Šta je novo?

[A1] Vikend Net

Mislim da ti nije najisplatljivija varijanta za stalni net.
Nemam nijednu drugu mogucnost sem neki mobilni net. Trenutno imam neki bezicni neograniceni 10/2 koji je cesto gori od toga, upload bukvalno ne upotrebljiv bude. A treba mi neogranicena varijanta jer trosimo vise od onih max 500gb kucni netova sto nude.

Posto su relativno skupi modemi sa 4ca. Koliko bi efikasno bilo kome ne treba dodatna antena da koristi 5G repeater i 3CA telefon zakucan negde na tavanu? Mislim to bi resilo problem i mobilnosti i nedostatka signala. A neretko od nas u ladici ima neki polomljen ili sa slabom baterijom 3CA uredjaj sa obzirom da se rade od 2016 makar... 5G repeater bi u praksi trebalo da moze da handluje oko 200 Mbps sto je dovoljno za vecinu ljudi.

Nemam nijednu drugu mogucnost sem neki mobilni net. Trenutno imam neki bezicni neograniceni 10/2 koji je cesto gori od toga, upload bukvalno ne upotrebljiv bude. A treba mi neogranicena varijanta jer trosimo vise od onih max 500gb kucni netova sto nude.
Jasno da, svi imaju taj glupi limit.

Zdravo, razmisljam da uzmem vikend net(bio bi mi glavni net). Procitao sam celu temu i imam par pitanja za korisnike:

1.Da li ste primetili da ima ikakvih ogranicenja povodom potrosenih podataka/brzine. Tipa da se menja priority u odnosu na druge "pakete" u a1 nakon skidanja vecih stvari ili nakon odredjenog praga, pa da vam spusti brzinu ili tako nesto. (razumem za faktor opterecenosti BS, nego pitam van toga dal ste primetili).
2.Da li jos uvek postoji onaj prekid sesije svakih 4 sata? I kakav je u realnosti prekid preko kabla, a kakav preko wifi?
3.Jel jos uvek izmeni IP adresu nakon svakog prekida sesije?
4.Da li jos uvek imate problema oko aktivacija dodataka nakon isteka? Iskustva sa tim.

Hvala
1. Ne
2. Postoji prekid sesije na svakih 4h, neprimetljivo je
3. Izmeni se IP adresa
4. Ne

Pozdrav ljudi,

Pročitao sam poslednjih par strana ove teme u vezi stvari koje me interesuju u vezi modema/rutera koji bi bilo najbolje nabaviti i hteo bih pitati ima li smisla kupiti neki od sledećih modela koje sam pronašao na oglasima:

1. https://www.kupujemprodajem.com/kom...-cat6-mts/oglas/149278306?filterId=4132379642 - nisam siguran može li druga mreža osim mts-a

2. https://www.kupujemprodajem.com/kom...5ghz-cat6/oglas/158367854?filterId=4132379642 - pročitao sam da modeme koji su t-mobile treba izbegavati valjda zbog nemogućnosti otključavanja pa pretpostavljam da je to možda slučaj i ovde

3. https://www.kupujemprodajem.com/kom...z-kao-nov/oglas/150197913?filterId=4232744066 - pominjan je kao solucija koja se pokazala da dobro radi

4. https://www.kupujemprodajem.com/kom...i-hotspot/oglas/158301500?filterId=4232744066 - deluje zgodno i deluje da može postići brzine veće nego sa default modemom koji se dobija iz A1

Takođe bih potvrdio napisane stvari za brzine pošto trenutno koristim TP Link 3254 koji ima promenljive rezultate što se tiče brzina, i maksimum je nekih 50/50 dok preko telefona dobacujem do 150/47 recimo.

