To im dođe kao štednja po viđenju, za koju tvrde da ne učestvuje u platnom prometu. Jednom rođaku je skorije otvoren takav dinarski kao prelazni za potrebe otvaranja oročene štednje (fina kamata na tri meseca). Tom prilikom su mu rekli da novac može da uplati strogo gotovinski, na blagajni, pa je išao na šalter svoje glavne banke kako bi podigao tu veću količinu, iako je prethodno planirao da sve brzinski prebaci na licu mesta.
Nije na kraju ni pokušao da nešto prebaci elektronski, budući da bez mobilnog bankarstva ne bi posle mogao da proveri da li je novac stvarno legao (ako bi odbili uplatu, nema frke, ali i ako ne bi, postoji mogućnost da bi novac zaglavio u nekom limbu), ali eto, u ekspozituri mu je eksplicitno rečeno da ne može. E, sad, i npr. Yettelu to isto piše u ugovoru, a opet prolaze uplate, pa nije loša šansa da ni ovde ne bi bilo problema.
Evo, prošla su još tri meseca, a pominjao sam da je rođak u međuvremenu dobio besplatno mobilno bankarstvo, pa je odlučio da reskira i elektronski doplati sebi neki novac na ovaj račun pre nego što reoroči onlajn. Uplata je prošla, ali joj je otprilike minut trebao da se pojavi, pa ne znam da li se stvarno bančin sistem zamislio jer račun zvanično ne bi trebao da prima uplate ili je to uobičajeno za Addiko. Nemam drugih iskustava sa njima, ali u ostalim bankama znam da novac legde instant, tj. u roku od nekoliko sekundi, što je i ideja IPS-a, a ovde je stvarno bio potreban ceo minut otkad je mobilno bankarstvo druge banke javilo da je plaćanje izvršeno.
Što se tiče onlajn reoročenja, zanimljivo mi je da ne može da se ugovori kad god nego ima "radno vreme", ali dobro, sigurno ima neki razlog tome. Dodatna, a skoro sigurno povezana zanimljivost jeste da se onlajn oročenjem novac prebacuje na Addikov račun pri NBS, a da se tek sutradan ujutru pojavljuje na klijentovom oročenom računu.