoji 0.

Na Microsoft sajtu stoji da izmjenu treba napraviti u Msahci i IastorV (na obe lokacije mi sada stoji 3). Da li je to onda tačno, da promjneim i u Msahci i u IastorV?

Ako tako stoji na MS sajtu... ja bih najpre njima verovao. :)

Inače, vrednosti ključeva u redžistriju samo omogućuju da se inicijalizuje odgovarajući (AHCI) drajver, bez koga nikakve izmene u OS-u ne vrede.

Nazad
Vrh Dno