Šta je novo?

[A1] Vikend Net

Drugar ima 1Gbps modem i to na mtsu pa u centru NS zna i to na mtsu da spadne u 10 do 20 mbps brzine. No svakako ne znam sa cime vezes wifi ili kabl ali wifi 2.4ghz i ne može mnogo brže od 60mbps dok cat5 ne može preko 100 Mbps. Tako da za vece brzine sve jedno ti treba ili dobar 5G wifi adapter ili Cat6 kabel. A svakako pozicija rutera može da igra dobru ulogu da bi efektivno imao dobar signal za sve frekvencije na kojoj radi agregaciju. Neka polica izdignuta blizina prozora i slično može da igra dosta ulogu.
Bogami si u pravu bio. Ja sam svo vrijeme bio na 2,4GHz wifi. Macbook pro koristim i sad sam ga stavio na 5Ghz (razdvojio sam mu kanale i stavio manje zaguseni kanal) i znatno je bolje slika cak se i upload popravio. Sto se tice pozicioniranja i to cu da namjestim da bude bolje.
Uglavom se slazem s tim sto cat5e kabl itekako moze 1Gbps ali do 30m duzine.
Nazalost ne mogu kabal da spojim jer mi to malo vece cimanje po stanu. Cat5e definitivno moze to da izvuce, mada bolji kabl tipa sftp no je on prekrut.

Pa na nekoj kracoj udaljenosti bez nekih većih prepreka izmedju tebe i Macbooka 5GHza bi trebalo da radi poprilično bez nekog vidnog laga. Kabel je uvek bolja varijanta. Ali iz mog iskustva 5GHz daje pristojne rezultate u svim aspektima korišćenja. Ruter i Macbook bi trebalo da imaju malo pristojnije radio uređaje. Tako da ne vidim razlog da 250-300 mbps u zavisnosti od sirine kanala dostupne na 5GHz ali bi trebalo lagano da izgura. Sad sve naravno zavisi od same mreže opterećenja baznih stanica. Tako da koliko sam video oprema za naše uslove je i vise nego zadovoljavajuća. Samo probaj da izguras jos neku idealnu poziciju i uživaj u konekciji.

Ja imam Miktorik Chateau LTE12 (jako ozbiljan ruter) i tesko da mogu da izvucem vise od 60mbit u centru Novog Sada. Imate li nekih savjeta kako da pojacam net?
Netgear Ac810s kad nije optereceno Kucni,Vikend,Ponesi net od 80-120 mb ide kad nema opterecenja dok 100m od te lokacije ide 160 do 200mb brzina ko od sale.Ovo je brzina na 5ghz wifi on nema lan port.

Netgear Ac810s kad nije optereceno Kucni,Vikend,Ponesi net od 80-120 mb ide kad nema opterecenja dok 100m od te lokacije ide 160 do 200mb brzina ko od sale.Ovo je brzina na 5ghz wifi on nema lan port.
Ahh to je mnogo bolje nego sto ja mogu da dobijem. Ja sam max izvukao 80mbit a kad je zaguseno 40mbit. Cak sam ruter stavio na terasi. Volio bih da probam taj ruter.

I primijetio sam da sesija tačno traje dva sata. Jel ovo nešto namerno oni rade?

valjda u 57 minutu svakog drugog sata resetuje, sto to rade?

A1 ima neko čudno ponašanje što se tiče sesija.

Prekidaju se na:
2h (Vikend net, NeoNeo, NeoNeo Max)
4h (Prepaid, i Globaltel)
6h (Klasičan postpaid sa ograničenim protokom i ponesi net)
12h (Kućni net)

Zašto to rade, ne znam, ali oduvek je tako.

I da li postoji negdje baza podataka sa tačnim lokacijama baznih stanica? Bih da podesim antene radi boljeg prijema.

Postoji jedino ratel registar svih lokacija i svih dozvola za radio stanice (uključujući i bazne stanice operatera). To nije baš pregledno, ali postoji sajt gde ljudi sami ubacuju bazne stanice, a kroz aplikaciju sakupljaju podatke sa terena, i do sad smo dosta toga izmapirali - grupa entuzijasta sa ovog foruma.

Tu možeš da nađeš lokacije BS, koje frekvencije koriste, cell id, PCI, enb i ostale parametre.

Nadam se da je tvoj kraj mapiran. Dobar deo Srbije smo prošli :)

Ovo su super vijesti! Taman da pokusam da ga podesim da iskoristi CA bandove. Ja sam u Novom Sadu blizu Futoske pijace i trebalo bi da ima dovoljno baznih stanica. I primijetio sam da im se sajt ne otvara kad pokusam da idem preko mobilnog neta. Preko svih drugih mreza radi.

Pozdrav svima, zanima me, na koji način se plaćaju dodaci uz vikend net? Da li se plaća kao regularan račun ( papirni ili e račun ) ili kako?

planiram da uzmem ovaj vikend ruter za vikendicu i nasao sam na onoj mapi antenu koja je udaljena 2km (kolima) od moje vikendice...na njoj pise Bands 3, 20.....hocu da je koristim za netflix i lap top kada odem malo van grada pa sam hteo da pitam da li neko ima neka sveza iskustva? vidim da je bilo komentara oko nekih prekida na svakih 2h pa me zanima o cemu se radi?

mislis da uzmem pripejd karticu i stavim u fon kad budem bio u vikendici? jel ima ona net?

Upravo sam to uradio, ima signal..gore pise A1 LTE….nakon par sati gledanja preko eon apk gore mi je izbacio A1 E i prijavio gresku i ako sve pokazuje da je konektovano i da ima signal…nakon 2 minuta vratilo se…mozda je i do Fire Sticka

Nije do stick-a, to ti je taj čuveni disconnect na svakih X (2?) sati koji fura A1.

Upravo sam to uradio, ima signal..gore pise A1 LTE….nakon par sati gledanja preko eon apk gore mi je izbacio A1 E i prijavio gresku i ako sve pokazuje da je konektovano i da ima signal…nakon 2 minuta vratilo se…mozda je i do Fire Sticka
Skini program Force LTE i stavi na only LTE i uvek ćeđ imati LTE.

Disconnect je na svakih 12h.

Taj program force LTE treba da mi bude instaliran na stiku? Ovo sa sim karticom mi je samo test da bih uzeo njihov ruter….ako uzmem ruter na njemu nema instaliranja.

Svaki modem i ruter bi trebalo da ima 4G only opciju.

Taj program force LTE treba da mi bude instaliran na stiku? Ovo sa sim karticom mi je samo test da bih uzeo njihov ruter….ako uzmem ruter na njemu nema instaliranja.
Taj program instaliraj u telefon dok testiraš, a ako uzmeš ruter namesti ga na 4g only.
I još jedna stvar, primetna je razlika u brzini između 4g i 4g plus rutera.

I da ti daju da biraš nemaju u ponudi 4g plus rutere (ovo ti kažem da se ne iznenadiš manjom brzinom).

Da iskreno bar CAT 6 da je uređaj. Sa 2CA makar. Na yettelu CAT4 ne prelazi 15 mbps, čisto primera radi. Dok na A1 Cat6 telefon sa 2CA 300mbps deklarisan
izvlači i 70+ mbps.

uzeo sam u ponedeljak ruter kod njih i dobio 7 dana besplatno vikend neta.....ulogovao se preko broja na aplikaciju i testirao ga u ovih par dana i mogu vam reci da je sasvim korektan.....jeste da ima to seckanje od 2 min da nesto dodje sebi na svakih par sati ali ovako mi preko Fire Sticka gura eon, kodi, netflix.......probao sam sinoc da odigram CoD mobile i radi sasvim dobro....zahvaljujuci @jason13 koji mi je dao mnogo infa podesio sam i ruter da radi samo na LTE.....

Pozic drugari, evo mene freš™ korisnik na ovom prelepom sajtu posto imam par pitanja u vezi ovog cuda. Uzeo malopre ovaj net, doso kuci i podesio ga kako god i ovo su trenutni rezultati:

1.jpg

Zanima me da li je ovo nekakva standardna brzina i, ako je moguce, da li moze brze od ovoga da gura?
Hvala <3

Nazad
Vrh Dno