Šta je novo?

A7V8X i AMD procesori

Meni je na ploci Asus A7V8X-X (predpostavljam da je skoro identicna ovoj tvojoj) radio Sempron 2500+ ali sam morao da flashujem bios na najnoviju verziju.

Rade i Semproni i Bartoni, ali naravno potrebno je flashovati BIOS; Vec vidjeno da rade: Sempron 2200+, Sempron 2500+, Barton 2500+ i Barton 2600+, pa pretpotstavljam da ce raditi svi procesori kojima je FSB 166.

Naravno da rade Semproni zasnovani na K7 jezgru tj. soketA

Rade svi pomenuti. vidite moju kofu i bice vam sve jasno.
Barton 2500+ dizan i do 2.2ghz. (11X200)

radio athlon 1800+, barton 2500+ i radi barton MP 2600+

A da li su vam ploche A7V8X ili A7V8X-X i da li imaju FSB333 sticker na south bridge-u?

Pogledaj moju kofiguraciju pa ces videti.

Baraba je napisao(la):

kako si uspeo da ti radi na 200 Fsb ???
sa kojim biosom ?
koliki ti je onda bio PCI bus....? da nije malo previse za ostale komponente u PC-u ???

Da, i mene bash interesuje kako je VIA KT400 ishla na 200 FSB ?!

@Baraba
'ajd objasni nam kako ti to radi FSB na 200?
da nije mozda memorija na 200 asinhrono ?

???

Baraba je napisao(la):

ma jok....
lepo napisa chovek >>>> 2.2ghz. (11X200) !!!:S: :S: :S:

samo me zivo zanima da li je to stvarnosti ili samo njegova zzelja:eyebrows:

Upravo ovako kako je Dark Angel napisao.
Ja sam podizao polako i radi lepo na 10X200mhz. Ja nemam mogucnost asinhronog rada memorije, ako se to tako zove.
Moglo je i vise, ali to je to.

Dade mi drugar da probam Athlon MP 2000+.:d
Jel' neko zna shta gubim u odnosu na XP 2000+ procesor i da li je zdravo ubadati ovaj proc u A7V8X plochu za koju nije predvidjen.

Inache, pogledao sam south bridge i ima FSB 333 nalepnicu tako da mogu i semprona da nabodem ali mi 4.5k dinara za 2300+(nov sa 36m garancijom) mnogo dinara na jednom mestu 🙂

I josh jedno pitanje. MP2000+ i Sempron2300+. Da li razlika vredi 2k dinara?

Poslednja izmena:
Chobicus je napisao(la):
Dade mi drugar da probam Athlon MP 2000+.:d
...

Nista ne gubis. Niti nesto posebno dobijas. Tio je isti proc kao i "obican" XP samo sto ima podrsku za multiproc rad.
A lemljenjem odgovarajucih L kontakata na obicnom XP-u, dobijes MP 😀
Neke ploce su cak i prepoznavale XP kao MP ukljucivanjem odgovarajucih opcija u BIOS-u (EPoX).
2k din u odnosu na Sempron 2300? Mislim da je mnogo. Realno, on je kostao i dosta vise zbog MP podrske, ali za single slot plocu...nema mnogo smisla.
Cek, cek,...koji je skuplji za 2k?

Poslednja izmena:
Baraba je napisao(la):
Upravo ovako kako je Dark Angel napisao.
Ja sam podizao polako i radi lepo na 10X200mhz. Ja nemam mogucnost asinhronog rada memorije, ako se to tako zove.
Moglo je i vise, ali to je to.

KAKO? Na toj i na bilo kojoj drugoj KT400 ploci ne postoji 1/6 delilac za PCI bus vec samo 1/5. Sto ce reci da tvoj konstatacija da je ploca sposobna da radi 200 ili vise netacna, jer PCI komponente kao i ATA uredjaji ne bi mogli da rade na PCI magistrali od 40 i vise MHz. Ovde nije rec o nemogucnosti cipseta da radi na 200MHz vec o ne postojanju adekvatnog PCI delioca koji je uveden u KT600 cipset. Opet te pitam kako, daj CPU-Z validaciju toga sto tvrdis.

Chobicus je napisao(la):
I josh jedno pitanje. MP2000+ i Sempron2300+. Da li razlika vredi 2k dinara?

Athlon MP 2000+ ti je bolji izbor zbog nize cene a tvoja ploca ce ga prepoznavati kao XP 2000+. Verovatno je otkljucan i moze da bude i Palomino i T-Bred jezgro. Ako je otkljucan mozes da podesis lepo na 10*166 i tako ga vozis.

Misko78 je napisao(la):
KAKO? Na toj i na bilo kojoj drugoj KT400 ploci ne postoji 1/6 delilac za PCI bus vec samo 1/5. Sto ce reci da tvoj konstatacija da je ploca sposobna da radi 200 ili vise netacna, jer PCI komponente kao i ATA uredjaji ne bi mogli da rade na PCI magistrali od 40 i vise MHz. Ovde nije rec o nemogucnosti cipseta da radi na 200MHz vec o ne postojanju adekvatnog PCI delioca koji je uveden u KT600 cipset. Opet te pitam kako, daj CPU-Z validaciju toga sto tvrdis.

