Šta je novo?

Adsl

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

IPAQ

Slavan
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
319
Danas je stigla odluka o cenama u biznis direkciju.
Dakle od danas se prave Ugovori za provajdere.

Sezam je prvi trazio i uzimaju 100 portova.

Cene su papreno skupe.

Koje su cene za provajdere? Ako nije problem, navedi sta sve mora provajder da plati i obaveze koje mora da ispuni.
Poz!

Ako provajder zakupljuje preko 1000 portova
3050 din 768k
2200 din 512k
1500 din 256k
+ 25.000 dinara prolaz od provajdera do YUPAKA
+ 20 % poreza kad provajder plati Telekomu
+ 20 % poreza kad korisnik plati provajderu.

Eto to su prave i zvanicne cene.

Racunajte da ce biti cene vece za one koji kupe manje kolicine na SMIN-u.

Da bi ste dobili koliko ce korisnika da kosta uracunajte sve ovo +
- zarada provajdera 10-50%
- podrska (cena podrske)
- Internet kapacitet

ja ne znam ne koristim wireless ali mi se cini jeftiniji od ovoga.

Poslednja izmena:
Cek sad. Jeste wireless npr. jeftiniji jer korisnik ne placa 25000din ali ne razumum sta je ovo sa malim protocima. Hocu da kazem, sta ce nekom provajderu 256-768k ? Koliko kosta npr. 2mbit? Koliko 5mbit? Bese 8mbit max download a 1mbit max upload...

Poslednja izmena:
I zashto se dva puta placa porez ? :)

npetar je napisao(la):
Cek sad. Jeste wireless npr. jeftiniji jer korisnik ne placa 25000din ali ne razumum sta je ovo sa malim protocima. Hocu da kazem, sta ce nekom provajderu 256-768k ? Koliko kosta npr. 2mbit? Koliko 5mbit? Bese 8mbit max download a 1mbit max upload...

Pazi ADSL je zamisljen tako da korisnicima preko provajdera 'jeftino' ponudi sledece brzine

64 kbit upload i 256 kbit download
128 kbit upload i 512 kbit download
256 kbit upload i 768 kbit download

i vise od toga nema. a nema ni nesto srednje ni manje ...

driver je napisao(la):
I zashto se dva puta placa porez ? :)

ovo pitanje je pre za Dinkica :)

Zato sto je takva porezna politika ... Jednostavno ti kupis od Telekoma nesto za 1000 dinara i oni ti ispostave racun 1000 dinara + 20% poreza (posto ide preko racuna iskljucivo).

Ti ispostavis racun korisniku evo kosta te 1200 dinara + 20% poreza

i to je to :)

Nemojte o PP, svakako ADSL ionako nece krenuti ove godine, a od 01.01.2005. krece i PDV a onda ce svako da plati na razliku.

Pa kad krene PDV, npr Verat ce kupiti od Telekoma i platiti odmah porez, tako da ne kapiram zashto bi prema korisnicima naplatili josh jedan, kada je vec placen...PDV zbog toga i postoji :)

IPAQ je napisao(la):
Pazi ADSL je zamisljen tako da korisnicima preko provajdera 'jeftino' ponudi sledece brzine

64 kbit upload i 256 kbit download
128 kbit upload i 512 kbit download
256 kbit upload i 768 kbit download

i vise od toga nema. a nema ni nesto srednje ni manje ...

Khm khm zar nije DL speed pa to podeljeno sa 4=UL speed !!
Sve u svemu za onih 768k cena ce izaci oko 5k dinara i uzmes net lepo od telekoma i samo jednom palcas porez, sto uzimati kod sezama ili bilo kog drugog kad su indijanci
pozdrav

Poslednja izmena:
IPAQ je napisao(la):

Zato sto je takva porezna politika ... Jednostavno ti kupis od Telekoma nesto za 1000 dinara i oni ti ispostave racun 1000 dinara + 20% poreza (posto ide preko racuna iskljucivo).

E jesi pacer...

IPAQ je napisao(la):

Porez se placa samo na dodatu vrednost a ne na dio koji je vec neko predhodno platio

hm...razmislite malo pa cete videti da nije tako.

