Već sam pisao ranije, ali evo scenario koji se pokazao problematičan kod mene:
Službena MTS kartica se koristi za podatke, ima roaming dodatak i roaming na telefonu je uključen. Isključen je automatski prelazak na privatnu A1 karticu (Samsung je imao tu opciju, sada je ne vidim na Xiaomi). MTS listing pokazuje da je tokom mog boravka u roamingu korišćena službena MTS kartica. Ali je A1 nekako "pronašao" par sati gde sam koristio njihovu karticu i naplatio mi 100+ evra 12MB roaminga. Kod mene nije bio u pitanju VoLTE sa puno malih konekcija.
Nakon toga sam tražio da mi onemoguće roaming. A to podrazumeva da ne mogu da koristim nekoliko GB za roaming u regionu zapadnog Balkana, iako to plaćam.
Zatim, odem u Sarajevo, telefon neće uopšte da se poveže, ni automatski ni ručnim izborom mreže. Od dobrih ljudi na ovom forumu saznam da nisam prvi i da treba da probam ručno povezivanje na svaku dostupnu mrežu po bar sedam puta. Nakon par sati pokušavanja, uspešno se povežem. A da nisam imao službenu karticu, ne bih mogao da kontaktiram vlasnika apartmana, a ni da pristupim forumu da saznam rešenje. Zvanična A1 podrška mi je odgovorila nedelju dana nakon što sam se vratio u Srbiju! Naravno, kad sam izašao iz Sarajeva, izgubio sam mrežu. Pošto sam vozio, opet sam bio nedostupan. Kad smo stali na pumpi, sedam pokušaja na istu mrežu nije pomoglo i odlučio sam da ostanem nedostupan do povratka u Srbiju krajem dana.
I zato, ćao zdravo A1, krš mreža koju neću da koristim i da mi džabe daju. Samo da dočekam prvi februar...