Šta je novo?

A1 optički internet

У Нишу већ траже дозволе за улазак у зграде. Зграда где сам има четири улаза а за два знам да су прихватили, један је тај где сам.
Тврде да ће имати повољне "бокс 4" пакете као и Арену и СК... хех....
Kod mene u BG su jos prosle godine trazili potpise pisao sam o tome, a ja mislim da su sad vec pre 2 godine postavljali optiku za A1 u mom kraju, i tad se nadao da cu imati jos jednog opticara u zgradi pored mts, yettela i yuneta, ali nazalost evo ostadose samo ova tri tako da se ne radujes mnogo druze moze proci kao sto je kod mene vise od 2 god a da ne dobijes njihovu optiku.

Naravno da od njih zavisi ali su jako spori to sto sad kod tebe rade kod mene su pre vise od god dana i do sad tajac.
Samo ti kazem da se ne radujes previse jer ces se puno razocarati

Капирам шта кажеш, они и јесу рекли да тек наредне године крећу са понудом али сада траже потписе за улазак.
Имали смо једног провајдера, ушао сам у ужи састав скупштине станра, сада имамо шест провајдера.
А1 би био седми. Није страшно, није хитно али ето никада превише провајдера. Конкуренција је здрава.

Ma da slazem se imamo i mi 4-5 do sada, ali ti kazem samo da se ne nadas da ce to biti brzo jer kod tebe kako rece vec skupljaju potpise i ja sam mislio kad su skupljali da ce brzo uleteti, kao mts kad je 2018 uleteo sa optikom, za mesec dva su uleteli i poceli da postavljaju optiku taj je to islo sve sporije i prijemi pre pustanja u rad optike su bili duzi nego sad razume se to je sam pocetak izgradnje opticke mreze mts za komercijalnu upotrebu, 3 meseca nakon prvih radova u Zemunu gde je i pocela cela ova prica sredinom 2018 dosli su i u moj kraj ostalo je istorija sad vec secam se koliko sam tad bio radostan sto cu imati i prvi u zgradi a i medju prvima i u Srbiji ftth od mtsa, sad mi je manje vise svejedno jer je njihova optika vrhunska te za ovih 6 god nisam nijednom imao problem sa istom, a za 2 meseca mi istice treci ugovor na optici naravno idp i 24x50 i laganica

U Nisu se raskopali ovih dana kod pijace Bosko Buha. Ne znam jer traze potpise stanara , kod mojih niko cuo ni video, niko od komsija ne zna ni sta je. Znaci sve raskopali i zavrsili i vidi se neki zuti kabl na ulazu u zgradu. Ovde sve zgrade lako su za par dana pokrili 15000 ljudi. E sad kad ce kabl uci u zgradu, kad ce poceti da nude nesto ko zna.

Prilozi

• Screenshot_20240917_172140_Gallery.jpg
    Screenshot_20240917_172140_Gallery.jpg
    102.4 KB · Pregleda: 706
U mojoj zgradi su vec sve postavili pre nedelju dana i nadam se da će što pre pustiti pakete i da su povoljni 😅

Prilozi

• IMG_20240922_155122.jpg
    IMG_20240922_155122.jpg
    103.4 KB · Pregleda: 464
Znam nekoga ko testira A1 FTTH na NBG-u, dovukli su preko Targo telekom davno instalirane i nekorišćene infrastrukture

Znači za godinu dana imamo potvrde na forumu da su u 3 grada radili na postavljanju svoje mreže - BG, KG i NI.(3) Ovim tempom za oko 9 godina pokrili bi, makar delimično, svaki grad (28) u Srbiji - što nije ni mts do sada. Ako znamo da se uveliko priča o 5g, koji očekujemo za 2-3 godine, i vidimo ovde primere da se A1 infrastruktura preklapa sa mts-om, mogu da zaključim da A1 ima plan da pokrije 10ak većih gradova optikom a da će ostalo raditi preko 5g. Čekamo potvrdu za sledeći grad gde rade.

Gomilaju se u centrima velikh gradova, tamo gde su naj kraći kablovi i naj više pretplatnika a malo izven skoro ništa ili ucenjuju.

Napokon, sredjivali su tehnicari zapustenu Targo vertikalu kod mene NBGD...navodno, od nove godine bi trebalo da krene sa prikljucenjima ?
zanimljivo da su pre jedno 10-tak dana bili promoteri iz Oriona na vratima i video sam SBB flajere u sanducetu, konkurencija mozda i nesto znaci ?!

Kod mene na Paliluli (Niš) neko stavlja optiku. Ja sve uvece se vracam kasno i nemas koga da pitas. Ali u tom delu grada ima solidan broj zgrada , a niko nema nista dovuceno sem Sbb bakra pitaj boga kad , mozda nesto sitno preko bandera (orion, net net itd).
Oni hoce da imaju pokriven solidan broj korisnika i kad krenu sa box paketima ima da briju. 😄

Prilozi

• Screenshot_20241021_175101_Gallery.jpg
    Screenshot_20241021_175101_Gallery.jpg
    343.1 KB · Pregleda: 314
Da li neko zna koja ce biti tv na A1 mrezi? Sta ce biti od sporta?

Iz MTS-a/Supernova tražili 500€ da dovedu 100M kabl do moje kuće ili da nagovorim susede (bar 5) ispod mene da i oni pređu na kabl. Yettel rekli da ne mogu dok je MTS tu a iz A1 "nemaju pojma ako ili kada. Ni Orion nema planove za ovaj kraj.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: qka
Iz MTS-a/Supernova tražili 500€ da dovedu 100M kabl do moje kuće ili da nagovorim susede (bar 5) ispod mene da i oni pređu na kabl. Yettel rekli da ne mogu dok je MTS tu a iz A1 "nemaju pojma ako ili kada. Ni Orion nema planove za ovaj kraj.
Pretpostavljam da neće da ti refundiraju tih 500e kroz pretplate posle.
Automatski ako platiš tu liniju oni već imaju još potencijalnih korisnika pored tebe.

Sve se nesto prica za BG,KG i Nis a za Suboticu svi cute....

Pretpostavljam da neće da ti refundiraju tih 500e kroz pretplate posle.
Automatski ako platiš tu liniju oni već imaju još potencijalnih korisnika pored tebe.
Tako je. Kao što sam morao da platim 11 000 maraka da dovedu struju, u to su ušle 4 bandere i 100ak metara debelog kabla a onda su samo produžili do 5 komšija ispod kada su oni zidali a oni plaćali produžetak mnogo jeftinije. Kablovi do mene mogu da opsluže bar još 10 kuća. Ja platio i odmah je postalo njihova svojina čim su pustili struju. 🍸

U medjuvremenu postavili vertikalu, nisam ih ni video ni čuo da bih pitao za dalje korake, a pretpostavljam da majstori ni nemaju takve informacije.
U svakom slučaju čekamo sad da vidimo kakva im je ponuda

Prilozi

• IMG_0498.jpeg
    IMG_0498.jpeg
    107.2 KB · Pregleda: 198
Nazad
Vrh Dno