Inace kad bude PDV tada ce biti drugacije (naravno). ali sada se fakticki placa dva puta. PRICAM O POREZU NA PROMET.

ali sve jedno je skupo.

što su povoljne cene, pa taj adsl ima "d` ide k`o alva"
a o masovnosti da ne pričam, beotel će uzeti 50, a bitsyu 15 priključaka.
sabiranjem dolazimo do magične cifre od 165 priključaka za adsl u 2 milionskom gradu 2004. godine

p.s. ja sarkastičan, ma neeeeeeeeeeeeeeeee

ne znam, nisam pametan... a mecka? ja koliko kod racunao opet se za kako-tako ozbiljniju primenu vise isplati HDSL, pa jos ako i on bude jeftiniji za 25-30% onda stvarno nema nikakvog smisla da se za par-hiljada neko maltretira. Naravno za kucnog korisnika i jedna hiljada je bitna stavka u budgetu. Nista ja u ovu novotariju ne verujem, i tu ce da bude opasno ucenjivanje na broj portova (gde ce Telekom da gura najvecu zaradu), a kako protok nije garantovan, skeptik sam i u pogledu samog kvaliteta.

IPAQ je napisao(la):
Ako provajder zakupljuje preko 1000 portova
3050 din 768k
2200 din 512k
1500 din 256k
+ 25.000 dinara prolaz od provajdera do YUPAKA
+ 20 % poreza kad provajder plati Telekomu
+ 20 % poreza kad korisnik plati provajderu.

Eto to su prave i zvanicne cene.

Racunajte da ce biti cene vece za one koji kupe manje kolicine na SMIN-u.

Da bi ste dobili koliko ce korisnika da kosta uracunajte sve ovo +
- zarada provajdera 10-50%
- podrska (cena podrske)
- Internet kapacitet

ja ne znam ne koristim wireless ali mi se cini jeftiniji od ovoga.

Ja ne kapiram bas... ova cena od 1500 din za 256k je za koga? provajdera ili korisnika tj. nas? Kakvih bre 25.000 din prolaz??? Ko se ovde sali? :)
2x porez?! :bottle:

Sto volim ove "strucne" rasprave na temu poreske pilitike! :d

Telekom fakturise provajderu 1.000din+18%=1.180din
Provajder marzira (npr 300din) i fakturise dalje 1.480+18%(266,40) tj 1.746,40din. Provajder prenese drzavi 266,40din.
E sad. da ne bi neko pitao gde je tu zarada provajdera prica ima dalji tok (bas me mrzi da kucam!). U nastavku drzava, posle 45 dana (ili tako nesto), vraca provajderu vise placeni porez tj 266,40-(18% od 300din zarade)=212,40. :eyebrows:

...Djura, svet mode! ------------ ako niste znali do danas ove tri tackice znace 'Sio mi ga'!! :)

cyberdude je napisao(la):
... dolazimo do magične cifre od 165 priključaka za adsl u 2 milionskom gradu 2004. godine

2005 mozda :-devil-:

Aponen je napisao(la):
Sto volim ove "strucne" rasprave na temu poreske pilitike! :d

Telekom fakturise provajderu 1.000din+18%=1.180din
Provajder marzira (npr 300din) i fakturise dalje 1.480+18%(266,40) tj 1.746,40din. Provajder prenese drzavi 266,40din.
E sad. da ne bi neko pitao gde je tu zarada provajdera prica ima dalji tok (bas me mrzi da kucam!). U nastavku drzava, posle 45 dana (ili tako nesto), vraca provajderu vise placeni porez tj 266,40-(18% od 300din zarade)=212,40. :eyebrows:

...Djura, svet mode! ------------ ako niste znali do danas ove tri tackice znace 'Sio mi ga'!! :)
To je sve kako si ti napisao, ali je bilo reci o PP, znaci kako se obracunava do nove godine !

Jel vi shvatate koliko je ova ponuda nepovoljna i po same firme (kamoli nas obicne korisnike kojima je to namenjeno). Jednostavno, adsl nije usluga koja se nudi firmama, za njih postoje druge usluge, ovo je kao kad bi nekoj gradjevinskoj firmi prodao stojadine da prevoze gradjevinski materijal, a po ceni pravih kamiona.

