Šta je novo?

A1 optički internet

jel se zna nešto za blokove
kod mene u zgradi je bio targo ali nema nikakvih radova još uvek

U medjuvremenu postavili vertikalu, nisam ih ni video ni čuo da bih pitao za dalje korake, a pretpostavljam da majstori ni nemaju takve informacije.
U svakom slučaju čekamo sad da vidimo kakva im je ponuda
Ako ne ponude net bar 5/1-2 kao osnovu....koji ce nam jos jedan isp sa faaantasticnim brzinama od 1 giga...

Gde u nisu? Kod mojih na Bulevaru nema jos nista , samo onaj zuti kabl stoji ispred ulaza. A na Paliluli kod mene bas muski rade ali nema nista u zgradi jos.
Bulevar Nemanjića u blizini Delte

Pa zar neznate da su to rupe za bezžične telefone i internet. 🍸

Vi baš imate dosta kutija od različitih operatera.
Ovo me malo nervira, infrastruktura u zgradi bi trebalo da je neutralna, a ne da se duplira ili triplira ovako. Pogotovu sto optika nema problem sa kapacitetima, pa da se kao time "rasterecuje" mreza. Jeste to kao konkurencija, ali je na ovaj nacin samo privid jer ne moze 15 provajdera da ti busi zgradu. Na kraju se opet svede na politiku ko gde sme da busi. Idealno bi bilo da sva infrastruktura u zgradi bude neutralna, ovo je haos po hodnicima.

U Nišu imaš sad lokacije (i zgrade i ulice sa kučama) koje imaju 5 i slovima 5 paralelnih infrastruktura samo u vlasništvu Telekoma Srbija.
  • mts VDSL
  • mts GPON
  • SN ExeNet GPON
  • SN NetNet GPON
  • SN Kopernikus kabl

:)
Na to dodaj:
  • A1 GPON
  • Orion GPON
  • SBB kabl / GPON
  • Ninet GPON

Siguran sam da bar negde u Nišu postoji bar 9 infrastuktura u istoj zgradi.

Код мене у згради фали нетнет.

Pa infrastruktura pripada provajderu, neće valjda jedan da plaća za ostale a nemaju svi iste uređaje.

U zgradama bi bilo moguće napraviti mrežu koja od centralne lokacije (npr u podrumu) do svakog stana ima posebno za svaki stan:
  • jednu telefonsku paricu
  • jedan koaksijalni kabl
  • dva single-mode optička vlakna

Kada bi se pravila takva mreža, za svaki stan bi trebalo da ima zasebne kablove/vlakna, kako bi različiti provajderi u podrumu mogli da povežu korisnike koji žele da koriste njihove usluge.

Ova mreža bi mogla da se uprosti, jer je za sve za šta se koriste telefonska parica i koaksijalni kabl moguće koristiti jedno ili dva optička vlakna.

Dva vlakna je potrebno vući do svakog stana ako neki provajder želi da da uslugu koja koristi duplex par vlakana.

Jedan optički kabl s npr 144 vlakna je dovoljan za 72 stana, što je dovoljno za 18 spratova gde svaki ima 4 stana u ulazu.

To zvuči odlično, ali investitor objekta, dok nema obavezu da tako nešto uradi, po strogoj specifikaciji, radi minimalno što mora.

Nedavno sam se uselio u novogradnju, gde nema nijednog kabla u vazduhu, sve je sa ulice spušteno pod zemlju i ušlo u objekat. Uveli su SBB (coax), jer su se složili da je to "najbolja televizija", a na ulici su i MTS i Orion optika. Orion je u fazonu, ma pustimo vam tu optiku direktno sa bandere. Komšiluk bi se mozda i složio, ali meni ne pada na pamet da to radim.

Kod mene u 6 Kaplara soliterima je na dve strane bila po vertikala metar sa pola metra od podruma do 17og sprata kroz koji su prolazili struja i telefonski kablovi a posle i kablovi od zajedničke TV antene do svakog stana. Takođe i cevi za vodu na jednoj strani za vatrogasno crevo. Na sve se mislilo još 1964e godine. Sada čujem da su bar po 2 provajdera tuda sproveli i svoje kablove do stanova.

držimo se teme: A1 optika
hvala na razumevanju

Evo me kod cerke u Kragujevcu. Vidim oko zgrade sve iskopano. Sretoh upravnika-kaze A1 uvodi optiku. Pored SBB koaxa i MTS optike jos jedan provajder. Taman sledece godine u julu da biram koga cu. Naselje Bubanj(Svetozara Markovica)

Jel kopaju kao mts (prekopa pola trotoara) ili rade mikro rovove?

To je priča pojedinih akvizitera koji su se služili i u slučaju provajdera koji nemaju UM kanale u ponudi. No i vrapci na grani znaju da oni neće dati drugim operatorima prava na emitovanje pod prihvatljivim uslovima. Poslednji put kada se to desilo je bilo u slučaju Polaris Media, ali tada je ionako preostali deo korisnika koji nije prešao na mSat naposletku migriran na Total TV.

Iz cc info, navodno, do kraja meseca. Ali, pitanje je koliko oni znaju.

Da li kopaju negde u Beogradu?

Po KG-u su rasturili sve moguće trotoare, sreća pa je većina behaton pa može da se vrati, inače bi ostalo ko zna koliko dugo raskopano :)

Pa kad neće da podbušuju, tj. može im se...

pa negde bi bilo logicno da daju ponudu uskoro, uzeli su Netflix pre godinu dana, sada i SkyShowtime, XploreTv vec uveliko postoji

Nazad
Vrh Dno