Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

RaveN_ je napisao(la):
dobio sam mail od sezama :

Da li da uzmem ili ne ?

Uzmi naravno, bas te briga , da dobijes adsl i za 2 meseca pa opet, ustedeces 3000 din i to ti je vec dovoljno za jos jednu mesecnu pretplatu + ostane ti da odes na p!vo :bottle: :d

Beotel je "zakacio" "faq" na svoj sajt....'ladno su uradili copy/paste mog posta postavljenog pre vise od mesec dana i odgovorili na pitanja!

Zar nisu mogli to bar malo da preformulisu, da izgleda kao pravi faq, a ne caskanje po forumu?!?
http://www.beotel.net/faq.php?tema=adsl

Inace, produzili su "promotivni" period do kraja februara...

operic je napisao(la):
polako bre ljudi, gde zurite, 10 godina ste bili na dialupu i sada ako za 10 dana ne dobijete adsl, idete po pare... mislim...

zvao sam danas beotel (jer sam i ja uplatio pre dve nedelje i u petak su mi ozicili tel) i rekli su mi da ce da posalju tehnicare cim ovi iz telekoma isprogramiraju sta treba...

Pa bas zato sto smo 10 godina bili na dial up i 10 sati je mnogo. Uostalom kako posluju nase firme nije ni cudo da smo nesigurni da im ostavljamo pare po par nedelja unapred a oni nam govore - izvinte nije do nas.

Skot je napisao(la):
Pa bas zato sto smo 10 godina bili na dial up i 10 sati je mnogo. Uostalom kako posluju nase firme nije ni cudo da smo nesigurni da im ostavljamo pare po par nedelja unapred a oni nam govore - izvinte nije do nas.
Upavo tako...
A ja povrh svega imam i tu nesrecu, da nisam dobio odgovor ni na jedan od dva maila koji sam poslao sa pitanjem : "Kad ce???" :D :mad: :smash:

@ Raven

i ja sam dobio isti mejl,
ko je pratio, rekli su mi jos pre dve nedelje u telekomu da nemam tehnickih mogucnosti (centrala jeste digitalna ali nije fabricki predvidjeno da se moze prosiriti za ADSL) a Sezam je tada rekao da imam, da bi sada poslali mejl plati pa cekaj.Garant su znali i pre dve nedelje da nema tehnickih mogucnosti ali ipak su rekli da ima.
Prema informacijama iz Telekoma ADSL se nece uvoditi ove godine na mojoj centrali, a Sezamu odma da platim.

Izgleda da i u Sezamu i u Telekomu vise neznaju kako ce se stvari odvijati.

Poslednja izmena:
i moja centrala je nova, shtavishe stara je mesec dana :p

Najnovije info sa Beotela:

http://www.beotel.yu/pop_vest.php?id=44

Zbog velikog interesovanja, ADSL promo period se produžava do kraja februara!

Svi korisnici koji se do 28. februara 2005. godine prijave za ADSL putem obrasca, koji se nalazi na našoj stranici, dobijaju besplatnu uspostavu servisa.
Korisnici koji trenutno nemaju tehničke mogućnosti za uvođenje ADSL-a, prijavom u sistem zadržavaju pravo iskorišćenja gratis setupa po uspostavljanju tehničkih mogućnosti.

Evo vam vesti iz prve ruke, meni je danas oko 19h bio covek iz Sezama da mi donese opremu i ADSL mi je pusten. Uzeo sam 256/64 flat paket koji kosta 2,199 din. To je cena sa porezom. Sezam je imao promotivni period u kome je setup bio besplatan, ja sam to iskoristio. Ko nije, placa 3,000 din na ime setup-a.

Kad se prijavite, podnosi se zahtev Telekomu da se proveri postoje li tehnicki uslovi za uvodjenje ADSL-a na broj telefona koji ste prijavili. U mom slucaju zahtev je podnet 14.1. ove godine, a Telekom je 21.1. odgovorio da nema prepreka i da ADSL moze da se uvede i otpoceo realizaciju. Tada su mene pozvali i rekli mi da dodjem da uplatim paket (u vasem slucaju tu bi verovatno isao i setup koji sam dobio besplatno zbog promotivnog perioda). Potpisao sam ugovor i platio 25.1. i evo vec 31.1. internet je zauvek moj :d

Ima jos detalja, ADSL port u centrali vam se ukida ukoliko hocete da raskinete ugovor sa ISP-om. Dakle, pri svakoj promeni ISP-a placa se ponovo setup jer portove prodaju Internet provider-i, a ne Telekom. Takodje, trosili ne trosili, jedan paket traje mesec dana (kalendarski) i posle toga morate platiti sledeci inace gubite uslugu. Znaci placate i kad ne koristite (na primer odete na odmor).

Instalacija je relativno jednostavna. Dobijate splitter koji ima tri "bubice". U jednu ide linija, u drugu modem, a u trecu telefon(i).

Postoje dve varijante modema, USB (za home pakete) i Ethernet (za business pakete). Kod nekih provider-a je moguce dobiti Ethernet modem na koriscenje (uz jednokratnu doplatu) i uz "manje" pakete. Prednost Ethernet modema je da je hardverski i da najcesce ima ugradjen firewall. Takodje mrezna karta sa kojom ga povezujete najcesce radi hardverski (TCP/IP checksum offloading, itd osim ako nije Realtek) dok USB u neznatnoj meri opterecuje procesor, sto moze biti od znacaja ljudima koji imaju slabe masine ili koji zele da koriste linux -- Ethernet je malcice laksi za konfigurisanje od USB-a mada je i USB moguce namestiti pod linux-om.

Sto se tice saobracaja, sve radi ukljucujuci i p2p. Maksimalni download sa web-a koji sam do sada video je ~28 KB/sec od teoretskog maksimuma koji iznosi 32 KB/sec. To je i ocekivano jer sam ADSL oduzima oko 10-20% od bandwidth-a na protocol overhead.

Jos jedna stvar, Verat tvrdi da niko nece moci da garantuje protok zato sto sve ide preko Telekoma. Meni su u Sezamu rekli da oni imaju i vise nego dovoljno kapaciteta i link koji se moze lako prosiriti tako da garantuju da eventualni zastoji nece poticati od uskog grla na njihovoj mrezi.

E da, Veratove niske cene izgledaju povoljne ali je start skuplji jer morate kupiti svoj splitter i modem.

Toliko od mene, a vi navalite posto je zaista pocelo.

U lucky bastard...

Ja sam prijavu poslao u septembru, ugovor potpisao 17. Januara i josh nista...

A ti, potpisao posle mene i za 6 dana dobio net...

I kako sad to?:))

audiofreak je napisao(la):
Evo vam vesti iz prve ruke, meni je danas oko 19h bio covek iz Sezama da mi donese opremu i ADSL mi je pusten. Uzeo sam 256/64 flat paket koji kosta 2,199 din. To je cena sa porezom. Sezam je imao promotivni period u kome je setup bio besplatan, ja sam to iskoristio. Ko nije, placa 3,000 din na ime setup-a.

Kad se prijavite, podnosi se zahtev Telekomu da se proveri postoje li tehnicki uslovi za uvodjenje ADSL-a na broj telefona koji ste prijavili. U mom slucaju zahtev je podnet 14.1. ove godine, a Telekom je 21.1. odgovorio da nema prepreka i da ADSL moze da se uvede i otpoceo realizaciju. Tada su mene pozvali i rekli mi da dodjem da uplatim paket (u vasem slucaju tu bi verovatno isao i setup koji sam dobio besplatno zbog promotivnog perioda). Potpisao sam ugovor i platio 25.1. i evo vec 31.1. internet je zauvek moj :d

Ima jos detalja, ADSL port u centrali vam se ukida ukoliko hocete da raskinete ugovor sa ISP-om. Dakle, pri svakoj promeni ISP-a placa se ponovo setup jer portove prodaju Internet provider-i, a ne Telekom. Takodje, trosili ne trosili, jedan paket traje mesec dana (kalendarski) i posle toga morate platiti sledeci inace gubite uslugu. Znaci placate i kad ne koristite (na primer odete na odmor).

Instalacija je relativno jednostavna. Dobijate splitter koji ima tri "bubice". U jednu ide linija, u drugu modem, a u trecu telefon(i).

Postoje dve varijante modema, USB (za home pakete) i Ethernet (za business pakete). Kod nekih provider-a je moguce dobiti Ethernet modem na koriscenje (uz jednokratnu doplatu) i uz "manje" pakete. Prednost Ethernet modema je da je hardverski i da najcesce ima ugradjen firewall. Takodje mrezna karta sa kojom ga povezujete najcesce radi hardverski (TCP/IP checksum offloading, itd osim ako nije Realtek) dok USB u neznatnoj meri opterecuje procesor, sto moze biti od znacaja ljudima koji imaju slabe masine ili koji zele da koriste linux -- Ethernet je malcice laksi za konfigurisanje od USB-a mada je i USB moguce namestiti pod linux-om.

Sto se tice saobracaja, sve radi ukljucujuci i p2p. Maksimalni download sa web-a koji sam do sada video je ~28 KB/sec od teoretskog maksimuma koji iznosi 32 KB/sec. To je i ocekivano jer sam ADSL oduzima oko 10-20% od bandwidth-a na protocol overhead.

Jos jedna stvar, Verat tvrdi da niko nece moci da garantuje protok zato sto sve ide preko Telekoma. Meni su u Sezamu rekli da oni imaju i vise nego dovoljno kapaciteta i link koji se moze lako prosiriti tako da garantuju da eventualni zastoji nece poticati od uskog grla na njihovoj mrezi.

E da, Veratove niske cene izgledaju povoljne ali je start skuplji jer morate kupiti svoj splitter i modem.

Toliko od mene, a vi navalite posto je zaista pocelo.

na kojoj si centrali?
mene, na vozdovcu, od petka *****avaju i nikako da proradi,te sredicemo, te probaj sad, te evo javili su nam da je sad sve u redu...vise mi je pun qrac sezama :mad:

Heinz je napisao(la):
Najnovije info sa Beotela:

http://www.beotel.yu/pop_vest.php?id=44
Zbog velikog interesovanja, ADSL promo period se produžava do kraja februara! Svi korisnici koji se do 28. februara 2005. godine prijave za ADSL putem obrasca, koji se nalazi na našoj stranici, dobijaju besplatnu uspostavu servisa.
QUOTE]
Ovo je svakako LEPA vest, jer znaci da svi mi u manjim gradovima koji smo se prijavili tokom januara, kada ADSL stigne u nase gradove, dobijamo Setup besplatno!!! YIPI! Ovo mi je takodje rekao i SEZAM! :banana:
ADSL RULES! :guitar:

taba je napisao(la):
U lucky bastard...

Ja sam prijavu poslao u septembru, ugovor potpisao 17. Januara i josh nista...

A ti, potpisao posle mene i za 6 dana dobio net...

I kako sad to?:))

Xexe, bice da imam srece.
Ja sam se prijavio prvi dan kad je pocela anketa.
Zavisi mozda i od centrale, ja sam na Alcatel-u (344-xxxx).
A mozda devojke sa Sezama nisu mogle da odole mom sarmu :D

Za sve nestrpljive preporucujem stivo da se upoznaju sa tehnologijom koja stoji iza ADSL pristupa Internetu. Ne budite nervozni, pokazite malo vise strpljenja, nije to bas ni tako jednostavna stvar kao sto izgleda, a januar bas nije najradniji mesec u Srbiji.

@gavra:
Procitaj ovo na sta sam dao link. Sezam ne pusta net dok Telekom ne pusti ADSL signal. Pod uslovom da je kod njih sve kako treba (signal pusten = ADSL LED na modemu kod tebe svetli), proveri svoju instalaciju. Najidealnije je da splitter bude na mestu gde linija ulazi u stan. Proveri kontakte, plavo-bele parice uzasno lako oksidisu pogotovo u starim zgradama. U slucaju loseg kontakta, odseci i izblankiraj zicu ponovo, mozda ces morati cak i da je ostruzes nozicem ako je oksidisala, a najbolje bi bilo presvuci je kalajem. To vazi za paricu na regleti u ormaricu u zgradi i za tvoj kraj u uticnici u stanu. Probaj da udaljis sve potencijale izvore RF smetnji (motore, transformatore, predajnike, vodove sa jakom strujom, itd). I naravno, otkaci sve druge uredjaje sa linije (telefon, fax, itd) privremeno -- mozda neki od njih ipak smeta.

