Šta je novo?

A1 optički internet

Naravno da je moguće do granice propusnosti bakarnog kabla. DVB-C signal je takođe digitalan.
Како мислиш да угураш у 850 мегахерца супернову (тренутно за интернет користе фреквенције од 210 до 474, а за телевизију од 482 до 770 мегахерца) и сбб (за интернет од 178 до 458 а за телевизију од 522 до 690)?

Internet bi delili na L2 nivou, a ne na L1 - drugi provajder bi koristio bitstream access, ne bi imao svoje kanale za DOCSIS a zajednički TV kanali bi bili emitovani samo jednom, ali sa dva ili više meta-podataka za otključavanje kanala. Posebni kanali bi bili zaključani za korisnike ostalih provajdera.

ako nije rano za pitanje
kako tv funkcioniše? kakav je taj box, da li je kao kod telekoma ima samo tv ili ima svoju aplikaciju
da li može da se gleda bez aplikacije kao kod sbb preko kabla
ako ne može koja je onda razlika da li gledao preko njihovog boxa na kome je aplikacija ili preko nekog drugog boxa ili tv-a

treba da imaju odvojen kanal za tv i net kao sbb i mts, ne znam kod yetela kako je

valjda ste me razumeli, ne znam stručne izraze pa sam se narodski izrazio

zvaću ih sutra da pitam za konkretnu adresu, ja sam imao targo u zgradi
mada nikakve njihove kablove ne vidim, ne znam da li mogu da se sakriju oni

zvao sam ih sada i dostupna mi je optika, kaže čak i najveći paket

što se tiče paketa sa mobilnim još nemaju informaciju

Ne zalićite se. Pitanje kakve box ove daju krš. Ja sam prebacio fiksni kod njih i da li su takvog smeće kinesko od telefona da jedva čekam da prebacim fiksni u Orion da prikači svoj Panasonic fiksni opet.

Stavi SIM karticu od fiksnog u naj jeftiniji ZTE 4G (onaj MF283 recimo) ruter. Tvoj Panasonic fiksni ukljuci u telefonski port.

Rade sve funkcionalnosti bez ikakvog problema.

• Like
Reagovanja: uji
kakav je to fiksni sa sim karticom? jel se zadržava broj telefona

nadam se da će krenuti u kombo pakete kao u makedoniji dok mi ne istekne ugovor sa telekomom

Gde mogu da nabavim to?
Na oglasima
Vezuje se za jednu baznu stanicu (najčešće najbližu prijavljenoj adresi) i van njenog radijusa je broj nedostupan. Može se preneti od drugog operatora ili uzeti iz fiksne numeracije po gradskim pozivnim brojevima. S druge strane, koliko sam shvatio, sim kartica bi trebalo da se regularno koristi i u drugim mobilnim telefonima. Neka me neko ispravi ako grešim.
Edit: u temi vidim da su u opticaju VoIP telefoni sa ruterima 😳
2G telefoni bi ipak imali više smisla

Gde mogu da nabavim to?
Na oglasima.

A1/VIP već godinama ima licencu za pružanje usluge fixne telefonije, ali samo u mestima gde je broj stanovnika manji od neke granice (tipa 2000)... dakle pretežno po nekim selima.

Naravno sama usluga je realizovana preko signala mobilne mreže prema tome koristi se SIM kartica.

sad čitam tu temu sa fiksnim telefonom, šta da se radi, videćemo

još ako bude deljenje infrastrukture kao što se najavljuje onda bih mogao i telekom da zadržim, samo preko a1 optike
mada meni deluje nerealno to da zaživi ali videćemo, ne mogu da zamislim da sbb koristi telekomovu infrastrukturu i da n1 bude prisutan svuda

Šta će ti stabilni/ IP telefon kada već imaš karticu i pretplatu za mobilni ?

Na oglasima.

A1/VIP već godinama ima licencu za pružanje usluge fixne telefonije, ali samo u mestima gde je broj stanovnika manji od neke granice (tipa 2000)... dakle pretežno po nekim selima.

Naravno sama usluga je realizovana preko signala mobilne mreže prema tome koristi se SIM kartica.
Ej, ukinuli su to od skoro, sada a1 fiksni može svuda.

Ipak, da se vratimo na temu. Meni nisu odgovorili iako sam ostavio podatke na sajtu. Nigde nema čak ni reklame da nude optiku, čini se da krenuli samo da bi se reklo da imaju i tu uslugu.

zovi pa pitaj, nisu ni meni odgovorili na upit sa sajta
uglavnom ako si imao targo moći ćeš na maks paket kao ja

još da saznam kako tv funkcioniše, tj taj box kada se upali da li mora da se traži aplikacija pa da se pokrene ili ide direktno na tv kao što je kod telekoma

Ja znam da kod mene nema, nije bilo ni Targa, nego samo ispitujem kako im sistem (ne)radi. Sad pozvao cc da proverim, kažu može da se proveri samo radnim danima od 8 do 17. 😵‍💫 Izgleda da nisu preterano zainteresovani da budu konkurencija

oni će vervoatno kao je jetel da koriste telekom mrežu, pa će se onda tražiti idp da se prelazi sa jednog na drugi

čak i kanale imaju iste

ja se nadam da će u mom slučaju da bude obrnuto i da telekom koristi njihovu pošto bih pre ostao gde je provereno nego da menjam provajdera

Ima li nekog da je do sada prešao na ovo novo čudo? Ako jeste, nek šibne neki speedtest, utiske, mišljenja, šta god. :)

teško da će neko preći uskoro jer ne znaju a ja sam po ugovorom sa mts

da nisam na ovom forumu ne bih ni znao da imam tu mogućnost u zgradi, marketing 0

Nazad
Vrh Dno