Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

Misa063 je napisao(la):
Postovani korisnici,

zelimo da Vas informisemo o nacinu dodeljivanja IP adresa pri koriscenju BEOTELNET ADSL servisa.

ADSL korisnici imaju mogucnost izbora dinamicke privatne IP adrese ili dinamicke javne IP adrese.

Izbor se vrsi zadavanjem parametra pri unosu korisnickog imena. Pored ove mogucnosti, bice ostavljeno korisniku kao opcija da definise podrazumevani mod dodeljivanja IP adrese (privatna preko NAT-a ili javna).

I jedan i drugi nacin dodeljivanja IP adresa ima prednosti i nedostatke, sto je vecina Vas i uvidela:
-privatne adrese sa pristupom preko NAT protokola ne dozvoljavaju pojedine Internet servise, prvenstveno one ciji je serverski deo na Vasem / korisnickom racunaru
-sa druge strane, privatne IP adrese sa pristupom preko NAT protokola pruzaju znacajno povecani nivo zastite Vaseg racunara (sto ne podrazumeva da ne treba da se stitite dodatnim firewall aplikacijama)
-sa javnim dinamickim IP adresama imate mogucnost svih serverskih i klijentskih aplikacija, uz povecanu opasnost od zlonamernog pristupa Vasem racunaru

Praksa nam je pokazala da veliki deo nasih poslovnih korisnika koji su povezani na Internet preko BEOTELNET-a stalnom vezom (zicno ili bezicno) koristi firewall uredjaj ili aplikaciju za pristup Internetu, a svoje racunare stiti NAT protokolom i privatnim adresama.

Uvodjenjem ADSL servisa, po prvi put rezidencijalni korisnici (fizicka lica, ne firme) imaju mogucnost da koriste taj nacin povezivanja.

Zbog toga smo u pocetnoj fazi pustanja ADSL servisa odlucili da nasi korisnici dobijaju podrazumevano privatnu IP adresu i da budu zasticeni NAT protokolom.

Smatramo da ce vecina korisnika koristiti ovaj mod rada tokom normalnog koriscenja Interneta.

Posto nam nije cilj da vrsimo restrikcije u pristupu ili nudjenju Internet servisa, ostavili smo opciju da korisnici samostalno izaberu mod dodeljivanja IP adresa: privatne ili javne.

Tehnicki detalji izbora moda dodeljivanja IP adresa bice ubrzo stavljeni na nasu web stranicu http://www.beotel.net, zajedno sa odgovorima na najcesce postavljana pitanja vezano za agregaciju saobracaja, aktiviranje QoS mehanizma i sl.

Ukoliko imate nedoumica i pitanja vezano za ADSL servise koje koristite ili planirate da koristite, molimo Vas da koristite ovaj forum jer ce u tom slucaju vrlo brzo nedoumice biti otklonjene, a veci broj korisnika ce imati mogucnost da dobije pravovremenu informaciju.

Srdacan pozdrav,
BEOTELNET tim

Mislim da ovakav potez ipak treba pozdraviti bez obzira sto su mogli to uraditi i pre cele polemike oko NAT-a...

Nesto mi je sva ova prica izbrkana,talekom zabrljao i te fore,a jesi li imao identifikaciju
pre nego sto je dosao covek iz Sezama?

Tehnicom rece da ce u narednih mesec dana da uvede adsl...
Danas mi nije radio telefon na par minuta. Prvo sto sam pomislio je da su ga isljucili jer nisam platio neki racun :D medjutim, malopre dodjoh kuci i doceka me radosna vest. Kaze keva-zvali iz telekoma da pitaju da li radi telefon normalno, jer su "pustili adls" ( sta god im to znacilo )..Na kevino pitanje kad ce da dodju da nam "ture" (sta zna keva sta je telekom, sezam) rekoshe da je posao sa njihove strane zavrshen i da je ostalo sve na Sezamu...
Btw, sta je taj NAT? Jel ima negde neko objasnjenje, onako ljudski napisano?

gavra je napisao(la):
inace sad vise nemam identifikaciju dolazecih poziva na telefonu :mad:

To apsolutno ne bi smelo, svi regularni tel. servisi morali bi da rade nesmetano i pod ADSL-om. :trust:

samsung je napisao(la):
... Kaze keva-zvali iz telekoma da pitaju da li radi telefon normalno, jer su "pustili adls" ( sta god im to znacilo )..

kada si platio prvi mesec? koliko je proslo od tada?

drpiga je napisao(la):
Nesto mi je sva ova prica izbrkana,talekom zabrljao i te fore,a jesi li imao identifikaciju
pre nego sto je dosao covek iz Sezama?
imao sam identifikaciju kad me je zvao taj lik iz sezam da se najavi da ce doci znaci sat vremena pre nego sto je stigao u medjuvremenu me niko nije zvao

Desava se stvar da prvo Telekom obavestava da je pusten signal,a Sezam i dalje cuti..
Ili su se opekli sa prvim korisnicima pa sad svaki novi prikljucak proveravaju da li je sve
ok sa telefonom
Cini mi se da su u Sezamu "malo" zateceni sa ovom situacijom...

ja sam platio u subotu (22.01.) i jos nista..@@#$@!#$%#$

imao sam identifikaciju kad me je zvao taj lik iz sezam da se najavi da ce doci znaci sat vremena pre nego sto je stigao u medjuvremenu me niko nije zvao

Znaci imao si kad je on zvao,sto znaci da si i tada bio prikljucen na ADSL = neko nekog
tu laze...

drpiga je napisao(la):
Znaci imao si kad je on zvao,sto znaci da si i tada bio prikljucen na ADSL = neko nekog
tu laze...
hm pa ne znam da li sam uopste i u jednom trenutku bio na adsl-u jer nije proradio,identifikaciju sam prakticno imao sve do trenutka dok na njegovu intervenciju neko nije pokusao nesto da preveze u centrali i kad je prevez`o nestala identifikacija,nema adsl-a,dobro je da imam telefon pa mogu na dialup

Ma ne kazem,bilo kako bilo,ali mi se ne svidja cela ova prica,covek dodje iz Sezama
da ti pusti ADSL,na licu mesta sazna da ADSL uopste nije pusten u sta cisto sumnjam,
sto bi dosao kod tebe onda da namesta bilo sta,znaci dobili su obavestenje da ti je
pusten signal od strane Telekoma,ti do trenutka njegovih egzibicija imas identifikaciju
posle nemas,sva mi je prica vise nego cudna
Sve u svemu ne verujem da bi on uopste dolazio da nisu dobili potvrdu u Sezamu da
si prikljucen na ADSL...

nazovi 9813 i neka ti puste ponovo ID za tvoj broj...moguce je da je baja iz telekoma nesto skrkao u centrali (resetovao) pa sada si na DEFAULT setovanjima...

Poslednja izmena:
zvacu ujutru ,ko zna sta je "strucnjak" iz telekoma uradio inace baja iz sezama je zaista sve ucinio da se ne obrukaju prvi dan ali...

Evo ja tek malopre dobio odgovor od Beotel-a da imam uslova za aDSL (iako sam to vec odavno znao), a popunio sam prijavu josh kad su objavili da uvode aDSL. Malo su ne-expeditivni, ali dobro, nema veze, ionako josh nisam odluchio kod koga cu, hocu da se malo iskristalishe sve :)

A evo shta su mi napisali, ne znam samo shto su mi boldovali ovo u mail-u, tj. da li je to ono shto je bilo do sada besplatno, samo ne znam shto bih gledao u ponedeljak na sajtu :)
Priznajemo! Prvi smo počeli

Obaveštavamo Vas da za prijavljenu noseću telefonsku liniju postoje tehničke mogućnosti za uvođenje ADSL sistema za pristup Internetu.

BeotelNet omogućava pristup Internetu pod sledećim uslovima:
Uspostava servisa (jednokratno) 3000 dinara
Informaciju o poklon setup-u potrazite u ponedeljak 31.1.2005. na stranici www.beotel.net

Cenovnik paketa:
MiniHome 256/64 kbps 2000 dinara
MidiHome 512/128 kbps 3800 dinara
MaxiHome 768/192 kbps 5500 dinara

Informacije o cenama i opštim uslovima 3404-193
Zakazivanje potpisivanja Ugovora 3080-063
S` poštovanjem
ISP BeotelNet

Zasad je veci procenat nezadovoljnih ovih prvih dana,mudri ljudi kazu kakav start takva trka,ipak...volio bih da ti mudraci pogrese ovaj put,za sve ove nase sezamovce ,
beotelovce i ostale internetovce
Za domacu scenu veliki je ovo napredak,ziveli ADSL-ovci

Ma videcemo...Uostalom, ako ne bude bilo kako treba->hvala dovidjenja i prijatno...

samsung je napisao(la):
Danas mi nije radio telefon na par minuta. Prvo sto sam pomislio je da su ga isljucili jer nisam platio neki racun :D medjutim, malopre dodjoh kuci i doceka me radosna vest. Kaze keva-zvali iz telekoma da pitaju da li radi telefon normalno, jer su "pustili adls" ( sta god im to znacilo )..Na kevino pitanje kad ce da dodju da nam "ture" (sta zna keva sta je telekom, sezam) rekoshe da je posao sa njihove strane zavrshen i da je ostalo sve na Sezamu...
Zar kad puste ADSL telefon radi bez splitera???

sasadjak je napisao(la):
Zar kad puste ADSL telefon radi bez splitera???
Mislim da radi, splitter vise sluzi ADSL-u nego telefonu.
Da li ce i drugi ponuditi ADSL bez NAT-a kao Beotel?

Krenuo i Teleportgroup: http://www.teleport.co.yu/adsl/ , nije lose, 1800 za 256kbit/s! A na http://www.3dnet.co.yu/ , za koje sada prvi put cujem takodje najavljuju ADSL ali od februara! A prica se da krece i SBB, cene nezvanicno kao Beotel. Moram da kazem da je vise provajdera uslo u trku oko ADSL-a nego sto sam se nadao. Znam da ipak Telekom daje zavrsnu rec (ili pocetnu, zavisi kako se gleda) o tome gde ce se uvoditi ADSL, ali je ipak ovo interesantna utakmica, i nadam se da ce se nastaviti istim tempom!

Konačno, jer ste Vi to tražili, kompanija YUBC System A.D. je spremna da Vam najavi cene mesečne pretplate svoje ADSL usluge:

*
Paket 256/64 će koštati 2242 Din sa uračunatim PDV-om ( bez PDV-a je 1900 Din).
*
Paket 512/128 će koštati 3299,87 Din sa uračunatim PDV-om ( bez PDV-a je 2796,5 Din).
*
Paket 768/192 će koštati 4699,94 Din sa uračunatim PDV-om ( bez PDV-a je 3983 Din).

Svi paketi će biti po FLAT principu. U promotivnom periodu nećemo naplaćivati setup. Uslugu ćete moći da koristite početkom februara.

Molimo sve zainteresovane za ADSL pristup internetu kompanije YUBC System A.D. da popune formular koji se nalazi ovde .

ADSL Vam može, po pristupačnim cenama, omogućiti da uživate u blagodetima kvalitetne internet veze, a pri tom Vam ne zauzima telefonsku liniju kao Dial-up i ne povećava Vaš telefonski račun. Ukratko o ADSL internet pristupu možete saznati ovde .

Kada budemo imali više informacija podelićemo ih sa Vama, našim budućim korisnicima.

http://www.yubc.net/adsl.html

A kolike su cene nekog pristojnog ADSL modema i splittera?

Dobra im je fora za 'nenaplacivanje' setup-a, riba iz Sezama mi reche da ja sam dodjem po modem i ugradim ga...sta tu ima da se naplati?!??!!

stani, jeli ti rekal da dodjes sam jer ti je pusten ADSL u centrali ili onako da ces tek da ides kada ti puste ADSL u centrali?

Ljudi,totalna je zbrka Telekom je sve izmesao,tj. ljudi zaduzeni za internet tako da se
desavalo da onima koji su obavesteni da im je pusten ADSL,imaju ga ali kod rodjaka u
Americi,ceka se ponedeljak za daljnju agoniju....

Nema nikakvih uslovljanja Telekoma oko avansnih uplata (cujem da kruze neke glasine okolo kako sezam nije nesto platio pa zato ide sporo – uveravam da to nema bas nikakve veze sa istinom, u trenutku kada smo placali avanasno 1.002 porta sezam je bio jedini koji je to uradio ali da ne ulazimo sada u to). Stvar je prosto u tome da su oni organizovali dve sluzbe koje se bave adsl-om a treci segment je postojeca sluzba u razdelnicima po centralama – njima su samo rekli sta tehnicki treba da urade ali samu proceduru nisu smislili. U trenutku kada su se nasi nalozi stigli do njih, shvatili smo da oni nece nista uraditi dok im neko ne kaze (takva je inace kod njih praksa) a niko od ostalih sluzbi nije imao nameru nista da im kaze. Onda smo krenuli da pritiskamo sa raznih strana da se to ipak desi i uspeli delimicno da u centrali centar (u toj centrali trenutno je jedino sezam pustio adsl) i vozdovac odradimo deo ali to ako bude tako funkcionisalo trebace meseci da se sve zavrsi. Sezam ce u ponedeljak pored iste metodologije koju smo priminili u petak, preduzeti paralelno korake da Telekom sa najviseg mesta objasni svim sluzbama sta je procedura – vazno je samo da se jos taj deo sa razdelnikom definise i da stvari krenu nekim redovnim tokom. Sa pojedinacnim problemima kojih ce sigurno biti mozemo da izadjemo na kraj ali kada se dve sluzbe u telekomu posvadjaju, onda je malo teze redovno odradjivati posao ;( Mislim i pored svega da ce sledeca nedelja ipak biti trenutak kada ce sve poceti da funkcionise bolje.

evo ga odgovor iz sezama na moje pitanje zasto ide sporo....

Nazad
Vrh Dno