@gavra:
Procitaj ovo na sta sam dao link. Sezam ne pusta net dok Telekom ne pusti ADSL signal. Pod uslovom da je kod njih sve kako treba (signal pusten = ADSL LED na modemu kod tebe svetli), proveri svoju instalaciju. Najidealnije je da splitter bude na mestu gde linija ulazi u stan. Proveri kontakte, plavo-bele parice uzasno lako oksidisu pogotovo u starim zgradama. U slucaju loseg kontakta, odseci i izblankiraj zicu ponovo, mozda ces morati cak i da je ostruzes nozicem ako je oksidisala, a najbolje bi bilo presvuci je kalajem. To vazi za paricu na regleti u ormaricu u zgradi i za tvoj kraj u uticnici u stanu. Probaj da udaljis sve potencijale izvore RF smetnji (motore, transformatore, predajnike, vodove sa jakom strujom, itd). I naravno, otkaci sve druge uredjaje sa linije (telefon, fax, itd) privremeno -- mozda neki od njih ipak smeta.
ma sve je u redu kod mene i telekom je jos u petak javio da je pustio signal zato je i bio decko kod mene inace sto bi dolazio.sad kao njih vozaju ovi iz centrale i navodno nikom sa vozdovca jos nije proradilo . :trust:

gavra je napisao(la):
ma sve je u redu kod mene i telekom je jos u petak javio da je pustio signal zato je i bio decko kod mene inace sto bi dolazio.sad kao njih vozaju ovi iz centrale i navodno nikom sa vozdovca jos nije proradilo . :trust:

Pa nije kao, sigurno ih vozaju. Jel tebi modem pokazuje da imas ADSL signal? Ako pokazuje i ako Sezam kaze da je pustio net onda je verovatno problem izmedju njih i tvoje centrale (internet link izmedju centrale i ISP-a). Decko mi rece da imaju nekih problema sa Telekomom.

Pa nije kao, sigurno ih vozaju. Jel tebi modem pokazuje da imas ADSL signal? Ako pokazuje i ako Sezam kaze da je pustio net onda je verovatno problem izmedju njih i tvoje centrale (internet link izmedju centrale i ISP-a). Decko mi rece da imaju nekih problema sa Telekomom.
modem ne pokazuje da imam vezu tj.dioda pali-gasi a kad je veza uspostavljena ona sija konstantno,bar mi tako reckose ovi iz sezama.
problem je kazu u mojoj centrali zato me i zanima sa koje je centrale ovaj decko sto je dobio adsl preko sezama.

gavra je napisao(la):
modem ne pokazuje da imam vezu tj.dioda pali-gasi a kad je veza uspostavljena ona sija konstantno,bar mi tako reckose ovi iz sezama.
problem je kazu u mojoj centrali zato me i zanima sa koje je centrale ovaj decko sto je dobio adsl preko sezama.

Tako je, dioda treba da sija a ne da pali-gasi. Zapravo, treba da pali-gasi ali samo u pocetku dok ne uspostavi vezu sto traje maksimalno jedan minut.
Inace, ja sam dobio preko Sezama a centrala je 344-xxxx.

Tebi ili ne valja port u centrali, ili Telekom nije pustio signal, ili ne valja zica do modema (losi kontakti, smetnje). Zato sam ti i predlozio da proveris telefonsku instalaciju.

Tebi ili ne valja port u centrali, ili Telekom nije pustio signal, ili ne valja zica do modema (losi kontakti, smetnje). Zato sam ti i predlozio da proveris telefonsku instalaciju.
to je ista zica preko koje sam sad na dialup-u bice da port nije u redu u centrali.

gavra je napisao(la):
to je ista zica preko koje sam sad na dialup-u bice da port nije u redu u centrali.

Na koliko ti se povezuje modem? Puca li ti veza?

Inace, modem radi na frekvencijama iz govornog opsega pa gde i glas prodje, prodje i on. ADSL ide na visim frekvencijama na koje losi kontakti itekako uticu.

Doduse, moguce je da je stvar i do Telekoma ali ja bih ipak proverio da sam na tvom mestu.

Na koliko ti se povezuje modem? Puca li ti veza?

Inace, modem radi na frekvencijama iz govornog opsega pa gde i glas prodje, prodje i on. ADSL ide na visim frekvencijama na koje losi kontakti itekako uticu.

Doduse, moguce je da je stvar i do Telekoma ali ja bih ipak proverio da sam na tvom mestu.
povezujem se na 52 i ne puca mi veza preko yubc ali ajde probacu sutra i drugi kabal :whip:

gavra je napisao(la):
povezujem se na 52 i ne puca mi veza preko yubc ali ajde probacu sutra i drugi kabal :whip:

Ne samo kabl od modema do splitera nego proveri kabl u uticnici i ako mozes da pristupis i na regleti u ormaricu.

Potpisao sam ugovor(sa Beotelom)19. januara i jos nista. Danas sam zvao Telekom i rekli su mi da su nalog za pustanje ADSL-a na moj broj (323xxxx) dobili tek 31.1.!!!!!!! To je znaci 12 dana od potpisivanja ugovora...
Tako da pocinjem da sumnjam da razlog sporog uvodjenja ADSL-a lezi samo u Telekomu... :wall:

Poslednja izmena:

Jel sigurno ne moze da izvuce teoretski maximalnih 32KB/sec prilikom download sa neopterecenih servera?

Mozda pod uslovom da podaci nisu kompresovani. Inace, prihvatite to kao cinjenicu da gubite 10-20%.

Da li neko zna kad ce YUBC da krene sa ADSL-om?
Bio sam kod njih pre 2 dana, i jos nista??!!
A reklama na sajtu stoji ??!!!

HOCU ODMAH !!!

risa je napisao(la):
Potpisao sam ugovor(sa Beotelom)19. januara i jos nista. Danas sam zvao Telekom i rekli su mi da su nalog za pustanje ADSL-a na moj broj (323xxxx) dobili tek 31.1.!!!!!!! To je znaci 12 dana od potpisivanja ugovora...
Tako da pocinjem da sumnjam da razlog sporog uvodjenja ADSL-a lezi samo u Telekomu... :wall:

Danas sam bio u beotelu.....
Saznao sam preko coveka u Telekomu da jos nije pocelo ozicavanje centrale "Centar"......na zalost,moramo jos da cekamo :( ne znam koliko,ali je neminovno...

Srky je napisao(la):
Da li neko zna kad ce YUBC da krene sa ADSL-om?
Bio sam kod njih pre 2 dana, i jos nista??!!
A reklama na sajtu stoji ??!!!

HOCU ODMAH !!!

Yubc bi trebao da krene sa instaliranjem ADSL-ova pocetkom ili sredinom sledece nedelje,ceka se na Telekom

malo tehnikalija

u EUNet-u su mi rekli da protok necce padati ispod 30% zakupljenog.. nisam siguran da li su mislili na bilo koju agregaciju ili samo na ovu koju mi uzimamo ( 20:1)

uredjaji koje cce koristiti su: od CTC Union-a modem, a neki nash ( "Iskrin") microfilter
modem je CTC Union ATU-R130, info na site-u proizvodjacha:
http://www.ctcu.com/english/products/Product.php?ProductID=76&LineID=28

eProduct76_2.jpg

uredjaj ima i USB i Ethernet port za LAN/PC kraj, a podrzzava i VCC, NAT, bridg-ovanje/route-iranje, ima FW i IP filter..
uostalom, pogledajte na site-u

inache. modem ima isti chip kao i DLink-ov uredjaj tako da driver-i i software za DLink rade i na njemu ( i to bolje nego originalni;)), ali su potrebni samo za USB nachin povezivanja

konfigurisanje ide preko browser-a, ali o tome vishe kad ga dobijem :smoke:

@audiofreak: koje su tebi uredjaje povezali ovi iz SezamPro-a?

pozdrav

Poslednja izmena:
Twix je napisao(la):
Danas sam bio u beotelu.....
Saznao sam preko coveka u Telekomu da jos nije pocelo ozicavanje centrale "Centar"......na zalost,moramo jos da cekamo :( ne znam koliko,ali je neminovno...

Jel znas mozda koji su pocetni brojevi na toj centrali??? :S:

Pa ne znam pocetne,ali moj je 324x-xxx.....i jos nije stigao na red....

Vrh Dno