Lopovluk je nevidjeni, za mene je taj telekom jedan od glavnih uzrocnika zasto zelim da napustim ovu zemlju i mozda nikada da se ne vratim, ali sta da se radi. Jos sam ovde, nemam bolju alternativu, nadam se da cu moci da uzmem bar taj 256 (iako sam se nadao da cu za manje para proci sa brzom vezom) i cekati... i nadati se da ce i to raditi kako treba...

IPAQ jel mozes da napravis grubu kalkulaciju koliko ce kostati recimo 256K krajnjeg korisnika?

Po mojoj najgrubljoj proceni ispada oko 3500-4000dinara

pa zavisi od provajdera u mngoo cemu.

Mislim da provajderi uopste nece nuditi flat tarife .. vec ce to biti 2900 dinara ali za 250 Mb prenetih podataka ili tako neka fora. Upravo zbog toga sto je telekom uveo takvu tarifnu politiku 25.000 dinara za 1 Mbit/s.

Ja ne verujem ni u sta dok ne vidim crno na belo ponudu...

Pa bilo je reci jos pre nekoliko meseci da ce 256k ADSL biti za krajnjeg korisnika vise nog sto SBB naplacuje (3000din u ovom trenutku) BEZ poreza. Kad se tome doda najavljenih 10000 din instalacije i neupotrebljiv uplink (za ozbiljnu upotrebu, ne pricam o skidanju filmova do besvesti) - buducnost ADSL-a i nas sa sve Telekomom je standardno svetla ;)

Meni je firma na PTT kablu (na zalost samo Tosin Bunar) i stvar funckionise BESPREKORNO. 256/200 Flat link kosta 2000 din mesecno, ubedljivo najbolja cena koji moze da se u ovom trenutku da se priusti.

IPAQ je napisao(la):

Mislim da provajderi uopste nece nuditi flat tarife .. vec ce to biti 2900 dinara ali za 250 Mb prenetih podataka ili tako neka fora. Upravo zbog toga sto je telekom uveo takvu tarifnu politiku 25.000 dinara za 1 Mbit/s.

To je protok od 1Mbit/s, a ne ograncinje za transfer po megabajtu...
Koliko sam ja sakpirao ono sto si ti napisao...
Provajder placa 25000din otvaranje linka od 1Mbit ka telekomu. Ako provajder plati 15 tih linkova, on dobija 15Mbit link do telekoma za ADSL, a to dodje na cifru od 60 korisnika koji imaju pristup preko 256kb paketa...

IPAQ je napisao(la):

Zta znaci tih 25000dinara za 1Mbit/s?!?!Provajderi vec imaju svoje linkove zar ne?Ili si to mislio na kolicinu prenetih podataka?!?!

BTW ja bih voleo da u prvom periodu budu i ograniceni i FLAT paketi,naravno da ovi prvi budu bar 50% jeftiniji i da imaju neko normalno ogranicenje tipa 2-3GB

25.000 dinara se odnosi samo na IZNALMLJENI VOD izmedju TELEKOMA i PROVAJDERA dakle od ADSLa do PROVAJDERA Internet provajder treba da obezbedi posebno. Zato ce svi da idu na protok. (svi ukljucujuci i velike provajdere kao sto su Eunet, Verat, Yubc, Sezam).

A o ostalima i da negovorim.

nemanjas je napisao(la):
...Meni je firma na PTT kablu (na zalost samo Tosin Bunar) i stvar funckionise BESPREKORNO. 256/200 Flat link kosta 2000 din mesecno, ubedljivo najbolja cena koji moze da se u ovom trenutku da se priusti.
da, ubedljivo najbolja ponuda u drzavi bez premca, sto se tice i kabla i DSL-ova i svega...imas srece sto se "pogodila" lokacija, ja sam pokusavao u Nisu nesto, ali bez sansi, slovima i brojkama NIJEDNOG business korisnika nemaju i totalno su nezainteresovani za bilo sta!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno