Šta je novo?

Addiko banka

Pisao im ja mejl baš u vezi toga i rekli mi da nema potrebe prenositi zaradu ni tokom trajanja kredita ni u roku od 60 dana nakon isplate.
Nema ni otvaranja računa u banci, a čak ni menicu ne naplaćuju. Treba pohvaliti ovakav poslovni potez, pošto je ovo skoro pa čisto altruistički.

• Like
Reagovanja: uji
@Alleksa da li to znači da je moguće voditi kreditnu partiju bez tekućeg? 🤔
Moja majka ima stambeni iz Hypo, mada uplaćujem direktno na kreditnu partiju, jer se sa tekućeg rata skida narednog dana, a i zato što po njemu ne bi bilo druge promene.

@Alleksa da li to znači da je moguće voditi kreditnu partiju bez tekućeg? 🤔
Moja majka ima stambeni iz Hypo, mada uplaćujem direktno na kreditnu partiju, jer se sa tekućeg rata skida narednog dana, a i zato što po njemu ne bi bilo druge promene.
U slučaju ovog kredita, prema ugovoru, treba da imaš otvoren tekući račun u bilo kojoj banci, pa ovlašćuješ Addiko banku da ti sa tog računa na datum dospeća rate povuče novac u iznosu te mesečne rate. Dakle, ono što je povoljnost je da ne moraš otvarati tekući račun u Addiko banci ako već imaš tekući račun u nekoj drugoj.

• Like
Da li je neko stedeo u dinarima u ovoj banci, kakva su iskustva? Vidim da imaju najbolju kamatu od svih banaka, jedino me zanima da nema skrivenih troskova posebno sto tamo nemam tekuci racun i nisam njihov klijent...

Da li je neko stedeo u dinarima u ovoj banci, kakva su iskustva? Vidim da imaju najbolju kamatu od svih banaka, jedino me zanima da nema skrivenih troskova posebno sto tamo nemam tekuci racun i nisam njihov klijent...
I mene isto ovo zanima, i da li moze sve onlajn da se odradi?

@euanknik ako me pitaš da li kroz ebanking može da se ugovori štednja, odn. oroče sredstva, mislim da to nije moguće. Tako nešto ima Mobi i svakako ti je dobra opcija uz Lite račun bez održavanja, ali za druge banke nisam upućen.

Pitanje u vezi Addiko kreditne kartice, tj. plaćanja na rate, ako neko ima iskustva...

Dakle hoću nešto od 40.000 da podelim na 12 rata... Ako razumem dobro, regulisanje rata se reši u mBanking aplikaciji nakon plaćanja i nema kamate bez jednokratne naknade za podelu na rate koja je 2.400 i dospeva uz prvu ratu.

Dakle rata za ovih 40k je 3.333 s tim da prvi mesec plaćam 2.400 za naknadu.

Addiko ima akciju preporuči prijatelju gde se dobija 1500 dinara za svakog preporučenog prijatelja

Da, ali ne važi se ako taj neko otvori mRačun, odnosno mora barem Srebrni paket plus prenos zarade.

Imam pitanje u vezi Addiko kreditne kartice...

Kaže mogućnost plaćanja na jednake rate, do 12 rata, bez kamate...

1. Da li to znači da mogu bilo šta da platim kreditnom, tj. bilo gde kod nas, a potom tj. po plaćanju, potrebno je u aplikaciji da izaberem opciju podele na rate?
I jedina dažbina je ovih 2.400 koji se plaćaju samo prvi mesec kao trošak usluge podele na rate?

2. Imam limit od 40.000 na kreditnoj. Da li mogu sam da ga povećam: dakle da prebacim recimo 10.000 sa mog tekućeg računa kako bi mogao kreditnom da kupim nešto od 50.000?

