Šta je novo?

[A1] Postpaid paketi i promocije

Ko sad odluci da predje na moćnu tarifu ne može po promotivnoj ceni od 1499

Malopre sam potpisao novi ugovor za moćnu tarifu, za 1500din. Ostalo mi je još 3 meseca do isteka prethonog ugovora Neo3. Zaposlena u poslovnici mi je rekla da ću morati poslednja 3 meseca da plaćam punu cenu moćne tarife (3100 din, milsilm da je to puna cena moćne tarife bez popusta) ili da mogu tada, kada mi istekne 24 meseca moćne tarife da pređem na neku drugu tarifukoja mi odgovara.

Ja sam tek nakon sto sam uzeo mocnu tarifu shvatio da mi uopste ne treba toliko neta. :D
3GB mesecno mi je sasvim dovoljno, ali eto uzeo cim su ponudili prvi put. Radi im marketing :D

Ja sam tek nakon sto sam uzeo mocnu tarifu shvatio da mi uopste ne treba toliko neta. :D
3GB mesecno mi je sasvim dovoljno, ali eto uzeo cim su ponudili prvi put. Radi im marketing :D
Mozda visi koristis net preko wifi-a?!
Bas sam sad pogledao potrosnju, meni varira izmedju 50-70GB mesecno, gotovo sam sve vreme na mobilnim podacima.

Ja sam bio sa 3GB, pa sam presao na ovu tarifu, i jedino sto se promenilo je sto sad apsolutno ne gledam na sta ide net, kolko sam potrosio, ono postalo je nebitno, a razlika 200 dinara.

Za 8 meseci sam potrosio 50GB. Razmisljam da za mesec dana - kad budem na manje od 3 meseca pre kraja UO da uzmem ponovo mocnu tarifu sa ovom cenom, bar da ne razmisljam o netu, minutima, porukama uopste. Ta tarifa je meni bolja od NeoNeo tarifa, jer neretko tetherujem - da se razumemo trosim relativno malo neta. U proseku 5GB mesečno.

Razlog tome je sto mnogo vremena provodim pored kompa - bar 6 do 10h dnevno, i za to vreme ne pipam telefon. Ne gledam ni YT na telefonu - osim dok cekam nekoga u kolima ili ako slusam neki podcast dok vozim bilo automobil ili bajs. A i telefon je kuci, u kancelariji (mada tamo idem jednom u dva dana kad mi dosadi rad od kuce), uvek na wifi. A i A1 mreza ovde kod mene kuci radi 3-4-5-10Mbps pa je 10x bolje na wifi-ju. A i imam 3 AP-a sa wifi roamingom u kuci i dvoristu, tako da telefon nemam potrebe da drzim na mobilnim podacima :)

E sad kad putujem negde, onda više ne razmišljam ni o tome kolko potrošim na telefonu, kolko tetherujem. Ima neta, neće se baci.

I dobro je što se moćna tarifa može deliti, ne smaraju sa tim kao kod one neograničene tarife, pa kada vam zatreba net, pustiite na laptop, ili komp, gde nema neta.

Imao sam broj par godina u mts mrezi. Onda sam taj isti broj integrisao u poslovnu mrezu firme. Zatim sam dobio saglasnost od firme da taj broj prebacim na sebe (fizicko lice). Procedura je takva da se broj uvek prvo prebacuje na postpaid tarifu bez UO. Kada sam pitao da li je svejedno prilikom prenosa broja u drugu mrezu da li je broj postpaid ili prepaid dobio sam odgovor da je svejedno. Zbog toga su mi odmah prebacili broj na prepaid.

Danas sam podneo zahtev za prelazak u A1. Da li je moguce da odbiju moj zahtev? Taj broj je bio registrovan na mene i pre integracije u firmu. Nisu mi nista spomenuli u samoj poslovnici mts-a kada sam rekao da zelim da prenesem broj. U A1 su mi rekli da me mogu odbiti sada posto je uslov da budem minimum 3 meseca u mts mrezi (kao prepaid). Meni je to malo zbunjujuce posto se taj broj vodio na mene jos pre 6 godina i tada sam bio postpaid mts korisnik. Naisao sam na informaciju da je nemoguce promeniti provajdera ukoliko je od poslednjeg prenosa broja proslo manje od tri meseca. Ovo moje istupanje iz firme i prelazak na prepaid nije isto sto i prenos broja.

Poslednja izmena:
Imao sam broj par godina u mts mrezi. Onda sam taj isti broj integrisao u poslovnu mrezu firme. Zatim sam dobio saglasnost od firme da taj broj prebacim na sebe (fizicko lice). Procedura je takva da se broj uvek prvo prebacuje na postpaid tarifu bez UO. Kada sam pitao da li je svejedno prilikom prenosa broja u drugu mrezu da li je broj postpaid ili prepaid dobio sam odgovor da je svejedno. Zbog toga su mi odmah prebacili broj na prepaid.

Danas sam podneo zahtev za prelazak u A1. Da li je moguce da odbiju moj zahtev? Taj broj je bio registrovan na mene i pre integracije u firmu. Nisu mi nista spomenuli u samoj poslovnici mts-a kada sam rekao da zelim da prenesem broj. U A1 su mi rekli da me mogu odbiti sada posto je uslov da budem minimum 3 meseca u mts mrezi (kao prepaid). Meni je to malo zbunjujuce posto se taj broj vodio na mene jos pre 6 godina i tada sam bio postpaid mts korisnik. Naisao sam na informaciju da je nemoguce promeniti provajdera ukoliko je od poslednjeg prenosa broja proslo manje od tri meseca. Ovo moje istupanje iz firme i prelazak na prepaid nije isto sto i prenos broja.
Da mogu, od bilo kakve promene računaju 3 meseca. Mozes biti i hiljadu godina u mtsu ako si nesto menjao poslovni na postpaid, prepaid mislim da za sve da mogu da te odbiju ako nije proslo više od 3 meseca

Daje li a1 neke pogodnosti za prelazak kod njih? Konkretno interesuje me intarifa.

Daje li a1 neke pogodnosti za prelazak kod njih? Konkretno interesuje me intarifa.
Imali su doskora 3 meseca za 1rsd, ne znam da li je i dalje aktuelno ne pronalazim na sajtu.
Sad im je aktuelno 1TB na 24 meseca plus neograniceni minuti i poruke za 1500 din mesecno, s tim sto je 6 meseci za 1rsd.
3000dinara skuplje za 24 meseca od Intarife, ali osetno vise interneta plus imas neogranicene minute. Po meni bolje trenutno od Intarife

To, kad vidim, neograničeni minuti i SMS poruke.. dobijem dijareju. Kome više treba bilo šta od toga, a oni već 4 godine unazad, reklamiraju jedno te isto, dok data GB cinculuraju na apotekatsku kašičicu.

To, kad vidim, neograničeni minuti i SMS poruke.. dobijem dijareju. Kome više treba bilo šta od toga, a oni već 4 godine unazad, reklamiraju jedno te isto, dok data GB cinculuraju na apotekatsku kašičicu.
Iz tvoje i moje perspektive su verovatno toliki minuti bespotrebni, ali verujem da ima dosta onih kojima znace.
Ako koristis dosta neta ovaj TB ti je odlican, uostalom imas u prethodnim upisima bas kolege koji imaju tu tarifu i njihove komentare.
Ako ne zelis toliko novca da izdvajas nema neke alternative, sva tri operatera imaju slicne tarife za 1000 dinara, vecinom je to 10GB+ drustvene mreze.

Plaćam Neo Neo, uz dva uređaja, 50€ mesečno. Nema potrebe, sve mi je jasno što se A1 tiče.
Problem je što neograničene minute i SMS poruke reklamiraju kao nešto fancy, IN, poslednja reč tehnologije.. žalosno.. dok uz to prikače 3GB interneta, kao nešto jako moćno.

Ja sam dobio kontra ponudu iz mts-a, posto je izgleda proces za prenos broja u A1 uspesno zakazan.
Kada sam im rekao na koju tarifu zelim da predjem ponudili su mi da prvih 12 meseci placam 1600 a narednih 1899 i da imam svakog meseca 58 GB interneta, ukupno za 24 meseci 1392 GB. Izracunao sam i onda ispada da tih 368 GB interneta razlike placam 14994 dinara vise u odnosu na to koliko bih placao u A1 (zato sto mi je prvih 6 meseci besplatno). Ako A1 nije u poslednje vreme problematican onda mi se vise isplati da predjem kod njih.

Poslednja izmena:
Istu ponudu je i meni dao mts i to za dva broja, odbio sam i tražio tih 50gb preko standardnih 8 za omoriku 8 i da mi daju 40% popusta na punu cene paketa, što bi izašlo oko 1140 mesečno. Naravno, odbili su me i sad čekam da mi dva broja prebace u A1.

Citao sam na ovoj temi da je bilo nekih problema tokom prosle godine sa mrezom. Da li se moze reci da se to sada stabilizovalo?

Meni naprimer dosta znače neograničeni minuti. Ja kada pozovem majku ona ispod sat i nešto ne priča, ako je nazovem svaki treći dan, šta da radim ostalih 20 dana u mesecu i to samo od toga, preko toga pozivi u vezi posla i ostali privatni razgovori. Što se neta tiče to mi malo manje znači jer sam kod kuće na WiFi, i ceo krug na poslu je pokriven WiFi-jem pa retko kada da potrošim više od 3gb mesečno i to da ne pazim. Mada nekih 10tak giga po mom mišljenju bi bilo dovoljno za opušteno korišćenje za sve kojima mobilni internet nije glavni.

E pa vidiš ne mogu, prvo jer je zvuk tokom poziva neuporedivo bolji kada se zove preko telefona naspram Vibera, Whatsappa ili bilo koje takve aplikacije. Ili možda da kuckam umesto da kao čovek pozovem. Neću valjda poslovno da zovem ljude na Viber. Ja društvene mreže ne koristim, ljudi koji mi znače u životu sa njima se čujem i viđam, a neko društvo iz osnovne, srednje škole sa kojima se nisam video ni čuo preko dvadeset i više godina, baš me briga da mi budu "prijatelji" na društvenoj mreži, ili da postujem slike sa letovanja, zimovanja i da li sam kupio nov auto. Meni telefon prvenstveno služi kao telefon, za razgovor. Sve ostalo je sekundarno, pročitam vesti, forume, malo Youtube ako me mrzi da palim TV ili komp. Onaj ko telefon koristi da gleda TikTok na mobilnom internetu njemu treba 100GB mesečno, ali mu ne trebaju minuti jer nema sa kime da priča. I ne izjavljujem da dobijam dijareju zato što nekome treba ko zna koliko interneta jer kod kuće nema WiFi ili kad je u parku gleda društvene mreže ili Youtube pa mu je malo.

Pa ti se onda vrati na analogni telefon sa kablom.
Nezahtevni korisnici su jedan od razloga zbog kojeg nam blokiraju Hotspot i nude pakete takve kakvi su.

Pa ti se onda vrati na analogni telefon sa kablom.
Nezahtevni korisnici su jedan od razloga zbog kojeg nam blokiraju Hotspot i nude pakete takve kakvi su.
Prvi deo ne vredi komentarisati jer je totalno nebulozan.

Hotspot je blokiran zbog likova koji uzmu Neo Neo paket pa misle da su mnogo pametni i da će mobilni internet da koriste kao kućni da ne bi plaćali SBB-u, Orionu... Pa onda naprave hotspot i nakače komp pa srču torrente 24/7.
Zbog takvih su blokirali.

Nije istina.
Zbog takvih, nezahtevnih, korisnika, kojima je i fixni telefon dovoljan, oni smišljaju pakete i prave kombinacije, preko našeg novca, čineći vama, nezahtevnima, uslugu.
To je samo jedan od razloga.

Ja koristim Hotspot NN Max tarifi i nisam dosad blokiran.
E sad koliko trose blokirani ne znam, pretpostavljam vise nego sto je uobicajeno.

Nije istina.
Zbog takvih, nezahtevnih, korisnika, kojima je i fixni telefon dovoljan, oni smišljaju pakete i prave kombinacije, preko našeg novca, čineći vama, nezahtevnima, uslugu.
To je samo jedan od razloga.
Jako ti je čudno rezonovanje. Blokirali hotspot zbog nekoga ko mesečno potroši npr. 5-10GB i verovatno ne koristi hotspot ili ga iskoristi povremeno ako glavni net u domaćinstvu ima prekid, a nisu blokirali zbog nekog ko napravi hotspot nakači se kompom i krene da arči i skine 1TB filmova, igara,.... za jedan dan. Koliko vidim dosta kolega sa foruma ne deli tvoje mišljenje.

@vodka_commando

Nije bitno tvoje, moje, ili mišljenje pete osobe oko neograničenog interneta, poruka, poziva. Kada uđeš u Mts, Yettel, A1, SBB, Orion... potpisuješ ugovor, a taj ugovor nismo pisali ni ti, ni ja, niti peta osoba, već pravnici iz kompanije i oni znaju tačno na šta su se obavezali i na šta obavezuju korisnika a na nama korisnicima je da prihvatimo te uslove ili odbijemo. A1 (tadašnji Vip) nije precizno stavio u Neo Neo ugovor na koliko je max dozvoljeno uređaja da se deli net i koliko max može da se skine mega/giga/terabajta preko mobilnog a koliko preko hotspota.

Dakle, reklamirali su sve neograničeno a u ugovoru nisu jasno definisali šta znači neograničeno.

Otvori sajt https://a1.rs/privatni/postpaid/neoneo i vidi šta piše: Beskonačni internet, minuti i poruke su konačno tu. NEOgraničeni internet, minuti i poruke ka svima.

Dakle, ne može meni A1 da zabrani hotspot zato što im se tako može, niti može da zabrani zato što ti smatraš da sam prekoračio određenu količinu GB-a ili delio na dva ili četiri uređaja. Zato se potpisuje ugovor.

Zamisli situaciju u kojoj potpišeš Neo Neo i tebi znače razgovori i razgovaraš svakodnevno po par sati i A1 ti ukine jer smatra da si potrošio mnogo minuta na razgovore a u ugovoru nije definisano da li smeš da razgovaraš 24/7 ili samo tri sata na dan, a potpisao si beskonačno/neograničeno.

Najvažniji deo je da nakon potpisivanja ugovora teče ugovorna obaveza i ti plaćaš novcem uslugu koju si potpisao, nije besplatno pa da ostane na operateru/provajderu da li će ti isključiti i kada minute/poruke/net.

Poslednja izmena od urednika:
Apsolutno si u pravu, oni su bezobrazni što na sajtu reklamiraju "neograničeno" ali je u stvari ipak ograničeno.
Na sajtu im stoji jedno a u ugovoru koji potpišeš stoji malo drugačije, ali nije definisana tačna granica.
Ne samo kod A1 već i kod Telenora/Yettela.
Kod Telenora je stajalo u ugovoru uz Total paket sa neograničenim minutima da su minuti neograničeni do 5000 a posle toga ti ukidaju, dok su u kasnijim ugovorima stavljali samo neograničeni minuti uz "fer korišćenje".
Kod A1 koliko se sećam (moram da iskopam ugovor da ponovo pročitam) stoji za neograničene minute isto stavka "fer korišćenje".
Što im znači da su oni ostavili sebi da sami odrede koliko je u stvari neograničeno ustvari ograničeno, i oni mogu da ti lupe zabranu kada ti pređeš neku kvotu koju samo oni znaju koja je.
Nemam NeoNeo paket pa da mogu da vidim šta tu stavljaju u ugovor.
SBB, Orion i MTS optika su nešto drugo, tu im lepo stoji Flat rate koliko god da vučeš nema blokada, nemaju stavki Flat rate uz "fer korišćenje".
Ta stavka "fer korišćenje" je neodređena koliko i to sme pravno da bude u ugovoru ne znam, jedino što možeš je da ih tužiš i da onda biješ bitku sa vetrenjačama.

Ne slažem se sa kolegom kome su drugi korisnici krivi jer je njemu A1 zabranio hotspot. Tu je kriv provajder, zato što provajder smatra da on koristi previše. Ako mu u ugovoru ne stoji bilo koja stavka o ograničenju, onda može da traži raskid ugovora bez penala uz žalbu Ratelu i Ministarstvu za telekomunikacije i pređe kod drugog provajdera koji nudi neograničeno. Ako ne valja A1 onda pređeš u Yettel na Total Data paket pa vidiš da li su oni bolji ili isti. Ne da određuješ da neko treba da koristi društvene mreže i aplikacije za komunikaciju ili fiksni telefon jer je njemu provajder uskratio hotspot.

Što se tiče "fer korišćenja" neograničenih minuta kod A1 je u praksi bitan odnos dolaznih poziva iz drugih mreža i odlaznih ka drugim mrežama.

Zašto? Zato što se interkonekcija plaća po sekundi razgovora (bez uspostave veze). Pa A1 ne želi da bude "u minusu". Odnosno u pitanju je par hiljada minuta više odlaznih poziva van mreže od dolaznih iz drugih mreža. Za minute u mreži ih baš briga.

Tako da ne postoji tačan iznos odlaznih minuta van mreže koji će povući politiku "fer korišćenja" kao osnov za opomenu / isključenje. Ako vas mnogo zovu iz drugih mreža, Vi ćete moći više da zovete druge mreže.

Nazad
Vrh Dno