Šta je novo?

[A1] Vikend Net

Kada radi, radi super.
ali ako naidjes na problem kao Nitro, dzaba ti... dok se aktivira paket, posizis ;)

Ljudi, da li se nesto promenilo po pitanju prekida sesije? Ko ima vikend net, da li se i dalje sesija prekida na 2 sata?

Kada radi, radi super.
ali ako naidjes na problem kao Nitro, dzaba ti... dok se aktivira paket, posizis ;)

Ma nemas brige, uzmes 3 neta od 3 razlicita isp i nema nerviranja... [emoji1]

Ljudi, da li se nesto promenilo po pitanju prekida sesije? Ko ima vikend net, da li se i dalje sesija prekida na 2 sata?

Nisam imao prilike dugo da igram igrice da bih primetio, a ovako me net zeza ponekad, ali je do rutera (archer mr200). Jos uvek se solidno cesto prekida sesija - ne znam koliko tacno, ali se zaj pa ostanem na VIP kada se kacim na RDS baze pa security rules fail-uje jer mi se IP promeni...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
@n1tr0 da li i dalje imas one probleme sa aktivacijom o kojima si pisao?
da li se malo popravila usluga i da bi je preporucio?
igrice me ne zanimaju pa mi nije vazno to oko sesija.

signal za vip u telefonu mi je -87 do -89 dBm, pretpostavljam da je ok?

Zavisi da li ti se ta jacina signala odnosi na LTE 800 ili 1800?
Jel si testirao brzinu te jacine signala?

@n1tr0 da li i dalje imas one probleme sa aktivacijom o kojima si pisao?
da li se malo popravila usluga i da bi je preporucio?
igrice me ne zanimaju pa mi nije vazno to oko sesija.

signal za vip u telefonu mi je -87 do -89 dBm, pretpostavljam da je ok?

Nije se popravilo - aktivirao ti u 00:01 ili u 8:00 svejedno ti nece aktivirati pre nekih 12-15h.
Najbolje je da uzmes onaj mali uredjaj na probu i isprobas - signal ti nista ne znaci sem ako je uzas los - onda znas da ce biti lose. Mozes imati vrh signal a da taj BS bude preopterecen, a mozes imati osrednji signal i da imas ubica protok. Dakle - bez probe nista...

Evo par ličnih utisaka u vezi problema koji se ovde spominju za ljude koji se dvoume oko ove usluge:

1. Koristim Vikend net već 9 meseci na 2 uređaja. Uplaćivao sam i dnevne, i dvodnevne, i nedeljne, i mesečne dodatke. Nikada nisam imao nikakve probleme sa aktivacijom. Sve je bilo aktivirano bukvalno odmah (u nekoliko sekundi) i dodaci se uvek deaktiviraju ili tačno u ponoć ili najkasnije mi se desilo do 00:10. Nekad aktiviram preko sajta a nekad iz aplikacije, ne pravi nikakvu razliku. Ovo naglašavam zbog problema sa aktivacijom koju je imao n1tr0, pa da ne misle ljudi da je tako svima. Nažalost, njegovo iskustvo je bilo takvo kakvo jeste, ali moje je bilo savršeno.

2. Što se tiče prekida, oni postoje. Međutim tu je sada samo pitanje kakve su vama lične potrebe. Meni npr. trenutno u kućnom ili putnom okruženju ne smeta to što na svaka 2 sata izgubim internet na 30ak sekundi, ali nekom će možda to biti problem. Ako neko igra igrice online ili radi ozbiljne poslovne stvari gde ne sme doći do prekida, onda ovo nije usluga za njega. Uglavnom, na sve se čovek navikne, pa tako i na ove sitne prekide koji nekad mogu prekinuti na kratko viber poziv, učitavanje stranice ili sl... sve u svemu, ništa bitno.

Neki generalni utisci:

Koristim ovaj internet jer mi je preseo više mizeran upload na VDSL-u i kablovskom internetu. Možda nemam stabilnost i stalnih zagarantovanih npr. 100/8, ali imam ono što mi treba. Upload mi varira između 20 i 40 a download između 70 i 90 u toku dana. U proseku bi se moglo reći da imam 30 upload i 80 download. S obzirom da mi brži download od ovog trenutno ne treba (čak mi je i puno), meni je ovo idealno. Jedini konkurentan paket ovome za moju lokaciju je MTS Optika Box 2 150/20 koji je 3600RSD mesečno naspram VIPovih 3500 RSD. Kada bude optika dostupna i ako mi u nekom trenutku zatreba stabilnost, preći ću na MTS optiku 150/20. Ovo naravno pričam iz perspektive nekog ko živi u Beogradu i kome je dostupan u zgradi samo SBB ili VDSL do 20mbps. Ono što je velika prednost VIP-a je što nisam uslovljen fiksnim (koji mi ne treba), televizijom (koja mi ne treba), ugovorom ili bilo čime. Mogu da selim uslugu kako god hoću i ako idem na odmor npr. mogu da ne plaćam internet za taj period (naravno, ostavljam uključen zbog remote access-a, smart home stvari i sl., ali bitno je da postoji mogućnost). Ako mi nešto počne značajno degradirati signal, mogu odmah da idem na alternativu bez da čekam da mi istekne ugovor.
MiFi mi je inače spojen preko USB porta i hub-a u ruter (TL-MR3420, ~4k RSD), ruter baca wifi signal za telefone a svi kompovi su žično povezani preko još jednog switch-a. MiFi-ev wifi ne koristim. I to je to što se tiče kućne varijante.

Što se tiče druge kartice/MiFI-a, to koristim kada sam napolju i kada putujem.
Varijanta napolju: stavim vikend net karticu u drugi sim slot u telefonu i koristim za internet. Za 3500 RSD dobijem neograničenu količinu podataka. MTS nudi Soko tarifu za 4000 RSD sa 1TB, Telenor Premium tarifu sa 100gb za 3500 RSD i u MTSu se isto može dobiti 100gb preko Box4 paketa (ili ko je uhvatio onu promociju sa 100gb što je bila). Sve u svemu, jasno je da VIP nema konkurencije za nekog žestokog korisnika za SIM 2 net karticu. A da uopšte ne spominjemo da VIP Vikend net mogu da doziram na 1,2 ili 7 dana, te da iskoristim samo npr. 3 puta u 3 meseca po 7 dana. To sa gore spomenutim konkurentnim tarifama nije moguće već se mora plaćati ceo mesec i to obično tokom cele 2 godine ugovora.

Varijanta putovanje: ponesem drugi MiFi, pretplatim koliko mi neta treba, ubodem na powerbank ili usb port u autu i imam prenosan internet sa sobom gde god idem (i za sebe i sve saputnike). Tu slobodu da se ne moraju štedeti megabajti, razmišljati da li uključiti youtube ili sl. ne može ništa da dočara i vredi svakog dinara. Kada pređem granicu, u MiFI (koji je sim free) samo stavim stranu karticu i sve nastavi dalje normalno. Ovo je izuzetno korisno za saputnike jer oni ostaju na istoj wifi mreži tj. ni ne osete prelazak u inostranstvo. Kada idem negde kao turista ili u prirodu, u ranac spakujem mifi, ubodem ga na powerbank i ceo dan emitujem svoju mrežu iz ranca tako da cela porodica ima neograničen net gde god da ide. Xiaomi powerbank od 10000mAh se istroši do pola za ceo dan (~12h) proveden napolju u šetnji ili gradu (naravno, potrošnja zavisi od upotrebe).

Eto, nadam se da će moji utisci i način na koji ja koristim ovu uslugu razjasniti neko nedoumice ili inspirisati nekog na novi način upotrebe.

Poslednja izmena:
Za #1 nisam jedini kome se desavalo - ima jos ljudi na forumu, a i par poznanika koji su koristili vikend net su imali identican problem (neki su i prestali da ga koriste bas zbog toga - jer je to bio jedini net u kuci). Cak mi je i VIP odgovorio vise puta da tako funkcionise njihov sistem, tako da ja mogu iskreno da kazem da si prvi za koga sam cuo da se odmah aktivira (i meni stigne poruka da je aktiviran ali CDN server jos uvek ne misli tako).

Izgleda da sam ja onda neki izuzetak. Iskreno, ja kada sam čitao tvoje postove (pre nego što sam uzeo Vikend net), meni je to bila glavna briga. Iz tog razloga sam jedno vreme držao paralelno i SBB i Vikend net u kući, pa sam tek onda otkazao SBB kada mi se ovo pokazalo kao pouzdano.
Eto, taman da ljudi imaju obe perspektive. A ja se nadam da neću nešto da ureknem sa ovim postovima :D

Izgleda da sam ja onda neki izuzetak. Iskreno, ja kada sam čitao tvoje postove (pre nego što sam uzeo Vikend net), meni je to bila glavna briga. Iz tog razloga sam jedno vreme držao paralelno i SBB i Vikend net u kući, pa sam tek onda otkazao SBB kada mi se ovo pokazalo kao pouzdano.
Eto, taman da ljudi imaju obe perspektive. A ja se nadam da neću nešto da ureknem sa ovim postovima :D

Nisi izuzetak, ja od maja koristim Vikend i nikada nisam imao problem sa aktivacijom paketa.

U principu, slažem se sa svim što si napisao u prvom postu osim u brzini DL.
I ja sam na Novom Beogradu i nikada nisam imao preko 30.

30 sekundi, ako jeste oko 30sek, a ne nesto tipa 3-5s, je vec i za prostije i manje bitne stvari uzas. To prekida Skype/Viber poziv, remote desktops, default FTP upload/download, Http bez resume-a naravno... sto je najsmesnije, torrente tu najmanje brine :)

Hvala na odg.
Mozda novi korisnici imaju vise srece posto izgleda da su dva korisnika koji kazu da im radi ok registrovali posle n1tr0-a,
ili zavisi od nacina aktivacije?
u svakom slucaju bezobrazno od Vipa da to nece da srede, nego treba da gledas u pasulj da li ce da ti radi...

Nisi izuzetak, ja od maja koristim Vikend i nikada nisam imao problem sa aktivacijom paketa.

U principu, slažem se sa svim što si napisao u prvom postu osim u brzini DL.
I ja sam na Novom Beogradu i nikada nisam imao preko 30.
Kada aktiviras i za koliko proradi. Meni bukvalno istekne 30 dana dodatak u 00 i aktiviram oko 00:01, 00:05, probao sam i reboot rutera zbog sesije pre aktivacije, probao i u 8 ujutro jednom da aktiviram i svaki put tek oko 13h najcesce (obavestenje da je uspesno aktiviran dodje posle par sek). Dakle, da li je i kod tebe slucaj da odmah aktiviras ili mozda kroz koji dan?

30 sekundi, ako jeste oko 30sek, a ne nesto tipa 3-5s, je vec i za prostije i manje bitne stvari uzas. To prekida Skype/Viber poziv, remote desktops, default FTP upload/download, Http bez resume-a naravno... sto je najsmesnije, torrente tu najmanje brine :)
Po mom iskustvu oko 20 sekundi, ali reconnect na steam traje npr minut i po (ne znam zasto - do steama je, skype radi odmah). Veci je problem sto ti se IP promeni svako 2 sata. Kada pristupas sql bazama remote koje imaju ip filtriranje moras svako dva sata menjati inbound rules... Katastrofa... Objasnio sam im gomilu problema sa tim vise puta, prosledili tehnickoj, ovi svaki put salju odgovor da se nece menjati, da ne vide potrebu za produzavanjem sesije...