.

Right!!!

Evo ma vi meni razjasnite sta mi ovde pise.
Mozda ja ni ne znam kako mi radi komp.:S:

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    82.7 KB · Pregleda: 79
BokiPK je napisao(la):
Cek, cek,...koji je skuplji za 2k?
Skuplji mi je novi Sempron.

Misko78 je napisao(la):
Athlon MP 2000+ ti je bolji izbor zbog nize cene a tvoja ploca ce ga prepoznavati kao XP 2000+. Verovatno je otkljucan i moze da bude i Palomino i T-Bred jezgro. Ako je otkljucan mozes da podesis lepo na 10*166 i tako ga vozis.
Sad mi radi na valjda 12,5*133.
Neshto mi se ne experimentishe :crash:

Nenad Vranjanac je napisao(la):
12x140/35- skoro isti clock samo radi stabilnije i za nijansu manje greje

:trust:

Baraba je napisao(la):
Evo ma vi meni razjasnite sta mi ovde pise.
Mozda ja ni ne znam kako mi radi komp.

Ne nego kako to da svi na svetu imaju problema kad podese PCI uredjaje na =>40MHz a tebi komotno rade? Vec od 38MHz sve zvucne krckaju a IDE kontroleri brljaju. Ako tebi sve lepo radi onda si jedinstveni fenomen ali bih te savetovao da iskljucis PCI Master 0 WS Write jer ces time dodatno postici stabilnost kada drzis PCI bus zestoko osinut na 40MHz.

Misko78 je napisao(la):
:trust:

Ne nego kako to da svi na svetu imaju problema kad podese PCI uredjaje na =>40MHz a tebi komotno rade? Vec od 38MHz sve zvucne krckaju a IDE kontroleri brljaju. Ako tebi sve lepo radi onda si jedinstveni fenomen ali bih te savetovao da iskljucis PCI Master 0 WS Write jer ces time dodatno postici stabilnost kada drzis PCI bus zestoko osinut na 40MHz.

Kako to mislis PCI bus? Moras mi malo objasniti, ja nigde ne vidim u everestu tu vrednost40mhz.

Misko78 je napisao(la):
pa, ne znam sta ti nije jasno?
jednostavno, temperature cpu su se spustile za koji stepen i dobijam nesto (smesno) bolje benchmarke

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    32.4 KB · Pregleda: 52
Baraba je napisao(la):
Kako to mislis PCI bus? Moras mi malo objasniti, ja nigde ne vidim u everestu tu vrednost40mhz.

Ma ima sigurno negde pod onom stavkom Motherboard videces da je na 40MHz jer KT400 cipset nema fiksiran PCI/AGP bus na 33/66 vec ima 1/3, 1/4 i 1/5 mnozioce koje na tvojoj ploci automatski bira u zavisnosti koji FSB izaberes. Kako tvoj ploca bira 1/5 mnozilac cim se FSB postavi na 166MHz a nema odgovarajuci 1/6 mnozilac ti prakticno na 200MHz imas sledecu situaciju 200*1/5=40Mhz tj. 80MHz za AGP. To vec predstavlja problem za sve PCI uredjaje koji su predvidjeni da rade na 33MHz, a najvise se ispoljava na LAN kartama, IDE i SCSI kontrolerima. Postoje neki SCSI i RAID kontroleri, koji su sposobni za rad na kloku od cak 50MHz jer time navodno dobijaju na protoku ali u slucaju integrisanih PCI karti kakve ti imas u tvom sistemu dolazi do problema koji se manifestuju kako sam naveo krckanjem zvuka, "korupcijom" podataka, pregrevanjem cak i odbijanjem da se upale. Neka bezbedna granica za PCI bus je 38MHz sve preko toga je stvar srece kako ce raditi i da li ce praviti probleme u manjoj ili vecoj meri. Sve u svemu glupost je napravila VIA koja nije implementirala mnozilac 1/6 u cipset KT400 koji je bio definitivno sposoban za 200MHz FSB i time prakticno poklonila trziste Nvidiji.

Nenad Vranjanac je napisao(la):
pa, ne znam sta ti nije jasno?
jednostavno, temperature cpu su se spustile za koji stepen i dobijam nesto (smesno) bolje benchmarke

Sve mi je jasno ali tvoj savet je, nemoj da se ljutis, besmislen, ako ima plocu na kojoj moze da tera 166*10 koja je logika da drzi na 140*12?

Chobicus je napisao(la):
Skuplji mi je novi Sempron.
Sad mi radi na valjda 12,5*133.
Neshto mi se ne experimentishe :crash:

Onda je apsolutno besmisleno kupiti Semprona. MP (XP) se bolje ponasa.
Zvizni ga na 10*166, a a ko je T'Bred B jezgro, onda 99% da mozes i na 12 ili 12.5x166 bez podizanja napona.
Nista opasno, sto se tice malog experimenta :eyebrows:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno