Šta je novo?

[A1] Kucni net

… agenti su po tom pitanju malo fleksibilniji, u poslovnici striktno prate sistemsku raspoloživost usloge na lokaciji…

Svaki sistem ima manjkavosti, pa i taj po kome odredjuju da li na nekoj lokaciji ima resursa ili ne. Ne branim A1, niti bilo koga, vec samo pricam kako stvari stoje u stvarnom zivotu.

Da, ali u ovom slučaju samo na ovom forumu imamo gomilu primera. Hajde da smo imali jedan ili dva, nego sigurno dvocifren broj.

Evo čisto da napišem svoje iskustvo, hteo sam sa MTS optike da predjem na A1 5G, otišao u A1 poslovnicu, rekao šta hoću, kaže ne može 5G jer ima optika u stanu, ali može A1 optika preko Telekomovog kabla, cena 2.5x niža od Telekom optike. Uslov je samo da prodje 72h od raskidanja MTS usluga do prelaska na A1. Tako da prelazim na A1 optiku.

Zna li neko posle koliko vremena bude vidljiv signal na 5G mapi pokrivenosti? kod mene u mestu je pusten 5G pre vise od nedelju dana, medjutim jos uvek nije vidljiv na mapi, pa samim tim ne dozvoljavaju prodaju 5G paketa u poslovnicama, bez obzira sto sam im pokazao screenshot-ove i speedtest brzine na mrezi?

Uzeo sam A1 kucni net 5G 600/100, sa namerom da otkacim SBB coax. I sve mi zaista radi kako treba, subjektivno brze nego SBB. Ali imam zanimljiv problem. Kada stavim primary i secondary DNS po mom izboru ( recimo 1.1.1.1 i 8.8.8.8 ) imam kao posledicu da ne mogu da otvorim Xplore aplikaciju na TV , ne mogu da pristupim mom A1 nalogu na internetu i na FB beskrajno otvara video objave ( prakticno ih ne otvara ). Cim stavim default DNS sve radi kako treba. Zasto se to desava?

Za A1 je poznat problem, ne radi ni aplikacija na telefonu preko WiFi kad je podešen DNS na ruteru.

@DJmihailo nema podrška pojma o tim tehnikalijama

MTS i Yettel nemaju tih problema kad ti zadaš sam ručno DNS.

P.S. stavi ručno 94.140.14.14 i 94.140.15.15 i tako si blokirao reklame 😉

Јесу ли била нека ажурирања фирмвера на TP Link NX520 до сад и ако јесу има ли неких промена на боље? Ја сам имао прилике да подешавам тај рутер и искључио то одмах…

Da li jos neko ima problem da se konektuje na 5g mrezu danas?

Sve ok radi net vec mesec dana, al evo danas nikako da mi se konektuje na 5g signal i brzina je jadna 20mbps (4g je uzas u mom slucaju pa vrv zato).

Tacnije na ovom mx520 ruteru pise da je konekcija 5g, ali vidim da mi nije konektovano na n78 band koji je radio super, od jutros ga uopste ne nalazi, povezuje me na B3,B1,B20,B28 koji su svi zajedno uzas...

… u zadnje vreme, 5g je na iosu prijavljivao kao LTE, NSA samo u zoni bliže BS…

… u zadnje vreme, 5g je na iosu prijavljivao kao LTE, NSA samo u zoni bliže BS…
Ja gledao sa onim net monster ili kako vec se zove i na 300 metara sam bukvalno od BS, jedino sto mislim da ima dosta smetnji izmedju posto mi signal nije bio najsjajniji, ali opet radilo je super, 300/50mbps paket je izvlacilo super, nekad cak i vise, nikad manje.

Al evo danas nesto brljavi, meni bas obrnuto prijavljuje modem da je nsa5g a brzina 20mbps bukvalno upload/download, sa padanjem na 10mbps. 😀

Glupo pitanje, da li si restartovao ruter?

Drugo, malo manje glupo, imaš li 5G telefon sa A1 karticom? Da li se on konektuje na 5G?

Glupo pitanje, da li si restartovao ruter?

Drugo, malo manje glupo, imaš li 5G telefon sa A1 karticom? Da li se on konektuje na 5G?

Pokusacu da prebacim karticu u telefon sutra da probam ako se ne popravi, nisam pokusavao posto sam racunao da je nesto privremeno...

Inace da, resetovao sam ruter, i pokusao sam da manuelno potrazim 5g band ali mi je izbacilo gresku i pisalo da ne moze da nadje nijedan signal...

4g signale nalazi i manuelno i ovako kad je na auto...

Ako potraje zali se mozda su i nesto zeznuli ili narodno receno mozda im je puko 5G na BS. Probaj na telefonu da iskljucis da je "rikno" ruter.
E ja ti taman napisao da je mozda pukla BS... Izgleda da je to. Sigurno im nije jos oprema uhodana ako se pokvari neki modul da automatski preuzme drugi i slicne zezancije...

… moguće je da nešto rade - ovakve su varijacije kod mene, na telefonu…

Prilozi

• IMG_0921.jpeg
    IMG_0921.jpeg
    53.3 KB · Pregleda: 119
  • IMG_0920.jpeg
    IMG_0920.jpeg
    57.3 KB · Pregleda: 118
Uzeo sam A1 kucni net 5G 600/100, sa namerom da otkacim SBB coax. I sve mi zaista radi kako treba, subjektivno brze nego SBB. Ali imam zanimljiv problem. Kada stavim primary i secondary DNS po mom izboru ( recimo 1.1.1.1 i 8.8.8.8 ) imam kao posledicu da ne mogu da otvorim Xplore aplikaciju na TV , ne mogu da pristupim mom A1 nalogu na internetu i na FB beskrajno otvara video objave ( prakticno ih ne otvara ). Cim stavim default DNS sve radi kako treba. Zasto se to desava?

Da bi pristupio njihovim servisima moras da koristis njihov default DNS koji dobijas pri konekciji, jer on vraca lokalne adrese za A1 korisnike.

Uvek koristim DNS od providera i nikada nisam imao problema.

Da bi pristupio njihovim servisima moras da koristis njihov default DNS koji dobijas pri konekciji, jer on vraca lokalne adrese za A1 korisnike.

Uvek koristim DNS od providera i nikada nisam imao problema.
Ma, sada znam. Najsmesnije sto sam tupan, u firmi imam poslovni A1 internet i to mi se isto dogodilo pre nekih godinu dana ali sam potpuno zaboravio. Ali ako sam ja zaboravio, cudi me da podrška to ne zna, sa njima sam prošao kompletna podešavanja rutera i oni su rekli sve je OK😄

Hvala.
Zaključao mtl( mts roming) na b7.
Ide do 100 mbps na A1 296r ruteru.
E sad ako bih hteo da "poništim skriptu",da samo stavim lte bands na "auto" ili da kliknem na "remove cell lock".

Prilozi

• 20260225_184419.jpg
    20260225_184419.jpg
    533.7 KB · Pregleda: 73
Na tp link nx520 zakljucali ljudi 5G band lock. Izgleda da ke do fw-a.

Znači treba blokirati ažuriranje fw, kao i na ZTE. Ne znam šta su se svi poplašili od band locka...

Imam vrlo konstantan signal, odnosno vrednosti na A1 5G kućnom netu, ping je izmedju 15-18, download od 550-700, sa malim odstupanjima u svako doba dana. Ono sto se promenilo je upload, do pre dan dva je bio uvek iznad 90 ( nekada i preko 120 ) ali od juče je pao na 50 - 70… Kao da su nešto menjali kod njih…

Pitanje za korisnike KucnogNet 4G (ne 5G) Interneta: U kom opsegu vam se krece ping?

Nazad
Vrh Dno