Kada aktiviras i za koliko proradi. Meni bukvalno istekne 30 dana dodatak u 00 i aktiviram oko 00:01, 00:05, probao sam i reboot rutera zbog sesije pre aktivacije, probao i u 8 ujutro jednom da aktiviram i svaki put tek oko 13h najcesce (obavestenje da je uspesno aktiviran dodje posle par sek). Dakle, da li je i kod tebe slucaj da odmah aktiviras ili mozda kroz koji dan?

Po aktivaciji paket je momentalno aktivan, do sada nisam imao ni jedan problem a aktivirao sam i jednodnevni i dvodnevni i nedeljni i mesečni.

E sad, za razliku od tebe, po isteku paketa nikada nisam odmah aktivirao novi, već je uvek prolazilo barem nekoliko dana (imam Telenor home, vikend mi služi za dopunu po potrebi).

Kako vam rade torenti? Neko je napisao da mu je limitiran broj konekcija
da li se nesto promenilo ?

Meni je takođe limitiran broj konekcija, ali samo za seeding izgleda.
Download radi super (iskoristi maksimalnu brzinu konekcije i spoji se na brdo seedera), ali ne mogu da seedujem valjano većinu vremena jer se peer-ovi ne konektuju, iako ih ima. U globalu se spoje 3-10 peer-a i u zavisnosti od toga koju brzinu oni zahvate, toliko i seedujem. Nekad je brzina 5 KBs, nekad 125 KBs, nekad 1 MBs, to više ne zavisi od mene. Tako da u tom smislu ne može se iskoristiti pun potencijal ove konekcije za torrente. No, bitno da download radi kako treba a ratio se već polako postigne vremenom.

Poslednja izmena:
To nije limit broja konekcija, vec je Vikend/Kucni net (a i THome) iza NAT-a, pa vecina leechera ne moze da se nakaci, jer su i oni iza NAT-a.

Ja sam imao torrente na 200 konekcija, nije pucala veza. Znaci da puca, pucala bi zbog MiFi-a, ne zbog Vikend/Kucnog.

Inace, ne mogu da se setim, ali jednu nedelju koliko sam koristio Vikend Net (onaj promo na pocetku ugovora), ne secam se da sam primetio prekide. Nisam igrao, ali 30sek bi se primetilo.

Ima smisla, potpuno sam zaboravio na NAT.

Prekidi i nisu po 30s "po definiciji", to samo zavisi od opreme koja se koristi. Kompovi koji su mi spojeni ethernetom to vide kao prekid od 5-6 sekundi, te se ništa od procesa ni ne prekine (remote, itd.). Određeni telefoni preko WiFi-a to vide kao prekid od 20-30s, dok ne provale da li se vratio internet. A drugi telefoni i tableti, ma koliko ih god podešavao da se ne rekonektuju na druge mreže nakon gubitka interneta, ne mogu da dođu k sebi nekad čak i 30-60s.
I naravno, ne treba se uzdati u ono što windows ili android kažu da je mreža spojena, ali bez pristupa internetu, to se ne ažurira dovoljno često. Onda se može desiti da neko misli da nema interneta, a kada ode da otvori neku stranicu vidi da ustvari ima, i da tek nakon toga komp ili telefon ažurira status mreže.

Po aktivaciji paket je momentalno aktivan, do sada nisam imao ni jedan problem a aktivirao sam i jednodnevni i dvodnevni i nedeljni i mesečni.

E sad, za razliku od tebe, po isteku paketa nikada nisam odmah aktivirao novi, već je uvek prolazilo barem nekoliko dana (imam Telenor home, vikend mi služi za dopunu po potrebi).
Mislim da je u tome problem - cdn kao da napravi sesiju od 12 sati kada istekne kao sesiju bez neta koja se ne osvezi prilikom aktivacije. Radilo je i meni normalno posle dan dva, ali odmah posle nikad (kao ni poznanicima).

Meni se isto uvek odma aktiviralo.
Isto pitanje kao gore - jesi ikad aktivirao odmah po isteku sesije ili rano ujutro?

na koj nacin si aktivirao?

Ono kad istekne pa otvara vipovu stranicu sa dodatcima ako se dobro secam jer ga ne koristim vise. I da napomenem da nije nesto bilo za igranje na ps4, morao sam dosta sigurnost da smanjim i da otvaram neke portove da bih radilo nekako.

@n1tr0 po isteku sesije odmah.

Poslednja izmena:
Jel koristi neko ovaj vikend net? Planiram da uzmem za vikendicu. Jel stvarno neogranicen i koje su maksimalne brzine na ruteru koji se dobija? Treba mi da gledam EON- sttiming HD uglavnom sadrzaja.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Brzina naravno zavisi od pokrivenosti i mreze...

Stvarno je neogranicen, na period koji si kupio paket.

Gledao sam UHD na netflixu... tako da sbb ne bi trebalo da bude problem.

Hvala. A da li je bolje da nadjem neki ruter od kucnog neta? Vidim da se prodaju po sajtovima. Ili je ovaj ok sto daju?

Jesu neogranicene i brzine i protok.
Low priority su sigurno, ali to efektivno ne primetih.

Oo je taj ruter ako nemas posebnih zahteva, tipa 4g only, lte1800 only, itd.

Poslednja izmena:
Njihov ces morati da uzmes jer je takav paket. Ne mozes samo tarifu, ako si na to mislio.

Modem radi ok, maximalno sam imao 9 prikljucenih uredjaja i sve je radilo kako treba.

Ma znam da mora da uzmem njihov nego cenim da su ovi sa kucnog neta bolji pa da pazarim neki od njih... Pogotovo kad imas na kartici neogranicenu brzinu. Probao sam na lokaciji gde bi koristio net preko Globaltel kartice i sljaka odlicno. Trebalo bi onda i da vip radi dobro (koriste iste bazne stanice)

Evo još jednog ne baš naročito dobrog utiska - vikend net smo poručili, jer nam treba internet za stan u gradu u kome povremeno boravimo, a ne želimo da plaćamo postpaid varijante, jer se ne isplate.
Paket je stigao na adresu u roku od 48 sati od poručivanja, uređaj košta 5400 i može da se plati u 24 rate preko mesečnog računa što smo izabrali. U prvoj nedelji nakon aktivacije obećano je promotivnih sedam dana usluge.

Uređaj se aktivirao ok, protok je bio osrednji (13/3), ali npr. HD video se nije mogao učitati ni trejler za probu. Skinuo je Huawei aplikaciju, uradio speedtest dva, tri puta (procena je da je skinuo oko 100MB) i prestao da radi. Bukvalno u roku od sat vremena je ispao sa mreže, i vraćao me na vipove stranice za doplatu iako korisnička tvrdi da uredno stoji da je aktivan promotivni period i da je usluga sa neograničenom količinom podataka i maksimalnom 4G brzinom.
Preko MojVip aplikacije ništa ne radi, poručuje da nije dostupno za pripejd korisnike, korisničku službu sam zvala dva puta dosad, bila sam u poslovnici gde su testirali uređaj, zaključili da je ispravan, dali mi zamensku karticu, i rekli da oni više ništa ne mogu da urade, poslala sam mejl korisničkoj dva puta, bez odgovora, internet i dalje ne radi.
Epilog, treći dan sedmodnevne promocije prolazi, moja kartica nema pristup mreži, a u Vipu su mi nimalo ljubazno rekli da se strpim, jer je to tehnički problem na kome tamo negde neko radi...
Ako mi se niko ne obrati ni u ponedeljak, mislim da ću morati da im vratim ceo paket i da sa žaljenjem zaključim da je u mojem konkretnom slučaju reč o prevari.

Nazad
Vrh Dno