Šta je novo?

A7V8X i AMD procesori

Misko78 je napisao(la):
Ma ima sigurno negde pod onom stavkom Motherboard videces da je na 40MHz jer KT400 cipset nema fiksiran PCI/AGP bus na 33/66 vec ima 1/3, 1/4 i 1/5 mnozioce koje na tvojoj ploci automatski bira u zavisnosti koji FSB izaberes. Kako tvoj ploca bira 1/5 mnozilac cim se FSB postavi na 166MHz a nema odgovarajuci 1/6 mnozilac ti prakticno na 200MHz imas sledecu situaciju 200*1/5=40Mhz tj. 80MHz za AGP. To vec predstavlja problem za sve PCI uredjaje koji su predvidjeni da rade na 33MHz, a najvise se ispoljava na LAN kartama, IDE i SCSI kontrolerima. Postoje neki SCSI i RAID kontroleri, koji su sposobni za rad na kloku od cak 50MHz jer time navodno dobijaju na protoku ali u slucaju integrisanih PCI karti kakve ti imas u tvom sistemu dolazi do problema koji se manifestuju kako sam naveo krckanjem zvuka, "korupcijom" podataka, pregrevanjem cak i odbijanjem da se upale. Neka bezbedna granica za PCI bus je 38MHz sve preko toga je stvar srece kako ce raditi i da li ce praviti probleme u manjoj ili vecoj meri. Sve u svemu glupost je napravila VIA koja nije implementirala mnozilac 1/6 u cipset KT400 koji je bio definitivno sposoban za 200MHz FSB i time prakticno poklonila trziste Nvidiji.

Davno dok sam imao Abit Kx333 plocu povremeno sam radi testiranja drzao XP1700+ na 10*195MHz (ddr333 memorija nije mogla vise) i sve je radilo stabilno i ok, nije bilo tipicnih problema zbog visokog PCI kloka (koraptovanje podataka, zvuk itd.), medjutim nisam dugo drzao taj FSB bas da nebi doslo do koraptovanja podataka, ipak mi je racunar sluzio za razne stvari, ne samo za OC.
Zbog toga mislim da je za potrebe nekog 3d marka, superPi ili slicnih benchmark programa moguce terati visok FSB i na KT333/400 plocama, naravno, neki duzi rad na takvim podesavanjima se nikako ne preporucuje.

Vuk je napisao(la):
Davno dok sam imao Abit Kx333 plocu povremeno sam radi testiranja drzao XP1700+ na 10*195MHz ....

KT333 su se u mnogome pokazale bolje nego KT400, narocito ABIT!
Kako bese, neko je od starijih i poznatijih clanova foruma drzao doticnu na 220MHz?

Misko78 je napisao(la):
Sve mi je jasno ali tvoj savet je, nemoj da se ljutis, besmislen, ako ima plocu na kojoj moze da tera 166*10 koja je logika da drzi na 140*12?
sacu da probam :-devil-:

nisam neki strucnjak za OC (nikakav u stvari), ali sam slucajno skontao da sa onom mojom kombinacijom se manje greje nego default pa mi je bilo skroz neobicno.

@Vuk, BokiPK

Ma o tome i svima pricam, ti VIA cipseti nisu uopste losi i svaki 333 i 400 hoce da radi na 200 ali glupanderi nisu stavili 1/6 mnozilac.

@Nenad Vranjanac

Probaj videces da postoji primetan porast performansi. Pretrazi malo forum, ima gomila uputstava i iskustava kako OC_ovati K7 platformu.

ne snalazim se bas najbolje sa pretragom na ovom sajtu. ako te ne mrzi posalji pp sa linkom.

probao sam, ali nije bas stabilno- cas radi cas nece ni da post-uje. moram da kupim par ventilatora. jel treba da povecavam napone za ovo?

a7v8x-x meni je memorija na toj ploci radila na 333 umesto 400 i agp samo 2 puta ali je sljakao barton 2.6 bez problema i flashovanja biosa to je socket a a za sempron nisam siguran

Poslednja izmena:
a7v8x-x ... zadnji bios !
Mashina iz potpisa...
FSB radi stabilno do 185-190 plafon.
Preko toga nema shanse - na 200Mhz nece ni da beke
memorija nije problem, cpu nije problem ... ploca... bice da jeste !

Nazad
Vrh Dno