Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

Jedno pitanje: kad me budu prebacili na DSLAM uredjaj u centrali, da li cu moci normalno da koristim fon (bez splitera) dok ne dodje ekipa iz ISP-a da mi montira opremu? Po nekoj logici to ne bi bilo moguce, jer kroz istu paricu idu tri signala u razlicitim frekvencijskim opsezima (POTS, upload, download). Jesam li u pravu? :)

Poslednja izmena:
Sylvester je napisao(la):
Jedno pitanje: kad me budu prebacili na DSLAM uredjaj u centrali, da li cu moci normalno da koristim fon (bez splitera) dok ne dodje ekipa iz ISP-a da mi montira opremu? Po nekoj logici to ne bi bilo moguce, jer kroz istu paricu idu tri signala u razlicitim frekvencijskim opsezima (POTS, upload, download). Jesam li u pravu? :)
Mislim da jesi. I to će verovatno biti jedan od problema tehničke realizacije ADSL-a u stanu, jer postoji mogućnost da jedno vreme (nadam se vrlo kratko) korisnik ostane bez telefona. Barem dok ne dobije mikrofilter. Mada, možda će ISP snabdeti sa mikrofilterima dan-dva pre uključenja DSLAMa...

Razgovor bez splitera je moguć, ali se čuje pucketanje... Bar sam tako pročitao u obaveštenju jednog stranog provajdera. :-|

Koliko ja znam svu opremu montira telekom i mikrofilter i adsl modem e samo kad ce......?????
Jel ima neko na forumu ko radi ili ima nekog u telekomu da se raspita kako napreduju radovi i kada da ocekujemo uvodjenje.

telekom samo 'pusta' adsl u centrali dok microfilter i modem ti donose monteri iz tvog ISP-a preko kojega si zavrsio posao oko adsl-a....

...btw, verat adsl setup je 2.000,00 din...

Sylvester je napisao(la):

Da instalirace se ADSL splirter.Ali, takodje postoji i ADSL MicroFilter.Dakle dva ista tj slicna uredjaja ali razlicite namene.
Naime, filter se postavlja ukoliko korisnik ima vise telefonskih aparata. tj. gde god postoji telefonski aparat.To kod ADSL-POTS
http://www.amer.com/pdf/adf1.pdf

legend je napisao(la):
telekom samo 'pusta' adsl u centrali dok microfilter i modem ti donose monteri iz tvog ISP-a preko kojega si zavrsio posao oko adsl-a....

zasto jos uvek na Veratovom sajtu nema nikakvih informacija ?!

Poslednja izmena:
bice u toku ove nedelje....

VALTER_ je napisao(la):
Da instalirace se ADSL splirter.Ali, takodje postoji i ADSL MicroFilter.Dakle dva ista tj slicna uredjaja ali razlicite namene.
Naime, filter se postavlja ukoliko korisnik ima vise telefonskih aparata. tj. gde god postoji telefonski aparat.To kod ADSL-POTS
http://www.amer.com/pdf/adf1.pdf

Koliko sam shvatio iz teksta (http://www.amer.com/pdf/adf1.pdf), MicroFilter poboljsava kvalitet veze zar ne? Znaci ja mogu staviti MicroFilter bez obzira sto imam Spliter? Ima li negde kod nas da se nadje MicroFilter? (pretpostavljam da nema ali cisto da pitam)

legend je napisao(la):
Sezam setup bi trebao da bude 2800 din kada pocne da se naplacuje posle 15. februara.

risa je napisao(la):
Koliko sam shvatio iz teksta (http://www.amer.com/pdf/adf1.pdf), MicroFilter poboljsava kvalitet veze zar ne? Znaci ja mogu staviti MicroFilter bez obzira sto imam Spliter? Ima li negde kod nas da se nadje MicroFilter? (pretpostavljam da nema ali cisto da pitam)

Ako imas vise telefonskih aparata u kuci npr. dva, na jedan tel aparat stavis Splirter odakle ti jedan kabel ide u telefon, a drugi u PC.Na drugi tel aparat u stanu stavis taj MicroFilter koji u stvari obara ADSL signal i omogucuje ti razfovor i sa tog drugog telefona.On ne utice na dalje normalno funkcionisanje ADSL.
Koliko je meni poznato MicroFilter nema kod nas da se kupi, mozda ce ga biti sa pojavom ADSL-a.
Ja sa za sebe kupio preko neta, pa evo ti adresa:
http://shop3.outpost.com/product/2892474?site=sr:SEARCH:MAIN_RSLT_PG

Da li spliter mora da se poveže na glavni telefonski kabl? Pitam ovo zato što živim u kući gde kablovi idu sa krova, pa kroz plastičnu cev... Tehnički, mesto sa koga se vrši račvanje na 5 telefona (u različitim delovima i etažima kuće) mi je blizu, ali da li će morati da spliter ide na glavni kabl, pa onda od njega da idu svi ostali ili će moći na jedan od njih?

Nadam sa da sam bio jasan :d

Poz, Nick.

Danas mi rekose u "SezamPro"-u da ce prvi korisnici koji su potpisali ugovor (potpisao sam i ja) dobiti uslugu u sledecih 4 do 15 dana (kazu, zavisi od poste).
Sto se tice "Verat"-a, zamolio sam ih za informaciju kad ce dati ponudu za ADSL, na sta sam dobio odgovor (od jako ljubazne sluzbenice zaduzene za to) da ce to biti za oko mesec dana (jer imaju probleme sa postom), a na ptianje o cenama, da ce one biti slicne ili nize u odnosu na one "SezamPro"-a i "Beotel"-a.
PS. Gore je neko komentarisao kvalitet usluga "Verat"-a u negativnom smislu, pa bih iskazao svoje iskustvo da njihov "Dial-up" preko SMIN-a radi odlicno. Dakle, uvek dobijem vezu iz prve i konektujem se na 48Kbit/s (sa telefona 3xxxxxx).

Nick je napisao(la):
Da li spliter mora da se poveže na glavni telefonski kabl? Pitam ovo zato što živim u kući gde kablovi idu sa krova, pa kroz plastičnu cev... Tehnički, mesto sa koga se vrši račvanje na 5 telefona (u različitim delovima i etažima kuće) mi je blizu, ali da li će morati da spliter ide na glavni kabl, pa onda od njega da idu svi ostali ili će moći na jedan od njih?

Nadam sa da sam bio jasan :d

Poz, Nick.

Nema veze sa racvanjem i nema veze odakle ti ide kabel.Spliter se stavlja u tel uticnicu u zidu.Iz tog splitera jedan kabel se racva u PC a drugi u Tel.U drugoj sobi npr. gde takodje imas telefon u ustinicu u zidu stvaljas onaj MicroFiletr, pa u njega tel aparat.U stvari MicroFilter kao sto sam rekao omogucava da nespetano obavljes razgovor i sa drugog tel aparata

E ovako hteo bih jedan savet.Danas mi je postom stiglo od telekoma da mogu da uzmem ISDN,posto imam dve telefonske linije,pa ce mi oni ugraditi isdn i uzeti jednu liniju kolko sam razumeo,i sve ce to besplatno uraditi...E sad da su mi to ranije poslali pre godinu dana ili pola godine ja bi verovatno uzeo...

Ali sad sam se prijavio za ovaj adsl pa cekam odgovor od telekoma dal imam teh mogucnosti(a nadam se da imam).Znaci ono kako glasine kruze adsl mozda krene sutra a moze da bude i nova tema na forumu,adsl mozda od marta...Pa zato pitam dal se isplati da prelazim na isdn,a adsl je sigurno neuporedivo bolji... I znam da mogu da se posle prebacim na adsl,samo kad? Posto kako sam shvatio prvo ce da prebacuju ove sa klasicnim telefonskim prikljucima pa onda ove sa isdnom.

E da i jos nesto,kako radi isdn?Mislim znam da moram da uplatim net sate,ali sta jos placam pored tih sati koje kupim? Impulse za telefon ili sta? Eto toliko,da ne smaram vise,znaci ono bilo kakav savet je dobrodosao! Aj poz

placas impulse za telefon plus nesto vecu pretplatu nego za obicnu telefonsku liniju, u svakom slucaju sto se net-a tice ADSL je jedino pravo resenje ukoliko se zeli rasterecenje telefonske linije i telefonskog racuna ,)

VALTER_ je napisao(la):
Ako imas vise telefonskih aparata u kuci npr. dva, na jedan tel aparat stavis Splirter odakle ti jedan kabel ide u telefon, a drugi u PC.Na drugi tel aparat u stanu stavis taj MicroFilter koji u stvari obara ADSL signal i omogucuje ti razfovor i sa tog drugog telefona.On ne utice na dalje normalno funkcionisanje ADSL.
Koliko je meni poznato MicroFilter nema kod nas da se kupi, mozda ce ga biti sa pojavom ADSL-a.
Ja sa za sebe kupio preko neta, pa evo ti adresa:
http://shop3.outpost.com/product/2892474?site=sr:SEARCH:MAIN_RSLT_PG

A koliko ces jos doplatiti kada ti stigne?
mislim postarina i tako to...

Hmm, ne znam da li je greska do Sezama, ali mi je posle podne stigao mail sa potvrdom da na drugom telefonskom broju nema prepreka za uvodjenje ADSL-a. Najbolji deo je taj sto se radi o broju 465-xxx na Vozdovcu :) Vest je super i to bi mi bio spas, kao i vecini u ovom delu grada. Info cu proveriti sutra kada idem da potpisem ugovor za drugi broj.

VALTER_ je napisao(la):
Nema veze sa racvanjem i nema veze odakle ti ide kabel.Spliter se stavlja u tel uticnicu u zidu.Iz tog splitera jedan kabel se racva u PC a drugi u Tel.U drugoj sobi npr. gde takodje imas telefon u ustinicu u zidu stvaljas onaj MicroFiletr, pa u njega tel aparat.U stvari MicroFilter kao sto sam rekao omogucava da nespetano obavljes razgovor i sa drugog tel aparata

Hvala na odgovoru. Znači trebaće mi i MicroFilter za ostatak kuće (imam 4 telefona na jednom broju). Ma nije bitno, samo više da sam povezan k'o čovek na net i da je tel slobodan.

U Sezamu danas vidim da su mnogi pored mene uplatili i potpisali ugovor.Devojka koja radi tamo sa 10 govornih mana je objasnjavala da ce sad posle uplate korisnici bivati obavesteni kad da dodju po svoje modeme kod njih i sami kuci da ih instaliraju.Ako ne budu znali doci ce oni.
To je najnovije sto sam saznao.

Hm, zanimljivo, ma bitno je samo da to sve vec jednom krene..... :type:

Ajde, pa valjda ce neko dobiti uskoro taj ADSL pa da cujemo kako radi - a ne vidim zasto ne bi dobro radio...

PS oko kvaliteta verata ni ja nemam zamerki -- smin mi radi _odlicno_ a jeftino

mihailo je napisao(la):
......Najbolji deo je taj sto se radi o broju 465-xxx na Vozdovcu :)
Danas je dobila ponudu i moja devojka ciji broj pocinje sa 7, znaci najgora centrala u Beogradu. Cak je i pozivaju da im se javi povodom zahteva, reklo bi se "potpisite Vi i ostavite novac, a kad se stvore uslovi ima cemo prvo Vas u vidu"....

Vlajsa NBG je napisao(la):
....da ce sad posle uplate korisnici bivati obavesteni kad da dodju po svoje modeme kod njih i sami kuci da ih instaliraju.Ako ne budu znali doci ce oni....
Da, isto to su rekli i meni, i zaista je bila guzva. Cekalo se na red kad sam ja bio.

....Devojka koja radi tamo sa 10 govornih mana je objasnjavala .....

