Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

Mene interesuje sta su to slobodni portovi na centrali (MILJAKOVAC)?Dali je to uredjaj koji se kaci ili to vec postoji na centrali?I jos me interesuje sta znaci dinamicki IP da li cu moci da koristim DC++ ili neki drugi prog za p2p THX.

Heinz je napisao(la):
Kreće i EUnet: http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=5766 i pri tome jedini navodi stepen agregacije od 20:1 odnosno 30:1. Ima da se usrećimo sa ADSL-om :(
ima i 10:1, ali samo za ogranicheni protok..

koliko para, toliko muzike

najjeftiniji paket = ~1640din. sa doplatom od ~700din. za +1GB, 10:1 agregacija - sa PDV-om
onaj sledecci = 2480din. za flat, ali 20:1 agregacija - opet sa PDV-om

ako isposhtuju to shto pishe, onda upravo za toliko skuplje koliko je "bolje" od ovih ostalih sada

mada, YUBC najavljuje ponudu pochetkom februara ( izvor: korisnichki servis), videccemo na shta cce to da lichi
ja se nadam nekom "srednjem putu" od njih, kao i do sada;)

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
mada, YUBC najavljuje ponudu pochetkom februara ( izvor: korisnichki servis), videccemo na shta cce to da lichi
ja se nadam nekom "srednjem putu" od njih, kao i do sada;)

pozdrav

Ocekujte ponudu od Yubc-a pocetkom februara,kada ce realno i poceti uvodjenje ADSL-a,Telekom jos uvek nije poceo sa komercijalizacom projekta.

Uslovi ce biti stndardni,vodjeni imidzom kvalitetnog provajdera koji nije najskuplji(kao Eunet) vec ima realne cene za veoma dobar kvalitet usluge.

NAjverovatnije ce u ponudi biti samo Flat varijante slicnih ili malo vecih cena kao Sezam I Beotel za 256k,ali uz verovatno nesto nize cene za 512k a solidno nize za 768K

Sve informacije nezvanicne,ali 95% ce biti kao sto je gore napisano

lepo zvuchi, Calibra, skoro kao reklama;)
mada nas isqstvo uchi da ne verujemo reklamama, YUBC je i ranije imao slichnu poslovnu politiku..

nego..
da ti ne radish mozzda kod njih?:d

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
lepo zvuchi, Calibra, skoro kao reklama;)
mada nas isqstvo uchi da ne verujemo reklamama, YUBC je i ranije imao slichnu poslovnu politiku..

nego..
da ti ne radish mozzda kod njih?:d

pozdrav

Nije reklama,ne radim kod njih-samo sam malo vise upucen u desavanja vezana za ADSL u YUBC-u.

Ako se ne slazes sa necim gorenapisanim slobodno reci,mislim da nisam preterivao :wave:

Eunet je dosta skuplji. Shta to znachi nivo agregacije? Isplati li se platiti 1000din vishe + PDV na tih 1000 za manju agregaciju? Trenutno ne znam shta je to, ali na papiru je za 256/64 razlika od oko 33%, shto i nije toliko mala razlika.

P.S. josh nabudzili cene, a nece da daju fiksne IP adrese, neko ove privatne (bar sam ja ovako razumeo)

ja sam od sezama dobio odgovor da su IP adrese dinamicke i javne tj. 'prave' i da nisu iza NAT-a....

Calibra 4WD je napisao(la):
Nije reklama,ne radim kod njih-samo sam malo vise upucen u desavanja vezana za ADSL u YUBC-u.

Ako se ne slazes sa necim gorenapisanim slobodno reci,mislim da nisam preterivao :wave:
ne ne, sve je ok.. ja sam i sada kod YUBC-a na dial-up flat-u, a nisam bio sarkastichan, chak naprotiv..
stvarno mislim da dobro rade i nadam se da cce tako i da nastave :)

@Immortal: agregacija je broj korisnika na jednoj "liniji" ( ne telefonskoj), odn. koliko korisnika deli jedan link od 1 Mbps
verovatno cce se isplatiti firmama i korisnicima koji ne zzale neki dinar vishe za veccu "sigurnost", da se tako izrazim ( ako tako neshto postoji u Srbiji danas;)), kao i do sada uostalom
jel neko nekad pratio izbore? znate kad istrazzivachi kazzu: " Po preliminarnim nepotpunim rezultatima, uz marginu greshke od +-2-3%, ochekivani ishod je.. takav-i-takav"
po ovim ponudama, a prema ranijoj poslovnoj politici ISP-a, mozze skoro u dinar da se pogodi kako cce i ovi ostali da formiraju svoje

btw, daju static IP adress, ali u Professional paketu.. za ostale je sasvim dovoljan dynamic IP adress, ali realan, a ne tamo neki kvazi-static iza NAT-a ( virtual static IP, lakshe je kontrolisati user-e nego sa DHCP-om i dynamic virtual adresama, a pogotovo nego sa realnim, bilo kakvim :eyebrows: )

pozdrav

Poslednja izmena:
Ja se izvinjavam sta znaci sasvim dovoljan dynamic IP adress ali realan jel cu moci da koristim dc++ ili neki drugi p2p nije moguce da ne zna niko?

djsp je napisao(la):
Ja se izvinjavam sta znaci sasvim dovoljan dynamic IP adress ali realan jel cu moci da koristim dc++ ili neki drugi p2p nije moguce da ne zna niko?
ajde da ne smarash vishe - DA!

a ignorishemo te jer ima za takva pitanja soba a i thread-ova - FAQ, ova soba ali ne ova tema, itd.

ali, lud i dobar su bracca rodjena, pa evo:

dynamic IP adress ( realna adresa) je IP broj koji dobijash svaki put kad se okachish na net ( dialup-om preko modema, ISDN adaptera, ADSL modema, ili na neki broadband za koji nije obezbedjen static IP) i traje koliko i ta konekcija
svaki sledecci put dobijash drugi broj

static IP ( realan) dobijesh kad uplatish pristup i ne menja se dok god imash ( placcash) tu konekciju i tu istu adresu vide i svi koji te vide na netu, kao i kod dinamichkog IP-a

virtuelni IP ti se dodeljuje od lokalnog admin-a ili ISP-a i 'aktuelan' je samo do chvorishta kod tog ISP-a, a dalje se vidi adresa samog ISP-a ( klasichan WAN=Wide Area Network), koji je static, ako ti ISP odredi nepromenljivu IP adresu ili dynamic, ako ti se adresa dodeljuje preko DHCP protokola ( kao i u LAN-u, recimo)
e sad, neki servisi necce raditi ako nemash svoju adresu na netu, a neki hocce - zavisi od prirode i nachina primene samog servisa, a i nachina primene NAT-a ( Network Adress Translation)

kako da saznash koji rade, a koji ne rade?
PROBAJ :d

pozdrav

Adsl korisnici ce biti 'prikaceni' na link koji imamo ka Internetu kao i sto je slucaj sa dialup korisnicima. Stanje linka ce se redovno kontrolisati i po potrebi ce se prosirivati ako procenimo da nasi korisnici ne dobijaju kvalitet usluge kako je to definisano u ponudi.

ovo je odgovor od sezama na moju sumnju oko garancije kvaliteta ADSL-a, da li mogu ocekivati kvalitetet adsl usluge koju placam, u ovom slucaju 256kbps FLAT...

legend je napisao(la):
Adsl korisnici ce biti 'prikaceni' na link koji imamo ka Internetu kao i sto je slucaj sa dialup korisnicima. Stanje linka ce se redovno kontrolisati i po potrebi ce se prosirivati ako procenimo da nasi korisnici ne dobijaju kvalitet usluge kako je to definisano u ponudi.

ovo je odgovor od sezama na moju sumnju oko garancije kvaliteta ADSL-a, da li mogu ocekivati kvalitetet adsl usluge koju placam, u ovom slucaju 256kbps FLAT...

Pa ja sam potpisao ugovor sa beotelom gde su mi rekli da link koji su treba da pokrije minimum 16 korisnika na 1 Mbit i da ce ako korisnici budu opterecivali link lako zakupiti vecu brzinu linka jer im nije u interesu da korisnici predju na druge provajdere :)

Dobih pozitivan odgovor od Sezam-a nakon nekoliko sati, broj je 3067-xxx u Bircaninovoj. Nazalost, necu biti i korisnik na toj lokaciji.

mihailo je napisao(la):
Dobih pozitivan odgovor od Sezam-a nakon nekoliko sati, broj je 3067-xxx u Bircaninovoj. Nazalost, necu biti i korisnik na toj lokaciji.

jesu te zvali ili su ti poslali mail ? ja sam tu blizu ... vishegradska tel 2684... vec nekoliko dana ni traga ni glasa ni sa beotela ni sa sezama :wall:

Da li je samo Beograd na listi uvodjenja? Dobi li neko ADSL?

Nisu me zvali, primio sam mail sa potvrdom o mogucnosti uvodjenja ADSL-a na ovom broju, ja sam im naveo i broj svog mobilnog, a po obecanju iz mail-a SMS-om ce me obavestavati o fazama realizacije, dakle pravi tracking ADSL instalacije; lepo zvuci i kao dosetka za sve koji ovde izgarase od nestrpljenja :D

And one more thing, Beotel-u sam poslao zahtev pre nekoliko dana, a Sezam je odgovorio odmah. Ne znam zasto sam Vam ovo ispricao, ali verujem da ne skodi, a cim ne skodi, znaci da ...

Posle svega sto sam procitao i posle objavljenih cena odlucio sam da ostanem na wireless-u.ADSL je definitno skup "sport" za ono sto nudi.Ja sada placam 3000 din. za 512/512,jedino me NAT malo smara,ali koliko para ... :guitar:

Pa ne znam zasto ljudi poput tebe (nije vredjanje), uopste razmishljaju o uvodjenju ADSL... Po meni, ovo je dobra prilika jedino za dial-up usere, i eventualno za neke koji zele da sidju sa raspalog kabla (citaj radijus-vektor:))

Druga stvar, mnogo se hvatate za sitnice u ugovoru. Ako vi njima placate, sve ce biti u redu... Simple as that:)

p.s. Na momente mi se ovaj topic ucini kao ona reklama za mobtel: "Koleginice, ne potpisujte nishta! -Idem da potpishem..." E sad, ne znam zasto sam vam ovo ispricao....:)

Takav je nas mentalitet. Ljudi traze manu u necemu sto jos nije ni stvarno pocelo. Mada ih sa jedne strane i razumem. Ovo je Srbija, prevare su svakodnevna pojava :-devil-:
Meni se licno smucio dial-up, download max 5.5 kbs, zauzeta telefonska linija a o vecem download-u i ne razmisljam. :wall:
Bez razmisljanja sam potpisao ugovor sa beotelom isti dan kada sam i dobio potvrdu(pre 3 dana) iako mi je sezam poslao mail jos pre 8 dana(finansijski razlozi su uticali na izbor ISP).
Tako da mislim da je dial-up korisnicima ovo velika sansa a ostalima preporucujem da sacekaju sto bih ja uradio da vec imam neku non-stop vezu sa netom
pozzz :banana:

ja cekam vec 11 dana na odgovor od Sezam-a i od Beocity-a i od Beotel-a. Da li ceka neko jos ovoliko dugo?

mihailo je napisao(la):
And one more thing, Beotel-u sam poslao zahtev pre nekoliko dana, a Sezam je odgovorio odmah. Ne znam zasto sam Vam ovo ispricao, ali verujem da ne skodi, a cim ne skodi, znaci da ...

E vidis, kod mene je bilo upravo suprotno!

misterno je napisao(la):
ja cekam vec 11 dana na odgovor od Sezam-a i od Beocity-a i od Beotel-a. Da li ceka neko jos ovoliko dugo?

I ja otprilike toliko cekam iako sam proverio preko "onog" broja u Telekomu gde su mi rekli da imam tehnickih mogucnosti za ADSL.

Čestitamo! Na osnovu zahteva koji smo podneli za realizaciju vašeg ADSL priključka dobili smo odgovor od Telekoma da nema tehničkih prepreka za realizaciju i da je zahtev koji smo predali ušao u proces realizacije.

Pozivamo vas da na strani na kojoj pratite status realizacije vašeg priključka (www.sezampro.yu/adsl/adsl_korisnik.asp - vaša šifra je xxxxxxxxxxxx) kliknete na stavku 'Obrazac zahteva ...', da odštampate dokument u 2 primerka, popunite ga i potpišete (u slučaju pravnog lica overite pečatom firme) i posetite nas u Skadarskoj 40C kako bi izvršili uplatu prve mesečne pretplate. Podsećamo vas da je uspostava servisa za vas besplatna i da nema nikakvih dodatnih troškova. Molimo vas da sa sobom, pored oba popunjena primerka zahteva, ponesete i ličnu kartu.

U slučaju da plaćate sa računa firme, predračun za prvi mesec pretplate možete napraviti na strani www.sezampro.yu/public/predracun (ukoliko nemate korisničko ime na Sezamu upišite ADSL)

Molimo vas takođe da pogledate i Opšte uslove korišćenja usluga SezamPro sistema - dokument se nalazi www.sezampro.yu/public/opsti_uslovi_koriscenja_usluga_sezampro.pdf

Fizičko priključenje ADSL-a na vaš telefonski priključak u centrali obavlja Telekom Srbija, a o završetku radova Telekom obaveštava SezamPro. Istog trenutka vaš status u evidneciji će biti izmenjen i poslaćemo vam mail/sms radi dogovora oko termina instalacije opreme kod vas nakon čega će Internet zauvek biti vaš.

Srdačan pozdrav,
SezamPro korisnički servis
----------------------------
ISP SezamPro On-Line
www.sezampro.yu
+381 11 3227 231

Ne mogu da verujem da u ovom selu imam mogu'nosti i da je sve OK.

Aaaaaaaaaaaaaahhhh :D :D :D :D

Poslednja izmena:
JA sam dobio isti mail,ali mislim da su se *****ali jer na mojoj centrali sigurno nema vise od 4 ADSL prikljucka,a cisto sumnjam da su ih cuvali za mene

Pa jeste li dobili neki mail pre ovog od Sezama u vezi ADSL-a, ili je ovo prvo zvanicno obavestenje od kako ste popunili prijavu?

Calibra 4WD je napisao(la):
JA sam dobio isti mail,ali mislim da su se *****ali jer na mojoj centrali sigurno nema vise od 4 ADSL prikljucka,a cisto sumnjam da su ih cuvali za mene

Nemoguće je da ima tako malo priključaka, ispada da na max 10 beogradskih centrala ima nekoliko stotina priključaka, a svi veći provajderi su se dali na reklamu i uvođenje ADSL-a.
Meni su u Beotelu rekli da na nekim centralama nema ograničenja, samo je onda po meni pitanje ko će pre a ko kasnije dobiti priključak od korisnika.

Vrh Dno