Predlozi su dobrodošli naravno i hvala 🙂

Pozdrav ljudi,

Pročitao sam poslednjih par strana ove teme u vezi stvari koje me interesuju u vezi modema/rutera koji bi bilo najbolje nabaviti i hteo bih pitati ima li smisla kupiti neki od sledećih modela koje sam pronašao na oglasima:

1. https://www.kupujemprodajem.com/kom...-cat6-mts/oglas/149278306?filterId=4132379642 - nisam siguran može li druga mreža osim mts-a

2. https://www.kupujemprodajem.com/kom...5ghz-cat6/oglas/158367854?filterId=4132379642 - pročitao sam da modeme koji su t-mobile treba izbegavati valjda zbog nemogućnosti otključavanja pa pretpostavljam da je to možda slučaj i ovde

3. https://www.kupujemprodajem.com/kom...z-kao-nov/oglas/150197913?filterId=4232744066 - pominjan je kao solucija koja se pokazala da dobro radi

4. https://www.kupujemprodajem.com/kom...i-hotspot/oglas/158301500?filterId=4232744066 - deluje zgodno i deluje da može postići brzine veće nego sa default modemom koji se dobija iz A1

Takođe bih potvrdio napisane stvari za brzine pošto trenutno koristim TP Link 3254 koji ima promenljive rezultate što se tiče brzina, i maksimum je nekih 50/50 dok preko telefona dobacujem do 150/47 recimo.

Predlozi su dobrodošli naravno i hvala 🙂

Kupi modem pod brojem 1 ako ti je bitno da šetaš modem svuda po Srbiji i vani. Svi modemi kod svih naših operatera su sim-free

Kupi modem pod brojem 1 ako ti je bitno da šetaš modem svuda po Srbiji i vani. Svi modemi kod svih naših operatera su sim-free
Hvala na odgovoru 🙏.
Lično sam razmišljao o Huawei modemu pod brojem 2, ali nisam video nikakvo iskustvo ili mišljenje što se njega konkretno tiče, a jesam video preporuku za izbegavanje za drugi Huawei model sa T-mobile oznakom. Taj pod brojem dva mi deluje interesantno zbog toga što ga jeste moguće mrdnuti tu i tamo, a i ima priključke za antenu ako sam u nekoj zoni koja ima slabiji signal(scenario koji mogu da pretpostavim da je moguć, ali ne znam zasigurno). Bilo bi kul da mogu da testiram kako radi, ali mi je nezgodno pošto je prodavac iz Požarevca a ja sam iz Beograda.

Ja imam relativno nov nalog/ VikendNet karticu, i ne mogu da pristupim opcijama za aktiviranje dodatka, bilo preko a1.rs sajta gde ucitava unedogled, ili moj A1 aplikacije gde uvek prikazuje "Sadrzaj trenutno nije dostupan". I onda moze jedino preko call centra, podrska nema pojma zasto ne radi softver.

Takva je situacija minimum 2 godine, a možda i 3. Uvek moram da pozovem call centar da bih aktivirao dodatak. Nije mi jasno da li ne umeju da poprave ili ih jednostavno nije briga.

Ok, kupio sam preko oglasa B535-333 ali Soyealink (što bi i dalje trebalo da bude Huawei) i dobijam dosta čudne rezultate što se tiče brzina. Maksimalni download koji sam uspeo da postignem nije prešao 73Mb/s i ne mogu da pređem 100Mb/s šta god radio, dok je upload išao i do 83Mb/s. Da stvar bude čudnija, kada vratim karticu u telefon ponovo dobijam očekivane brzine 130~15Mb/s dok upload bude oko (očekivanih)50Mb/s. Takođe da napomenem da je signal na modemu svo vreme bio na maksimumu (svi barovi popunjeni) i da se nalazim u Beogradu blizu Sajma(što se tiče položaja).

Isto da napomenem oko jedne čudne pojave koju sam primetio, a to je da protok drastično opada u gluvo doba(oko 3~4 ujutru) kada bi očekivao da je moguće postići maksimalni protok.
Malo sam neprijatno iznenađen rezultatima da budem iskren pa ću probati da stavim neke antene i vidim hoće li to poboljšati situaciju možda.

ja sam na tom modemu izvlačio i preko 150 Mb/s
sve zavisi, koliko si daleko od antene, koliko dBm pokazuje modem, dal modem u tom datom trenutku kombinuje dve 4G frekvencije zajedno za down ... ?
ovde vidi tačnu lokaciju:

1704994704345.png

Ok, kupio sam preko oglasa B535-333 ali Soyealink (što bi i dalje trebalo da bude Huawei) i dobijam dosta čudne rezultate što se tiče brzina. Maksimalni download koji sam uspeo da postignem nije prešao 73Mb/s i ne mogu da pređem 100Mb/s šta god radio, dok je upload išao i do 83Mb/s. Da stvar bude čudnija, kada vratim karticu u telefon ponovo dobijam očekivane brzine 130~15Mb/s dok upload bude oko (očekivanih)50Mb/s. Takođe da napomenem da je signal na modemu svo vreme bio na maksimumu (svi barovi popunjeni) i da se nalazim u Beogradu blizu Sajma(što se tiče položaja).

Isto da napomenem oko jedne čudne pojave koju sam primetio, a to je da protok drastično opada u gluvo doba(oko 3~4 ujutru) kada bi očekivao da je moguće postići maksimalni protok.
Malo sam neprijatno iznenađen rezultatima da budem iskren pa ću probati da stavim neke antene i vidim hoće li to poboljšati situaciju možda.
To je to. Telefon verovatno ima 3CA ili 5CA.
3CA s7 i p20 pro 160 -200, 300-350 Mbps na istom mestu. Da je novije nešto verovatno bi bilo i jače...
A to ujutro se zahvali 5G.
Frekvencije Nosioci se dodeljuju na 5G za testiranje... Ili sad vec mozda sumnjam da i stede struju 🤣
@jason13
To nema veze ja u 50 metara na jednoj lokaciji imam 23 Mbps dok 50 metara dalje 230Mbps.
Ima Sreće da mu dobro hvata sigbal i da nije opterećena Bazna stanica...

Poslednja izmena:

Prilozi

Dakle trenutno sam bukvalno u zgradi u kojoj je bazna stanica u Belgijskoj i po ovome gledam na još dve direktno na Sajmu na hali 2 koju vidim sa prozora 😵

Trenutno rabim S23 Ultra, rekao bih da je ok.

Ako koga zanima evo pdf fajla sa testovima
šta kaže modem, koji je cell ID ?

Glupo pitanje, da li si možda na 2.4GHz wifi-ju između rutera i telefona?

Izvinjavam se na kasnijem odgovoru, ali izašao sam iz kuće u jednom trenutku
šta kaže modem, koji je cell ID ?
Pretpostavljam da su ovo podaci koji bi mogli biti interesantni
1705023613565.png
Glupo pitanje, da li si možda na 2.4GHz wifi-ju između rutera i telefona?
Wi-Fi je sa testova je sa kompa i on jeste na 2.4GHz. Međutim i telefon koji je na 5GHz nije davao drugačije rezultate.

Da stvar bude dodatno komplikovanija, ovo su sveži testovi gde sam komp priključio ethernet kablom.

1705023924623.png

Rezultati su takođe identični i na mobilnom(koji je povezan preko rutera).

Situacija je gotovo identična kada karticu ubacim u telefon.

Čisto radi eksperimenta ću ubaciti mts karticu(broj koji inače koristim) u modem i proverim hoću li dobiti identične rezultate kao sa telefona 129/93.4 Mb/s.

Izvinjavam se na kasnijem odgovoru, ali izašao sam iz kuće u jednom trenutku

Pretpostavljam da su ovo podaci koji bi mogli biti interesantni
Pogledajte prilog 423097

Wi-Fi je sa testova je sa kompa i on jeste na 2.4GHz. Međutim i telefon koji je na 5GHz nije davao drugačije rezultate.

Da stvar bude dodatno komplikovanija, ovo su sveži testovi gde sam komp priključio ethernet kablom.

Pogledajte prilog 423098

Rezultati su takođe identični i na mobilnom(koji je povezan preko rutera).

Situacija je gotovo identična kada karticu ubacim u telefon.

Čisto radi eksperimenta ću ubaciti mts karticu(broj koji inače koristim) u modem i proverim hoću li dobiti identične rezultate kao sa telefona 129/93.4 Mb/s.
Pogledaj vreme. I ne citas poruke...
Normalno da ti je upload veći. Ko uploaduje šta u 3 ujutru? Dok ljudi na ugaseboj mrezi verovatno instagram ili tv ili YouTube vuku download....
Eto mozda neki video editor u 3 ujutru uploaduje 99 posto downloaduje...

Pogledaj vreme. I ne citas poruke...
Privatne poruke? Nisam video da imam poruku, pardoniram.
Normalno da ti je upload veći. Ko uploaduje šta u 3 ujutru? Dok ljudi na ugaseboj mrezi verovatno instagram ili tv ili YouTube vuku download....
Očekivao bih neku razliku u odnosu na telefon, ali ne toliku i ne takvu. Takođe baš u ovoj temi sam i video šta ljudi dobijaju sa ovim modemom pa sam najviše zato i začuđen što imam toliko lošije rezultate.