Zar tebe mama i tata nisu naucili da nije lepo rugati se tudjim fizickim manama i osobama sa nekim hendikepom?

Devojka koja radi tamo sa 10 govornih mana je ...

Ja sam bio u subotu i nisam primetio nikakve govorne mane. Možda se ne radi o istoj devojci. U subotu je bila neka baš simpatična "devojčica" i vrlo ljubazna.
:D

p.s. Ovo mu dođe off topic, ali ako je to ta devojka moram malo da je branim :D

apolon je napisao(la):
Zar tebe mama i tata nisu naucili da nije lepo rugati se tudjim fizickim manama i osobama sa nekim hendikepom?

Vrlo lepo primećeno i uljudno napomenuto... Prava retkost... Svaka čast....

Cela priča sa Sezamom je vrlo čudna. Od telekoma sam dobio odgovor da nemam tehničkih uslova zbog pcm-a na koji sam nakačen i da su sve ostale parice zauzete, i da nema teoretske šanse da me skinu tako da bez kopanja i postavljanja novih kablova nema ništa od ADSL-a. A od sezama dobijem:

Na osnovu Vašeg zahteva za uvođenjem ADL-a uveli smo Vas u evidenciju za realizaciju.
Priključak će biti realizovan na telefonskoj instalaciji:
Broj telefona: 011380XXXX
Ime i prezime: XXXXXX XXXXX
Adresa: XXXXXXXX XX
Mesto : Beograd

Pa da nebude, daj ti nama pare sad a dobićeš ADSL za 5 godina kad se steknu uslovi.

Pa naravno da je tako. Jel lepo rekao covek da ISP-ovi skupljaju narod i vezuju ih ugovorima a ka'ce biti? Sledece godine...
Ma sve su to lopovcine i prevaranti. Jos ce ovim ljudima koji su platili da traze i dnevnice za majstore koji budu izlazili na teren da im prikljuce opremu. ccc koja smo mi zemlja covece!!! Pa jel pise u nekom ugovoru da je "nekim slucajem" fizicko lice zasticeno na neki nacin? Sta ako sad npr. ja platim i cekam 2 godine? Pa trazicu odstetu nekakvu!

Poslednja izmena:
uh, ajde da vidim da mi ne vrate pare ako mi ne uvedu ADSL za mesec dana?!!?!?
Danas ce te zezati samo onaj kome to dozvolis.

Misa063 je napisao(la):
uh, ajde da vidim da mi ne vrate pare ako mi ne uvedu ADSL za mesec dana?!!?!?
Danas ce te zezati samo onaj kome to dozvolis.

off-topic: A sta je sa onim silnim ljudima od pre 10 i kusur godina koji su cekali po nekoliko godina za obican telefonski prikljucak :smash: a u to vreme se to placalo hiljadama maraka !!! Ma navikli se da kradu od naroda pa to ti je!!! :mad:
A vidim, tako ce nazalost biti i sa ovim. Burzuji se obezbedili, a za nas, obicne smrtnike ostale samo mrvice. Eh da je ovo zapad, pa kompanije bi se pobile oko nas korisnika!

Kad budem video par hiljada korisnika ove "NOVE" usluge, onda ce mo da sudimo o ADSL-u, do tada nista.

Pozdrav svima.

Poslednja izmena:
Nemojte da se ljutite u vezi devojke...Nista licno ali kad neko tako prica a na neki nacin je: moderno: "zaduzen za kontakte sa korisnicima " ne izgleda i ne zvuci bas profesionalno.
Zaboravljate dragi prijatelji da je proslo vreme da trpimo i cutimo,reci cu apslotutno sve i uradicu apsolutno sve ako se radi u bilo kakvoj prevari.Ako nece milom moze i silom.Ja se nikoga ne plasim nemojte i vi.
Cekajuci ADSL ..... :) (da ne bude Godoa)

Ja znam vec najmanje 10 likova koji od oktobra imaju adsl kod svoje kuce privatno na testiranju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno