Šta je novo?

[A1] Kucni net

… samo izbegni taj b20… na dnevne varijacije, u brzini b3 sektora, ne možeš mnogo da utičeš… ali, brzina je sasvim solidna i svakako iznad proseka …

Poslednja izmena:
Aha,znaci razliciti bendovi,razlicite karakteristike.Zakljucam ga na B3.Radi on ok,protok oko 60-80 mb,ali posle par sati padne brzina na 20-40 mb.I tako ceo dan.Kad ga resetujem,brzina opet skoci.
Različito opterećenje jeste ali dešava se da te bazna izbaci sa agregacije. Zato bude kako treba posle reseta, uhvatiš ponovo agregaciju (CA).

Proba recimo ovako (sa zaključavanjem na B3 naravno)
-ako postoji CA, pisaće 4G+ imaćeš oko 50 Mbps i više ili koliko već vidiš
-ako i dalje ima CA (4G+) a tebi svejedno opadne na 20 Mbps ili tako nešto, znači opterećena bazna, tu ništa ne možeš.
-ali ako si izgubio agregaciju biće samo 4G i opadne ti brzina. U tom slučaju možeš resetovati za CA (recimo zatreba ti jači download).

Da,upravo se desava da kad resetujem imam 4g+ i brzinu preko 50mb,posle pola sata ,sat,brzina oko 20 mb i pokazuje samo 4g.
Da li je sad resenje uzeti bolji ruter?

… da li ti i dalje drži na B3, kada brzina padne…?! Vrlo verovatno da je to neko teenutno opterećenje, gde nemaš uticaja… sa boljim ruterom, dodao bi eventualno i B20, što ne menja puno… jedino da direkcionim antenama juriš druge bazne stanice, ali mislim da ti je i ovo jako solidno… imaš dobar signal, sa lokalne BS, koja je povremeno opterećena…

^ Verovatno je i dalje B3 ali se agregacija B3+B3 izgubi. To mi se takođe dešavalo ranijih meseci. Bazna kako kad, ume da drži CA dugo a nekad isključi ekstra brzo.

Šta bi bio ok način za unapred testirati kako radi a1 kućni net?
Kod mene u mestu ima jedna bazna stanica, trenutni plan je da uzmem prepaid karticu ubacim je u telefon aktiviram mega plan (ili neki drugi ako ima bolji) pa dan, dva, tri taj telefon koristim kao hotspot na koji će biti prikačen pc i koristiti ga za osnovni surf i povremene speed testove i slično (u različito doba dana).
Idem logikom ako se tu pokaže dovoljno ok biće još bolje na 4g ruteru.

Dovoljno ok u mom slučaju je stabilna konekcija koja nije sporija od 20/4 megabita (koliko imam na mts adsl-u na bakru). Online igre ne igram pa ni ping nije nešto mnogo bitan.

^ Verovatno je i dalje B3 ali se agregacija B3+B3 izgubi. To mi se takođe dešavalo ranijih meseci. Bazna kako kad, ume da drži CA dugo a nekad isključi ekstra brzo.
… moguće da je tako podešeno, da se bez internet protoka, dupla B3 agregacija isključi… na šta nema uticaja… jedino da pokrene neki zahtevnini doenload ili intenzivno radi Speed test, par puta za redom…

… da li ti i dalje drži na B3, kada brzina padne…?! Vrlo verovatno da je to neko teenutno opterećenje, gde nemaš uticaja… sa boljim ruterom, dodao bi eventualno i B20, što ne menja puno… jedino da direkcionim antenama juriš druge bazne stanice, ali mislim da ti je i ovo jako solidno… imaš dobar signal, sa lokalne BS, koja je povremeno opterećena…
Zakljucan je i dalje na B3.Mada SINR seta,nekad je 3,nekad ode na 10,15.
Tv nekad hoce da zakoci,pa moram prebaciti kanal napred -nazad da krene.I net je 100/10 a ja uglavnom imam dosta ispod 50,ako ga ne cackam i resetujem.Nije mi resenje da se zezam malo malo sa podesavanjima .

@jason13 jedan speed test mi nije dovoljan to sam već obavio na drugarovom telefonu (a1 korisnik) kad je bio kod mene na kafi.
Nego testiraću ga u toku 48 sati u različita doba dana, i sa speed testovima i sa realnom upotrebom. To bi trebalo dati realniju sliku od jednog speed testa.

@jason13 jedan speed test mi nije dovoljan to sam već obavio na drugarovom telefonu (a1 korisnik) kad je bio kod mene na kafi.
Nego testiraću ga u toku 48 sati u različita doba dana, i sa speed testovima i sa realnom upotrebom. To bi trebalo dati realniju sliku od jednog speed testa.
U pravu si, sto duze to bolje. Samo jedna napomena - pregrevanje - telefon nije ruter, pa ga moras izvaditi iz futrole/maske i staviti na primer na vecu staklenu povrsinu (ekran-na-staklo), da odvodi toplotu a da ne smeta signalu. Ili neko drugo resenje za hladjenje, ali nikako na metal. Ja sam radio slicne testove, kao rashladnu plocu sam koristio ekran od tableta i dosta je pomoglo...mada nikad nisam drzao telefon 48 sati u hot spot modu sa realnom kucnom potrosnjom. Jednostavno monitorisi temp telefona i reaguj ako primetis da se pregreva. Po mom misljenju najbolje je da pravis pauze u snimanju signala. Pauza od 1 sat - meris 1 sat, to mislim da bi drzalo telefon u safe zone.

Jasno, neće biti stalno korišćen u tom periodu nego sporadično da se uverim kako stoje stvari sa konekcijom u različita doba dana.
Odlicno. I samo mala napomena - ruter koji ce ti provider dati ima mnoooogo losiji chipset od telefona, pa ocekuj manje brzine - ako ces koristiti ruter sa unutrasnjim antenama. Ali tvoj cilj - bolja brzina nego ADSL - mislim da je ostvarljivo bez dodatnog (ili bez mnogo dodatnog) ulaganja.

Zakljucan je i dalje na B3.Mada SINR seta,nekad je 3,nekad ode na 10,15.
Tv nekad hoce da zakoci,pa moram prebaciti kanal napred -nazad da krene.I net je 100/10 a ja uglavnom imam dosta ispod 50,ako ga ne cackam i resetujem.Nije mi resenje da se zezam malo malo sa podesavanjima .
Možeš da tražiš neko bolje mesto po sobi za ruter da uhvati malo jači B3 signal. A bazna će i dalje isključivati agregaciju kad hoće. Zato reset pomaže da se ponovo isforsira CA.

Ako se posebno ne popravlja situacija a još plaćaš jači 4G paket, imaš pravo da posle minimum 3 meseca zatražiš prebacivanje na slabiji tj. 50/10 paket... da bar plaćaš manje. Tako stoji u opštim uslovima. Pa sad kako hoćeš.

Možeš da tražiš neko bolje mesto po sobi za ruter da uhvati malo jači B3 signal. A bazna će i dalje isključivati agregaciju kad hoće. Zato reset pomaže da se ponovo isforsira CA.

Ako se posebno ne popravlja situacija a još plaćaš jači 4G paket, imaš pravo da posle minimum 3 meseca zatražiš prebacivanje na slabiji tj. 50/10 paket... da bar plaćaš manje. Tako stoji u opštim uslovima. Pa sad kako hoćeš.
Videcu prvo ako moze da se raskine.U poslovnici su podneli zalbu i rekla mi je da par dana pratim protok i slikam pa da dodjem i moze da se raskine ugovor.Ako to ne upali onda cu videti da li ima negde jaci signal.Probati sa jacim ruterom i antenama.

Jasno, neće biti stalno korišćen u tom periodu nego sporadično da se uverim kako stoje stvari sa konekcijom u različita doba dana.
Ja sam testirao 2 meseca u centru grada.
Brzina nije prelazila 10mbps uglavnom.
Zadnjih 10 dana,nije ni radilo u periodu od 16h-23h.
Valjda je zagušenje bazne stanice na koju se kačio.
Nije mogao ni Iris na boxu da "tera",i iris traži 2-3 mbps.
Onda sam stavio karticu u telefon i napravio hotspot i za r dana korišćenja kao kučne mreže zaključio da je problem do zagušenja bazne stanice i moje lokacije.
Vratio karticu u radnju,da ima radnik i kasa,a ubacio mts koji gura do 90mbps.
Poenta par dana merenja i hotspota u telefonu može biti nedovoljno.
Mada prvi put kad sam aktivirao A1 i izmerio brzinu od 0.9 mbps u sobi,znao sam da ZA SADA nema ništa od A1 na mojoj lokaciji.
Sledeća 2 meseca testa je bilo MUČENJE.

@Tilek nema kod mene A1 5g, za sada jedino Yettel.
Bilo kako bilo imam još vremena, jer u junu mi ističe postojeći ugovor za net.
A lako je moguće da ću preskočiti ikakve prethodne testove, i kada dođe vreme online potpisati ugovor sa A1 i ako ne zadovolji imam 14 dana da ga raskinem.

@Tilek nema kod mene A1 5g, za sada jedino Yettel.

To nema nikakve veze. Besplatna A1 esim kartica radi i na 4G. 4G ruter koji daje A1 uz Kućni Net je LTE CAT6 što je isto kao Samsung Galaxy S6 koji je izašao na tržište pre 10 godina. Ako imaš telefon mlađi od 10 godina, 99% šansi je da ćeš na njemu imati bolje performanse 4G interneta nego na ruteru koji daje A1.

@Tilek pa link je naslovljen sa Probaj A1 5G, a i kad se otvori link opet "viče" 5G, tako da lako je pogrešiti zar ne?
U redu stvar free jednokratni esim za testiranje je validna opcija.
A za veće ili manje brzine na ruteru to nije problem niti suština priče.
12661.jpg

… u razgovoru sa agentom, rečeno mi je da postoji mogućnost da se predje na 5g, sa 4g Kučnog neta, po punoj ceni… dakle, gube se benefiti, ako ste ih ostvarili za 4g uslugu…

… u razgovoru sa agentom, rečeno mi je da postoji mogućnost da se predje na 5g, sa 4g Kučnog neta, po punoj ceni… dakle, gube se benefiti, ako ste ih ostvarili za 4g uslugu…

Ovo je već pomeranje sa mrtve tačke. Polako, biće i benefiti verovatno nekad. Ista priča je bila kod prelaska na nove 4G Kućni Net pakete kad su uveli flat rate, pa su na kraju odobrili prelazak sa zadržavanjem popusta 25%.

A šta ti je rekao za ruter u tom slučaju kad se prelazi u toku ugovorne obaveze?

… raspitajte se po poslovnicama, pretpostavili smo da će tako biti posle praznika… sada je i lager 5g ruter popunjeniji, ne znam zašto ne bi davali da se predje… ko je na punoj ceni, nije finansijski strašno da se predje na 5G, uz sve prednosti koje donosi… još ako uklopi, teba mu i TV usluga, vrlo je mala razlika…

Poslednja izmena:
Dovoljno ok u mom slučaju je stabilna konekcija koja nije sporija od 20/4 megabita (koliko imam na mts adsl-u na bakru). Online igre ne igram pa ni ping nije nešto mnogo bitan.
Instaliran probni esim od A1 i prvi utisci su u proseku brzina 150/15 megabita. Probam još narednih dana u različito doba dana.
Hotspot na probnoj esim je isključen ili radim nešto pogrešno, jer uređaji mogu da se zakače na hotspot ali deljenje interneta sa esim ne funkcioniše. Nije ni toliko bitno..
Telefon je Oneplus 13r, a koliko vidim u pitanju je band 20.

Nazad
Vrh Dno