1705040446264.png

Ovo se desi kada ubacim mts karticu u modem. Treći rezultat je A1. Da ne davim više 🙂

To je to. Telefon verovatno ima 3CA ili 5CA.
3CA s7 i p20 pro 160 -200, 300-350 Mbps na istom mestu. Da je novije nešto verovatno bi bilo i jače...
A to ujutro se zahvali 5G.
Frekvencije Nosioci se dodeljuju na 5G za testiranje... Ili sad vec mozda sumnjam da i stede struju 🤣
@jason13
To nema veze ja u 50 metara na jednoj lokaciji imam 23 Mbps dok 50 metara dalje 230Mbps.
Ima Sreće da mu dobro hvata sigbal i da nije opterećena Bazna stanica...
Mislim na ovu poruku. Nisi pročitao jer ti je čudno u ranim jutarnjim satima. Pa kontam da nisi pročitao.
Privatne poruke? Nisam video da imam poruku, pardoniram.

Očekivao bih neku razliku u odnosu na telefon, ali ne toliku i ne takvu. Takođe baš u ovoj temi sam i video šta ljudi dobijaju sa ovim modemom pa sam najviše zato i začuđen što imam toliko lošije rezultate.
I ne možeš porediti 2CA modem sa 5CA telefonom. To ti je kao da imas fiću, pa uzeo zastavu skalu 65 i poredis je Sa Neverom.

Mislim na ovu poruku. Nisi pročitao jer ti je čudno u ranim jutarnjim satima. Pa kontam da nisi pročitao.
Pročitao sam, i svestan sam da broj agregacija čini razliku u brzini, samo nisam znao da je baš tolika razlika.
I ne možeš porediti 2CA modem sa 5CA telefonom. To ti je kao da imas fiću, pa uzeo zastavu skalu 65 i poredis je Sa Neverom.
Kažem da ste u pravu. Iz moje perspektive sam se više obazirao na činjenicu kako kod drugih ljudi radi isti taj modem i to ne pre 5-6 godina, nego pre bukvalno par meseci. Prosto mi je neverovatno da se nešto toliko promenilo da ja sad dobijam ovakve brzine koje su višestruko manje. Mobilni mi je poslužio kao druga referentna vrednost, nešto sa čim bih imao uporediti pa makar to bio i avion spram bicikla, ali da bude za poređenja radi tu, mada i tu je recimo modem bio bolji što se tiče upload-a.

Šta bi onda trebalo da jurim da bi bilo uporedivo ili bolje od ovoga što dobijam sa mobilnog? B818 ili nešto slično pretpostavljam?

Pročitao sam, i svestan sam da broj agregacija čini razliku u brzini, samo nisam znao da je baš tolika razlika.

Kažem da ste u pravu. Iz moje perspektive sam se više obazirao na činjenicu kako kod drugih ljudi radi isti taj modem i to ne pre 5-6 godina, nego pre bukvalno par meseci. Prosto mi je neverovatno da se nešto toliko promenilo da ja sad dobijam ovakve brzine koje su višestruko manje. Mobilni mi je poslužio kao druga referentna vrednost, nešto sa čim bih imao uporediti pa makar to bio i avion spram bicikla, ali da bude za poređenja radi tu, mada i tu je recimo modem bio bolji što se tiče upload-a.

Šta bi onda trebalo da jurim da bi bilo uporedivo ili bolje od ovoga što dobijam sa mobilnog? B818 ili nešto slično pretpostavljam?
Ok, da agregacija igra ulogu. Onda MIMO pa na to sve šema modulacije a minus je bazna stanica ako nije 4CA ili nema optiku pa joj je slav protok i na sve to broj korisnika na sektoru u kome si ti se oduzima na ove pluseve....
Nighthawk Netgear M2 je nešto za poređenje sa telefonom. Sa time sto imas i eksterne antene da nakacis tako da mozes I bolje mozds izvući od telefona...
A ono sto ostavljaju samo B20 tokom noci ili štede jeftinu struju ili testiraju 5G a možda jos nešto...