Da li neko ovo moze da mi objasni, posto mi je neverovatno-naime kum i kuma su bili u ovoj banci da dignu kredit, onaj sto se reklamira po povoljnim uslovima, 200 000 din.
Zena je vlasnica firme, nikadnijeimala kredit, ne prima platu u ovoj banci, ali u onoj u kojoj prima redovno joj nude mnogo vece kredite, ima kreditnu karticu, redovno izmiruje obaveze, nema nikakva dodatna zaduzenja itd.
I ladno je odbiju za kredit uz napomenu da oni uglavnom odbijaju vlasnike firmi.
A kumu, tj. njenom suprugu, koji je zaposlen u njenoj firmi, ladno odobre.
Da li je to realno? Po kom osnovu oni to odobravaju?
Realno, zena je 10x likvidnija od muza.
Da li je moguce zbog toga sto je drzala neki novac kod njih, pa ga podigla pre neki dan i prebacila u drugu banku?

Da li neko ovo moze da mi objasni, posto mi je neverovatno-naime kum i kuma su bili u ovoj banci da dignu kredit, onaj sto se reklamira po povoljnim uslovima, 200 000 din.
Zena je vlasnica firme, nikadnijeimala kredit, ne prima platu u ovoj banci, ali u onoj u kojoj prima redovno joj nude mnogo vece kredite, ima kreditnu karticu, redovno izmiruje obaveze, nema nikakva dodatna zaduzenja itd.
I ladno je odbiju za kredit uz napomenu da oni uglavnom odbijaju vlasnike firmi.
Hypo Alpe Adria je odobravala kredite paušalcima, ali Addiko ne.
A kumu, tj. njenom suprugu, koji je zaposlen u njenoj firmi, ladno odobre.
Da li je to realno? Po kom osnovu oni to odobravaju?
Po osnovu toga što ona nije na ličnoj zaradi, a uslov za to je da vodi dvojno knjigovodstvo i imenuje knjigovođu, te bi u trenutnoj situaciji jedino mogla pod šifrom 241 i uz paušalno rešenje da podnese zahtev za kredit, što je i učinila pa su je odbili. S druge strane, on je zaposlen kod nje i prima platu pod šifrom 240, te se to kod njih jedino računa kao zarada (odnosno 242 za bolovanja i 247 kada je privredni subjekt u blokadi pa drugi poverilac cesijom isplaćuje platu).
Realno, zena je 10x likvidnija od muza.
Da li je moguce zbog toga sto je drzala neki novac kod njih, pa ga podigla pre neki dan i prebacila u drugu banku?
Ne, nema to veze s tim. To je do politike banke, a većina banaka u tom slučaju ne odobrava kredite. Nisi precizirao u kojoj banci ima kreditnu, da li je lična ili poslovna, mada svejedno, iz ličnog iskustva, meni Yettel banka nije htela tako da odobri ni kreditnu makar sa minimalnim limitom. Priznali su mi 241 kao zaradu i vodim se u banci kao primalac zarade za Max paket, ali sve što od toga imam je da ne plaćam održavanje i besplatnu Master karticu koju koristim zbog kešbeka.

Hvala ti na odgovoru. Ja se ne razumem bas u to, ali bilo mi je cudno.
Jedino sto znam da ona nije pausalac, ima doo i redovno prima platu. Direktor je svoje firme. Ima i knjigovodju kojeg placa, doduse on nije na plati u njenoj firmi.

• Like
Hvala ti na odgovoru. Ja se ne razumem bas u to, ali bilo mi je cudno.
Jedino sto znam da ona nije pausalac, ima doo i redovno prima platu. Direktor je svoje firme. Ima i knjigovodju kojeg placa, doduse on nije na plati u njenoj firmi.
To je onda baš čudno. Prvi put se susrećem sa tim da za banku bude rizik neko samozaposlen u doo, ali svašta je moguće.

Da, i meni je to bilo cudno, zato i pitam. Inace, u medjuvremenu je dobila veci kredit u drugoj banci, bez problema.

• Like
Kum i kuma su bili u ovoj banci da dignu kredit, onaj sto se reklamira po povoljnim uslovima, 200 000 din... Inace, u medjuvremenu je dobila veci kredit u drugoj banci, bez problema.
Ionako sam hteo da priupitam da li je uzela u razmatranje ponudu ProCredit gde uzima 200k i vraća 210k, ali se, pretpostavljam, konkretno za ovaj slučaj već snašla.

Da li ima nešto posebno što nude u poređenju sa drugim bankama? Da li ima EUR uplata na bankomatima?

Najbliža mi je njihova ekspo kući, pa bi mi bilo korisno

Sem menjačnice ništa, a i Poštanska im se ponekad približava sa kursom, tako da nisu u nekoj naročitoj prednosti. Nemaju uplatnih bankomata i isplaćuju samo dinare. Čak su i ukinuli besplatno podizanje unutar Addiko grupe u inostranstvu.

• Like
Evo neko moje iskustvo sa ovom bankom. Bankarka iz druge banke gde imam tekuci racun mi je rekla da u njihovoj banci ne otvaram poslovni racun nego mi je predlozila Addiko :D
S obzirom da verujem zeni i da lepo saradjujemo vec vise godina, otvorim poslovni racun za pausalca u Addiku i evo vec godinu dana nemam zamerki. Imaju jos mesta da poboljsaju neke stvari. Npr. zaboravio sam PIN kartice jer je nisam koristio skoro 2 meseca, i onda sam morao da cekam 2 nedelje da mi naprave novi PIN :D To je jedina nebuloza koja mi se desila, mada ja sam je izazvao. Elem, od otvaranja racuna, bilo kakvih pitanja, kontakata za povoljniji kurs evra, sve sam zavrsavao u veoma kratkom roku. Bankarku sam video 3 puta za ovih godinu dana, a u poslovnicu sam otisao 5 puta. Mobilna aplikacija moze mnogo bolje da se napravi, ali za placanje i zamenu deviza je sasvim dovoljna. Ebanking na racunaru je malo bolji.

Evo neko moje iskustvo sa ovom bankom. Bankarka iz druge banke gde imam tekuci racun mi je rekla da u njihovoj banci ne otvaram poslovni racun nego mi je predlozila Addiko :D
S obzirom da verujem zeni i da lepo saradjujemo vec vise godina, otvorim poslovni racun za pausalca u Addiku i evo vec godinu dana nemam zamerki. Imaju jos mesta da poboljsaju neke stvari. Npr. zaboravio sam PIN kartice jer je nisam koristio skoro 2 meseca, i onda sam morao da cekam 2 nedelje da mi naprave novi PIN :D To je jedina nebuloza koja mi se desila, mada ja sam je izazvao. Elem, od otvaranja racuna, bilo kakvih pitanja, kontakata za povoljniji kurs evra, sve sam zavrsavao u veoma kratkom roku. Bankarku sam video 3 puta za ovih godinu dana, a u poslovnicu sam otisao 5 puta. Mobilna aplikacija moze mnogo bolje da se napravi, ali za placanje i zamenu deviza je sasvim dovoljna. Ebanking na racunaru je malo bolji.
Kakvi su sa kursom za razmenu dolara u dinare?

Ne znam, nemam dolarske uplate. Euro je poprilično dobar, oko 0.5 ispod srednjeg kursa.

Da li neko zna da mi objasni oko poslednje rate keš kredita, kao moraš sam da je platiš, ne naplaćuje se automatski skidanjem sa tekućeg?

Šta je u Addiko banci Dinarski PLUS račun i EUR PLUS račun? U tarifniku stoji bez naknade, ali nema nikakvih informacija na web sajtu banke.

To su, pretpostavljam, eventualno neki raniji tipovi računa koji važe za već zaključene ugovore i u krajnjem slučaju preuzeti iz Hypo Alpe Adria (kao što su Galaxy, Cosmos, Supernova i šta već).

Aha, vidim da više nema ni online računa u ponudi...

Vrh Dno