Ok, da agregacija igra ulogu. Onda MIMO pa na to sve šema modulacije a minus je bazna stanica ako nije 4CA ili nema optiku pa joj je slav protok i na sve to broj korisnika na sektoru u kome si ti se oduzima na ove pluseve....
Za ovu baznu stanicu u Belgijskoj znam da ima optiku zato što su je provlačili kroz zgradu i takođe su menjali celu baznu stanicu ne tako davno(bukvalno je bila dizalicada se obavi ceo posao), ali koliko se sećam mislim da je ona usmerena na NBG pa zato malo sumnjam da hvatam taj signal iako se nalazim direktno ispod antene, tako da me po toj teoriji ostavlja sa antenama koje su na sajmu u koje gledam sa prozora. Uzeo sam dodatak za mesec dana pa ću se pomeriti i na neke druge lokacije testa radi u nekom trenutku baš da probam hoće li biti razlike.

Za ovu baznu stanicu u Belgijskoj znam da ima optiku zato što su je provlačili kroz zgradu i takođe su menjali celu baznu stanicu ne tako davno(bukvalno je bila dizalicada se obavi ceo posao), ali koliko se sećam mislim da je ona usmerena na NBG pa zato malo sumnjam da hvatam taj signal iako se nalazim direktno ispod antene, tako da me po toj teoriji ostavlja sa antenama koje su na sajmu u koje gledam sa prozora. Uzeo sam dodatak za mesec dana pa ću se pomeriti i na neke druge lokacije testa radi u nekom trenutku baš da probam hoće li biti razlike.
Pomoci ce ti da skines na telefon makar cell maper piše ti tacno koja je bs i gde je na mapi se vidi oznaka...
Tako da znas. Ako si pod velikim uglom to nije bas idealno. Najbolje je kad si 100-200 metara od BS. Do 100metara nije bas dobra modulacija...

Isto mozes da vidiš mimo TBD na telefonu.
Kao i koliko imas dodatnih karijera na nosecu frekvenciju. Mozda kod tebe bude 3 dodatna nosioca i 4 TBD.
Dok modem moze maksimalno da ima 2 TBD. I jednog dodatnog nosioca.
Ali informacije su ti samo validne dok traje download...
Ne možeš u idlovanju mreže. I onda znas na čemu si.

Poslednja izmena:
Ali informacije su ti samo validne dok traje download...
Ne možeš u idlovanju mreže. I onda znas na čemu si.
Dakle pustim speedtest dok sam povezan telefonom preko modema, ili ubacim karticu u telefon pa radim taj test(ovo drugo mi ima više smisla)?

Dakle pustim speedtest dok sam povezan telefonom preko modema, ili ubacim karticu u telefon pa radim taj test(ovo drugo mi ima više smisla)?
U principu u telefonu sa karticom koju hoces da vidis sta se dešava. Ubacis u telefon pokrenes servisni mod. I pokrenes neki download i malo prosetas ocitas agregacije mimo i slično.
*#0011#
Da ne tražiš na netu...
Možeš da dobijes dobar utisak o mreznoj situaciji.
U principu nije lose da vidis sta imas od mreze. Pa i ako nekad nameravas da nabudzis da ne kupujes nešto sto ima ekscesivnu snagu za tvoju baznu stanicu. Nighthawk je kul ali i košta posebno uz antene...

Poslednja izmena:
Postovanje za sve ucesnike,
imam par pitanja i da vam odmah kazem nisam tehnicko lice,
  • da li preporucujete da se uzme ovaj Vikend net, meni bi trebao internet za osnovne stvari i da gledam tv preko interneta, kako mi je ovaj za tv objasnio trebalo bi mi min brzina od 10 megabajta (valjda se tako pise). koristo bih ga 30-tak dana godisnje u paketu, uglavnom na podrucju Dobanovaca ali i sirom Srbije (ako moze)
  • kako se narucuju paketi / dodatci, jel moze preko telefona ili racunara i kako se placa tj jel mogu da platim preko aplikacije
  • koliko dugo moze da traje ako nije koristeno recimo 1 godinu
  • citao sam ovde na forumu da se prekida na svakih 4 sata na 1-2 sek meni to nije problem
Garant cu imati jos pitanja ali nesto da ostavim za posle

Nazad
Vrh Dno